Канализацията на "Драгалевци" остава проблем без решение

Снимката е архивна

© Капитал

Снимката е архивнаПоставянето на колектор по бул. "Черни връх" за изграждане на канализация в столичния кв. "Драгалевци" се оказа поредното неразбиране в диалога между общината и гражданите.


В една от най-престижните градаски зони от години няма нормална инфраструктура. Хората от квартала вчера излязоха за трети път на протест, като поставиха срок от една седмица, в който да им се разяснят възможните решения.


Кой дава празни обещания
Времето на празните приказки е преди избори. Идеята, че с един ремонт могат да се решат два проблема идва от кандидата за кмет на БСП за район "Витоша" Орлин Ваташки. Оказва се, че това, което жителите на "Драгалевци" искат е неизпълнимо.


"Главният канализационен колектор не може да се постави под бул. "Черни връх", а те настояват за 15 дни да се промени проекта и това да стане тук и сега. И в най-оптимистичните прогнози за две седмици канализация не може да се проектира", каза районният кмет Теодор Петков.


"Според експертите възможността с реконструкцията на булеварда да се уреди проблемът с канализацията е минимален, защото в този случай има голям риск част от "Лозенец" да се наводни с отпадни води", потвърди кметът Йорданка Фандъкова.


Тя посочи, че от Столичната община не престават да търсят решение и през последните години са инвестирани 6 млн. лева за изграждане на ВиК системата в София, включително и в "Драгалевци".


В задънена улица


По думите на кмета има подготвен проект с изработен план за отчуждаване, но дори и в момента една процедура бави целия процес. Изградени са два етапа от колектор, който трябва да поеме отпадните води на квартала. Той е в "Кръстова вада", където текат отчуждителни процедури за третия етап, който ще достигне до Околовръстния път.


Така се стига отново до задънена улица - точно когато ремонтът на бул. "Черни връх" приключи ще се разкопава отново за поне година. Тогава освен канализация, няма да има и транспорт до центъра.


Общината и гражданите ще продължат да търсят изход от ситуацията на среща, на която ще присъстват районният кмет Теодор Петков и Йорданка Фандъкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK