Обвинителят по делото КТБ стана ръководител на Специализираната прокуратура

Заседание на Прокурорската колегия на ВСС

© Георги Кожухаров

Заседание на Прокурорската колегия на ВССИван Гешев, наблюдаващият прокурор по делото срещу 14-те длъжностни лица за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/, което се разследва от две години, бе избран днес за ръководител на Специализираната прокуратура (СпП) с 9 гласа и един против от десетте членове на Прокурорската колегия, които присъстваха на заседанието и гласуваха.


Гласът против бе на Елка Атанасова, която опроверга - за това конкретно заседание - мнението, че в колегията, ръководена от главния прокурор Сотир Цацаров решенията се вземат с абсолютна монолитност.


Изборът на Гешев бе очакван, след оттеглянето на другия кандидат
- прокурора от Специализираната прокуратура Андрей Андреев. Освен това кандидатирането на Гешев почти съвпадна с преобразуването на обвинението по делото КТБ в организирана престъпна група, ръководена от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, което го препрати в Специализираната прокуратура. Така - след избора на Гешев за шеф на същата, делото продължава под негов надзор. Попитан по време на изслушването, той потвърди, че освен административен ръководител, ще продължи да бъде и наблюдаващ прокурор на това дело.


По време на обсъждането излязоха наяве поредица статистически данни за сериозни проблеми в работата на СпП, сред тях 40 процента върнати дела от съда за процесуални нарушения, 50 % откази на съда за постоянно задържане под стража, и над всичко - четирикратно увеличение на оправдателните присъди.


Гешев се ангажира да се промени мрачната статистика, но не стана ясно как ще го постигне, тъй като почти на всеки въпрос свързан с неуспехите, той посочваше корена на проблемите в "лошия микроклимат в Специализираната прокуратура, наследство от бившето ръководство".


Юлиана Колева попита за подсъдността на делата - има случаи когато делото бъде внесено в Специализирания съд и тогава се окаже, че не е за там. Новият ръководител не коментира изобщо въпроса за увеличаващия се брой дела, в които обвиненията се преобразуват в ОПГ, и когато стигнат до съда, дори и да няма процесуални нарушения, обвинението се проваля заради недоказаната организирана престъпна група.


На днешното заседание се случи и невероятното: леко пререкание между прокурор и главен прокурор


Любопитен, направо невероятен щрих обагри днешното заседание. Елка Атанасова зададе три обширни въпроса на кандидата Гешев, от които първият - дали той наистина е убеден че микроклиматът е причината за лошото качество на работата в СпП, и още два въпроса - свързани с негови намерения, записани в концепцията му.


В този момент се намеси главният прокурор Цацаров с питане към Елка Ананасова дали кандидатът трябва да отговаря на първия й въпрос, който самата тя определила за риторичен, и освен това я помоли да повтори всичките си въпроси.


Атанасова изненадващо не замълча. "Колегата Гешев видимо изглежда с добра памет", отвърна тя на молбата да повтори въпросите си. А на репликата на главния прокурор, че се е намесил с цел да осигури нормално протичане на заседанието, каза: "То протича нормално, особено ако не модерирате и не коментирате въпросите ми".


В залата настана напрегната тишина.


След избора Иван Гешев отмина журналистите, които го чакаха за да го питат за делото КТБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK