Акушерката Емилия Ковачева е освободена срещу гаранция от 1500 лв.

Акушерката Емилия Ковачева е освободена срещу гаранция от 1500 лв.

© Велко АнгеловАкушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородената Никол, е пусната под гаранция от 1 500 лв., съобщи "Нова телевизия". Досега Ковачева беше под домашен арест. Съдът обаче прецени, че не може заради тежестта на обвинението да стои затворена. Наложена й е забрана да напуска страната.


Емилия Ковачева продължава да твърди, че е невинна и че не тя е жената от видеозаписите на охранителните камери. А заседанието днес започва с близо едночасово изказване на адвоката й Владислав Янев. Той отново поиска отвод на съдебния състав, на прокурора и този път на цялата градска прокуратура.


С редица цитирани медийни публикации, той за пореден път изтъкна предубеденост на прокурор Николай Христов и едностранчивост при водене на разследването. В него било работено само по една теза - че Ковачева е извършител на така повдигнатото й обвинение, без да се провери хипотезата, че бебето е било изтървано. Освен това прокурорът, според Янев, настройвал общественото мнение срещу подсъдимата, манипулирал свидетелите и доказателствата.
Обвини и съда в предубеденост и незаконна дейност, с твърдението, че съдът е манипулирал протоколи, Янев обвини съдебния състав в предубеденост и даже в противозаконни действия, като твърди, че съдът е манипулирал протоколите от съдебните заседания, за което вече бил уведомен главният прокурор, правосъдният министър, председателят на СГС, инспектората на ВСС, Европейската комисия, посланиците на страните - членки на ЕС.


Преди това адвокат Янев опита да не се дава ход на делото, като се оплака от неосведомеността си за актовете на съда от предишното съдебно заседание. След това представи и три амбулаторни листове за здравословното състояние на подсъдимата и родителите й, вследствие на обществен натиск.


Председателят на съдебния състав Владимир Астраджиев отбеляза, че съдебните разпореждания са били надлежно съобщени на Янев, освен това е задължение на страните да следят делото. След поредното прекъсване на съдията от адвокатът, той бе заплашен с глоба и изгонване от залата.


Във връзка с исканията за отвод, Астраджиев обясни на адвокат Янев, че в закона няма възможност за отвод на цяла институция - Софийска градска прокуратура. Освен това съдебният състав не намира основание за своя отвод, както и за този на представителя на държавното обвинение. Нещо, което вече е коментирано и по което съдът се е произнасял в предишни заседания.


Адвокатът на родителите на Никол заяви пред съда, че постоянните искания на Янев са тъпчене на едно и също място, което пречи да се върши работата по същество. Освен това повечето са вече представяни и обсъждани и посъветва Янев да докаже невинността на подзащитата си.


След това делото започна по същество с разпита на колеги на Емилия Ковачева.


Акушерката е обвинена за това, че на 18 април 2015 г. е направила опит умишлено да умъртви новородено в болница "Софиямед". Според прокуратурата деянието е извършено по особено мъчителен за бебето начин и с особена жестокост. А обвинителният акт бе внесен през декември 2015 г.


На предишното заседание като адвокат на Ковачева в залата се яви Владимир Шейтанов, който защитаваше българските медицински сестри в Либия. Въпреки че отсъстваше адвокат Владислав Янев продължи да се възползва от процесуалните си права и поиска отвод на съдебния състав и прокурора чрез молба, изпратена по колегата му - адвокат Шейтанов.


Шейтанов пък заяви пред съда, че Емилия Ковачева не е акушерката от видеозаписа, на който се вижда как удря 4 дневното бебе, въпреки че техническата експертизата на записите все още не е разглеждана в зала.


На същото заседание за пръв път бяха разпитани и родителите на малката Никол, която през април навърши една годинка. Тогава показания дадоха и колегите на подсъдимата, като никой от тях не беше категоричен, че именно тя е жената от записите, с аргумента, че това, което са виждали в интернет и в телевизионните репортажи, е с лошо качество.


Повечето от тях обаче потвърдиха, че в болницата са били практика двойните дежурства, както и че не е имало добри условия за почивка на акушерките по време на нощните смени.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Щом за източени милиарди от банка няма осъдени, какво тук значи здравето и живота на няколко новородени? Пък и системата е такава, изцежда акушерките с работа по няколко смени наведнъж, за да може честния частен собственик на лечебно заведение да се понапечели повечко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Акушерките откачат от преумора...(Поне тази)

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Любопитно

  Добре бе, като Емилия Ковачева не е акушерката от видеозаписа, кой е ... да не е Пеевски ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А сега да видим бащата дето по телевизията плюеше по България дали е мъж на място....

 5. 5 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Разстроено

  .....три амбулаторни листове ....

  Български език - 7 клас?

  SAVE EUROPE!!!
 6. 6 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това не го разбрах?!

  "Съдът обаче прецени, че не може заради тежестта на обвинението да стои затворена."

  SAVE EUROPE!!!
 7. 7 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Как бързо ще се оправи държавата,ако видеозаписите се приемат като доказателство и почне да се снима масово.

 8. 8 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Е добре а за доктора шеф смяната или пак "за кокошка няма прошка" ?!? СофияМед ни лук яли ни лук мирисали, то станало в друга болница...

  Дела трябват, а не думи.
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  “,,,Емилия Ковачева продължава да твърди, че ,.... не тя е жената от видеозаписите на охранителните камери...“ Сега вече става мнооого интересноооо....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ужас и безумие! Как да не е тя беее!!!
  А доказателства за манипулиране на доказателства? Айде моля ти се!

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  “...Тогава показания дадоха и колегите на подсъдимата, като никой от тях не беше категоричен, че именно тя е жената от записите, с аргумента, че това, което са виждали в интернет и в телевизионните репортажи, е с лошо качество...“.Да видим какво ще е заключението на СТЕ /съдебно техническата експертиза/...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]Добре бе, като Емилия Ковачева не е акушерката от видеозаписа, кой е ...[/quote] Има си разследващи органи– да установяват кой е и кой не е!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Даже много се забавиха с това да я пуснат.
  Сега дори и да наложат наказание, като приспаднат изтърпяното като домашен арест, ще лежи ефективно - 0.

  Колкото Златко Баретата влезна в затвора. Сарафа нали щеше да го вкарва.

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  И без това дори да се докаже,че тя е наранила бебето и е била вменяема,ще я осъдят за средна телесна повреда,обвинението в опит за убийство няма да издържи.Съда просто избягва риска Емилия Ковачева да може да претендира вреди от задържането

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Демократично здравеопазване.

 16. 16 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 485 Неутрално

  калпава съдебна система=калпава държава

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1285 Весело

  Досега всеки хванат в крачка,обясняваше как записите са манипулирани.Това започна на 14.12.89 и споровете винаги бяха за звукозапис,а сега вече се оспорва и видео.Да не са я арестували заради компютърна анимация?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#14:"slonsco"]И без това дори да се докаже,че тя е наранила бебето и е била вменяема,ще я осъдят за средна телесна повреда,обвинението в опит за убийство няма да издържи.[/quote]
  Мисля, че не е толкова просто. Ако обвинението в опит за убийство не издържи, ще се наложи да я освободят поради липса на престъпление. А второ обвинение за същото деяние не могат да ѝ предявят.

 19. 19 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1095 Гневно

  Разбира се,че не Ковачева е във видеото от камерите.Аз съм,маскиран като нея!!!

 20. 20 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поне когато става въпрос за дете,проявете малко справедливост. Срам и позор!

  marinov1018
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK