Кой строи оградата по границата с Турция

Кой строи оградата по границата с Турция

© Велко АнгеловТри години след началото на бежанската вълна към Бъгария оградата по българо-турската граница, откъдето на ден минават десетки чужденци, търсещи закрила не е построена. В проектиране и строежа досега, както и на оставащите над 130 км. участват 11 фирми. Те получават финансиране без обществени поръчки заради решение, взето през 2014 година и промяна в закона, с която оградата стана обект от национално значение. Мотивът - по-бързото изграждане на съоръжението. От тогава отпуснатите средства от правителството към областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол са над 140 млн. лв.


Проверка на "Дневник" показа, че


едно дружество участва в работата и в трите области - държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".
А справка в Търговския регистър и фирмения регистър "Дакси" показва, че повечето фирми са свързани с "Хидростой" и "Водстрой 98", с които е обвързан и депутатът от ДПС Делян Пеевски.


В края на май "Водстрой 98" смени собственика си, като такъв стана друг играч в бранша - "Хидрострой". Преди време премиерът Бойко Борисов отмени няколко обществени поръчки на "Водстрой" "заради съмнения" за връзка с Пеевски.


Първата част от съоръжението от 30 км беше построена по време на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава като опозиция ГЕРБ критикуваха, че съоръжението се строи на тъмно - без обществена поръчка. Сега от БСП казват същото и изчисляват, че


новостроящата се ограда ще струва по 1 млн. лв на километър.


Три фирми е избрал предишният областен управител на Хасково - Добри Беливанов (ГЕРБ), който беше избран за кмет. Те ще трябва да построят 33 км от оградата. Това са "Транспортно строителство и възстановяване" - "Геопланпроект" и ЕТ "Металик – Иван Михалов". Сегашният Станислав Дечев довършва построяването на оградата по вече сключените договори.


Първите две фирми са държавни. Управител на "Транспортно строителство и възстановяване" е Валери Василев. Собственик е министерство на транспорта. А Василев е назначен на поста през 2009 г. от бившия министър Александър Цветков.


Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че Василев е вписан като управител в четири консорциума (обединение на търговци за извършване на определена дейност), както и в едно сдружение, неправителствена организация. Единият от консорциумите - "Железен път "обединява "Транспортно строителство и възстановяване", свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски строителна компания "Водстрой 98" и Хидрострой.


Другото държавно предприятие - "Геопланпроект" е направило проектирането на строежа на оградата, което става по задание на МВР. Собственик е регионалното министерство, а като представител е вписан Стоян Стоянов, назначен през 2015 г.


Третата фирма, която е извършвала строежа на оградата и изграждането на пътя около нея е ЕТ "Металик – Иван Михайлов". Тя е собственост на Иван Михайлов. Фирмата на Михайлов е част от консорциума "Ти Ви Би",


който се управлява от Тодор Бояджиев, кумец на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.


По времето на мандата на Цветанов като вътрешен министър, консорциумът бе сред основните дарители на МВР.


Първите 30 км от съоръжението бяха построени по времето на кабинета на Пламен Орешарски. На снимката - военният министър тогава Ангел Найденов.

© Велко Ангелов

Първите 30 км от съоръжението бяха построени по времето на кабинета на Пламен Орешарски. На снимката - военният министър тогава Ангел Найденов.


В Бургас оградата се изгражда на два етапа, обсяниха от областната управа. Първата група договори са сключени през 2015 г. от областния управител Вълчо Чолаков (от квотата на Реформаторския блок, назначен с решение на Министерски съвет от 26 Ноември 2014 г.). Те са три на брой, а втората група от пет договора са сключени през 2016 г.


За изграждане на възпрепятстващото съоръжение и съпътващия път през първия етап са се грижили - "Пътстрой Бургас" ЕООД, "АБ ИНВЕСТ НН" ЕООД и "Булдени" ООД.


Като управляващи на първата фирма, дъщерна на "Хидрострой" АД, са вписани Живко Недев, Иван Иванов и Райко Калпачков. Недев заедно с Николай Пашов са представители на "Хидрострой". Пашов


е избиран последователно през 2007 и 2011г. за общински съветник във Варна от листата на ГЕРБ.


Според публикации на "Капитал" "Хидростой" и свързаната с нея "Инжстройинженеринг" от години печелят всички големи обществени поръчки за извършването на пътни и други инфраструктурни ремонти във Варна. Общината има рамков договор с "Хидрострой" за ремонтни дейности. Освен това "Хидрострой" и "Инжстрой инженеринг" (заедно с "Пътища и мостове") поддържат улиците в четирите района на Варна, чието лошо състояние стана пословично и предизвика серия от протести през зимата на 2010 г.


"Пътстрой Бургас" е част от консорциума, който изгради северната скоростна тангента в София. Фирмата бе част и от гражданско дружество, което трябваше да строи втората отсечка между Угърчин и Плевен по магистрала "Хемус", поръчката за която премиерът Бойко Борисов спря, заради съмненията за връзки на спечелилите компании с депутата от ДПС Делян Пеевски и Валентин Златев.


Втората фирма, с която областният управител на Бургас е сключил договор е "АБ ИНВЕСТ НН", която от април 2016 г. с друго наименование - Инфра Експерт. Тя е част от обявеното за победител по спряната вече обществена поръчка за проектиране и строителство на спортен комплекс в жилищния комплекс "Славейков" в Бургас - дружеството Обединение "Бургас спорт". В него влизат свързваната с Валентин Златев "Джи пи груп" и "АБ инвест НН". Поръчката бе на индикативна стойност 13 млн. лв.


Третата фирма, която ще строи оградата, е "Булдени" ООД. Нейни собственици са Емил Гоцев и Иван Николов. Фирмата е част от обединение "Асара", което според публикация на "Капитал" спечели обществената поръчка за реконструкция на рибарското пристанище в Поморие с водещ партньор "Водстрой 98", който е и един от собствениците на "Асара".


Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков

© Юлия Лазарова

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков


Вторият етап от строежа на оградата ще се извършва от общо пет фирми.


От областната управа обясниха за "Дневник", че целта на Вълчо Чолаков е била по-бързото свършване на работата. Освен трите фирми, с които е сключен договор през 2015 г. и нов през 2016 г., другите две са отново държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване" и "Пътинжинерингстрой - Т" ЕАД.


Собственик на втората фирма е "ИГ Холдинг" АД, а като представител е вписан Божидар Тодоров. Дружеството участва в два консорциума, част от които са отново фирмите "Хидростой" и "ВОДСТРОЙ 98".


За проектирането на строежа на оградата са сключвани договори с общо четири фирми. Три са правили проектите при първия етап на градеж, а една е проектирала втория етап.


Тази, която е изготвяла проектите за първия и ще изготвя за втория етап е "ЕН АР Консулт" ЕООД с управител Богдана Хасърджиева - бивш главен архитект на Хасково. Фирмата бе част от обединение, избрано да осъществи строителния надзор на изградения в края на миналата година обходен път на Монтана. В публикация на "Капитал" бяха показани повреди след едномесечна експлоатация на новия участък–дупки от вериги и крикове на камиони, пукнатини, издълбани от тежка строителна техника, която все още обикаля по обекта.


Другата фирма-проектант, с подписан договор през 2015 г. е Плевенската фирма "Иво Петров-архитекти" ООД със собственици - Иво и Цветан Петрови. Иво Петров ахитекти" участва в строежа на първите обекти от "София тех парк".


И третата е "Мото" ООД със собственици Десислава Стоянова-Иванова и Мото груп 2010.


За участъка от оградата в Ямбол областният управител Димитър Иванов, бивш депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, е сключил договор с фирмите "Транспортно строителство и възстановяване" (държавно предприятие) и "Геострой-инженеринг" ЕООД.


Втората фирма е собственост на Моньо Тодоров. През 2012 г. лично премиерът Бойко Борисов заедно с бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов прерязаха лентите на новооткритите свинекомплекс и фуражно стопанство на фирмата "Геомекс инженеринг" в Ямбол. Те бяха изградени по програмата за развитие на селските райони с евросредства.


Дори и когато вече е поставена, оградата може да се окаже още по-скъпа, казаха пред "Дневник" преди време областните управителите на Хасково, Ямбол, Бургас, на чиято територия се се строи съоръжението.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  С една дума мафия! Не се знае кога ще я построят, но със сигурност като цена ще е много над действителната и стойност! Няма такава държава!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  "Хидростой" и "Водстрой 98", с които е обвързан и депутатът от ДПС Делян Пеевски."

  Ама Той беше казал, че КОЙ е напуснал България!?!?!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Ако беше магистрала да я направят ...ама за 3 години не е готов касаещ националната сигурност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3537 Весело

  В проектиране и строежа на оставащите над 130 км. участват 11 фирми. Те получават финансиране без обществени поръчки заради решение, взето през 2014 година и промяна в закона, с която оградата стана обект от национално значение."Ох,бабачко.Както казва патриота Симеонов,ние следим правителството да изпълнява своите ангажименти и правителството ги изпълнява.

 5. 5 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 287 Любопитно
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Самият факт, че в частта по границата на хасковска област работят три фирми, в бургаска 5, в ямболска не видях колко са, но едва ли е една, оборва всички тези на авторката...

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]В проектиране и строежа на оставащите над 130 км. участват 11 фирми.[/quote]


  Това също. Да беше проектирала и строила една или две фирми имаше някакъв резон, ама вечните недоволници ще плюят дори ако всеки метър от оградата се строи от различна фирма.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хайде да дадем 20 километра ограда без конкурс на Кънев и Атанасов! Какво ще кажете скъпи съфорумци?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 713 Неутрално

  ДП ТСВ се използва като партийна каса на всяка власт. Тази държавна фирма отдавна се използва за параван и кражби в обекти на НКЖИ. Схемата не е сложна, но никой не я проверява.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Боже, божеее, те една ограда не могат да направят, ние очакваме цяла АЕЦ. Нищожен е капацитета на калпавата ни държавица. Щото я управляват неграмотни хора. А грамотните къде са и с какво се занимават? Алооооу, обадете сеее!

 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#10:"Judjuk"]А грамотните къде са и с какво се занимават? Алооооу, обадете сеее![/quote]
  В Русия съм. В Русия съм. Следя работата ви . Ти и Незнайко сте много калпави и ще ви преквалифицирам на кофражисти да строите ограда, че троленето не ви се отдава.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Мда...
  Хидрострой и Водострой на КОЙ

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3740 Неутрално

  Оградата може да бъде построена към 2316 г., срещу няколко милиарда лева. Това е златна кокошка и няма да бъде изпусната току-така.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Парите за "км./ограда" станаха съизмерими на парите за "км./магистрала", строени от еднакво некадърни и крадливи фирми на ОПГ.

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Абе, хора, тези дето гласувате за ГЕРБ, да ви попитам, що не си гласувате директно за ДПС???

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Няма отърване от топката мас!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 17. 17 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4310 Неутрално

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":

  Това ли можахте да измислите ГЕРБ-ерите, когато за пореден път Ви хванаха по бели гащи, под ръка с ДПС...?!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 18. 18 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 277 Гневно

  Тези данни представени в публичното пространство в нормална и работеща държава ще предизвикат вълна от оставки и съдебни процеси.
  У нас от известно време дори не си дават зор да си покрият далаверите, толкова са уверени, че няма кой с пръст да ги пипне, изродите мръсни.
  Ама ще ви излезе крива сметката някой хубав ден!

 19. 19 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  И някъква фирма свързана Цецерон е взела участие. За Пеевските се знае от преди.Изглежда в разходната ни икономика си живеят в синбиоза.

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Боко и апапите му. Фирмите са просто имена

 21. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#7] от "Олд Шетърхенд":

  Какво значение има броя на фирмите, само Пееф има една торба!? Важното е, че строи ДпС, не се правете на малоумни!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  'Дневник" , новата цена вече е около 1 300 000 лева ,изоставате от ЦЕНАТА :)
  Или 1300 лева за ЕДИН линеен МЕТЪР - от тази ограда :)
  или 650 ЕВРО - метъра !!??
  То, луксозното строителство в София на апартамент - е по- ниско от 650 евро - КВАДРАТНИЯ метър !!???
  Като ви казвам, че слугите на БКП - надминаха по крадене - господарите си от БКП - не ми вервате :)
  Хахахаааа.....

  BIG AL
 23. 23 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Нема друга такава „държава“ като губернистан...

  Белград обвини София, че не спира мигрантите и прати армията да пази границата

  http://www.mediapool.bg/belgrad-obvini-sofiya-che-ne-spira-migrantite-i-prati-armiyata-da-pazi-granitsata-news251738.html

 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  И при КОГО друг да работят хората на Боко-- фирмите им да са в СЪДРУЖИЕ - с КОГО друг,
  ако не с ПЕЕВСКИ ???
  '"Добрият бизнесмен", който "напускал ' страната - според Рапона ???
  :)))

  BIG AL
 25. 25 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Чудя се дали ще доживея деня,в който в България трябва да се изгради нещо важно и значимо и няма да има разногласия относно това,кой да го построи?

  marinov1018
 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Бейко направо им разказа играта на дпс и Пеевски по-конкретно. Така ги прекърши, че една ограда с Турция не могат да завършат. Само прибират държавни пари и нищо не правят

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":

  Точка, гербаджийска,
  една домакиня, един адвокат, един икономист, един пенсионер, един среден техник, един среден инженер, един студент , един , РОМ ...)
  ЩЕ ПОСТРОИ по- ЕВТИНО телената ограда , от крадливи гербаджии - в съдружие с ....Доган :)
  Можеш да си сигурен ...
  Толкова крадлива БАНДА - ръководство на партия в България - до сега не е имало :))
  Само Р.овч. и строителите на АЕЦ-а - дупката , могат да се мерят с ВАС !!!
  Но, пък него Боце - НЕ смее да уволни , като представител на държавата в ЛУК ))

  BIG AL
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  Интересно , през глетчерите на Алпите ли се строи , тази ограда ??
  От алпинисти ??
  Ами и там по- евтино ще излезе :)
  Бандааааа, мошениции и крадциииии....:))

  BIG AL
 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  За 140 милиона други народи, при други правителства строят за тия пари други неща. Тука толкоз ни струва една..."телена ограда". И после "България е бедна". Как ще е бедна, бе?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 30. 30 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ogiigo":

  Платената досега цена е над 1000 лева на линеен метър

  Простщината победи с ИПОН
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  1 милион на километър е 1000 на
  метър, за по малко пари, ще се нап
  рави стена от бетон 2 пъти по висока.
  А тази тел ще ръждяса и обрасне с бу
  рени и храсти за 1,2 години, защото
  няма да се поддържа !!!

  Приблизително за 1м. шир. и 2м. вис.
  и 0.5м. деб. отиват 1 куб. бетон и
  4кв. м. арматура, без да разбираш
  от строителство,можеш да направиш
  една проста сметка, като се включи
  транспорт и труд.Ако бъркам някой
  който разбира да ме поправи !
  Бетон
  КЛАС МЯРКА ЦЕНА БЕЗ ДДС ЦЕНА С ДДС
  B10 (C 8/10) лв./м3 66.00 лв 79.20 лв
  B12.5 (C 10/12) лв./м3 69.00 лв 82.80 лв
  B15 (C 12/15) лв./м3 72.00 лв 86.40 лв
  B20 (C 16/20) лв./м3 75.00 лв 90.00 лв
  B25 (C 20/25) лв./м3 79.00 лв 94.80 лв
  B30 (C 25/35) лв./м3 85.00 лв 102.00 лв
  B35 (C 28/35) лв./м3 89.00 лв 106.80 лв
  B40 (C 32/40) лв./м3 93.00 лв 111.60 лв

  Арматура
  Описание: ф 4.0 мм - 10х10кв/2.00x4.00 м
  Производител: Омега ООД
  Статус: на склад
  Арт.№ 061 HAS 585

  извънгабаритен продукт
  купи 24.01 лв. с ДДС

 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Пеевски и Доган ни пазят турската граница хохохо

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 883 Неутрално

  който и да я строи, трябва да я строи още по-бързо и по-висока..

  Защото непреиятностите тепърва ще идват насам.

 34. 34 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#15:"virtual brain"]Абе, хора, тези дето гласувате за ГЕРБ, да ви попитам, що не си гласувате директно за ДПС??? [/quote]
  Вий дубря ли сте? ДПС строи ограда с Турция??? Въййй... то била смешни опорни точки ама от време на време избивате рибата.. балъка де...

  Няма шики-мики.
 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  Кой строи оградата по границата с Турция ????
  ............................
  Госпожо Шапкаджиева,
  СТРОИ я ТОЗИ , на когото Цв. и пеевски са РАЗРЕШИЛИ да строи :)
  Все пак , ако сме забравили ,

  Пеевски има над 45 !!?? - лични посещения при Цв., докато Цв., е вътрешен министър !!??
  Колко други "строежи" са ПОДХВАНАЛИ , знае ли се
  Хахахахааа.....

  BIG AL
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  До коментар [#31] от "valtoro":

  Айде сега ,,подбиваш цената ..:)
  хахахааа....
  650 евро - за телена ограда са решили в ГЕРБ и ..толкова :)

  BIG AL
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12553 Неутрално

  Напълно неефективно "златно" решение, доставено от ГЕРБ . Ако целите са обогатяване на фирми, обаче съоръжението е много ефективна кокошка, снасяща златите яйца. Вероятно като се има предвид цената, разпределението им става по метода " едно на мене, едно на тебе"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Кой строи оградата по границата с Турция
  .................
  "Кой".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9379 Неутрално

  Куче влачи, диря няма. Солунската митница , ряпа да яде.

 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1520 Весело

  Схемата е стара и изпитана. ))
  Мън, мън фандъчка ,
  ПЛАЩА по 85 лева за кв. метър асфалтова КРЪПКА :)- на фирмата 'спечелила ' конкурса...)

  Фирмата ПОДизпълнител - която ПРАВИ кръпката -получава ..25 лева !!??
  Човекът , работникът , го КАЗА по телевизията
  'Разходите" на Градския транспорт _ ами вижте милионерчето , което му беше шеф ...

  Цацаров , какво става ???
  Мултимилионерче - от "заплати', ама гербаджийски , ли ще кажеш - определени от Цв. ,, !!?? :)
  Само тъщата на Цв. е дала 'съвет' , как да стане номера :)
  Ххахахааааааааааа...

  BIG AL
 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  Сърбия праща полиция и армия на границата с България, защото не я пазим

  18 Юли 2016 в 10:58


  Сърбия спешно изпраща засилени полицейски и военни части по границите с Македония и България, предава македонската телевизия "Канал 5". Според медията целта на операцията, която е била одобрена на снощното заседание на правителството, е да се засили контролът. "Канал 5" цитира правителствени източници в Белград, според които "България не контролира нито границите, нито мигрантите".

  "Задачата на военните и полицейските сили е да спрат нелегалното преминаване на мигранти от България и Македония, както и да предадат на правосъдието трафикантите на хора, които извършват подобни дейности на територията на Сърбия", се казва в официалното съобщение, разпространено от пресслужбата на сръбското правителство.

  "В случая имаме страна-член на ЕС, България, на която границите са напълно отворени и тя няма никакъв контрол върху движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария са затворили напълно своите граници. Сърбия няма намерение да стои със скръстени ръце между тези държави и да чака", е заявил сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин.

  Автор: Хаштаг-BG

 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1152 Гневно

  "В случая имаме страна-член на ЕС, България, на която границите са напълно отворени и тя няма никакъв контрол върху движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария са затворили напълно своите граници. Сърбия няма намерение да стои със скръстени ръце между тези държави и да чака", е заявил сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин.

 43. 43 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Кой, кой, кой дрън дрън някой пак ще се налапа и суверенът ще лапа мухи. Смешноплачевна история.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 44. 44 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Няма да се изненадам ако в най скоро време като управител на тези навързани като "черва" строителни фирми зърна тъста или тъщата на Цветан Цветанов.Своя богат строителен опит двамата демонстрираха с няколкото апартамента придобити в периода в който Цвъки застана начело на предизборния щаб на ГЕРБ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 45. 45 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Обобщено: Оградата ще се строи (да се разбира ще се краде) от гербаджийски кумци и баджанаци и Делян Пеевски...

 46. 46 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 1070 Весело

  [quote#42:"stenli1"]В случая имаме страна-член на ЕС, България, [/quote]
  Грешка! Става дума за разграден двор в който само този който не е пожелал не е влезнал или излезнал от него!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 47. 47 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Не стига,че оградата още не е построена,ами Сърбия обвини вчера България,че е отворила границите си за нелегални мигранти и по традиция-възползвайки се от всеки удобен случай,струпа полиция и войска по границата си с България и Македония.В Сърбия има все още много хора,които вярват,че с помоща на Русия ,отново ще има Велика Сърбия.Предишната бе маскирана под името "Югославия".

 48. 48 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  До коментар [#46] от "CIA Germany":

  Именно.
  Затова Мутрата е много опасна и не трябва ден повече да е премиер!! Талибаните вече пълнят София
  Няма друга толкова разрушена дъэржава, като България при Мутрата!!

 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  До коментар [#47] от "demos":

  Всяка държава мислеща за себе си ще засили полицейски и военни части по границата си с нас, след като ние напълнихме себе си и тях с талибани

 50. 50 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 610 Гневно

  Аденауер още веднаж ще повтори ,че България има само един единствен път да стане нормална държава и това е силово провеждане на ЛУСТРАЦИЯ за 1,5милиона комунистически,комсомолски и агентурни производни -полухора ,за срок от 40 г. и пълна НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и ЕКСПРОПРИАЦИЯ на всичко заграбено от тези диваци -комуняги и ДС на сума повече от 100 милиарда долара ,както сочи Евростат.Всичко друго е АЛАБАЛИЗМИ по комунистически от България.В момента България е единствената комунистическа държава в Европа управлявана повече от 70 год.от комунета и агенти на комунистическата ДС.Само и единствено Лустрация и Национализация на богатствата на тези 1,5 милиона червени престъпници.

 51. 51 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Естествено, че е нужна ограда! Даже ако можеше на нея да сложат и по едно автоматично оръжие да стреля по всеки, който мине. Който иска да идва, да ходи на ГКПП-тата.

 52. 52 Профил на Stoyan Georgiev
  Stoyan Georgiev
  Рейтинг: 14 Неутрално
 53. 53 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Пост № 50 от adenauer
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Но за съжаление посто така няма как да стане,в държавата чалгария в която изразите на болшинството гласоподаватели са от времето на развития социализъм,като например: Казаха,наредиха,съобщиха,написаха,дадоха,откриха и тн.
  Колккото населението се опростачва повече,толкова по-големи алчни и нарцистични простаци говорещи на разбираем за селяндурити език ще ни управляват.
  А следващите може дори и да не са чели Винету.

 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11817 Неутрално

  КОЙ ле не я строи, дано по бърже да я завършат и да ни запази от връхлитащите като скакалци бежанци.

 55. 55 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 525 Разстроено

  Явно КОЙ вече е ГЕРБ ...
  Строители ...

  krastitel
 56. 56 Профил на Ivaylo Georgiev
  Ivaylo Georgiev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Скъпи дами и може би и господа,
  споделям вашите (не до там) ясни коментари ,но все-пак искам
  да поясним-тази имформация не е толкова пълнал
  Защото явно никой още не знае за фирма ,,МЕТАЛСТРОЙ" ООД
  за отсечката с.Граничар-Горно Ябълково

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK