МВР не отнема оръжията от психично болни, твърди прокуратурата

Зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

© Анелия Николова

Зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.Проверка, разпоредена от прокуратурата, е показала, че компетентните органи в МВР, които издават разрешения за притежание на оръжие или извършване на частна охранителна дейност, не спазват закона. Въпреки това държавното обвинение е ограничено в правомощията си и може само да извършва проверки или да продължи "да притиска" контролните органи да изпълняват задълженията си. Това се разбра на брифинг от думите на зам. главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. А повода за оповестяване на данните - напрегнатата външнополитическа обстановка.


Това е втората проверка по указания на прокуратурата, първата бе през 2014 г. след инцидента в Лясковец, когато един полицай бе убит, а трима бяха ранени при стрелба от барикадирал се в къщата си психично болен. Тогава били установени множество нарушения във връзка с издаването на разрешителни за притежание на оръжия, както и за последващия контрол, и това запазило интереса на прокуратурата за нови проверки, обясни Петрова.


На практика от прокуратурата констатират едни и същи проблеми за втори път. Държавното обвинение обаче няма правомощия при неизпълнение на закона, а само когато е установено явното му нарушаване. Затова топката е в МВР, което трябва да създаде вътрешни правила и организация за изпълнението им. От обвинението предрекоха, че скоро ще има още проверки.
През 2014 г. са установени над 211 хиляди физически и юридически лица, които имат разрешение за оръжие. Като над 122 хиляди са издадени с цел самоотбрана, а тези с ловна или охранителна насоченост са в пъти по-малко. Издадени за разрешения за над 340 хиляди оръжия и близо 49 милиона боеприпаси.


През 2016 г. са проверени малко над 120 хиляди души с разрешително за оръжие, като от МВР са обяснили на прокуратурата, че останалите не са проверени заради кадрова необезпеченост на областните дирекции на полицията и заради ангажираността им с охрана на спортни и културни мероприятия. При проверката са констатирани 500 нарушения и са съставени близо 200 акта. Като резултат е и отнемането на оръжието в 112 случая.


Най-честите нарушения са свързани с неподаването в срок на заявление за ново оръжие при изтичане на срока за старото. Според данните на прокуратурата контролните органи издават разрешения за оръжия с цел самоотбрана само на декларативните твърдения на заявителя, без да се прави проверка на необходимостта от оръжието. Има и случай, при който един човек за личната си охрана има 17 огнестрелни оръжия, сред които и картечница, отбеляза Петрова.


Друго установено нарушение в дейността на органите на МВР е липсата на контрол за отнемане на оръжия при отпадане на предпоставките за притежанието им. При висящи наказателни производства, при влезли в сила присъди, при наложено принудително лечение или ограничителни мерки по Закона за домашно насилие. Петрова обясни, че прокуратурата не е сигурна дали изобщо има система, механизъм, по който да се уведомяват компетентните органи при липсата на предпоставки за издаване на оръжие те да отказват - при висящо наказателно дело, мерки за принудително лечение и др. Дори и да има, той не работи, заключи зам. главният прокурор. А разрешаването на проблема било въпрос на организация и вътрешни указания в МВР.


Освен това полицията не води единен, централизиран и пълен регистър на хората с разрешение и оръжията. Такъв се очаква да има след 2018 г., а причината за забавянето, макар той да е законово изискване от преди повече от 5 години - липсата на средства.


Втората насока на проверката е била частната охранителна дейност, а тя е бил извършена от Главна дирекция "Национална полиция". В нейния ход не са установени хора, които при изпълнение на частноохранителни функции да са блокирали улици или да са станали причина за затрудняване на движението по тях въпреки излъчвани по медиите случаи на предвижване на кортежи. Регистрирани са само четирима души, които извършват охрана без лиценз, като един е свързан със случая от Околовръстното шосе на София от края на февруари.


Има райони без нито едно нарушение, като основните нарушения са в София, допълни Петрова. Изводът на проверката, че основните цели не са постигнати, поради което скоро ще бъде разпоредена нова проверка. По думите на Петрова сега тя е извършена формално. И въпреки че няма санкционни правомощия, от дейността на прокуратурата има резултат, защото след проверките и през 2014, и през 2016 г. има отнети оръжия и съставени актове, подчерта Петрова.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 3 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 623 Неутрално

  А може пък и да е за добро: Remember the Мунчо!

 3. 4 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Всички психичноболни да се въоръжават до зъби и да започват граждански арести на корумпирани политици!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 5 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  В прокуратурата май са забравили, че именно те поддържат и администрират централизираната информационна система, в която се събират сведения за всички разследвания и извършваните по тях следствени действия. Че именно техните следствени отдели издават удостоверенията за наличие на водено разследване срещу лице. Забравили се, че в страната няма единен масив за лицата с психични заболявания, а локални бази данни във всяка област, поддържани от ЦПЗ. И ако примерно лице с постоянен адрес в Бургас и издадено разрешение за дейности с оръжие по постоянен адрес развие психическо заболяване, но се лекува в клиника в София, то данните за това няма как да стигнат от София до Бургас.
  И така са си свършили проверката, че са пропуснали да забележат, че поне от две години работи централизирана система, в която се въвеждат данни за всички лица с разрешения и за всички оръжия.

 5. 6 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "Според данните на прокуратурата контролните органи издават разрешения за оръжия с цел самоотбрана само на декларативните твърдения на заявителя, без да се прави проверка на необходимостта от оръжието."
  А пък ей това вече е върха на наглостта. Администрацията да проверява доколко даден гражданин счита, че е застрашен и има ли нужда от оръжие за самоотбрана. Значи възможността да защитиш едно свое базово човешко право - правото на живот трябва да зависи от преценката на чичко с пагони. Разбирам положението да беше мирно, тихо и с приемливо ниво на престъпност, а то държавата е абдикирала от защитата на своите граждани и освен това гледа по всякакъв начин да ограничи и тяхната възможност сами да се защитят.

 6. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Любопитно

  "...МВР не отнема оръжията от психично болни..."

  Това от личен досег с г-н Цветан Цветанов ли го установихте, прокурор Петрова?

 7. 8 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Прокуратурата констатира:
  МВР отказва да се занимава с контрол на оръжията
  Нови проверки показаха, че психично болни продължават да са законно въоръжени, а частни кортежи по пътищата няма
  20 юли 2016, 14:49 | Правен свят МВР тотално е абдикирало и отказва да изпълнява всички свои задължения по контрол на оръжията и отнемането на разрешения, дори след влезли в сила осъдителни присъди. Това констатира Върховната административна прокуратура (ВАП) след нова проверка за контрола на оръжията, тъй като такава беше правена преди 2 години след случая в Лясковец, при който психично болният Петко Петков застреля баретата Емил Шарков.

  Оказва се обаче, че резултатите от тази проверка са послужили само за констатации на положението с разрешителните за оръжия и никакви мерки не са били взети. Новата проверка от ВАП беше възложена след инцидент на Околовръстното шосе в София през февруари, при който охранители на подсъдимия Ивайло Борисов-Ториното пребиха Васил Наумов и съпругата му Мария, защото мъжът свирнал с клаксон. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска проверка на частните кортежи, а наред с това беше възложена и нова проверка за контрол на оръжията.

  Тези проверки трябваше да бъдат извършени от МВР, но оттам на практика са отказали да изпълнят задълженията си по закон. Това призна днес заместник-главният прокурор Ася Петрова. На МВР било възложено да провери всички над 211 000 физически и юридически лица с разрешения за оръжия, а проверени били малко на 120 000.

  "Беше ни отговорено, че това се дължи на кадровата обезпеченост на някои областни дирекции на МВР, както и на тяхната служебна ангажираност с обезпечаване на охрана на културни и спортни мероприятия", обясни Ася Петрова отказа на МВР да направи пълна проверка. Дори и от тези непълни данни обаче става ясно, че във вътрешното министерство напълно са неглижирали задълженията си по контрол на оръжията, въпреки че първата проверка беше назначена след трагичен случай с полицай.

  И след него обаче МВР не е взело никакви мерки, а едва след назначаването на новите проверки тази пролет, контролните органи са започнали да отнемат разрешителни за оръжия на обвиняеми, подсъдими и осъдени, за да бъде налична статистика. Така се е стигнало да данните за 112 случая на отнето разрешение за оръжие. Две години след случая в Лясковец не е прекъсната и тенденцията, хора с психични заболявания да притежават оръжия. Сега са констатирани още двама болни с разрешителни, а други трима притежават оръжия, въпреки че срещу тях били взети мерки по Закона за защита от домашно насилие.

  Още по-стряскащо звучат констатациите на прокуратурата по отношение на разрешителните за оръжие за самоохрана. От прокуратурата признаха, че изобщо не се прави проверка дали заявителят има нужда от охрана, а думите му автоматично се приемали за достоверни.

  "Има случай на едно физическо лице, притежаващо 17 огнестрелни оръжия, включително картечница за самоохрана", посочи прокурор Петрова.

  МВР не е изпълнило и задължението си да изготви и да актуализира Единен автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства. Такъв в МВР има, но в него има данни за оръжия, регистрирани след 2013 г. Главният секретар на МВР Георги Костов е заявил в писмо до прокуратурата, че пълен регистър щяло да има в края на 2018 г., защото в момента нямало пари.

  "Контролните органи, ако не ги надзирава прокуратурата, пропускат да изпълнят задълженията си по закон. Моята оценка е, че проверката е извършена формално. Ще продължим да възлагаме проверки на контролните органи и да ги "притискаме" да изпълняват своите задължения по закон", каза още Ася Петрова и подчерта, че ще иска нова проверка за контрол на оръжията, която обаче да обхване наистина всички, които имат издадени разрешителни.

  Частни и нагли кортежи няма

  Практиката на кортежи пред нощни заведения, магистрали, по улиците на страната, които демонстрират тотална наглост и беззаконие, трябва да бъде прекратена и това трябва да го направи МВР. Фактическата охрана, която демонстрира беззаконие и безнаказаност да бъде притисната и ликвидирана", каза преди 5 месеца главният прокурор Сотир Цацаров след случая със семейство Наумови.

  Проверката на Главна дирекция "Национална полиция", разпоредена от прокуратурата, показала, че такива кортежи изобщо няма. Полицията е трябвало да установи кои са охранителите без лиценз и тези, които при частна охрана блокират улици.

  "При проверките не са установени лица, извършващи дейности по лична охрана на физически лица, вследствие на които да са осъществени блокиране на улица или затрудняване на движението по тях", се казвало в справката на полицията. Установени били само четирима, извършващи охрана без лиценз, но това са четиримата охранители, които пребиха семейство Наумови през февруари.

  toni
 8. 9 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Така си е иначе трябва да вземат оружието на Баце и на Цв. Цв.

 9. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Разбира се, то им ги дава, вкл и на себе си.
  Властолюбието е психопатия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK