Хелзинкския комитет: Антитерористичният закон ще доведе до произвол

Хелзинкския комитет: Антитерористичният закон ще доведе до произвол

© Георги КожухаровПроектът за закон за противодействие на тероризма крие много рискове и може да доведе до ограничаване на права. Това е част от становището на Българския хелзинкски комитет, подписано от директорката на неговата правна програма - адвокат Маргарита Илиева.


Вчера проектът беше гласуван от правната комисия в парламента, която не е водеща, без особен дебат. Основните критики дойдоха от БСП, като акцент беше участието на армията в Проектът бе приет с 12 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се". Подкрепата си дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ), АБВ, Патриотичният фронт (ПФ) и Българският демократичен център (БДЦ). Срещу законопроекта се обявиха от БСП, а "Атака" и ДПС се въздържаха.

Според становището, изпратено до правителството, проектът предвижда възможност да бъдат сериозно и произволно ограничавани фундаменталните права на гражданите, без да е извършен какъвто и да било терористичен акт, нито опит, или приготовление за такъв акт. Това се виждало от разписаните превантивни мерки. Те са изброени в чл. 17 и "включват сериозно ограничаване на личната свобода и личния живот на лицата – забрани за движение и контакти".


"Такива мерки могат да се налагат на лицата и без самите те да са заподозрени в потенциално извършване на терористични действия. По чл. 16 от проекта, за да ограничат органите основни права на хората, е достатъчно само да могат да направят предположение, че хората са свързани с подготовката на тероризъм. Понятието за такава свързаност не е определено и няма пречка да се тълкува от органите толкова широко, колкото те пожелаят. Така свързан според органите може да се окаже гражданин, който комуникира с човек, заподозрян от органите, че може да извърши терористичен акт, без оглед на това защо и какво комуникират – гражданинът може да няма понятие, че човекът, с когото комуникира, има(според органите) нещо общо с тероризъм и да комуникира с него за ежедневни граждански сделки или по причина на обикновени лични или социални взаимоотношения (бивш съученик, колега, познат и пр.)", пише още в становището.


Според него превантивните мерки са в ущърб на основни лични права могат да се налагат по усмотрение на органите и тогава, когато надхвърлят необходимото за постигане на законните им цели. Не е предвиден и съдебен контрол, отбелязват от БХК. "Това е сериозен регрес дори и спрямо първата версия на проекта, подложена на обществена консултация, която предвиждаше председател на съд да налага тези мерки макар и при дефицитна процедура. Процедурата не включва изслушване на лицето, нито възможност то да представи доказателства в своя полза. Тя се развива без негово знание. Решението за ограничаване основните му права се взима не от независим, а от заинтересован орган. Възможността за произвол е неограничена", пише адвокатка Маргарита Илиева.
От БХК критикуват и възможността министърът на вътрешните работи по свое усмотрение да заповяда антитерористична операция и да определи нейните ръководител и зона. "Основните права, подлежащи на произволни ограничения, включват правото на собственост, на личен живот и на лична свобода и неприкосновеност. Всяко лице в зоната е длъжно да предостави на органите комуникационни и други технически средства, и да допусне влизането на органите и разполагането на техника, извършване на теренни преустройства, разчистване, отстраняване, унищожаване или повреждане на имущество, съоръжения и насаждения", пише в становището.


Предвижда се възможност за тежко нарушаване на свободата на получаване и разпространяване на информация. Средствата за масово осведомяване се задължават да предават незабавно и без изменение информацията, подадена им от органите. Така органите могат неограничено да дезинформират обществото за това, което правят и което се случва (чл. 29).


Записана е и възможност за произволно дерогиране на основни права при обявяване на извънредно положение. Съгласно международното право дерогиране на основни права при извънредно положение е допустимо само при "застрашаване на съществуването на нацията" (чл. 15 от Европейската конвенция за правата на човека и чл. 4 от Международния пакт за гражданските и политическите права). По проекта извънредно положение може да се обяви без такова условие и, както изглежда, с цел улесняване разследването на терористичен акт, а не поради продължаваща заплаха за нацията. Предвижда се ограничаване на основни права без изискване то да е стриктно необходимо.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Бе за тези прокуратура няма ли бе?! Цацаров, спиш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 495 Разстроено

  Малко ми е неудобно да го кажа (и сигурно втори път няма да ми се случи), ама в случая са прави БХК.

  SAVE EUROPE!!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Неутрално

  Като знаем , как се прилагат каквито и да е закони у нас - едва ли трябва да го коментираме този закон за противодействие на тероризма ....

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Ами да отиде БЦК в някое сбългарско село и да пита местните старци за циганския произвол.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тия наистина се взеха прекалено на сериозно и си повярваха.
  Време е за закон за НПО тата..........но докато се приеме може да се разглеждат тия от И/измислен/ХК и по този антитерористичния.........

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 628 Неутрално

  в никакъв случай не съм фен на БХК, но цигански произвол, сексизъм, източване на мънгизи, автоталибанизъм, корупционни практики и т.н ВИДИМИ ПРОБЛЕМИ би трябвало да бъдат приоритетни единствено и само за МВР, прокуратура и съд.
  БХК кога ще излезне с осъдително изявление относно тези три структури?

 7. 7 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 536 Гневно

  КОГАТО И ДА ВИ ЗАКРИЯТ,
  НЯМА ДА Е КЪСНО!
  Ще празнувам тогава!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Тези от БХК са се притеснили за ислямистите насериозно.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#8] от "Molossian":

  Ами да си гушнат всички мюсюлмани под крилцето и да си ги водят у тях. Всеки закон за противодействие на тероризма съдържа в себе си ограничения за населението, както е с Патриотичния Акт в САЩ, който бе приет 2001 г. Но понякога трябва да се избира - или частично ограничение на права, или развилняването на терористични и други античовешки организации.

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Тия глупаци от БХК що не четат Дневник и в частност коментарите под статиите за тях?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tod":

  Те са толкова дебелокожи, че няма и да разберат, че става дума за тях, дори и да им наврат статията в очите.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Тия от БХК вече взеха под крилото
  си и терористите !!!

 13. 13 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Уникално е как с времето хората се научават като кучето на Павлов - прочитат съкращение и почват да псуват, независимо от съдържанието на статията. Вместо рефлексивно да включвате БХК-мразенето, може би е добре да помислите дали този закон няма да ви навреди. Просто предлагам. Защото после може би ще е късно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK