Военният министър се надява антитерористичният закон да е в сила от септември

Военният министър се надява антитерористичният закон да е в сила от септември

© Анелия НиколоваВсяка една нация индивидуално подходжда към заплахата от тероризъм. Преди седмица приехме нашата антитерористича стратегия. Надявам се тя да се приеме бързо от парламента и да е в сила от септември", каза днес министърът на отбраната Николай Ненчев пред БНТ. Позицията му беше изразена в коментар на нападението в Ница от снощи.


Той допълни, че НАТО може да противодейства и противодейства на тероризма. "Всички мерки трябва да бъдат предприети. Солидарността и обмена на информация между държавите са задължителни", обобщи Ненчев.


В отговор на въпрос военният министър обяви, че се надява до края на годината да бъдат финализирани проектите за модернизация на армията. Той добави, че вече близо година се работи по тях и съвсем скоро ще бъдат обявени резулатите от работата на работните групи.
Военният министър не приема връщането на казармата


Попитан за идеята за връщане на наборната военна служба, Ненчев обяви, че е против подобна идея. "Не съм съгласен с тази инициатива, но разговорите са задължителни. Изпратих писмо до г-н Каракачанов и група депутати за среща, за да обсъдим въпроса и да дадем нашата позиция", каза военният министър.


Според Ненчев разчетите сочат, че шест месеца, колкото се предлага да е задължителната казарма, не са достатъчни, за да се подготви военнослужещ. "Що се отнася до патриотизма, ако сме стигнали до там, младежи на 18-20 годни да нямат патриотично възпитания, то няма как да го получат в армията", допълни военният министър.


Според него професионалните военни имат висока мотивация, въпреки трудностите. "Те не са в армията заради заплатите, а са мотивирани от вътрешно патриотично чувство. Те носят в сърцата си патриотизма от времето на Възраждането", подчерта Николай Ненчев.


Военният министър призова за устойчиво законодателство, уреждащо статуса на военните. Според него армията е най-реформираното звено и е време на работещите в сферата да се гарантира сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK