България е потърсила правна помощ от 13 държави по делото за атентата на летището в Бургас

При атентата на 18 юли 2012 г. срещу туристически автобус с израелски туристи атентаторът се самовзриви, загинаха петима чужденци и българският им шофьор.

© Reuters

При атентата на 18 юли 2012 г. срещу туристически автобус с израелски туристи атентаторът се самовзриви, загинаха петима чужденци и българският им шофьор.До 13 държави са изпратени молби за правна помощ във връзка с делото за атентата на летището в Бургас. Това се разбира от съобщение на прокуратурата. Държавите са Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.


В петък прокуратурата внесе в специализирания съд обвинителен акт срещу Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство за тероризъм. Процесът срещу тях ще се води задочно.


Те са обвинени в това, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 г. в Русе, Варна и село Равда (Бургаско), в съучастие като помагачи на Мохамед Хасан Ел Хюсейни (извършител) умишлено са го улеснили да извърши престъпление на 18 юли 2012 г. в Бургас на паркинга пред сградата на летище "Сарафово", терминал "Пристигащи ". Спрямо Хюсейни не е повдигнато обвинение, заради смъртта му по време на инцидента.
Двамата обвиняеми са действали с цел да създдат смут и страх, с убийства чрез взрив, у българи и израелци относно личната им неприкосновеност и сигурността на територията на България (тероризъм). Според прокуратурата резултатът от извършеното престъпление е опит за умишлено умъртвяване на повече от двама души, което е осъществено чрез взривяване на самоделно взривно устройство от извършителя на терористичния акт Хюсейни. Той е роден през 1989 г. в Баалбек, Ливан, и е притежавал ливанско и френско гражданство.


Престъплението, според държавното обвинение е целяло смъртта на всички израелски туристи, които е трябвало да пътуват с автобус. Те са пристигнали с полет на авиокомпания "Ер Виа", излитащ от Тел Авив.


Целеният резултат - причиняване на смърт на повече от двама души, е настъпил само за петима израелски граждани и шофьора на автобуса, които са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива. Невъзможността на извършителя Хюсейни да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е единствената причина да не загинат всички, пише в съобщението на прокуратурата.


Един от загиналите е попречил на дееца да постави взривното устройство в багажното отделение. Затова извършеното е останало във фазата на опита по независещи от Хюсейни причини.


В резултат на извършеното – задействането на самоделното взривно устройство, е унищожен автобусът и са повредени съседните му два. Според прокуратурата общата стойност на причинените значителни вреди е над 34 хил. лв.


Останалите 38 израелски туристи, които трябвало да бъдат в автобуса, както и екскурзоводът на туроператорската фирма са получили различни увреждания, в следствие на взрива. Като нарушения на слуха; изгаряния и дихателни проблеми в различна степен; мекотъканни наранявания като разкъсно-контузни рани, травматични отоци и др. и телесни увреждания; посттравматичен синдром; неасоциирани от взрива травми, които са настъпили при опита на пострадалите да се евакуират от автобуса.


Според обвинението използването на взривно устройство категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, които са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива.


Мелиад Фарах е обвинен и в престъпление за използване на неистински или преправен документ (свидетелства за управление на моторно превозно средство), с което е искал да улесни престъплението тероризъм - всяване на страх и смут у хората. В периода от 5 до 7 юли 2012 г. в Несебър и Равда съзнателно се е ползвал от неистински официален документ. За неговото съставяне не може да се търси отговорност от Фарах, тъй като е издадено от щата Мичиган, на името на Браян Джерамая Джеймисън. На документа е придаден вид, че е издаден от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма. Фарах е използвал документа на пети и шести юли 2012 г. пред туристическа фирма в Несебър и на седми пред фирма в Равда за наемане на автомобил.


Хасан Хасан също е с повдигнато обвинение за използваните от него документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико, на които е бил придаден вид, че са издадени от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма.


По делото са извършени около 100 експертизи – най голям брой - 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и др. Разпитани са 170 свидетели, а материалите от разследването са 80 тома. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване с червен бюлетин чрез Интерпол.


За престъплението тероризъм, законът предвижда наказание от 15 до 30 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. За използването на неистински документ - до 10 г. затвор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK