Депутатите увеличиха практиката в професионалното образование

Депутатите увеличиха практиката в професионалното образование

© Красимир ЮскеселиевУчениците от професионалните гимназии ще имат повече часове по практика и ще полагат изпит по професия като втора матура след дванадесети клас. Това предвиждат промени в закона за професионалното образование и обучение, които бяха одобрени на второ четене от образователната комисия в парламента. Гласуването на близо 80 параграфа днес мина без дебати и с голямо мнозинство.


Текстовете предвиждат практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен - минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.


Получаването на диплома за завършено професионално образование ще става след полагане на първи задължителен зрелостен изпит по български език и литература и втора матура, която ще е задължително по теория и практика на професиите. Досега зрелостниците полагаха три изпита - по литература, по предмет по избор и по професия.
Голяма част от промените се налагат заради привеждане на закона за професионалното образование и обучение в съответствие с приетия миналата есен изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование. Една от тях например е задължителното преминаване към общините на земеделските гимназии, които към момента са под шапката на ресорното министерство. Същото се предвижда и за останалите професионални училища, но процедурата е съгласувателна.


Друга поправка урежда статута на професионалните колежи.


С новите текстове се увеличават правомощията на Националната агенция за професионално образование за контрол върху центровете, които извършват такъв вид обучение.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Преди повече от 40 години, когато завърших техникум държах матура и по техническо чертане.Сега дори и в техническите вузове са загърбили тази дисциплина и всеки ВУЗ и е дал някакво екзотично наименование.
  Младите инжИнери, които постъпват на работа не могат да направят скица на ЕЛЕМЕНТАРЕН ДЕТАЙЛ.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Учениците от професионалните гимназии ще имат повече часове по практика и ще полагат изпит по професия като втора матура след дванадесети клас."Това въобще не трябваше да се маха.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  В момента нямаме професионални училища. Професия не се получава само със зубрене, трябва и практическо обучение.

 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#1:"4ort"]Младите инжИнери, които постъпват на работа не могат да направят скица на ЕЛЕМЕНТАРЕН ДЕТАЙЛ. [/quote]

  Сегашните инжИнери не се занимават със скици на елементарни детайли Те са по сложните технологии Това в кръга на шегата!
  Дано има ефект от увеличените часове по практика!

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#3:"Роси"]трябва и практическо обучение[/quote]
  Учениците от професионалните училища масово не ходят на училище, да не говорим на практика. Защо да го правят, всички завърват?....

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Бачкане му е майката!

 7. 7 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Очевидно за сметка на базисното общо образование. Колкото повече неуки и недобре образовани работници, толкова по - добре. За тези, които управляват. Само че, това е до време. Много скоро бумерангът се връща и отнася всичко по пътя си.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  [quote#1:"4ort"]Преди повече от 40 години, когато завърших техникум държах матура и по техническо чертане.Сега дори и в техническите вузове са загърбили тази дисциплина и всеки ВУЗ и е дал някакво екзотично наименование. [/quote]
  Масово във ВУЗ-овете е разпространено убеждението, е техническото/машинно чертане е остаряло и ненужно, защото се заменя от компютъра и CAD програмите.

  Което разбира се е пълна глупост, CAD програмите /преподавал съм ги/ могат да бъдат сравнени с един много усъвършенстван комплект пергели, но машинното чертане е това което запознава как да бъдат използвани те. И съответно как да бъдат четени чертежите. Начините за означаване на резби, закръгления, фаски, допуски и сглобки /това пък съвсем не го могат/, грапавости и още МНОГО. Часовете по чертане ги заместват с изучаването на някоя CAD програма, толкова модерно звучи! В резултат една проста скица с молив на детайл не могат да направят.

  А в ТУ /бившето МЕИ/ стигнаха до там да обединят катедра "Дескриптивна геометрия" /точно тя вече е ненужната/ с катедрата по чертане, като по-наукоемки тези от Дескриптивната геометрия взели властта и така съсипали програмата, че се принудих да взема учебници от техникумите за да подготвя един курс. Въобще, пълно е с дивотии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Любопитно

  [quote#5:"dobrich"]Учениците от професионалните училища масово не ходят на училище, да не говорим на практика. Защо да го правят, всички завърват?.... [/quote]
  И са си прави децата, защото никоя фирма не е започнала да си подбира кадри още от "практиката" на съответните кандидат-кадри. Просто е като фасул — има ли платежоспособно търсене (наемане на кадри) ще има и предлагане (кадрите ще наблягат на ученето и на "практиката) и съответно обратното с нетъсенето и непредлагането... Напълно логично.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK