Двама затворници - наказани, защото се оплакали, осъдиха България

Джок Полфрийман, който преди 8 години уби в центъра на София Андрей Монов, бе номинация на Български хелзински комитет за "Човек на годината" за 2015 г.

© Георги Кожухаров

Джок Полфрийман, който преди 8 години уби в центъра на София Андрей Монов, бе номинация на Български хелзински комитет за "Човек на годината" за 2015 г.Освен за обезщетение на вдовицата на Константин Димитров - Самоковеца, съдът в Страсбург е осъдил България и по друго дело днес. Според решението страната е нарушила правото на свобода на изразяване от конвенцията за правата на човека на двама затворници - Николай Шахънов, изтърпяващ доживотен затвор в Пловдив, и австралийския гражданин Джок Полфрийман с 20-годишна присъда в Софийския затвор.


С решението си днес Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) присъжда на двамата обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 3 500 евро за Полфрийман и 5500 евро на Шахънов, съобщава "Правен свят".


Двамата са подали жалбите си поотделно, след като били наказани дисциплинарно, заради оплакаване от нарушения на затворнически власти.
В края на 2011 г. Шахънов изпраща две жалби до министъра на правосъдието за това, че двама от затворническите служители покровителстват един от неговите съкилийници, защото им е роднина. Като резултат фаворитът на надзирателите е тормозил безнаказано останалите затворници, според жалбата на Шахънов. В хода на проверката са взети показания от служителите и останалите затворници, а заключението й е, че няма нарушения. А Шахънов е бил наказан с десетдневен карцер.


Той обжалвал наказанието, но Окръжният съд в Пловдив потвърдил санкцията.


Подобно е било оплакването пред Страсбург и на Полфрийман.


През 2012 г. той подава жалба до началника на Софийския затвор с твърдението, че надзиратели са били груби с двама журналисти, посетили го в затвора, и са откраднали техни вещи. Според проверката на правосъдното министерство няма оплаквания за изчезнали вещи, нито информация за грубо отношение. Затова Полфрийман е наказан с тримесечна забрана да получава колети с храна.


Софийският окръжен съд потвърдил санкцията.


И в двата случая


дисциплинарните наказания са наложени по действащия тогава Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража заради "отправяне на клевети или набеждаване на служители или други лишени от свобода"


. По-късно този текст е отменен - след поредното решение от Страсбург.


В решението си днес ЕСПЧ потвърждава, че България трябва да предприеме адекватни мерки за защита на държавни служители от необосновани клеветнически обвинения, но подчертава, че при вземане на мерки за опазване на дисциплината в затворите, трябва да се има предвид особената уязвимост на лишените от свобода. По тази причина властите трябва да осигурят солидна аргументация за наказание на затворници за неверни обвинения.


Въпреки сериозните твърдения на Полфрийман и Шахънов срещу надзирателите, използваният език в жалбите им не е бил непремерен или обиден. Съдът в Страсбург прави ясно разграничение между критика и обида в практиката си, с оглед на преценката доколко са оправдани санкциите за такива изявления. Освен това, границите на приемливата критика срещу държавните служители при определени обстоятелства може да са по-широки, отколкото спрямо останалите граждани.


В случая твърденията не са направени публично, нито са били адресирани до обществеността или медиите, а по законово-предвидения начин. Това е важен факт с оглед преценката на пропорционалността на намесата в правото на изразяване. Вярно е, че твърденията на жалбоподателите са могли да имат влияние върху професионалната съдба на надзирателите, да подкопаят авторитета им пред затворниците, а проверката води до ангажиране на време и ресурси на персонала. Но те са направени при упражняване на правото на жалбоподателите в едно демократично общество да докладват на компетентния орган за предполагаема нередност в поведението на държавен служител, се казва в решението.


"Това право е особено съществено, когато се упражнява от лица, намиращи се под контрола на властите, каквито са затворниците." ЕСПЧ отбелязва още, че "нито администрацията на затворите, нито съдилищата са изследвали по същество въпроса дали дисциплинарните наказания са накърнили правото на жалбоподателите на свобода на изразяване".


В конкретния случай няма данни жалбоподателите да са знаели, че твърденията им са неверни.


"Правен свят" припомня, че това решение идва няколко дни след друго осъдително решение на Страсбург срещу България, по което съдът е обединил шест жалби на български граждани, санкционирани от властите, след като са се оплакали за извършени нарушения срещу тях от държавни служители – полицаи, катаджии, съдия, учители.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  К‘во става бе?
  Плащаме за Самоковеца,
  плащаме заради Цвъ. Цвъ.,
  сега да плащане и заради тези двамцата.
  Време е като Турция да суспендираме Европейската конвенция за правата на човека.
  И да направим референдум като в ГБ.

 2. 2 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1:"Dохкeflyt"]Време е като Турция да суспендираме Европейската конвенция за правата на човека.[/quote]
  Съгласен!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Наистина е време, да се публикуват имената на съдии и прокурори зад всичките тези осъдителни дела за България. Другото е ала-бала.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1279 Гневно

  Джок Полфрийман, който преди 8 години уби в центъра на София Андрей Монов, бе номинация на Български хелзински комитет за "Човек на годината" за 2015 г.
  ----
  Какво друго има да си кажем за Хелзинкския комитет???

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Надзирателите да плащат

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пешката":


  [quote#4:"Пешката"]Какво друго има да си кажем за Хелзинкския комитет???[/quote]
  Че получава пари от САЩ.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Гневно

  Е,не!
  Да се променят закони ако трябва,но всеки да си носи персонална отговорност!!!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Косьо Самоковеца - ангел беден, ама с богата сватба, тези двамата обидени архангели!
  Плащай, народе!
  Прокурори и съдии, какво става!???
  Ние ли ви криво разбрахме, вие ли криво съдихте?
  До кога така?

 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Който не е решил, той не е осъдил България.
  А българските съдии не могат да осъдят никого.

 10. 10 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 975 Неутрално

  В решението си днес ЕСПЧ потвърждава, че България трябва да предприеме адекватни мерки за защита на държавни служители от необосновани клеветнически обвинения, но подчертава, че при вземане на мерки за опазване на дисциплината в затворите, трябва да се има предвид особената уязвимост на лишените от свобода. По тази причина властите трябва да осигурят солидна аргументация за наказание на затворници за неверни обвинения.
  Значи за клевете и набедяване може да отговаря само хетеросексуален бял българин от средната класа,щото другите са или уязвими,или неприкосновенни

 11. 11 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Нещо сбъркано има още от 681-ва година насам, по тия места...

  Форумът е в будна кома...
 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#1:"Dохкeflyt"]Време е като Турция да суспендираме Европейската конвенция за правата на човека. [/quote]

  Не, време е да потърсим отговорност от виновните длъжностни лица и държавата да поиска тези суми от тях, заедно с лихвите.

 13. 13 Профил на heros48
  heros48
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Do kyde ya dokarahme,kakvo li ni predstoi.. ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Джок Полфрийман, който преди 8 години уби в центъра на София Андрей Монов, бе номинация на Български хелзински комитет за "Човек на годината" за 2015 г."

  ???????????????

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Всичко това е резултат на законите сътворени от мозъчния тръст на България - законотворците на ГЕРБ, БСП, ДПС. тъпан до тъпан, пръч до пръч, бияч до бияч, и много-много милиционери.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Що за държава сме ние. Сигурно сме най-съдената държава в
  Страсбург. Скоро половината ни бюджет ще отива за обещетения.

 17. 17 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 466 Любопитно

  четейки коментарите по теми свързани с БХК - съвсем не смятам, че има алтернативен интелект на милиционерския сред това природонаселение. роднина-милиционер-роднина-милиционер-родина-милиционер

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#15:"historama"]Всичко това е резултат на законите сътворени от мозъчния тръст на България[/quote]

  Законите са си ок, не се различават много от тези в Европата. Спазването им е проблемът.

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Очевидно,законът,който по-късно е отменен,не е бил синхронизиран с европейските,но затова е променена Конституцията,за да даде предимство на ЕС-законодателството. Длъжен ли е съдията по някое дело да проверява,дали има разминаване в практиката по всеки конкретен случай? Ако да-тогава е за наказание.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  [quote#19:"Майндърбайндър"]Ако да-тогава е за наказание.[/quote]
  проблемът е, че в България държавният служител или чиновник май не носи отговорност.
  както и за ядрените реактори - двама директори ги поръчали, а никой не ги пита защо!

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamilton F1":

  и кво става като побликуват имената на съдии и прокрори , нищо и никой няма да ги търси

 22. 22 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#14:"blaf"]"Джок Полфрийман, който преди 8 години уби в центъра на София Андрей Монов, бе номинация на Български хелзински комитет за "Човек на годината" за 2015 г."

  ???????????????[/quote]

  ич не знам кво се чудиш хаха...тез са ебаси боклуците хелзинския комитет.. даже не знам що има Български в името

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK