Нови идеи за базиликата в Плиска

Капител от Голямата Базилика в Плиска, открит от Станчо Ваклинов

© Владимир Цветков

Капител от Голямата Базилика в Плиска, открит от Станчо ВаклиновМраморен олтар от остров Проконесос в Мраморно море Турция), луминисцентно осветление и коринтски колони за Голямата базилика в Плиска е запланувал директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.


"Ще има покрив, луминисцентно осветление, ще бъде изографисана отвътре, ще има мраморен олтар от остров Проконесос и мозаични икони" каза той пред "Дневник"


Базиликата в Плиска се възстановява по проект на Теофил Теофилов от 80-те години. Първоначалните намерения на Божидар Димитров бяха за пълното възстановяване на сградата с надграждане, от които той по-късно се отказа.
"За момента е одобрен само грубият градеж на базиликата, но в бъдеще трябва да бъде изграден покрив, защото живеем с регион с големи температурни изменения и валежите биха разрушили хоросана, който е спояващ", поясни Димитров.


Проектът за реставрация и консервация на Голямата базилика в Плиска

© Георги Кожухаров

Проектът за реставрация и консервация на Голямата базилика в Плиска


Димитров заяви, че "отдавна е доказано", че олтарите в късноримския свят са се правили именно на този остров.


По-извествен като ранновизантийски, късноримският период се датира от ІV до средата на VІ век. Базиликата в Плиска е построена в средата на IХ век.


По думите на директора на остров Проконесос е имало мраморни залежи и там се е развила фабрика за мраморни олтари.


"Даже са намерени останките на два кораба, в който има пакетирани контейнери с готови олтари. Ние нямаме останки от олтара в Плиска, за съжаление, но предполагаме, че може би там са ги поръчали, тъй като това е църква, за чийто строеж не са жалени пари. Но всичко това нещо ще се реши впоследствие", допълни директорът на НИМ.


Коринтските колони


"Не си позволяваме да правим измислени работи, макар че много хора казват, че правим измислени работи." Реставраторът Владимир Цветков, който изработва елементи за фасадата на южната страна на Голямата Базилика в Плиска, се застрахова срещу възможни обвинения. Причината - критиките на специалисти към бутафорни възстановки на исторически обекти и несъгласията с намеренията църквата в първата българска столица да бъде вдигната "до покрив".


Неотдавна Божидар Димитров изпрати съобщение до медиите, в което се казваше, че стените на Голямата базилика в Плиска се издигат на "значителна височина", а в софийско ателие се изработват коринтски колони за сградата. Според Димитров те щели да бъдат готови и доставени до 10 дни.


"Колкото и да бързат някои хора, тази работа е тежка и става бавно. Тези елементи са сложни за изпълнение. До края на годината ще направим това, което е предвидено", каза реставраторът Владимир Цветков.


Той изработва сводовете, колоните и капителите в южната страна на Голямата базилика. Той е избран от фирмата изпълнител на строителните работи по обекта - "Армира 2013", една от фирмите близки до Божидар Димитров. Проектът е одобрен от министерството на културата и възложен от НИМ.


Сега Владимир Цветков изработва сводовете и голямата арка от варовик. "За изпълнението се използват машини (за отнемане на грубата маса) и ръчни инструменти - шила и шкарпели - за дообработката. Методът на работа не е по-различен от онзи, използван от "хората преди 1000 г.., като изключим машините", каза той.


Част от арка за базиликата в Плиска

© Владимир Цветков

Част от арка за базиликата в Плиска


"Ние стъпваме върху оригинални детайли. Имаме капител, който е намерен на място, имаме колони, които са намерени на място и фрагмент от корниз. Основно работим по снимките на откритията на археолога Станчо Ваклинов, стъпваме и на проучвания на професор Павел Георгиев, който копае там от години. В момента работим така, както трябва да се прави", повтори Цветков за принципа на работа по реставрацията.


Идеи от историята


В края на април Божидар Димитров обяви, че посланикът на България в Рим Марин Райков е открил "изключително ценна гравюра" от 1450 г., която изобразява старата базилика "Св. Петър" в Рим. Според директора на Националния музей именно по нейн модел е построена базиликата в Плиска.


В последствие се разбра, че изображението е графична хипотетична реконструкция на базиликата от 1891 г.. То е било качено в интернет през 2005 г., като е публикувано и на страницата на "Сан Пиетро" в "Уикипедия".


Пред "Дневник" Божидар Димитров защити тезата си, че базиликата в Плиска е построена по модел на тази в Рим и отхвърли възможността изображението да е хипотетична реконструкция от края на 19 век, а не ренесансова гравюра.


"Тази църква (Старата базилика Св. Петър" бел.ред.) е построена някъде в VI век. Тя 10 века е била основната катедрална църква на папството. Приликите между двете при сравнението на плана с нашата базилика е направило впечатление много отдавна. Оказа се, че тя е известна много отдавна, не е открита от Марин Райков, той само ни изпрати копие", каза той.


"Много близко до ума е, че след като папският наместник епископ Фортуенски, бъдещ папа Формоза, е започнал строежа на голямата базилика, че той е докарал плана на старата базилика, Ако не го е донесъл със себе си, е помолил да му го донесат. Български учени са го предположили, аз съм съгласен с тях. Нормално е - идваш от Рим в страна, която току-що е приела християнството, да искаш да построиш тази църква. Най-вероятно княз Борис е поискал да я удължат с два метра, просто тщеславието го е гонило, просто за да има най-голямата църква в Европа."

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Весело

  Български учени са го предположили, аз съм съгласен с тях. Нормално е - идваш от Рим в страна, която току-що е приела християнството, да искаш да построиш тази църква. Най-вероятно княз Борис е поискал да я удължат с два метра, просто тщеславието го е гонило, просто за да има най-голямата църква в Европа."

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Весело

  Що па да не го направят от гипсокартон този олтар- както крепостта на Кракра Пернишки? Да им на герберите да реставрират.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Весело

  Божо е сущий Константин Велики от 21 век. Нема удържане.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Браво на Божидар Димитров! Никой турист не ходи да гледа 20 сантиметра основи на нещо, а гледа нещо завършено! Да показва какво е било! А 20-те сантиметра са за няколко учени в цяла Европа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Нормално е - идваш от Рим в страна, която току-що е приела християнството, да искаш да построиш тази църква. [/quote]
  Християнството е дошло по нашите земи в Тракия с апостол Павел , тогава Рим отношението към християните е било същото като днес в Ислямска Държава.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Разстроено

  Мда.... Подобни чалгари "управляват" страната ни....
  Нейсе, важното е да се "усвоят" едни парички от правилните дрОгари, да си стане лаченко и "атрактивно".
  Да се звери мятрЯлът, да се бие в гърдите (най-голяма църква в Европа, БГ на 3-морета, шменти-капели).
  Добавете малко кебапчета и пърцуца - и ето ви "успешно Управление".
  Да здравствует!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  правене на бутафории, запазена марка на партията ви. кич и чалга, няма да спрете, докато не оакате всичко.

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Манията, да остане нещо и след и мен, обземаща все повече и повече Божидар, може и ражда "чудовища" ....
  Не е първият и няма и да е последният, егото на който, се храни и иска да се обезсмърти , пък било то и , с грандоманщина, ходеща по ръба на историята...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":

  Ако не друго, поне увеселителни паркове си имаме.....Що да ходим до Дисниленд да харчим там.... тук - кеф ти църкви, кеф ти манастири, кеф ти крепости..... ма, много е готино на Бачковския...кеф ти магарета, кеф ти понита, кеф ти костенурки и декоративни петлета.... ако и в Плиска го направят същото, цена няма да имат....ЦЕНА!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Точно така, и базиликата да я кръстят "Чака-Рака"!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Весело

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Християнството е дошло по нашите земи в Тракия с апостол Павел , тогава Рим отношението към християните е било същото като днес в Ислямска Държава. [/quote]
  Аз съм извадил този цитат не да коментирам християнство и отношенията му с Рим.Извадил съм го защото историка-агент на ДС ще строи нещо по предположения."Едни учени предположили нещо,агента съгласен.Най вероятно княз Борис е поискал....и тук теория на вероятностите.Към това като прибавим -светената вода-вампирите.Ние научен работник ли имаме или мениджър атракции.

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Божо требе да иде на почивка на море, това струва пари. Явно е изхарчил заплатата и сега вдига проект да се опита да вземе някой лев държавно финансиране. Че парцуцата на плажа не я подаряват.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  ГолЕмата базилика у Плиска, дами и господа, требе да е голЕма.

  За да оправдае името си, нали така?

  Ние на дребно не играеме.

  Аз предлагам да бъде на 12 етажа.

  А камбанариите - ония острите отпреде - на 36.

  И да светат.

  С цветовете на националния трикольор.

  Първите 4 етажа - мол. Вече има стратегически инвеститор от Русия.

  Следващите 4 етажа - базилика. Нема да пречим на духовното.

  И най-горе - мултифункционален комплекс, включващ конгресен център, учебен корпус (за провеждане на семинари за младежката организация на ГЕРБ) и хотелска част (също за младежката организация на ГЕРБ, но за по-интимни социални контакти).

  Вътре в карето - басейн с изкуствени вълнички.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 858 Любопитно

  няма ли кой да облече усмирителна риза на този чалгар ?

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  И аз имам идея за Големата базиКИлика. Да вградим Божо, Боко и Вежди в основите на базикилита по стара традиция, за да пребъде.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Любопитно

  На шибаният Божо трябва да му купят едно ЛЕГО да си строи и да му забранят да се докосва до старините. Някой знае ли какво образование има? В никакъв случай не разбира от история и археология!

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Да направят едно молче с голг игрище и заличка, бе.
  Пък с парите от приходите да вдигнат Базиликата, в която задължително да има таверна, китайски ресторан и сергийка с оригинални стоки от Турция, както и румънски чипс.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това, че държавата е решила да възстанови изключителна исторически църква, разрушена от вековна враждебна и агресивна напаст, запазвайки максимално оригиналния пласт и предоставяйки я на БПЦ я превръща в действащ културно-исторически-религиозен паметник не е чак толкова лошо.

  И не е нужно заслужената неприязън към хашлашкото поведение на Божидар Димитров да е основание за отхвърляне.

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  БАЦЕ нема ли да каже да се ушири с още 2 м та да стане най голямата в Евразия

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ако работят както досега, по добре
  да не почват !!!

 22. 22 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И да не забравят "задължителните" кокалче (по възможност на един от 12те апостоли) и тресчица от светият кръст...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Не мога да имам компетентно мнение, но не смятам че всичко е за подигравка.

 24. 24 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Кучетата лаят, кервана си върви. Да кажем, че ще бъде построена църква върху основите на старата базилика.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Мислиш, че ако не копнеш статията във форума, нема да се сетиме да я прочетеме ли?

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако италианците си имаха техния проф. Божо, той щеше да си каже: "Идва тракиецът Спартак от земите на българите в Капуа, която още живее в античността, нормално е да донесе чертежите на стадион Васил Левски и по тях по-късно Веспасиан да построи Колизеума, малко по-толям, щото тщеславието го е гонило".

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Пази боже от такива като Б. Димитров - амбициозни ограничени с възможности (особено когато са възможностите на държавата)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Махнете го този Божидар, преди да е съсипал всичко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK