Регионални медии: Русе - за медиите по равно, за някои - повече

Регионални медии: Русе - за медиите по равно, за някои - повече

© Юлия ЛазароваАнализ на "Дневник" показа, че в периода 2013 - 2015 г. десет от големите общини в България са похарчили за т.нар. "медийни услуги" близо 2.6 млн. лв. Обобщение на данни от разследването, направено по документи, получени по Закона за достъп до обществена информация, може да прочетете тук. "Дневник" продължава с публикации за резултатите за всяка от споменатите общини.


Справка, представена от община Русе по Закона за достъп до обществена информация показва, че сумата, която местната администрация е платила от 2013г. до 2015г. за услугите на частни дружества в сферата на масовите комуникации, е около 110 хил. лв.


Ако към тези средства бъдат добавени и парите, които са влезли в различни медии през бюджетите за публичност по проекти с европейско финансиране сумата рязко набъбва до 400 хил. лв.
Разходите, с които администрацията е осигурявала присъствието си в медиите, са разделени в две основни пера - "за поставяне на банери в интернет" и за" информационно обслужване". Но и в двата случая


впечатление правят еднаквите суми


получавани от различни компании за извършените от тях услуги. Изключенията са само няколко, но за сметка на това добре запомнящи се.


Така например през 2013г. и 2014г. малко над 32 хил. лв. са били платени за поставян на банери в сайтове, администрирани от шест компании: "Акцент БГ", "Топ новини", "Нетуоркс България", "Бранд ПР", "Сдружение Граждански съвет" и "Онлайн България".


През първата година "Акцент БГ" и "Топ новини" са получили по 1500 лв. Прз втората обаче сумите за същата услуга скачат на 3.6 хил. лв. за всички от списъка. Изключение е компанията "Бранд ПР", която получава повече от останалите - 5.8 хил лв. Името на това дружество се появява и по-нататък в справката на община Русе. Отново сред изключенията.


През 2015г. отново 3.6 хил.лв. за поставяне на рекламни банери получава "Топ новини". На "Акцент БГ" и "Бранд ПР" са платени по 2.7 хил. лв.


Сумите, които цитираните дружества са получавали за услугите са плащани без договори, а принципът "на всички по равно" ражда основателните подозрения, че може би става въпрос за


купуване на общо медийно благоразположение


а не на конкретен медиен продукт.


"През последните три години община Русе не е инициирала сключването на договори за медийни партньорства, банерна реклама или информационно обслужване, се казва в отговор на местната администрация на въпросите, зададени по този повод. Договори са сключвани единствено след отправени оферти от страна на въпросните медии към община Русе. В този смисъл въпросните дружества сами са определяли рекламните си тарифи в приложените оферти (...)"


През 2013г. община Русе е сключила само два договора за "медийно обслужване". Те са с БТА за 1850 лв. и с "Бранд ПР"* за над 11. 5 хил. лв. Анализът на "Дневник" показа, че при публикуването на платени текстове в медиите второто дружество е сред редовните партньори на голяма част от българските общини, от които бяха поискани справки по Закона за достъп до обществена информация.


Детайл от справката, предоставена от община Русе

© Дневник

Детайл от справката, предоставена от община Русе


През 2014г. сумаите, плащани по договори на община Русе с пет различни дружества са абсолютно еднакви - 3.6 хил. лв. Изключение прави само БТА, отново с 1850 лв.


За следващата - 2015г. договорите са само три. Те са "Май Фай" АД за 3420 лв., с "Вестникарска група България" за 8510 лв. и пак с БТА, но този път за 2200 лв.


"През последните три години община Русе си партнира с "Бранд ПР" като на управлявания от фирмата сайт "Кмета.бг" регулярно се публикуват материали за община Русе, обясниха от местната администрация. Изданията са предпочитани за информационно обслужване заради трафика, който генерира сайта от една страна, разпознаваемостта му сред другите общини и безплатното разпространение на вестника във всички общини в България. По този начин община Русе разчита на развитието на туризма в региона".


С отделен бюджет за купуване на медийно внимание е разполагал Общинският съвет в Русе. За излъчване на неговите заседания през годините са плащани различни по размер суми на две компании.


"Динамиката на цените"


в този случай също е интересна.


През 2013г. дружеството "КИС" ООД е предложило услугите си срещу 12.5 хил. лв. През 2014 г. сумата е намалена на 9.4 хил. лв., а през 2015 "КИС" е подменена с "Делта" ООД, която сваля цената още - до 8.6 хил. лв.


Истинско "Елдорадо" за местните меди в Русе обаче, както и в други общини се очертава в терена на т.нар. "мерки за публичност" по проекти с европейско финансиране.


Установяването на това кой колко и за какво е получил и тук е трудно


тъй като тези средства са разпределяни на базата на договори, сключени от общинската администрация с частни дружества - посредници. Те са определени на базата на обществени поръчки. За публикуването на рекламни карета, ПР материали и платени текстове компаниите сключват с медии договори, които най-често са обявявани за търговска тайна. Но практиката в страната показва, че изборът на партньори по програми за публичност по правило става "след съгласуване" със съответната община.


Данните, предоставени от местната администрация в Русе показват, че от 2013г. до 2015г. за подобни цели са били отделени близо 260 хил. лв., което е повече от два пъти над бюджетните средства, платени за "медийни услуги".


Преди повече от месец "Дневник" потърси кмета на Русе Пламен Стоилов за коментар на данните, предоставени от администрацията му. До този момент отговор на поставените му въпроси няма.


* Тази статия е разработена с подкрепата на "Програма достъп до информация" и Фондация "Америка за България". Цитираните данни са получени по Закона за достъп до обществена информация в началото на тази година. Използвани са и данни от публикации в местни медии.


** Кой стои зад "Бранд ПР"


Дружеството е сред редовните партньори на голяма част от българските общини, потърсили посредник за публикуването на платени текстове. До март 2013г. управител на компанията е Боян Томов. Неговото име нашумя по време на кампанията за събиране на средства за децата на загинали полицаи докато сегашния премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР.


По информация на "Капитал" Томов е бил и управител и на консорциума "Европейско бъдеще", който през 2012г. произведе, тиражира и разпространение чрез национален всекидневник филми за Програмата за развитие на селските райони срещу 293 хил. лв.


Боян Томов е и директор на сайта kmeta.bg с който договори за публикация на платени текстове имат голяма част от общините в България.


Името на Томов влезе в новините покрай разговора, записан в Банкя между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов през май 2013г. В записа, чиято автентичност никой не оспори, Найденов обяснява, че сред изготвилите техническите задания по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), в която без особен ефект потънаха над 2.6 млн. лв. е и... Боян Томов


"Аз съм го изгонил навремето, когато бях главен секретар, беше събрал 60 000 лв. за деца на сираци и ги открадна, репликира по адрес на Томов Бойко Борисов. От мое име ги беше събрал тоя Боянчо. Казал съм - аз където съм, той не може да се появи".


Вероятно по тази причина през март 2013г. на мястото на Боян Боянов Томов като управител на "Бранд ПР" се появява Юлияна Боянова Томова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK