Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция

Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция

© Анелия НиколоваМеждународната асоциация на съдиите /МАС/ - IAJ (International Assotiation of Judges), включваща 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите - /ЕАС/ - EAJ, с 44 организации, изрази в специално становище дълбока тревога за сигурността на отстранените съдии и техните семейства в Турция.


"МАС / ЕАС сериозно се опасяват, че опитът за преврат, който беше военен, а не съдебен такъв, сега се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия по отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството, и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици", се казва в становището на международната организация.


Международната асоциация на съдиите потвърждава, че политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин и че военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство и отговорните трябва да понесат отговорността си в честен и безпристрастен процес, но пита
къде са доказателствата за участие на съдиите в опита за преврат?


"Международните медии информират световната общественост, че около 3 000 съдии са отстранени в непосредствено следващия опита за преврат ден. Нито едно доказателство не беше обявено, че дори и един от тези съдии по някакъв начин е участвал в опита за преврат", се казва в позицията на МАС-ЕАС.


Становището припомня универсалните стандарти, приети в правовите държави: че отстраняването на съдия, доколкото представлява посегателство върху конституционно гарантираната му независимост, може да бъде предвидено само за случаите на конкретно обосновано предположение за извършено сериозно нарушение.


Налице са сериозни и обективни съмнения, че такива нарушения са извършени от такъв голям брой съдии, казва Международната асоциация на съдиите.


МАС / ЕАС припомнят, че в последно време


правителството в Турция, чрез Висшия съвет по правосъдие, е упражнявало значителен натиск върху съдии


Дисциплинарни производства и отстранявания са били предприемани от Съвета по отношение на съдии след техни решения, които не са съответствали на очакванията на правителството.


Международната асоциация на съдиите се ангажира да следи развитието на ситуацията в съдебната система Турция и призовава всички международни институции също "неотстъпно да правят това".


Европейски магистрати призовават за незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори


За незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори в Турция призова часове след информациите на медиите още една международна организация - MEDEL (Magistrats europeens pour la democratie et les libertes) - "Магистрати за демокрация и свобода" със седалище в Париж.

След като е била информирана, че хиляди магистрати в Турция са задържани и уволнени, организацията застава зад съдиите и прокурорите, свързани с YARSAV (Асоциацията на турските съдии и прокурори), която е член на MEDEL, ангажирана с ценностите на независимостта на съдебната власт и върховенството на закона. Застава и зад всички турски съдии и прокурори, преследвани "заради изпълнение на задълженията им за осъществяване на независим контрол в едно демократично общество".

"Доколкото МЕДЕЛ не разполага с достатъчно данни да коментира опита за преврат в Турция,
трудно е да се разбере как и защо съдиите и прокурорите, изпълняващи ежедневно своите задължения, свързани с правосъдието, могат да бъдат замесени в тези факти и да бъдат задържани заради свободата им при вземане на решения и изразяване на мнение",
се казва в декларацията на магистратите.


Наред с призива за незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори, MEDEL настоява за независима оценка на съдебната власт в Турция, включваща само и изцяло международни наблюдатели.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Полудя Ердоганя. Как пък за един ден ги фана 3000 съдии че заговорничат с Гюлен?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  те и нашите сътрудничат и са се клели в БКП-БСП - ДС ,ама няма кой да ги лустрира ,че те и демократите от ДС .

 3. 3 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 432 Любопитно

  и при султана е имало независими кадии, но под Ердоган - не.

  krastitel
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съдебната власт и без това НИКЪДЕ не струва, защото не е изцяло пряко изборна от народа.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#2:"edin drug"]
  те и нашите сътрудничат и са се клели в БКП-БСП - ДС ,ама няма кой да ги лустрира[/quote]
  Нашите са много лъзгави - щом се изнизаха от скандала Красьо Черния така ще си останем още 20 години. Как го извъртяха Черния на "лобист" и замазаха положението? Баси....ние сме много гламави - тогава трябваше да има едно 100-200 уволнени магистрата, и след разкритята на Ченалка че кмет от ДПС ги води при Пеевски още 100-200 деа се прочисти къщата малко. Смятайте що мамун има в съдебната ни система

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  Направо ако можеше като е почнал да подпука и нашите мазници от съда и прокуратурата , щото а наш управник е понечил да ги разбута , а са го изяли с парцалите !

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Как пък за един ден ги фана 3000 съдии че заговорничат с Гюлен?
  ========
  Отдавна ти знаеше кои са.
  В момента просто клона се задруса и червивите ябълки падат първи. До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Bukalemun
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#7:"eti"]В момента просто клона се задруса и червивите ябълки падат първи.[/quote]
  Да, чухме я тази версия на Ердоган от турския посланик днес. Пречели на демокрацията. По лозумга "в името на демокрацията " стой та гледай какво има да си патят турците тепърва.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Да си припомним ли какво е учил Гюлен своите последователи и хилядите ученици в неговите "светски" училища малко преди да бъде принуден да се скрие в Щатите? Всеки, който подценява такова учение, някой ден ще се радва на турски Халифат.

  In one of his sermons, he called upon his students to establish a new Muslim age. He advised his supporters to undermine the Turkish state and act conspiratorially until the time was ripe to assume power. "You must move in the arteries of the system without anyone noticing your existence until you reach all the power centers … until the conditions are ripe, they (the followers) must continue like this. If they do something prematurely, the world will crush our heads, and Muslims will suffer everywhere. (…) You must wait until such time as you have gotten all the state power (…) Until that time, any step taken would be too early -- like breaking an egg without waiting the full 40 days for it to hatch. It would be like killing the chick inside."

  When a recording of this speech was leaked to the public in 1999, Gülen had to flee from Turkey. He claims that his words were manipulated. He has been living in exile in the United States ever since.
  http://www.spiegel.de/international/germany/guelen-movement-accused-of-being-a-sect-a-848763-2.html

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 10. 10 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Нещата в Турция не са толкова прости, колкото изглеждат. Нека международните организации и нашия СС да вземат да потраят. Отстранили са ги от работа, нито са ги били, нито унижавали... Нека се разбере имат ли някаква вина или не, пък тогава да ги защитават като съдии.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 11. 11 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Има данни, че правителството на ErdoGONE е подготвила списъка за задържане на съответните длъжностни лица предварително. Да! Такъв списък е съществувал преди метежа. Трябвало им на правителството само благоприятна почва, за да я приложат на практика. Затова арестите са със скоростта на соникс.

  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/turkey-coup-attempt-erdogan-government-arrests-military-uprising-eu-commissioner-a7142426.html

 12. 12 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nazlim S":

  [quote#30:"Росен (Путлер капут)"]Турският Путлер показа истинското си лице.
  Достатъчен е факта, че в деня след опита за преврат бяха арестувани 3 000 съдии и прокурори.
  Те са били от неправилните. Следвали са турският закон.
  Не ердоганският закон, а този на държавата Турция.
  Няма как практически да се направи списък на хората за арестуване и да бъдат арестувани, ако преди това, предните дни това не е планирано.

  ердоган е поръчител на опита за преврат.
  Нужен му е бил за да се развилнее и да върне Турция в средните векове.

  На север от него един дребосък прави същото с Русия. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti":

  Много наивно, бе, Ети, много наивно даже за туркиня.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#10] от "Непукистка":

  Тази сутрин посланикът потвърди, че са арестувани по предварителен списък (което е повече от логично), вдяваш ли?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti":

  Значи признаваш, че списъка е бил готов и е трябвало само да се драсне клечката-псевдо преврат?

  Брадати "мъжкари" биеха войници. Странни бради имаха. Като на ония от ИД.
  Това ли остава от Турция?
  Брадати кретени без образование да буйстват по улиците?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#17] от "Непукистка":

  Аз само питах.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#15] от "frisky":

  Хубаво. И какво от това? Никой не си представя, че не са били нарочени и следени, нали?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 20. 20 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Който владее съдебната власт, владее държавата - както можем да видим и у нас.
  Добре го е измислил Ердоган, ама таймингът му обърка нещата, превъзбудил се е явно и прибърза прекомерно.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 21. 21 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#15] от "frisky":

  Проблемът е, че като са станали магистрати, не са застраховани от отстраняване от работа. Същото трябва да е тук - да имат страх, за да не се правят на богоравни, защото НЕ СА! Който си позволява да не бъде безпристрастен, независимо от причината за това, трябва да бъде отстранен от топлото съдийско или прокурорско местенце. Нашите комуняги и корумпяги се самозабравиха, защото били "независими", видиш ли, а законът им обещава само повишение, вместо изхвърляне от системата.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  [quote#13:"frisky"]Много наивно, бе, Ети, много наивно даже за туркиня. [/quote]
  Тази туркиня, заедно с един внедрен турски хибрид C.B.O.,май ще се окажaт единствените подръжници на античовешкият, варварски и ислямистки режим на Ердоган. Между другото чистката в съдебната система не е нищо, в сравнение с хунвейнбинщината в армията - наред с измъчването, обезглавяването и унижението на редови турски войници, са арестувани и бити 103 генерали и адмирали, което представлява около една трета от генералитета в турската армия.

  Пазете се от доносника vesolr
 23. 23 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#19] от "Непукистка":

  Противоречиш си. Прочети си последователно коментарите и сама ще го установиш.
  Как какво от това?! Нарочваш съдии, в това число конституционни (сега мисли усилено) и чакаш угоден момент, за да ги уволниш. Я, вземи, хубаво прочети материала какви са световните стандарти за отстраняване на съдия от служба.
  И сега без пречки минават всички конституционни промени, в това число връщането на смъртното наказание, това евентуално, че им се скараха.
  Да видим колко е ербап султанът.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 24. 24 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  [quote#23:"frisky"]И сега без пречки минават всички конституционни промени, в това число връщането на смъртното наказание, това евентуално, че им се скараха. [/quote]
  Конституционните промени ще минат през Меджлиса, ако изобщо минат след предупреждението на Меркел и на Щатите. В нищо не си противореча. Ако тези 3 000 души са хора на Гюлен, те отдавна са следени и проверявани. Сега просто е дошъл моментът да бъдат отстранени, а съдебната система прочистена из основи. Какво са 3 хиляди души магистрати при такава многомилионна държава. Сега чета, че само чиновниците им са над 3 милиона. Колко са съдиите знаеш ли?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 25. 25 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1321 Весело
  До коментар [#17] от "Непукистка":

  Определено трябва да си смените ника,лесно се "палите".....

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 26. 26 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Дори по времето на война, не е позволено войниците на врага да бъдат личувани. А турските ислямисти/поддръжниците на шериага го приложиха на практика на войник от Турската Армия, като го обезглавиха.
  И подцениха останалите на по 20 год.възраст млади момчета, носещи униформата на турския войник.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#21:"Непукистка"]Същото трябва да е тук - да имат страх, за да не се правят на богоравни, защото НЕ СА![/quote]

  Ти май наистина не разбираш - как така съдиите трябва да имат страх?! Напротив, морал им трябва, не страх.
  А където освобождават съдии, неугодни на властта, това е пародия на държава.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 29. 29 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#7:"eti"]Отдавна ти знаеше кои са. [/quote]
  Брей, могъщия султан знае всичко, а? Досущ като другия могъщ дребноръстов азиатски фюрер. За какво изибщо са му съдии, щом като всичко му е ясно, кой в какво е замесен?

 30. 30 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#23] от "frisky":

  Ердоган заяви, че ще унищожи "вируса" (явно има предвид последователите и учениците на Гюлен) и сега е дошъл моментът за това. И преди сме си говорили с колеги, че същото някой ден трябва да стане и тук. Без уволнение на всички в системата (съдии, прокурори и следователи), пълна проверка и нов конкурс, нищо никога няма да се промени, защото системата е прогнила, заразена и пред... не пред, а В колапс.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 31. 31 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1321 Любопитно

  До коментар [#24] от "Непукистка":

  А за лична свобода,демокрация и свобода на изказ,да сте чували?
  Да не говорим,че един човек е невинен ,докато не бъде осъден,няма значение какви и колко доказателства-изфабрикувани или не ще има.Видно от съдебната система на Турция,всеки във всеки един момент може да бъде обвинен,съден и осъден,стига да реши Ердоган

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 32. 32 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Такива протестни ноти може да са имали ефект през 60-70 години.Сега времената са различни.Дори е смешно,че някой прави такъв призив.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 33. 33 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#25] от "nessarox":

  Да, така е, но пък не върви да се кръстя "Страстна", нали?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 34. 34 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Любопитно

  До коментар [#31] от "nessarox":

  Чувала съм, да. По една случайност съм юрист. Вие да сте чули, че 3000 съдии са били осъдени за нещо? В момента само са отстранени - временно или за постоянно не знаем. Нещо друго да попитате?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nazlim S":

  Турските военни са отдали чест и показали уважение и почит към трупа на руският пилот, но беснеещите брадати турци ислямисти из Истанбул и други градове не са проявили грам уважение към войници, които всъщност са изпълнявали заповеди. Не са били никакви метежници. Няма и как да са. Редовият аскер слуша и изпълнява.
  Турчин линчува турчин с джихадистки методи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#33] от "Непукистка":


  [quote#33:"Непукистка"] но пък не върви да се кръстя "Страстна", нали? [/quote]
  Съгласен съм, не върви.
  Особено на тия ти години вече НЕ върви.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#34] от "Непукистка":

  Няма какво,оставихте ме без думи......

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#30] от "Непукистка":

  Едно е да си корумпиран, съвсем друго е да си неугоден на властта, и както се вижда, трето е да си съдия в Турция.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#34] от "Непукистка":


  [quote#34:"Непукистка"] По една случайност съм юрист. Вие да сте чули, че 3000 съдии са били осъдени за нещо? В момента само са отстранени - временно или за постоянно не знаем[/quote]
  Юрист си колкото аз съм балерина.
  Юрист не може да пише такива простотии.

  Я виж какво твърди статията и какво ти дърта кокошко.
  ..........За незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори в Турция...........
  Акцента е на "ЗАДЪРЖАНИ".
  Не отстранени, както и в твоя спам вариант.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)":

  Росенчо, това не е чат за запознанства, гълъбе... Колкото и да ти се ще, няма да ти се отвори парашутът. Чиба!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  [quote#52:"Росен (Путлер капут)"]Я виж какво твърди статията и какво ти дърта кокошко.
  ..........За незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори в Турция...........
  Акцента е на "ЗАДЪРЖАНИ". [/quote]
  Ако знаеше чужди езици, или дори само българския, сигурно би се замислил върху думата, но... То не е като с кокошарника, хахах...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 56. 56 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен (Путлер капут)": Болезнено е да отговаря с да, така е. Но ErdoGONE противопостави брат срещу брата си. Това е само началото на страдания на турския народ.
  ErdoGONE него не го интересува националната принадлежност на индивида. Той се интересува от вярата на индивида.
  Приема сирийските бежанци, поради вярата им. За да ги възнагради с турското гражданство. За да си преправи пътя към новата османска империя, която евентуално ще е безгранична.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#56:"Nazlim S"]Това е само началото на страдания на турския народ. [/quote]

  Точно!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 62. 62 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Сега вече ще настъпи "демокрацията "в Турция.Сантрапа Ердоган ще нареди на новоизбраните съдии да осъдят на смърт всички участници в опита за преврат като извършители на престъпление срещу държавата,т.е. изменници...Сигурен съм,че ще направи така,защото така постъпват всички страхливци.

 63. 63 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#21:"Непукистка"]ъщото трябва да е тук - да имат страх, за да не се правят на богоравни, защото НЕ СА![/quote]

  Е, чак пък страх.
  Права си, но страхът е лош "мотиватор". По- добре би било, да изпитват респект. Сега не знам дали имат имунитет, но ако имат,той да стане частичен. За да знаят, че не са недосегаеми.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Ердоган заяви, че ще унищожи "вируса" (явно има предвид последователите и учениците на Гюлен) и сега е дошъл моментът за това
  ======
  Повярвай ще го направи .
  Произнесе най мръсната клетва която медиите защо не показват не знам. До коментар [#30] от "Непукистка":

  Bukalemun
 66. 66 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  [quote#63:"Hafen der Wahrheit"]Е, чак пък страх. [/quote]
  Само страхът ни оправя. Спомняш ли си речта на Панов? Какво имаше предвид той под "страх от страха"?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 67. 67 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti":
  Значи е истина, че гони магистратите, защото са увлечени по Гюлен? Завършили са негови университети? Можеш ли да кажеш какво точно се случва с тях?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#56] от "Nazlim S":

  По нищо не се отличава ердоган от откачалките от ИД.

  Не го мислех за възможно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#64] от "oporna_to4ka":

  Тоя този път е надрусан.
  Кара ни наред.
  Ние се караме, но пред него сме еднакви.

  Болест, какво да се прави.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  [quote#63:"Hafen der Wahrheit"]По- добре би било, да изпитват респект. Сега не знам дали имат имунитет, но ако имат,той да стане частичен. За да знаят, че не са недосегаеми.[/quote]
  Имат пълен имунитет и са абсолютно недосегаеми, ако са се присъединили към "правилната" мафиотска (масонска) агитка.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#68] от "Росен (Путлер капут)": Синът му Билял ErdoGONE. закупува oil от ИД.


  http://m.huffpost.com/us/entry/8808024.html

 80. 80 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#70:"Непукистка"]Имат пълен имунитет и са абсолютно недосегаеми[/quote]

  Ми това не е добре, те така ще си правят каквото им е удобно и сами няма си свалят защитата.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#79] от "Nazlim S":

  Аз отначало не вярвах.

  Впрочем това мога да го разбера...жажда са пари.
  Другото не мога. Ето това от Венчето линка например.
  http://goo.gl/sZpV2A

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#56] от "Nazlim S":

  На мен ми е интересно защо никой от обикновенните хора противници на Ердоган не излезе на улицата за да подкрепи военните? Какво казват хората за ставащото в самата Турция, гледаме само изявления на правителството и нищо друго, като че ли не съществуват други различни мнения. Мислиш ли наистина че цялата работа е скалъпена, аз не вярвам че е така?!

  klimentm
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":

  Образованите, умните са малцинство в Турция.
  Ще бъдат убити просто, ако излязат.

  Бежански поток от наши турци ще има в скоро време към България. Нямат избор. Не могат да живеят в такава държава, в каквато се превръща Турция, а имат вариант за България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Значи е истина,
  ========
  Не е точно така.
  Дори по време на митинги , Ердо праща послание към Фето .
  Ако е бил мъж и е радеел за Турция , да си дойде в родината и така да и помога .... казва Ердо.
  Вече много гюленови училища по света се закриват .
  Преди 3 дена и Сомалия направи същото.
  За Ердоан гюленовите последователи са поносими. Неговия проблем с Фето са методите на последния.
  Дистанционно се опитва да влияе на турската държава , не усещайки ,че по такъв начин става пръв хизметкяр на американските интереси в Турция.
  Е прав е Ердо....не е ли така ? До коментар [#67] от "Непукистка":

  Bukalemun
 85. 85 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#80] от "Hafen der Wahrheit":

  Не само няма да я свалят сами, ами точно напротив - един да пипнеш, ще скочат всички, начело с др. Куцкова и де що има мързеливи и некадърни активисти, сложени начело на ССБ точно за такива цели. Спомни си какво се случи с Цветанов. Причината беше точно заради това, че се опита да каже нещо... Не да направи, а да каже, че не си пишат делата и така изтича давността за престъпленията. Съдия Мирослава Тодорова тръгна да го съди, а Куцкова си позволи да подметне, че той трябвало "да се моли, ама много да се моли", за да има късмета да попадне на точния съдия.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 86. 86 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  [quote#84:"eti"]Дистанционно се опитва да влияе на турската държава , не усещайки ,че по такъв начин става пръв хизметкяр на американските интереси в Турция.
  Е прав е Ердо....не е ли така ? [/quote]
  Измекяр на американските интереси? Аз пък мислех, че Гюлен точно в това обвинява Ердоган. Нали и двамата изповядват едно и също учение, близко до това на Мюсюлмански братя в Египет?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 87. 87 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#84] от "eti":

  ердоган за Турция е това, което е Путлер за Русия.
  Велика няма да я направи, но да я върне в средните векове може.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Любопитно

  Спомняш ли си речта на Панов?
  =========
  Ами речда на Доган ?
  Бях готов да се обзаложа ,че на следващия ден българите щяха да го протестират по улици и площади....
  Но не стана. До коментар [#66] от "Непукистка":

  Bukalemun
 89. 89 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#88] от "eti":

  За нас Доган не е като Гюлен за Ердоган. Доган това е КГБ, а Пеевски - "сламения човек" за парите, които Мултигруп (ДС-КГБ) открадна от държавата. Вашите и двамата са противници на Кремъл, доколкото се ориентирам... Или не съм права?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Знам, че няма да се съгласиш , но за мен е по важен автобуса на който се качвам. А шофьора е на втори план. До коментар [#87] от "Росен (Путлер капут)":

  Bukalemun
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Вашите и двамата са противници на Кремъл, доколкото се ориентирам... Или не съм права?
  =======
  Между империите приятелството е като ракията .
  Трябва да се пие бързо докато не изветрее.
  Изгодата е важна.
  Утре между Путин и Ердоан отново може да мине черна котка.
  Те и двамата знаят ,че това е възможно.
  За тях е важен днешния ден. До коментар [#89] от "Непукистка":

  Bukalemun
 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  [quote#37:"Росен (Путлер капут)"]Турчин линчува турчин с джихадистки методи.[/quote]
  Ами то не останаха българи, гърци, арменци и пр. християни в азиатският султанат. Кюрдите не ги броя, защото, ако обезглавят и един кюрд, на турчолята ще им се разкаже играта.

  Пазете се от доносника vesolr
 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti":


  [quote#90:"eti"]А шофьора е на втори план.[/quote]
  А ако е пиян "шофьора" или още "по-добре" алах акбарец пак ли е на втори план?
  Защото тогава правилният автобус няма да стигне до правилното място и избора ти на "автобус" в крайна сметка се оказва грешен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#93] +!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Защото тогава правилният автобус няма да стигне до правилното
  =======
  Сега , нека кое е правилно и кое не да си решим ние , хората в автобуса. Оная нощ видя колко е здрав нашия автобус . Не се гордея а само припомням.
  Хората в него се оплакаха на шофьора ,че им писна да му се пречат някакви военни на всеки 20 ....30 години и да го бавят.
  Дори пккарите се наведоха от страх , щом автобуса почна да гази . До коментар [#93] от "Росен (Путлер капут)":

  Bukalemun
 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  В Турция демокрацията си има име и то е Ердоган. Ерго, пречат на демокрацията, значи пречат на Ердоган.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#95] от "eti":

  Военните държаха в правият път Турция.
  ердоган обезглави армията, а както се вижда и Турция с този ход.
  Диктатор не по-различен от хитлер и Путлер.
  [quote#95:"eti"]че им писна да му се пречат някакви военни на всеки 20 ....30 години и да го бавят. [/quote]
  Писна им. Писна им на необразованите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  При здав автобус всяка посока е правилна , Росене.
  А доколкото шофьора , той е само един шофьор и нищо повече.
  Но факта ,че вече 14 години държи волана , сам по себе си , един вид доказва много неща. До коментар [#93] от "Росен (Путлер капут)":

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Реформа правят на съдебната система.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  . Писна им на необразованите.
  =========
  Все го повтаряш това.
  Какво е необразован ?
  През 2006 година пак имаше митинги в Турция и народа бе ясен в лозунгите си ,че не желае нито шериат нито военни. По улиците имаше и образовани и не . Но общия им апел бе същия и като потвърждение на това станаха нещата преди 3 нощи. Това е ! До коментар [#97] от "Росен (Путлер капут)":

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK