Жителите на "Драгалевци" поставиха ултиматум на управляващите заради липсата на канализация

Жителите на "Драгалевци" поставиха ултиматум на управляващите заради липсата на канализация

© Евгения ПоповаЛипсата на канализация в един от най-престижните квартали в столицата "Драгалевци" изкара десетки на протест. Те направиха жива верига на булеварда пред магазин "Фантастико", който се намира на входа на квартала. Поставят ултиматум от 7 дни на управляващите да намерят решение на проблема, а ако не бъдат чути, заплашват да затворят и други ключови пътища.


Другите причини за недоволството им са прекъсването на транспортните връзки към центъра с дългосрочните ремонти по бул. "Черни връх", както и неправомерното, според тях, застрояване без изградена инфраструктура. Плакати с надписи: "И Фандъкова ни лъже", "Искаме канализация тук и сега" издигаха протестиращите, които вече не вярват, че от Столична община ще им осигурят в близко бъдеще мечтаната канализация.


"Невъзможни решения няма, а всичко зависи от това до каква степен е приоритетно и му се обръща внимание. Проблемът е много сериозен, тъй като това е един от кварталите с най-високи данъци, но същевременно с липса на канализация. В други страни е невъзможно да се получи разрешение за строеж без подходяща инфраструктура. Голяма част от общинските имоти, които бяха предвидени за място, където ще преминат съответните комуникации, бяха разпродадени с годините. В следствие на това инфраструктурата не успя да реагира подходящо. С реконструкцията на бул. "Черни връх" се надявахме да се помогне за решаването на проблема", коментира пред репортер на "Дневник" строителният инженер Виктор Урумов, които също живее в квартала.
По думите му има готов проект, на които може да се направи преработка, така че с него да се уреди и водоснабдяването, но това така и не се случва.


Жителите на "Драгалевци" поставиха ултиматум на управляващите заради липсата на канализация

© Евгения Попова


Протестиращите заявиха, че искат непременно да им бъдат представени срокове за поставянето на колектори за изграждането на канализация, защото от години са принудени да газят във фекални води по улиците. От общината обаче отбягват темата за конкретни срокове:


"Не смятам протестите за основателни, освен ако не става дума за дългите процедури по отчуждаването на имотите, за които няма какво да направим. Факт е, че всеки ремонт причинява неудобства. Не мога да посоча конкретна дата, в която проблемът с липсата на канализация ще бъде окончателно решен", заяви главният инженер на общинското дружество "София проект" Гергана Йорданова.


Жителите на "Драгалевци" излизат на протест за трети път и многократно са се обръщали към общината, но без резултат. Въпреки че плащат едни от най-високите данъци, те са лишени и от адекватен транспорт. В момента повечето от тях разчитат само на един автобус, който е с променен маршрут, няма и маршрутки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK