Бъчварова обсъди с директора на ФБР сигурността и противодействието на тероризма

Бъчварова обсъди с директора на ФБР сигурността и противодействието на тероризма

© Велко АнгеловMинистърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е на работно посещение в САЩ, където с директорът на ФБР Джеймс Коуми обсъдиха средата за сигурност и противодействието на тероризма, съобщи пресцентъртът на МВР. Тема на посещението е и организираната престъпност, нелегалната миграция и трафикът на наркотици.


Тя се е срещнала с Коуми в началото на посещението си в Америка като са обсъдили актуалната среда за сигурност и последните терористични атаки в Европа и САЩ. И двете страни са препотвърдили готовност за още по-активен обмен на информация между ФБР и българските служби за сигурност. Основните насоки на обмен са свързани с хора, за които има подозрения, че са свързани с терористична дейност, финансиране на тероризма, пране на пари, данъчни измами, престъпления с банкови карти и скиминг-устройства, фалшифициране на парични знаци и кибер- престъпления.


Джеймс Коуми подчерта, че срещата с българския вътрешен министър е една от приятните в графика му, тъй като българската и американската страна си сътрудничат изключително добре, пише в съобщението на вътрешното министерство. Той оцени високо въведените законодателни промени по инкриминирането на деяния, свързани с приготовлението, подпомагането и обучението за участие в терористични действия, включително и такива, които се извършват от чужденци с цел терористичен акт извън територията на страната, пише още в писмото.
Министър Бъчварова е благодарила на директора на ФБР за все по-активния обмен на информация и сътрудничество по линия на антитероризма. В контекста на общата среда за сигурност, както на Балканите, така и в Европа, българският вътрешен министър е запознала Коуми и с мерките, които България предприема за охрана на българските граници и управлението на миграционните потоци.


Тя е отбялязала, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и по тази с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска, включително чрез рискови профили на чуждестранни бойци, пояснила Бъчварова.


Министър Бъчварова обяснила още, че освен систематичните проверки, специализираните операции и преградното съоръжение, което допринася за управлението на югоизточната ни граница, МВР е подпомагано и от въоръжените сили за охрана на границата, когато е необходимо, съобщава министерството. Към момента сътрудничеството с граничните власти на съседните страни е добро.


Посещението на Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризъм към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, с главния помощник-държавен секретар по правоохрана и борба с наркотиците Луис Ареага, както и с други висши държавни представители на САЩ.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ... сегаа ... да не вземе да се задейства и да настъпи интересите на шефа си?!!?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Бъчварова обсъди с директора на ФБР сигурността и противодействието на тероризма"

  и ФБР онемя!

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Предвид факта, че именно правителствата са източник на несигурност и извори на тероризъм, тези обсъждания са като пиеса по Кафка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Няма лошо,че госпожа Бъчварова се среща на толкова високо ниво.
  Както се казваше в един стар сатиричен скеч за българските футболисти-Нека гледат,нека се учат,затова сме ги пратили.

 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...Основните насоки на обмен са свързани с хора, за които има подозрения, че са свързани с терористична дейност, финансиране на тероризма, пране на пари, данъчни измами,..."

  https://bivol.bg/wlbgcrimeregistry.html

 6. 6 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Бъчварова да обсъди феодализма в отдалечената провинция !!!
  Да си видят кадрите и във властта и в милицията

  6-годишно момче от Трън едва оцеля, след като през ноември м.г. е блъснато от джипа на кмета. Разследващите обаче твърдят, че детето само се е ударило в колата.
  На 13 ноември 2015 г. малкият Ивайло отивал на училище в Трън. Деляла го една пряка от класната стая. Момчето тръгнало да пресича, но не успяло да стъпи на отсрещния тротоар. Било пометено от джип. Зад волана бил кметът на Трън - Станислав Николов, който спрял, за да остави сина си на училище, съобщава Нова телевизия.

  След инцидента Ивайло е настанен в болницата със спукан далак и разкъсан черен дроб.

  „Детето ми се бореше със смъртта. В линейката аз го държах и той умираше. Аз не мога да забравя лицето на детето. Той побеля”, разказва майката на момчето Анита Гълъбова.

  Седем месеца по-късно, Ивайло се е възстановил от удара с джипа и живее живота на връстниците си, но без далак и половин черен дроб и на строга диета. Според протоколите в полицията обаче детето не било блъснато, а се е блъснало само в джипа и така си е причинило средна телесна повреда.

  „Медицинската експертиза със сигурност доказва, че детето не може да си разкъса само вътрешностите и дрехите и че този удар е бил много силен”, убедена е майката.

  Кметът Станислав Николов обаче не е на това мнение и до момента срещу него няма повдигнато обвинение.

  „Детето се блъсна в задната страна на джипа”, заяви Николов и се закани: „Ако излъчите репортажа, ви казвам, че ще съдя Нова телевизия за уронване на авторитета”.

  По същия начин, чрез заплахи, кметът успял да затвори устите и на част от очевидците, твърди майката на пострадалото момче.

  „В първия ден след инцидента, едно момче казва истината в полицията. На другия ден това дете отива там и си изтегля показанията. Защото баща му е бил заплашен, че ще остане без работа, а той работи в Горското”, разказва Анита Гълъбова.

  Любка Лазарова, която е видяла какво се е случило с Ивайло, също твърди, че била заплашвана - от кметския наместник на селото, в което живее.

  „Каза, че ако дам показания и кажа истината какво се е случило, ще се случат много лоши неща с мен, че ще пострадам, може и да не съм срещу живите”, оплака се жената.

  Кметският наместник Петър Петров пък призна, че е в много добри отношения с кмета Станислав Николов и би го защитил „за всичко”. Любка подала жалба за заплахите и преди броени дни разказала истината за удара с джипа.

  Майката на пострадалото дете поискала да бъдат разпитани повторно и другите свидетели, както и да бъде направена повторна автотехническа експертиза, но получила отказ от прокуратурата.

  Досъдебното производство е към своя край, като засега единственият виновен е шестгодишният Ивайло, който по документи се е блъснал сам в джипа.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]
  Както се казваше в един стар сатиричен скеч за българските футболисти-Нека гледат,нека се учат,затова сме ги пратили.[/quote]
  Виж нещо да подхванеш едно втълпяване :"Йовчев и той се срещаше с ФБР"!....хи хи, срещаше се с Прасчо ФБР-то хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Дано не е била с рокля без ръкави. :o

 9. 9 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Те у Турция има много милионна, заплаха,те с некакви си терористи дето я убият 100 човека я не.Айде да си имаме приоритетите.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Говорили са си за методики за социологически проучвания

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#6:"navy"]Било пометено от джип. Зад волана бил кметът на Трън - Станислав Николов, който спрял, за да остави сина си на училище, съобщава Нова телевизия. [/quote]
  Станислав Николов от ГЕРБ отново е избран за кмет на Трън

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Абе някак си в това заглавие думата - обсъди, не стои много на място !!!

 13. 13 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 402 Весело

  "преградното съоръжение, което допринася за управлението на югоизточната ни граница"

  Муахахха

  Бъчварова е там, за да и обяснят как да си пази правилните мутри, като същевременно да изглежда че все пак арестува някого.
  Това е демокрация по американски. Това е демокрация по Турски. Това са репресии на политически противници.

  Бъчварова я учат как да управлява политическата радикализация. Вятъра обаче ще я отвее..

 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Трънският кмет ваш ли е бе, точка?! Бахти нахалния трол!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#6:"navy"]Зад волана бил кметът на Трън - Станислав Николов[/quote]А от коя партия е кмета?

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Весело

  ми тя самата идея е нонсенс

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ФБР като федерална служба не трябва ли да се среща с Европол сега е се едно някои федерален шериф да посещава европа или русия

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Думи, само думи, а резултатите, никакви.

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Сащ не признават европол и еда

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Защо тея от ФБР не се срещат с баш специалиста, Наско генералчето

 21. 21 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В България има ли смисъл толкова да се обсъжда тероризъм? Имахме един атентат през 2011 и той дори не беше насочен към нас. Тук имаш чувството, че сме Франция, по начина, по който са се захванали с този тероризъм.

  Това са просто евтини номерца за отвличане на вниманието от провала на реформите в МВР, провала в борбата с престъпността и още купища други неща, които дори и не искам да изброявам.

 22. 22 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Цвъцко газ пикае сега. Пак на нея са имали доверие.

  4itatel
 23. 23 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Сащ искат да използват за свои цели руския троянски кон в европа

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1597 Весело

  Като чете човек, Бъчварова не знам какво е обсъждала - направо си е рапортувала!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Дано Бъчварова да има топките да преобърне помощта на Щатите към Б-я,НЕ към Турция!

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  [quote#25:"gembirdkz"]да преобърне помощта на Щатите към Б-я,НЕ към Турция![/quote]
  внимавай какво си пожелаваш .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на sheldonm
  sheldonm
  Рейтинг: 402 Весело

  Разходка до САЩ за потупване по рамото и получаване на инструктаж.

 28. 28 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Сащ си правят троянски кон както руснаците и турците си имат троянски коне в българия които да използват за свои цели

 29. 29 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сигурен съм,че директорът на ФБР го е грижа за мнението на Бъчварова.Убеден съм!

  marinov1018
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK