Управляващи и опозиция заговориха за възраждане на АЕЦ "Белене"

АЕЦ Белене

© Красимир Юскеселиев

АЕЦ БеленеТемата за възраждането на проекта за строителство на АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, след като от БСП и управляващата партия ГЕРБ заговориха за възобновяване на строителството от стратегически инвеститор.


"На мен лично ми се струва, че чистият вариант, с отделянето на предприятието "Белене" в отделно дъщерно дружество и пълна приватизация на предприятие "Белене" през Агенцията по приватизация, е най-удачният вариант", каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев.


БСП искат възобновяване със закон
Преди това от БСП обявиха, че внасят проект за отмяна на решението на парламента от първия кабинет на ГЕРБ за прекратяването на изграждането на АЕЦ "Белене" и възобновяването на работата по проекта. Депутатът от БСП Таско Ерменков е убеден, че решението е довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор при запазване на контролна акция на българската държава и разбирателство с руската страна.


Търси се инвеститор


"Това, което БСП предлагат, бе оповестено от премиера още в събота, това е единият от вариантите. Не могат обаче да се изключат и останалите, защото трябва да се прецени кой е най-добрият вариант за България", каза Добрев. "При тази процедура по приватизация минималната цена, която трябва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта – около 1.5 млрд. лева, плюс ангажимент да бъде разплатено оборудването", коментира Добрев. "Ако се намери частен инвеститор, който е готов на собствен риск да построи централата, да плати направените разходи и да поеме ангажимента на към руската страна по арбитража, това е най-удачният вариант за нас", допълни той.


Друг вариант, по който работи правителството, е да продаде поръчания вече руски реактор, за което има решение на арбитражен съд в Женева, че трябва да бъде платен. Сумата, която България дължи, е 550 милиона евро. Третият вариант е България да строи централата.


Реформаторският блок е против


Срещу строежа на "Белене" в каквато и да е форма се обявиха от Реформаторския блок, както и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов на общ брифинг. "Заявяваме своето категорично несъгласие както с внесеният законопроект, така въобще с насаждането на идеята, че проектът за изграждането на атомна електроцентрала на площадката в Белене е полезен за България. В този си вид, в който беше подготвен този проект, наливането на милиарди на площадката в Белене, както и окончателният трагичен резултат, по никакъв начин не са в полза на България", каза Симеонов.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1064 гласа

  1. Не, отдавна е безсмислен. (22.46%)
  2. Не, неизгоден и неефективен е. (30.36%)
  3. Не, за да не генерира още политическа корупция. (7.99%)
  4. Не, защото е част от "Големия шлем" на Първанов. (2.07%)
  5. Не, нека Борисов поне веднъж да удържи на думата си. (4.04%)
  6. Не, защото продължава енергийната зависимост от Русия. (15.88%)
  7. Друго. (17.20%)

Строи се ядрена централа, когато няма ток, България в момента ползва половината си мощности, добави Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според него, вместо да се възражда проектът, сега е моментът да се търси отговорност за държавните 2 млрд. лв., които са прахосани до момента за "Белене", и 4-те милиарда, изчезнали от КТБ.


Методи Андреев от ГЕРБ добави, че Белене е възможно най-неподходящото място за строеж на атомна централа защото е зона с висока сеизмична активност.


Ако някога въобще се стигне до изграждането на атомна електроцентрала на тази площадка, то тя трябва да бъде реализирана от чужд инвеститор, за негова сметка и с всички последствия от продажбата на ел. енергия, каза още Валери Симеонов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK