Съдът: Дворецът "Саръгьол" е на държавата, ако тя плати на Сакскобургготски подобренията по него

Съдът: Дворецът "Саръгьол" е на държавата, ако тя плати на Сакскобургготски подобренията по него

© Надежда Чипева, КапиталДворецът "Саръгьол" е собственост на държавата, но тя ще може да го владее, само след като плати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по 6 630 лв. за необходимите и полезни разноски, които са направили за имота. Това постанови тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Камелия Маринова и членове Веселка Марева и Владимир Йорданов, информира "Правен свят".


"Саръгьол" е второто царско дело, което стига до последната инстанция. През 2012 г. ВКС постанови, че дворецът "Кричим" е държавна собственост. Все още окончателно не са приключили делата за "Ситняково", "Царска Бистрица" и "Врана", както и за над 16 000 дка гори в Рила.


С решението си съдът приравнява бившия премиер и сестра му на добросъвестни владелци (владеят вещта на правно основание, което е годно да ги направи собственици, без да знаят, че този, който им го дава не е собственик или предписаната от закона форма е опорочена) на имота от момента, в който той им е предаден от областния управител през 2002 г., но не ги признава за такива.
Според съдебния състав (с изключение на съдия Владимир Йорданов) е напълно допустимо български монарси да придобиват имоти по давност. Заради различни закони, въвеждали мораториум върху придобиването на държавни имоти по давност, наследодателят на Симеон и Мария-Луиза цар Борис III не е владял "Саръгьол" необходимите двайсет години.


Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му поставиха важни въпроси, на които досега върховният съд не е отговарял. Разрешението на един от тях, ще ползва не само царя, но всеки друг гражданин в такава ситуация. Дали ако държавата е предала недвижим имот на някого като негов, а след това заведе иск за собственост срещу него, има право да търси обезщетение за неоснователно ползване на имота.


Според върховния съд лицата, на които държавата е предала недвижим имот като техен собствен (включително чрез реституция), не ѝ дължат обезщетение за неоснователно ползване на имота по Закона за собствеността, щом към момента на предаване на владението не са знаели за липсата на основание за това.


За да стигне до този извод, съдебният състав изследва правото на собственост като притежание по смисъла на Европейската конвенция за човешките права и основните свободи, както и дали плащането на обезщетение е пропорционална мярка според нейните изисквания.


"Когато владелецът е бил добросъвестен и е ползвал предоставения му от ищеца с признание за собствеността му имот и със съзнанието, че е негова собственост, осъждането му да заплаща обезщетение за ползите, от които е лишен действителния собственик, би съставлявало несъразмерна мярка", заявява ВКС.


И постановява, че такъв владелец е приравнен на добросъвестен по отношение на облигационните си вземания.


Върховният съд заема позицията, че абдикацията на Фердинанд не е основание за присъединяване на имуществото, което е владял, към патримониума на Борис III.


"Абдикацията, като основание за престолонаследие, съставляващо институт на публичното право, не може да бъде основание за преминаване на субективни имуществени права и задължения (към които се числи и фактическото състояние владение) от патримониума на едно лице към патримониума на друго лице, а съответно - не може да бъде и юридическо основание за преминаване на владение, поради което не може да бъде и основание за присъединяване на владението на предходен владелец", аргументират се съдиите от ВКС.


Съдът признава и правото на монарха да придобива имоти по давност.


Условието: да е установил владение върху имота без връзка с правомощията му на държавен орган и не за целите на функциите, които изпълнява като такъв, а като равнопоставен на останалите субект на правото. Освен това владението трябва да е постоянно, непрекъсвано, спокойно, явно, несъмнително и с намерение да се държи вещта, като своя собствена и да не е опорочено от насилствени или скрити действия.


Едит от съществените въпроси по делото бе какво е действието на решението на Конституционния съд от 1998 г., с което бе отменен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III и техните наследници от 1947 г.


ВКС приема, че


с отмяната не отпада правното основание за собственост на държавата и не се възстановява положението отпреди приемане на противоконституционния закон.


Т.е. решението на КС няма правовъзстановяващо действие.


Сакскобургготски и сестра му попитаха съда дали след като липсва закон, който да уреди последиците от отменения от Конституционния съд закон от 1947 г., гражданският съд може да постанови решение, което да съобрази с принципа на законност, т.е. при липса на закон, да основе решението си на основните начала на правото, обичая и морала.


Отговорът на ВКС е, че по принцип може, но не и точно в този случай.


Като обяснява, че постановяване на такова решение е възможно "доколкото предметът на правния спор допуска това, но (съдът) не може да признае вещно-правни, респ. реституционни последици на основание, което не е нормативно уредено от действащото законодателство". Т.е. без парламентът да приеме специален закон за царската реституция, съдът не може да признае правото на собственост на царя и сестра му.


Проблемът е, че точно държавата, която е ищец, трябва да приеме този специален закон. Всъщност се оказва, че държавата не е изпълнила задължението си да да приеме закон, с който да уреди последиции от обвяването за противоконституционен на закона за национализацията на царските имоти, а е прявила иск за собственост, знаейки, че без такъв закон, той ще бъде уважен. Сега въпросът е дали Сакскобургготски и сестра му могат да получат обезщетение за неприетия закон.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Не виждам файда за държавата от тези имоти. Едно, че няма да получава данъци от тях, друго че ще има само разходи без приходи...

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  плати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по 6 630 лв. за необходимите и полезни разноски, които са направили за имота.
  ------------------------------
  Мдам, големи разходи, голямо чудо - 13 хиляди лева.
  Толкова е среден ремонт на среден апартамент...
  Крадлив Дедо.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Царят е доказателство, че обучението в АМЕРИКАНСКО ВОЕННО училище води до увреждане за цял живот.

  Два милиона българи избягаха от БГ-то,
  той от Испания се прибра в родината си!

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  друго че ще има само разходи без приходи...
  --------------------------
  Имота винаги можеш да го продадеш.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Весело

  "Ма ас от даржавата нищо не искам"...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Имота да се предаде на Национален парк Рила.
  А Царо мошеник да върви на майната си!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Това не е основание да ги дари на Симеон Сакскобурготски!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Добре, че този цар не ни е цар, а само 4 години управлява като министър председател.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#4:"qwertqwert"]Имота винаги можеш да го продадеш.[/quote]
  Не съм чул другите имоти да са продадени от държавата. Само бадева се трошат едни народни пари за поддържане...

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Може да го продаде.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Не съм чул другите имоти да са продадени от държавата. Само бадева се трошат едни народни пари за поддържане...
  ------------------------------
  Ааааа, лошо няма ,дай тая идея на Крадлив Дедо и той с радост ще жертва да поеме всички държавни имоти.....
  Ако случайно откаже - и аз съм навит......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Радвам се да вися, че СЪДЪТ В БЪЛГАРИЯ (ПОНЯКОГА) РАБОТИ!!! Дворците са на короната (т.е. държавата)!!! Я си представете Елизабет Втора да заяви, че Бъкингамският дворец е нейна лична собственост, и да си го пусне за продажба!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 13. 13 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 425 Разстроено

  Много гадно бе.Отнема6 собственост,после приема6 закон за връ6тането на тая собственост със знанието, 4е то4но за тази собственост няма регулира6т закон , връ6та6 собствеността след което се яввява6 в съда като и6тец.Гавра си е.

  ne mutlu türküm diyene.
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#11:"qwertqwert"]Ако случайно откаже - и аз съм навит...... [/quote]
  Ти разбира се веднага ще го шътнеш, щото не ти трябва на баир лозе...

 15. 15 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#12] от "Търпана":

  4е си е нейна ли4на собственостпо наследство си е.Едва ли 6те продаде.

  ne mutlu türküm diyene.
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  "Проблемът е, че точно държавата, която е ищец, трябва да приеме този специален закон. Всъщност се оказва, че държавата не е изпълнила задължението си да да приеме закон, с който да уреди последиции от обвяването за противоконституционен на закона за национализацията на царските имоти, а е прявила иск за собственост, знаейки, че без такъв закон, той ще бъде уважен."

  шибаняшка история... като всичко из тая смрадлива дупка

 17. 17 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А държавата кога ще си поиска от реститутите парите за подобрения на едрата градска собственост?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Форсира влизането в ЕС и НАТО

  Форсира и
  Рушняшките Грабежи в Енергетиката


  има кой да го съди за второто !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Весело

  [quote#12:"Търпана"]Я си представете Елизабет Втора да заяви, че Бъкингамският дворец е нейна лична собственост, и да си го пусне за продажба!!! [/quote]
  тва преди или след като шумкарите са и го прибрали... ииии, бабето като как точно да си го представим - държавна собственост или културен херитаж?

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Гневно

  [quote#1:"palav_nik"]Не виждам файда за държавата от тези имоти.[/quote]
  Каква държава?Тука държава няма.Само банда мошеници.Същите,дето са правили ТКЗС-тата.Виждам че тези съветски възпитаници се радват на почти пълна подкрепа във форума.

 21. 21 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#3:"Dохкeflyt"]Два милиона българи избягаха от БГ-то,
  той от Испания се прибра в родината си! [/quote]

  Симеон прилича на дядо си и няма нищо общо с баща си. Фердинанд по това което съм чел за него че бил комарджия, лисица, лукав, хитър и клюкар като вземал и харчил пари които никога не е връщал. Разпореждал се е със всичко. Цар Борис III бе пълна противоположност на баща си - скромен и благ.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 22. 22 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Алчност и чудо...

  marinov1018
 23. 23 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Не знам защо все наричат Борис монарх или цар. На нас не е монарх.

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  [quote#17:"bgkurshum"]А държавата кога ще си поиска от реститутите парите за подобрения на едрата градска собственост? [/quote]
  когато плати за 70-те години съсипия и наследниците на крадците от 45-та виснат по стълбовете

 25. 25 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 495 Неутрално

  [quote#12:"Търпана"]Дворците са на короната (т.е. държавата)!!! Я си представете Елизабет Втора да заяви, че Бъкингамският дворец е нейна лична собственост, и да си го пусне за продажба!!![/quote]
  +++++++

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  "Сега въпросът е дали Сакскобургготски и сестра му могат да получат обезщетение за неприетия закон."

  Че по 6630лв. на калпак пари ли са?

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Като го гледам каква суха стафида е,мисля си ,че само алчноста го държи прав !!!!!

 28. 28 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Много сложнооо! Ама с такива депутати, така. Не приемат един чист, ясен закон, а само мацат и замацват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на kapitanpetko
  kapitanpetko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да си взема подобренията и да изчезва.

 30. 30 Профил на benedik
  benedik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тои пък що е правил подобрения,как се прави подобфение на нещо чуждо,я да пие една студена вода,на немски се казва",зелба лулд"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK