С цитати на Бенджамин Франклин (или Че Гевара) депутатите пуснаха антитерористичния закон

Законопроектът бе представен от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов

© Анелия Николова

Законопроектът бе представен от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир ЦиповС 13 гласа "за" и четирима "въздържали се" антитерористичният проектозакон получи подкрепата и на депутатите от вътрешната комисия. Тя бе последната, която го обсъди. Само представителите на БСП и Атанас Атанасов от ДСБ разкритикуваха закона.


Той бе представен от зам.-вътрешния министър Красимир Ципов. Той обясни, че са необходими превантивни мерки поради променящия се характер на терористични заплахи. Необходими са още наблюдения и оценки за намаляване на риска. Идеята на закона е защита на основното човешко право - правото на живот, обяви той. Министърът на вътрешните работи ще определя със заповед степента на заплаха и в каква форма на защита трябва да преминат ведомствата, се предвижда в текстовете.


Избързване със закона или калпаво законодателство
Депутатът от БСП Иван Иванов обяви, че членовете на партията му са "за" приемане на такъв закон, но се изненадвали от бързината на вносителите му. По думите му събитията в последно време провокират чувство на несигурност, но в последните години България е приела специално законодателство за работата на службите и проблемът е липсата на финансов и кадрови ресурс, а не в липсата на нормативна уредба. Той наблегна и на факта, че МВР трябва да се справи с проблемите си с миграционния поток, тъй като повечето преминаващи границата се залавяни на територията на страната или на изходяща граница. Иванов допълни, че членовете на БСП имат критики и към определенията в закона за тероризъм и терористична заплаха например.


Иванов бе подкрепен и от съпартиеца си Атанас Мерджанов, който заяви, че няма как да се обясни на обществото защо толкова се бърза с този закон. Той припомни и, че неправителствените организации не са възприели проекта. "Бъчварова рапортува в момента в САЩ", че по закона се работи и че е готов, но идеята била възникнала по време на съвет за сигурност и бяла обсъждана много по-дискретно.


Атанас Атанасов също се изказа остро срещу проекта, като го определи като калпаво законодателство. Той обяви, че няма да го подкрепи и не защото бил опозиция, а защото законът е лош. "Дяволът е в детайлите", обърна се той към членовете на комисията и обяви, че ще се спре само на някои от тях, тъй като е първо четене на законопроекта. По думите му съществува опасност от злоупотреба с правомощия. Той разкритикува идеята да се дават полицейски правомощия на структури, различни от МВР, като ДАНС и тези по летищата. Заяви, че на министъра на вътрешните работи се дава излишно повече власт. Разкритикува разсъжденията, че който не гласува "за" закона, бил против борбата с тероризма. "Имаме много закони за службите и сега това недоносче..." продължи Атанасов с упреците си.


Той подкрепи само идеята да бъде удължен срокът, в който могат да се подслушват заподозрени за тероризъм, който според действащата уредба е 6 месеца.


Атанасов не одобрява и ограничаването за издаване на разрешения за подслушване само до Специализирания наказателен съд. Тъй като разследващите могат при неотложност да предприямат действия без разрешение на съда, но трябва да получат такова до 24 ч. Това поставяло в невъзможност служителите на ДАНС в Силистра, които, докато дойдели пред Специализирания наказателен съд и се върнат, ще изтърват "неотложността на случая".


Депутатите от ДПС бяха лаконични и заявиха само, че ще подкрепят закона, в който ще бъдат отстранени грешките между първо и второ четене. В подкрепа на проекта се изказа Росен Петров от "България без цензура", според когото с проекта не само не се избързвало, но и бил закъснял. Показателно за това бил инцидентът на летище Бургас от 2012 г.


Димитър Делчев от Реформаторския блок и Валентин Радев от ГЕРБ се изказаха против аргументите на БСП, че със закона се избързва. Делчев обясни, че България е една от малкото държави в Европа, която няма специален закон за борбата с тероризма. "Франция, Германия, Холандия, Белгия имат приети..." "И дотам", прекъсна го Мерджанов. "Не е дотам", продължи Делчев, като каза, че и в Америка има различни законови текстове. По думите му аргументът, че за България няма непосредствена заплаха би бил валиден във време без интернет. Днес хора могат да бъдат обработвани постоянно и дистанционно.


Радев също подкрепи закона, по думите му - лош, добър - бил все пак закон. Той нямало да разреши проблема с тероризма, но все пак бил крачка напред. И каза, че въпросът не бил дали се избързва с него или да бил извънреден, а как ще се постигне доверието към институциите, които ще го прилагат. Нямало нужда да се чака нещо да се случи, което щяло да го направи извънреден. Похвали факта, че в проекта има десет члена за превенция, което го нямало в никой друг закон. В подкрепа за повишаване на срока за подслушване се изказа и Радев.


За ограничаване на правата на хората, за което имаше редица критични коментари в социалните мрежи, Радев отбеляза, че това е неудобство, но си струвало.


"Това не беше ли на Че Гевара"


Към края на дебатите започнаха и цитатите на световни имена от историята. Иван Иванов от БСП поиска думата за реплика като цитира Бенджамин Франклин: "Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават и двете".


От залата се чу "това не беше ли на Че Гевара".


С цитат на Аристотел за правата и задълженията на хората започна изказването си пък Светослав Белемезов от АБВ. Според него границата при сигурността е по-деликатна.


Председателите на ДАНС и на Агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Драгомир Димитров, които са работили по проекта, заявиха, че законът не е перфектен и са отворени да го доразвият. Димитров даде пример и със Западните Балкани, които след като са приели законодателни изменения е намалял броят на присъединяващите се към терористични организации.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  "Само представителите на БСП и Атанас Атанасов от ДСБ разкритикуваха закона."

  Учудени???

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Винаги има какво да се доуправя. Въпросът е да не се приеме нещо само заради приемането.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дневник, предлагам ви към подобни статии да туряте по една връзка към законопроекта. Не че не можем сами да го намерим, но едно такова миличко би било.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#1] от "Олд Шетърхенд":

  Учудени няма, ами чакам тук да се появи заглавие "Само БСП и ДСБ против...". Има да си почакам, де

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 571 Весело

  "По думите му съществува опасност от злоупотреба с правомощия. "
  Е, нали за това се прави този закон?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2557 Весело

  "Само представителите на БСП и Атанас Атанасов от ДСБ разкритикуваха закона."

  Без коментар!

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Когато закона заработи,ще разберем кой крив,кой прав,това сега са само дебати.

 8. 8 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Тея па само че Гевара чели и друго не знаят. Да ВА и у пр..тите Кра.уни

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Цитата не е на Гевара някой да не си помисли...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още една крачка към неприкрит авторитаризъм.
  По следите на съюзника по НАТО - Ердоанистан, бивша Турция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Ей, имената на терористите пише ли ги в закона?

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5593 Неутрално

  До коментар [#9] от "zuk_trombon":

  Това е една прословута мисъл на Бенджамин Франклин, но комунетата в типичния си стил ги пришиват тези мъдрости, я на аржентинския лекар, я на печатаря от Ковачевци, че даже и на правешкия каскет. Сигурен съм, че дори не знаят кой е Бенджамин Франклин, въпреки че много добре са запознати с дизайна на стоте долара... ☺

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2006 Весело

  Като не са започнали да цитират Маркс и Енгелс, пак е добре. Най-добре за включат цитати от посочените соц авторитети в самия закон. И без това огромната част от депутатите едно време знаеха наизуст трудовете на двамата идеолози на светлото комунистическо бъдеще.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако досега е имало някаква илюзорна демокрация, вече и такава няма да има.

 15. 15 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 223 Любопитно

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  аз искам да разбера, кой е конкретния умник - не може да не е от БСП, дето я е подметнал тая реплика от място, да почна да го следвам във фейсбук ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK