Разединен, съдебният съвет прие декларация за магистратите в Турция

Разединен, съдебният съвет прие декларация за магистратите в Турция

© Надежда ЧипеваЧленовете на пленума на Висшия съдебен съвет не успяха да приемат без спорове и различни предложения дори декларация, която изразява загриженост за спазването на правата на магистратите в Турция, след опита за преврат и събитията от този уикенд. Но все пак я приеха с 11 на 8 гласа във варианта на вносителите. Те бяха осем души, повод за документа бяха публичните данни за отстранени, освободени от длъжност или арестувани над 2 700 магистрати в Турция.


До момента не е ясен точният брой на съдиите и прокурорите а различни нива и структури, подложени на уволнения и арести.


Предложението на вносителите Галина Карагьозова, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Калин Калпакчиев и председателя на ВКС Лозан Панов бе пленумът да приеме становище на загриженост за магистратите в Турция, за тяхната независимост и спазването на върховенството на закона. В декларацията е записано, че като организация, която членува в Европейската мрежа на съдебните съвети, ВСС споделя изразеното от нея опасение, че търсенето на отговорност от хората, които стоят зад опита за преврат, не трябва да нарушава върховенството на закона, независимостта на магистратите и правото на справедлив процес спрямо тях.
Цацаров предложи алтернативен текст


Главният прокурор Сотир Цацаров се изказа против предложението на вносителите като каза, че в тази декларацията не е изрично посочено, че се осъжда опитът за преврат, тъй като бил абсолютно противозаконен и противоконституционен. Цацаров обвини и вносителите, че като представят декларация, позоваваща се на тази на Европейската мрежа на съдебните съвети, би трябвало да я заимстват в цялост, а не частично, тъй като нейната позиция започвала с осъждане на опита за преврат. Той предложи и алтернативен текст, в който да се казва, че ВСС застава зад позицията на Европейската мрежа и осъжда и опита за преврат, както и че изказва съжаление за жертвите и ранените и призовава за спазване на върховенството на закона при търсене на отговорност от виновните.


Калин Калпакчиев го репликира с думите, че осъждането на опита за преврат би било политическа намеса, а Юлия Ковачева попита какъв е смисълът ВСС да включва такава оценка в становището си, след като тя е вече дадена от българското правителство. "Как само няколко часа след събитията биват арестувани хиляди съдии, как за няколко часа се е установило, че са съпричастни към опита за преврат?", попита още Калпакчиев и допълни, че спорът, който се води, е неуместен.


След думите на Калпакчиев, Цацаров оттегли предложението си, но и заяви, че няма да подкрепи и предложената декларация.


Георги Колев: Защо изобщо да приемаме декларация


Председателят на ВАС Георги Колев и членът на Прокурорската колегия Михаил Кожарев попитаха защо изобщо ВСС трябва да излиза с позиция, след като такава има на Европейската мрежа на съдебните съвети, а нашият ВСС е нейн член. Колев също предложи свой вариант, според който ВСС просто да застане зад позицията на Европейската мрежа на съдебните съвети.


Михаил Кожарев: Арестите и уволненията може да са нормални, ние не знаем


Според Кожарев за момента нямало доказателства, че арестите и отстраняванията от длъжност на магистрати в Турция са незаконни, тъй като можело да са нормални според тяхното законодателство. Тогава притесненията ни за спазване на върховенството на закона са прибързани, заключи Кожарев и допълни, че декларацията "надхвърля рамките на нашите правомощия".


Лозан Панов: Мълчанието ни прави съучастници


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов репликира, че предложената декларация е акт на хуманност и на защита на демократичните принципи и няма политическа насоченост. "Мълчанието само може да ни направи неми съучастници на това, което се случва", посочи Панов.


Незабравка Стоева подкрепи идеята на Георги Колев ВСС просто да подкрепи позицията на Европейската мрежа на съдебните съвети, но въведе и допълнително предложение.


Така на гласуване трябваше да се подложат три варианта на декларация


Още с първото гласуване бе подкрепен с 11 гласа вариантът на вносителите.


Освен вносителите, за техния вариант гласуваха и трима членове от мнозинството Цацаров - Колев: Васил Петров, Румен Георгиев и Каролина Неделчева.


Против гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, представляващият ВСС Димитър Узунов, Галя Георгиева, Ясен Тодоров, Михаил Кожарев. Даниела Костова и Незабравка Стоева.


Пред журналисти по-късно председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че приетата декларация на ВСС е много по-умерена от тази но Европейската мрежа на съдебните съвети, в която се говори за чистка.


Организации от цял свят изразиха подкрепа към колегите си в Турция


Международната асоциация на съдиите откри и петиция до Комитета на министрите в Съвета на Европа. Асоциацията изказва пълното си несъгласие с насилствените промени във властта, но обръща внимание, че в Турция много отдавна срещу съдиите и прокурорите се предприемат мерки, несъвместими с международните стандарти.


Съюзът на съдиите в България също излезе с позиция, в която се казва: "Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги – съдии и прокурори".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK