С откритата нова станция "Витоша" още 20 хиляди души ще ползват метрото в София

Станцията има шест входа.

© Надежда Чипева, Капитал

Станцията има шест входа.Разширението на втория метродиаметър от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" вече е факт с откриването днес на новата метростанция "Витоша". Постояването на поредните 1.3 км метро продължи 2 години. Общата стойност на проекта е 42 млн. лв.


"Метрото в София вече има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции, а с това над 20 хил. души ще ползват на този екологичен и бърз градски транспорт. Другото голямо предимство на метрото е, че ще бъдат спестени 75 хил. т вредни емисии годишно, което е важна стъпка в работата ни за чиста околна среда". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-кметът по финанси и транспорт на София Дончо Барбалов.


"Разширението на втория метродиаметър е първият проект, който е получил финансиране от Европейската комисия през новия програмен период и получи подкрепата на всички институции", подчерта Фандъкова.
"21 млн. евро струва 1.3 км в нашето метро, като го умножим по курса са 42 млн. лева. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро на километър, ще го наградим, защото обикновено струва от 100 млн. евро нагоре", пресметна премиерът Бойко Борисов. Той благодари на всички софиянци и на гостите, защото "сега пак сме разкопали града, но след 2 години ще имаме уникални съоръжения".


Премиерът подчерта, че с откриването на станцията кв. "Лозенец" затвърждава статута си на един от най-предпочитаните жилищни квартали. Той прогнозира и повишаване на цените на имотите в кварталите край Западната дъга на Околовръстния път, където по план ремонтите трябва да приключат до 14 септември.


Станцията има 7 изхода. Транспортната информация е представена по модел, разработен от неправителствената организация "Спаси София". Ново е номерирането на изходите и входовете на станцията.


Фотогалерия: Разходка из новата метростанция "Витоша" >


Целта е за пътниците да бъде по-лесно да се ориентират, запомняйки една цифра, вместо имена на улици. Въвеждат се нови за България международно разпознаваеми символи и елементи, които сочат връзките към околното пространство и значимите обекти. Цялата информация на табелите е двуезична - на български и английски език.


От днес до края на годината Центърът за градска мобилност въвежда експериментално промени в маршрутите на автобусите от станция "Витоша" до околните квартали "Кръстова вада" и "Манастирски ливади", за да може метрото да се ползва и от живеещите в тях.


Предстои да бъде удължен маршрутът на автобусите по линия № 65, която от кв. "Манастирски ливади" ще стига до Зоопарка. Рейсовете по линия № 98 пък ще се движат по стария си маршрут от кметство "Железница" до Зоопарка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK