В гимназиите след седми клас ще се влиза и с двойки на изпитите

Диян Стаматов и Меглена Кунева обясниха новата система на балообразуване при кандидатстването в гимназиите.

© Юлия Лазарова

Диян Стаматов и Меглена Кунева обясниха новата система на балообразуване при кандидатстването в гимназиите.Учениците ще могат да кандидатстват в гимназии и в средни училища след седми клас и без да имат нито една точка на изпитите за национално външно оценяване, което на практика значи, че са изкарали двойки. Това се разбра при представянето на проект за нов образователен стандарт в просветното министерство днес.


От следващата учебна година тестовете след четвърти и след седми клас ще бъдат оценявани по точкова система, чиято скала още не е готова, а не по шестобалната, както в момента.


През 2019 г. при кандидатстване в гимназии и в средни училища балът ще се формира на базата на точките, които са получени на изпитите, като всяко училище ще прибавя по два предмета от свидетелството за завършен седми клас, чиито оценки също ще се превръщат в точки.
От думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов се разбра, че дори и да имат нула точки на двата изпита - по български език и литература и по математика, децата ще могат да кандидатстват с точките от годишните оценки, но балът няма да им стига за елитните гимназии, а само за средните училища.


С новия образователен закон, прилагането на който се урежда с този и други стандарти, основното образование ще приключва след седми клас. Досега изкаралите двойки на изпитите нямаха право да кандидатстват и оставаха да учат в същото училище и осмия клас, след който вземаха диплома. А после избираха дали да продължат в същото училище, ако е СОУ, или да кандидатстват в професионална гимназия.


"Всички ученици след седми клас вече трябва да намерят своето място в новите училища (б.а. - със закона училищата стават средни, обединени или профилирани гимназии) и точковата система е най-справедлива за това. Въвеждането на точки по никакъв начин няма да позволи с двойка на изпитите да се влиза в елитна езикова гимназия. Но, ако едно дете изкара двойка или не може да положи изпита заради заболяване, то все пак ще може да продължи своето образование", заяви просветният министър Меглена Кунева.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  браво!
  докарахте нещата до успешен КРАЙ!

 2. 2 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Като няма кон, и кокошката е кон" - стара ромска образователна мъдрост

  Това е бъдещето ни, свиквайте.

  https://goo.gl/8NG90J
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Мутро-милиционерското "управление" докараха нещата до там, че и пълния двойкаджия и пълния отличник са наясно, че няма да работят в България.

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Е, на това вече викам рИформа.. Браво на Мегленчето.. От догодина очаквам по този начин да се пълнят и университетите.. Правят един тест със сто въпроса..все пет-десет целиш по теорията на вероятностите..и хоп, вътре си..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В гимназиите след седми клас ще се влиза и с двойки на изпитите

  Ами какъв е смисълът на изпитите тогава? Давайте дипломи на килограм.

 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Края на образованието.... !!

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Само с минусова оценка няма да се влиза. Като -1, -2 и т.н. С НУЛА може.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  "и без да имат нито една точка на изпитите за национално външно оценяване" - че, защо да се ходи на у-ще?! Като навърши определена възраст всяко дете да получава диплом за ОБРАЗование. Ако някой родител има претенции да избира за детето си нЕкой профил, от новите! Професионално - от професионалисти!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Аз предлагам още по напредничав подход.. Всеки на 18 заедно с личната карта да му се дава и диплома.. Без простотиите с учене, оценки и присъствие.. На 23 им се връчва магистърска степен, а на 30 титла доктор, академик, професор.. по избор на клиента.. Те така шЪ станем с едни 100% "интилигенция"

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  И най-интересното ще е след няколко години. Когато тези деца се "изучат" и започнат да пишат в този форум. Ще дават съвети, ще се гневят на тези които не са съгласни с тях и ще ги обиждат. А Денвник ще се радва, та нали те прокарват линията му.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Целта е ясна-да се пробутват циганите в средното училище.А че нищо не знаят,на никой не му пука.Важното е да се имитира дейност и да се дава работа на учители и училищен персонал,щото ако се оценяват реално знанията на учениците,половината училища ще трябва да се закрият поради липса на ученици.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Учениците ще могат да кандидатстват в гимназии и в средни училища след седми клас и без да имат нито една точка на изпитите за национално външно оценяване, което на практика значи, че са изкарали двойки."
  естествено че ще е така . на територията трябват умни и красиви , които да скачат по площади по команда , да искат закупуване на оръжия , да се радват на фб политици .... изкаралите добри оценки си ги прибира принципала .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ама разбира се че и с 2ки ще се влиза, има ли изненадани? На управляващата клика не и трябват уми българи, трябват им обслужващ персонал само.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 14. 14 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  В гимназиите след седми клас ще се влиза и с двойки на изпитите
  ------------------------------------------------------

  Ехааааааааа, на това му се вика реформа, ашколсун! Сега остава да довършат нещата, като обявят, че първо се класират кандидатите с пълни двойки, после тези с някаква част двойки, а накрая се състезават учениците с петици и шестици, каквито места останат - за тях са!

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  За какъв обслужващ персонал става дума? Какво да обслужва?
  В днешно време неграмотен и неук човек и тостер не може да "обслужва".

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  ..... проект за нов образователен стандарт в просветното министерство днес."Егати стандарта.

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 694 Неутрално

  то вече има цели класове които не говорят български, вие за некви точки придиряте

 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Според мене трябва да се влиза и без явяване на изпита! Така де, това е единственият начин всеки идиот да изкара гимназия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Гневно

  Браво, чакам следващото "усъвършенстване", диплома за завършено средно образование да се дава и при двойки на матурите. И после се чудят защо сме последни на PISA и защо на матурите двойките валят като градушка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#15] от "dissident":

  Например да сменя чаршафи по морето да кажем.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Реставрацията на комунизма в пълна сила. Всички са равни.

  Имаше ги тези нещо по комунистическо време. В началното училище, на последният ред чиновете бяха огромни. На тях седяха циганчета повтаряли първи и втори клас по няколко години. Учителките, за да отчетат по-висока успеваемост, за която всяко училище се бореше, след някоя и друга година ги пускаха да преминат в по-горен клас.
  Лошото бе, че към тях прикрепваха ученици с висок успех. И така, те дърпаха напредналите назад.
  Имаше ги тези неща и в университетите. Обучението на един студент струва скъпо на държавата и много слаби студенти, също ги бутаха да преминат. Имаше някои които се дипломираха без да знаят основни неща.
  Сега е същото. Приятел, преподавател ми каза, че дипломиращи се студенти (няма да назова университета) с техническа специалност, не знаят какво е това квадратно уравнение.
  Сега вече няма да знаят и азбуката.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#11:"mushashi"]Целта е ясна-да се пробутват циганите в средното училище.А че нищо не знаят,на никой не му пука.Важното е да се имитира дейност и да се дава работа на учители и училищен персонал,щото ако се оценяват реално знанията на учениците,половината училища ще трябва да се закрият поради липса на ученици. [/quote]
  +++++++++++
  Все едно аз съм го писал. Не ме учудва в държава, която ВСЕКИ може да я изнудва и прокарва ЛИЧНИЯТ си интерес. Само малко нахалство е необходимо. И ако нямаш собствен глас да си намериш някое гръмогласно НПО което да вика вместо теб.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Един кон да вкараш и той че си купи диплома за висше. Пари да падат , при клетата ни демография-демократия.

 24. 24 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#20] от "zarzavat":

  Не стават и за това.
  Дания има много големи фирми за почистване по света. И приемат само образовани хора. Идеята е, че се ползват химикали, както за чистене, така и да бъдат почистени. Някой неук ще направи голяма беля ако използва не това което трябва.
  Един неграмотен човек не може да ползва правилно перална машина.
  Аз попаднах на Запад като бежанец. Имаш такива от цял свят и от Африка. Учеха ги как да ползват печка, перална и сушилна и всякакви други ел уреди.

 25. 25 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Направо се чудя, за какво изобщо трябва да се провеждат тези изпити...
  Резултатите са резил, както за учениците, така и за учителите им...😊

  Форумът е в будна кома...
 26. 26 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Доколкото разбрах, който издържи точковата система, ще влиза в елитно училище според желанието си, ще участва в класирането и т.н. Който не издържи на точкуването, няма да може да се включи в класирането за паралелка по желание, ще остане в дъното на класацията и ще запълва празните бройки в не особено привлекателни гимназии. То и преди беше така.

 27. 27 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В гимназиите след седми клас ще се влиза и с двойки на изпитите?!

  Естествено, нали "парите следват ученика" и ако в тази демографска криза едни ученици се "изгубят", то КОЙ ще усвои тези пари????

 28. 28 Профил на боряна димитрова
  боряна димитрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както се влиза,така и ще се излиза!

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred":

  Имам преки наблюдения.Жена ми е учителка в езикова гимназия.Аз също я завърших преди 22 години.Като сега местата са с 50 процента повече-1500 ученика и се влиза с тройки.Но няма нито един циганин дори и при тези занижени критерии,щото има приемен изпит.Докато е пълно с цигани в други гимназии,където не се изисква приемен изпит-пишат им оценки само и само да минават,защото от най-високо ниво е забранено да има повтарящи ученици.А те си нямат и елементарни познания-не случайно на матурите основно двойките бяха от цигани.

 30. 30 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не може Кунева да е толкова глупава, сигурно има някаква идея да върши всички тези простотии. Има някакъв злокобен план и това никак не е добре.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Весело

  "В гимназиите след седми клас ще се влиза и с двойки на изпитите"

  "Учениците ще могат да кандидатстват в гимназии и в средни училища след седми клас и без да имат нито една точка на изпитите за национално външно оценяване"

  Това са цитати от заглавието и първото изречение от текста!
  Ако на някого се струва, че има противоречие може да приеме, че авторът е жив пример на реформата, а не откровена манипулация!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 518 Разстроено

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Никакво догодина! В малките и т.нар. свободни университети и сега е така! Еле в свободните - щом плащаш, нЕма проблем да запишеш к`вот си щеш!

  Sic transit..
 33. 33 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#1:"zidane"]браво!
  докарахте нещата до успешен КРАЙ![/quote]
  О, не, това още не е краят. Ще настъпи, когато наследниците на тия двамата обявят, че вече няма нужда от гимназии, тъй като всички знания така или иначе се получават в живия живот: секс, наркотици и чики-рики.

 34. 34 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#9:"ostin22"]Всеки на 18 заедно с личната карта да му се дава и диплома.. [/quote]
  Задължително и шофьорска книжка от категория по желание.

 35. 35 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Аз съм проста и не разбрах!
  Защо тогава ще са изпитите за национално външно оценяван?

 36. 36 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":

  Хм, живея до гимназия и нямам впечатление, че е пълна с цигани. Нито което и да е друго училище. Тях не могат да ги накарат да завършат четвърто отделение, какво остана за гимназия!

 37. 37 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#30] от "Жоро Г":

  Никакъв злокобен план няма. Оценките в училище отдавна са девалвирали, просто сега ни го заявяват най-безочливо.

 38. 38 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  При такава теза от МОН да се чуди човек, тези хора имат ли диплома или са я получили по някакъв друг начин.
  Не знам защо винаги съм смятал, ако нищо не разбираш в нещо поне не се меси и не го разваляй.

 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#36:"nonsens2"]Хм, живея до гимназия и нямам впечатление, че е пълна с цигани. [/quote]
  Къде това?

 40. 40 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Офси се управляват по-лесно.Другарката Кунева иска съвсем да ни изтрие като идентичност . Това е планът.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Това не е новост. През 90-те имаше масово двойки и на трето класиране влизаха и такива с 2.50, че и с голи двойки по едно време. Нивото беше кофти, изпитът- по-труден, ама не се шумеше толкова. Имаше бисери на килограм, масови двойки по математика. Ясно е, че състезанието е за топ позициите и най-желаните паралелки, масовката и с изпит, и без- все тая.

 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Дивни идеи ражда бюрократът.
  Аборт!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 799 Неутрално

  То хубаво с 0 точки, ама все ще се намери някой провокатор дето няма и да се яви на изпита и няма да може да изкара и нула. Тогава какво правим, а, Кунева?

 45. 45 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#10] от "dissident":

  Май най-интересното ще е, когато същите тези двойкаджии седнат в министерските кресла.

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ех, добре са в здравеопазването. Поне за момента болни, колкото щеш, един от друг по-болни. Ма в образованието не е така. Дефицит голям! Всеки двойкаджия е жадуван ресурс за поне три университета.

 47. 47 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Университетите така си се пълнят отдавна. И няма изглед да не бъде така.

 48. 48 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А ако Кунева стане впоследствие и социален министър, дали ще се получават заплати без да се работи?

 49. 49 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#15:"dissident"]За какъв обслужващ персонал става дума? Какво да обслужва?
  В днешно време неграмотен и неук човек и тостер не може да "обслужва". [/quote]

  За съжаление, това твърдение все още е много далеч от истината. Към момента в реалната икономика работят милиони функционално неграмотни и неуки хора.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 50. 50 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Да оставят децата да се наиграят и от седми клас да почват да учат и после в университета и общо осем години образование средно и висше

 51. 51 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Воината на таралежите когато цветана манева написа на всички шестици

 52. 52 Профил на wag1111
  wag1111
  Рейтинг: 8 Гневно

  Браво!!! Явно от тука започваме да настигаме западните ни съюзници Германия и Франция. По статистика тука в германия всяка година расте с по един процент броя на напълно неграмотните хора, които нито могат да четат, нито да пишат. Ако така ще ги настигаме оцели джакпота. Много оригинална реворма, няма що. Министерския гении за пореден път надмина всички мало == умни решения вземани през годините.

  Леле мале каква куха лейка

 53. 53 Профил на wag1111
  wag1111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "tily_lily":

  То такива марионетки са удобни на някой хора за да ги контролират по лесно.

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#29:"mushashi"]Докато е пълно с цигани в други гимназии,където не се изисква приемен изпит-пишат им оценки само и само да минават[/quote]
  Не е само там и не е само от сега. Някъде 1995г се поразговорих с шофьора от таксито, казах че бързам за лекции, човекът с голяма гордост ми каза, че инвестира в бъдещето на децата си, две дъщери имал и двете следват.

  Попитах го къде и какво, оказа се че са в Нов български университет, някакви от тези модерно звучащите без особена реализация специалности. Казах си на ум "Горкият човечец, ще му вземат парите напразно а той се блъска мислейки си че помага на децата си" но продължих разговора.

  И тук дойде втората изненада, едната от дъщерите вече записала магистратура. Но без още да е завършила бакалавър, имала да взема още малко изпити но научната ръководителка и казала че има качества, така че да записва за магистър. Което се плаща естествено. Аналог е все едно да те приемат за висше преди да си завършил още средното. Това постигнаха с принципа "Парите следват ученика", пълен отказ от критерии и принципи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#43:"k173vq"]
  И после се чудят защо сме последни на PISA - цитат на коментар #19 от “Fred”

  С такъв "премиер" и с червените мангалиГЕРБ, толкова... [/quote]
  И преди този премиер пак бяхме последни. Празното политизиране само пречи да се видят истинските причини.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Е, с това бизнесът с частните уроци отече.

 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Весело

  [quote#44:"gogo63"]ама все ще се намери някой провокатор дето няма и да се яви на изпита и няма да може да изкара и нула. [/quote]
  Служебна победа с 3:0 Всеки е невинен до доказване на обратното, по аналогия докато не получи двойка се приема, че знае поне за тройка

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#30:"Жоро Г"]Не може Кунева да е толкова глупава, сигурно има някаква идея да върши всички тези простотии. [/quote]
  Никаква идея няма, просто легализира съществуващото положение.

  Поради ниската раждаемост, емиграцията и тоталната циганизация няма достатъчно ученици, трябва да се закриват училища а това е изключително остър политически проблем. Веднага опозицията ще скочи да демагогства, на местно равнище инициативни комитети ще се появят, местната власт ще се присъедини към тях... Опитайте се някъде особено в малко населено място да закриете училище или болница и ще видите какъв бунт ще се вдигне.

  За да се запазят училищата директорите масово записват фалшиви ученици включително заминали в чужбина, имаше наскоро и репортаж. Вместо да висят на ръба на закононарушението Кунева им дава официален начин да си попълват бройката. За БРОЙКАТА става дума, нищо повече. Със същата цел им измислиха и напълно ненужният 12-ти клас.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  80% от завършилите днес средно са неграмотни. Това е плачевният резултат от 27 години Демократизация и класически пазарен либерализъм, познат днес още като Неолиберализъм, Палеолиберализъм, Пазарен Фундаментализъм, Либертарианство, Монетаризъм, Обективизъм, Остеритетен Фетишизъм, Дясно и Реформаторство. Срамота!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#33:"Дъската ми хлопа устойчиво"]О, не, това още не е краят. Той ще настъпи, когато наследниците на тия двамата обявят, че вече няма нужда от гимназии, тъй като всички знания така или иначе се получават в живия живот....[/quote]
  Както се казва в една песен "лайф из лайф" и това е приказка без край!!!!
  И да в един момент ще решат, че няма нужда от образование, щото тез с ланците дето карат най-скъпите коли в Европа и са "успели" какво образование имат, за да постигнат всичко това????

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#58:"Fred"]Поради ниската раждаемост, емиграцията и тоталната циганизация няма достатъчно ученици, трябва да се закриват училища а това е изключително остър политически проблем. [/quote]
  Точно това е.Имам приятел,който учител в циганско училище.Директорката категорично им е забранила да пишат двойки на циганите.Ходят в циганската махала да набират ученици,щото българчетата намаляват и не искат да учат заедно с циганите.Ако реално се оценяват това училище ще трябва да го закрият.Относно знанията на циганите пък моят приятел ми казва,че те дори не знаят имената на бащите и майките си.Знаят им прякорите-примерно,че на баща му викат Ачо или нещо такова.И абсолютно нищо не ги интересува.Нищо.
  Аз самият съм учил с цигани до 7-и клас през комунизма,когато имаше сравнително по-строга дисциплина.Но и тогава циганите нищо не научаваха,разваляха дисциплината и не влизаха в час.Но тогава поне ги оставяха да повтарят/въпреки че пак имаше голяма толерантност към тях и минаваха в по-горен клас без знания/,докато сега всеки минава с единствената цел да се запазят училищата.

 62. 62 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Учениците ще могат да кандидатстват в гимназии и в средни училища след седми клас и без да имат нито една точка на изпитите за национално външно оценяване,"
  Е, щом и двойка стига, значи няма нужда даже да се явяват на изпитите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 63. 63 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Сигурак, че Кукунева е отличничка. По шестобалната система. Изхождайки от т'ва, то тази система наистина е несправедлива.
  ОСТАВКА

 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело
 65. 65 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#15] от "dissident":

  Неукият и неграмотният няма да стане обслужващ персонал. Той е бъдещият бизнесмен, работодател.

 66. 66 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Е, що, Кунева нали е демократ-реформатор?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 67. 67 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#44] от "gogo63":

  Вчера я слушах, децата, които не можели да се явят на изпит, също щели да могат да продължат образованието си.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 68. 68 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#50] от "dearblue":

  Не е така. Каквото научават децата, те го научават именно до четвърти клас, оттам нататък нещата се провалят.

 69. 69 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#61] от "mushashi":

  А, и в българските училища е същото. Един единадесетокласник (българин) след посещение на класната му у тях и молби да не напуска беше казал заканително: Ама майка ми не трябваше да се съгласява да се връщам в училище.
  Класните ръководители ходят да се молят калпазаните, които би трябвало да се изключват за лошо поведение (няма такова положение!), да не напускат, защото паралелката пада под необходимия минимум и трябва да бъде разформирована. Това означава няколко учители да останат без работа. Това е, става дума само за пари, не за качество.

 70. 70 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 482 Гневно

  После с двойки в университета, после с двойки в операционната - докато не "излекуват" детето на министъра.

 71. 71 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ставаме РАЙ за двойкаджиите !
  След като избиха интелегенцията на 9/44,след като ни промиваха мозъците 45 години,сега на ред е новата стъпка в политиката на Русия-да осигурят една полуобразована маса, наречена Български народ !

 72. 72 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Уважаеми преждекоментиращи, вече има обявен телефон за реформата в образованието. Хващайте слушалките и го подгрявайте, стига сте писали по форума. 0878 15 65 43 .

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 73. 73 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А казвахте, че нямало как да има реформа в образованието! Кунева - светило, Кунева - корифей!

  "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK