Турция е роднина

Брезница е най-голямото село в района с близо 4 хиляди души население.

© Цветелина Белутова, Капитал

Брезница е най-голямото село в района с близо 4 хиляди души население."Трагедия"
"Притеснително"
"Нещо много лошо"


Това ще чуете от жените, седнали пред шивашкия цех в село Лъжница, малко след края на работния ден. От баба Фатма в село Плетена, от Ахмед Абдурахманов, имам на Сатовча. От Вайда и Атидже в Корница.


Седмица след събитията в Турция, хората в помашките села край Гоце Делчев и околността осъждат опита за преврат. Говорят предпазливо и с притеснение. Плаши ги неизвестността. Страха от гражданска война. Вълнуват се, защото за тях Турция е близко - повече емоционално, отколкото географски.
Почти всеки има роднина там - изселил се покрай "Възродителния процес", или икономически емигрант.


Корница, Брезница и Лъжница са близки села, разпръснати по ниски хълмове, на няколко километра от град Гоце Делчев.


"Ние сме с много ясна позиция, винаги сме твърдели това нещо. Ние сме за избраното демократично правителство, за демократично избрания президент в Турция.


Винаги сме с турския народ. Те казаха на целия свят, че не искат превратаджии, не искат хунта, а си искат демократично избрания президент и правителство да ги управлява. И това го показаха много ясно на света", коментира по телефона Джелял Фаик, главен секретар на Мюфтийството.


По думите му няма такава друга "хунта в държавата, която да се опитва да управлява". "Поздравления за турския народ, който даде един хубав урок на целия свят как народът може да бъде консолидиран и да противостои на армията. Или на част от хората, които са вътре", казва още Фаик, който е на посещение в Анкара, планирано преди опита за преврат там.


Още в първите часове след събитията от миналата седмица от вероизповеданието изпратиха декларация в подкрепа на президента Ердоган и осъдиха опита за преврат. Фаик отказва "да даде оценка на чужд държавен глава", попитан за обвиненията срещу турския президент в недемократичност.


В Корница живеят над хиляда души. Вайда е възрастна жена, облегнала се на тъмносинята ограда на лавката, която държи в селото. Усмихва се. Атидже е нейната братовчедка, седнала на пейката отпред. Показва ръцете си - черни (не иска снимки нито на тях, нито на лицата). "Това е катран. Той полепва", казва Вайда за братовчедка си и оправя шарената си забрадка. Атидже поглежда отново ръцете си и ядосано и забързано обобщава:


"Притеснението ми е, че не са ми платили парите за тютюна от миналата година. Ей този тютюн там аз съм го нанизвала", казва жената.


Момиче от село Брезница.

© Цветелина Белутова, Капитал

Момиче от село Брезница.


"Пенсията там е 700 лв. Два апартамента имат, къща си имат, парцели, добре са. Аз ходя там само по месец на годината през зимата", разказва още Атидже. Нейният брат и други роднини живеят близо до град Маница, Измир, приютил и други хора от близките села. Атидже и брат й се чуват в нощта на размириците. След полунощ, ходжата на Маница призовава хората да отидат до града и да подкрепят Ердоган.


Близките на Атидже изпълняват повелята и отиват. Защото харесвали турския президент, както и повечето хора там. Заради икономическото благосъстояние.


Хората тук пестят оценки за действията, които Ердоган предприема. "Той в момента е много силен, той е най-силният лидер в Европа и Близкия Изток, който е избран демократично. Трудно ми е, не мога да го осъдя защо прави така с тези хора, не знам какво те са му направили. Може би прекалява. В момента иска да покаже характер, предполагам... може би той загуби позиции в Сирия, където станаха тези истории с кюрдите и сега по този начин иска да покаже на света, че е силен лидер и има място в световната политика", казва 50 годишният Мехмед Боюкли. Той е седнал във фотьойла в хола си в къщата си в Брезница - най-голямото село в района с близо 4 хиляди души население.


Мехмед Боюкли е от Брезница. Той е 50 годишен, работил е като строител.

© Цветелина Белутова, Капитал

Мехмед Боюкли е от Брезница. Той е 50 годишен, работил е като строител.


Пред Боюкли е компютър (не слуша новини, а ги чете в интернет), а зад него библиотека с книги. И той потвърждава, че хората от селата са настроени положително към Ердоган заради икономическите възможности, които получават там. И каквито не вярват, че ще имат в България.


"В България има криза, няма какво да се лъжем. Ние сме Европейски съюз, ние сме демокрация, но може би показна демокрация.


След като хората бягат навън, трябва да си зададем въпроса защо? Кои са местата, където навлиза фундаментализмът, независимо дали ислямски,


болшевишки, християнски или националистки? Това са онези места, където хората не ги считат за хора", казва Боюкли, който е работил дълго време като строител. Един от двамата му сина работи в чужбина. Не смята, че случващото се в Турция ще се отрази вътрешно политически у нас. Боюкли казва, че "хората по селата са в гето".


Капсула, в която много трудно може да бъде допуснато влияние отвън. Но и от която трудно се излиза.


Заради постоянните действия срещу общността - законодателни инициативи (като закона за забрана за забулване, така и действията на прокуратурата и ДАНС в Пазарджик) . "Това е насаждане на омраза. А омразата не ражда нищо добро", казва имамът на Сатовчва Ахмед Абдурахманов. Той беше подсъдим по първото дело срещу 13-те имами, което завърши само с една осъдителна присъда срещу Ахмед Муса. Казва, че това е било като връщане на комунизма за мюсюлманите, а за него - е било "огромно разочарование". По думите му всеки път преди избори политиците вадят "религиозната карта".


"Единственият начин, по който сме интегрирани в държавата, то е чрез администрацията, представена от ДПС", казва Боюкли. По думите му гласуването за партията на Ахмед Доган е "стокхолмски синдром".


Табелката пред село Лъжница. Там преди време ДАНС направи акция

© Цветелина Белутова, Капитал

Табелката пред село Лъжница. Там преди време ДАНС направи акция


Нито той, нито хората по селата обаче говорят за алтернатива.


Нито за ДОСТ, чиито структури все още се оформят.


"Без да го има ДОСТ, ДПС губеше подкрепа на твърдия си електорат. По няколко причини, някои от тях, свързани със самата политика на ДПС, други с цялостната международна обстановка и икономическа криза. Основната част от хората, които напускаха страната донякъде чувстваха причината в партията, която ги представлява, или по-скоро в неспособността да им предложи поне минимум условия за оставане", казва местният координатор на ДОСТ Мехмед Хаджи. Той за кратко е бил член на ДПС, но много бързо се е отвратил. По думите му партията на Лютви Местан, която все още не е получила регистрация от съда, набира бързо симпатизанти и за някои хора ще бъде последната надежда.


"Когато започне истинската партийна дейност ще си проличи. Главният изпит ще са изборите", казва Хаджи. Дълго време той е бил имам на село Брезница. Сега е на 38 години. Той мисли, че събитията в съседната държава едва ли ще се отразят на вътрешнополитическия живот.


Мехмед Хаджи, координатор на ДОСТ в Благоевград

© Цветелина Белутова, Капитал

Мехмед Хаджи, координатор на ДОСТ в Благоевград


"Фактът, че анализаторите не са на едно мнение означава, че и хората не са на едно мнение и оценката им няма как да бъде еднаква. Но ако трябва да се обобщи, то е, че може би е дошъл краят на възможността военните по недемократичен начин да установяват контрол върху властта където и да било, не само в Турция.


Тоест демокрацията има своите средства и способи за установяване на една или друга власт,


тоест една или друга партия печели избори или прави коалиция, установява определена власт, хората дават оценката си за тази власт на следващите избори и така един процес, който ни е вече добре познат от 25 години. Но явно там много фактори са довели до това да се стигне до опит за нещо по-различно", казва още Хаджи.


A каква е надеждата за хората в региона?


"Мислите ли, че има надежда?", пита Ахмед Абдурахманов, имамът на Сатовча. Започва да се смее с глас. "Терминал 1 и Терминал 2, както го пишат". След това със спокоен тон казва: " Едно от ислямските качества е че човек трябва да е оптимист, да е добронамерен, Но преходът вече е 25 години. Имаме ли напредък?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Горките хорица, не могат да усетят на какви манипулации са жертва от много години.
  А мюфтиите ще защитават Ердоган, нали той първи започна да им плаща заплати.

 2. 2 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Само не разбирам тия помаци ли са, турци ли са, като са със турския народ, какво правят на територията на България?

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  С Ердоган са и с целия турски народ.

  Цъкаща бомба

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#0:"Мехмед Боюкли от село Брезница"] Кои са местата, където навлиза фундаментализмът, независимо дали ислямски, болшевишки, християнски или националистки? Това са онези места, където хората не ги считат за хора"[/quote]
  Някои могат да напишат хиляда тома от по хиляда страници и в разсъждения по въпроса, а бай Мехмед го е казал с две изречения.
  Да си жив и здрав, Мехмед!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  "Той в момента е много силен, той е най-силният лидер в Европа и Близкия Изток, който е избран демократично. "

  Настроение - гнусливо/подигравателно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "Император Дмитрий":

  Ако прочетеш цялата статия, вместо веднага да пишеш, можеше да ти се проясни и без чужда помощ.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Много ми е интересно, какви ще ги приказва въпросният главен секретар на мюфтийството, когато свалят Ердоган. Защото съм 100% сигурен, че това, което върши този безумец, ще го докара до пропастта. Имам пред вид личната пропаст. За държавата им - не знам.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  ""В България има криза, няма какво да се лъжем. Ние сме Европейски съюз, ние сме демокрация, но може би показна демокрация.

  След като хората бягат навън, трябва да си зададем въпроса защо? Кои са местата, където навлиза фундаментализмът, независимо дали ислямски,

  болшевишки, християнски или националистки? Това са онези места, където хората не ги считат за хора", казва Боюкли, който е работил дълго време като строител."

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Снимката с детето е показателна , какво става с тези региони.Радикалния ислям е проникнал напълно там.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 10. 10 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И какво излиза от този репортаж - обикновените хора ги вълнуват неща като тютюна, пенсията, апартамента. И като контраст разни имами, координатори и т.н. правят пламенна и безплатна реклама чрез този репортаж на нерегистрираната партия ДОСТ. Покрай нея и дежурният дневникарски плач защо било забранено забулването и т.н.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#8] от "c.b.o.":

  Явно в Белгия, Франция и Германия и т.н. не ги считат за хора.
  Така излиза

 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#2:"Император Дмитрий"]

  Само не разбирам тия помаци ли са, турци ли са, като са със турския народ, какво правят на територията на България? [/quote]

  Не започвайте ожесточени атаки срещу тези хора. Те са просто отчаяни от пълната липса на перспективи, които България им предоставя. Оставихме ги да висят във въздуха, пълна липса на грижа от страна на държавата. Не само тях естествено, но те се опитват да се захванат за нещо, което им се струва по-устойчиво - Турция, ислям. Ако Турция се срине икономически, интересът им към нея ще угасне много бързо. Или ако България се възстанови и започне да им предлага перспективи за добър живот. Те винаги ще бъдат с двойна лоялност, едната активна, другата позаспала. Политиката за работа с тях трябва да е базирана на тази проста истина, а не на насилствени изисквания за самоопределение, и да ги спечели по интелигентен начин.

 13. 13 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да им имам мисленето. Значи пострадали от "възродителния процес", но иначе подкрепят един очертаващ се много жесток диктатор. Изклюючително лесно манипулируеми хора. Благодатна почва за средствата на хибридната война

 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Ясно - в Брезница и Лъжница подкрепят Ердоган.

 15. 15 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Тия хорица от закрепостените села страдат от остър колективизъм и дълбок културен релативизъм. Нищо чудно, че са толкова объркани кой какъв е и за какво се бори. Всички политици и имами ги развяват на каиш в която посока си искат. По-зле са и от макетата.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  Нашите помаци винаги са били по-големи мюсюлмани от истанбулския ходжа - нещо, което още Вазов е забелязал и описал много добре: https://chitanka.info/text/3767/13#textstart
  Седнали за Турция да се притесняват, след като там ги имат за гяури и не ги приемаха много-много оттатък по време на Голямата екскурзия. Така е, тенекия бакър не става, както казват пазарджишките цигани, които също обичат да се турчеят.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  [quote#9:"tamplierr"]Снимката с детето е показателна , какво става с тези региони.[/quote]
  И какво точно ти показва тая показателна снимка?

  До коментар [#9] от "tamplierr":

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Чакайте сега, да не смесваме и подменяме етническа с религиозна принадлежност. Помаците са турци колкото аз китаец. Повечето от тях бъкел не знаят турски (е, на нивото на средния българин, разбира се). Какви турци са като не знаят туски?
  А това че били мюсюлмани вече е друг въпрос.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  [quote#11:"stenli1"]Явно в Белгия, Франция и Германия и т.н. не ги считат за хора.
  Така излиза[/quote]

  То си е така. И там има доста "динковци" и "националисти" (Пегида в Германия, НФ във Франция).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Любопитно

  От "Турция е родина" в анонса (тъпия анонс) преди два часа, сега се превърна в "роднина".
  АЛО, ДНЕВНИК, как сте с главата?!!?
  Как може въобще да е необходимо да ви се обяснява от всички тук, че помаците в гоцеделчевско са чисти помохамеданчени нашенци, българи, за които роидна и роднина е БЪЛГАРИЯ.
  Там дори турски не говорят бре, аланкоолу!!!
  ...
  Силно се излагате.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 638 Неутрално

  След 25 години "демокрация" и 10години членство в Ес...хорицата завиждат иконоомически на Турция.. Това говори достатъчно за "прекрасното" състояние в България..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#12] от "Хелиана":

  Е хубаво де
  [quote#12:"Хелиана"]Те са просто отчаяни от пълната липса на перспективи, които България им предоставя. Оставихме ги да висят във въздуха, пълна липса на грижа от страна на държавата.[/quote]


  Е хубаво де България като не им предоставя перспективи, какво правят тука? Защо не си отидат в турция като много милеят за ''родината си''?

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#10] от "Репей":


  [quote#10:"Репей"]И като контраст разни имами, координатори и т.н. правят пламенна и безплатна реклама чрез този репортаж на нерегистрираната партия ДОСТ. Покрай нея и дежурният дневникарски плач защо било забранено забулването и т.н. [/quote]
  "Дневник" май взимат някой левец от Местан.Скъсаха се да рекламират организацийката му.А непрекъснатите им опити да изкарат помаците турци направо са си национално предателство!

 24. 24 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 438 Любопитно

  Ако турция ни нападне тези на чия страна ще се бият?

 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#22] от "Император Дмитрий":

  Щото не са турци, затова. Ако трябва да ходят някъде, то това е Мека. А това че някой им промива мозъка...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "pariah":

  Нивото на Дневник е отдавна в тинята. То не бях спелчек, граматически и фактологични излагации.
  И докато това е смешно, то наистина "пренаписването" на националната принадлежност на помаците в България си е престъпление. Имам познати помаци и от района на Момчилград. Тези хора не знаят и дума турски. Изповядват ислям (макар, че точно толква, колкото и на средностатистическия православен му дреме за религията), но никой от тях не се отъждествява с Турция. И никой не е на гурбет там. Всички от селата на юг от Момчилград са по Испания, Гърция или Италия. И още нещо, което се набива на очи сред помаците (понеже обсъждаме род(н)ината им, нали) - ами повечето са руси и доста светли, ако сте забелязали. Нищо тюркско няма в тези хора.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 27. 27 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#23] от "yanne":

  По-друга е работата според мен, ама ще си замълча.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#21] от "ostin22":


  [quote#21:"ostin22"]След 25 години "демокрация" и 10години членство в Ес...хорицата завиждат иконоомически на Турция.. Това говори достатъчно за "прекрасното" състояние в България.. [/quote]Сравняваш компоти с компютри.тези планиснки райони са бедни и са били бедни винаги.и по времето на комунизма.Турция също не е само Истанбул или Бурса.И там има планински райони,където беднотията е по-голяма и от Пиринско или Родопите.

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#26] от "Щ":


  [quote#26:"Щ"] И още нещо, което се набива на очи сред помаците (понеже обсъждаме род(н)ината им, нали) - ами повечето са руси и доста светли, ако сте забелязали. Нищо тюркско няма в тези хора. [/quote]
  Няма,разбира се.Но не искат твърде много от журналята на "Дневник" . И те имат задача за изпълнение!

 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":

  Това е вярно..но като цяло пенсиите им там са средно 700 лева, а тук 300 лева, минималната им заплата 900 лева, а тук малко над 400..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Кои са местата, където навлиза фундаментализмът, независимо дали ислямски,

  болшевишки, християнски или националистки? Това са онези места, където хората не ги считат за хора", казва Боюкли, който е работил дълго време като строител.[/quote]
  Дневник почва да обръща политиката спрямо Ердоган и този строител едва ли е избран случайно. Оказва се че етническите български мюсюлмани били тясно свързани с Турция и изцяло одобряват действията на ислямският фюрер Ердоган който бил най-силният лидер в Европа и Азия и истински защитник на демокрацията, която в Турция била истинска а тук привидна и фасадна защото сме били забранили забулването и проповедите изпълнени с омраза към християните. Това сигурно е християнския фундаментализъм според този неслучаен строител явно турски агент.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#30] от "ostin22":


  [quote#30:"ostin22"]Това е вярно..но като цяло пенсиите им там са средно 700 лева, а тук 300 лева, минималната им заплата 900 лева, а тук малко над 400.. [/quote]
  Да,но ги взимат почти само мъжете.Защото само те са работили или работят.Жените са си по домовете главно.А не пропускай и цените-там са доста по-високи.

 33. 33 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е на тях реално са им роднина, но на мен не са.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  [quote#16:"volarok"]Нашите помаци винаги са били по-големи мюсюлмани от истанбулския ходжа - нещо, което още Вазов е забелязал и описал много добре: [/quote]
  Целият пътепис на Вазов е много интересен и дава точна оценка на помаците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#33] от "Faihle":

  Ами тогава и ние сме роднини с финландците - и те са християни, и ние. Нали?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Любопитно

  [quote#0:"Заглавие на статията"]Турция е роднина[/quote]
  Роднина или Родина последно?
  Или както казват нашите турци Майката-Родина?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Стратегията на "съквартирантите ни", по времето на "присъствието" им в България, да помохамеданчат голяма част от местното населението и по този начин да му внушат чужди мисли, бавно но сигурно дава своите плодове...

  Форумът е в будна кома...
 38. 38 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Нещо... продължение на бурка-роудшоу пропагандните "репортажи" ли има?

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  [quote#32:"yanne"]Да,но ги взимат почти само мъжете.[/quote]
  Точно така е и нашите турци като отиват там не робуват на тези предразсъдъци, жените им също работят и затова се замогват по-бързо.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Чета ви приказките и ви се чудя на акъла. В тия три села, дето е била Лора Филева, журналист сигурно стъпва само от местната кабеларка или от регионалния ежедневник най-много. Сега коджа национална медия им е обърнала внимание, всичкото таблет и компютър в селата ще отвори да прочете "как са излезнали във вестника".
  Кажете по една добра дума бре, стига сте ръмжали като вълци.
  В Гоцеделчевско рядко ми се случва да ходя и в тези села не съм била, но ако чете някой от Смилян, Баните, Върбина, Триград, Гьоврен, Якоруда, Борино - поздрави и благодарности, че са такива читави хора!

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#40] от "dogwoman":

  А бе и аз имам приятели помаци, та затова ми е противно когато турците ги баламосват, че са турци.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 42. 42 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  Дай боже всекиму,такава манипулация!
  Живеят си супер турците,а при Ердоган направиха и икономически бум!
  По същото време, близо три милиона неманипулирани българи се евакуираха от България!Защо ли се евакуираха!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#41] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Те на такова нещо не могат да ги забаламосат, защото нямат общ език да се разберат. Ето, с теб имат. Няма нужда да ги баламосваш - просто се дръж с тях като с хора, както и правиш. То това се иска, не се искат подвизи на смелост.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 772 Неутрално

  А сега сериозно.

  Изглежда уважаемата инак г-жа Филева е назначена на изключително перспективната и отговорна за социума й длъжност "отговорник по малцинствените въпроси".
  Предстои й да обиколи още много пъти едни и същи села и да говори с едни и същи хора, изпълнявайки сходни отговорни мисии.
  Кариерната и обществена перспектива пред изпълняващите длъжността в територията винаги е несъмнено блестяща, но длъжностната характеристика, за съжаление, изисква сериозна историческа подготовка, а, както знаем, историята е нещо скучно, лошо и загнило, важни са само днес и сега.
  Също така е желателно източниците на информация да са разнообразни и да включват повече от една страна, дори и другите да са среди и индивиди, които за либералния човек са крайно омерзителни с предмодерната си неглобална същност.
  Трудно и, следователно, предразполагащо към лесни моментни решения = квинтесенцията на проблемите в съвременната българска журналистика.
  Предстоят ни нови изпитания като читатели, опасявам се...

 45. 45 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  Цъкащата бомба си ти такива като тебе, които хибридните ни медии произвеждат!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 46. 46 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Абе няма какво да се лъжем: поне 90% от хората /и тук не визирам само мюсюлманите/ ще предпочетат 2 апартамента и по- висока пенсия пред свободата.

 47. 47 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Заглавието определено можеше да е по-нормално.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#46] от "Биби Бояджиева, марсиански трол":

  Може би заради степента на свобода, която ти дават два апартамента и по-висока пенсия? Икономическата свобода не трябва да се подценява в никакъв случай.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Това е красив край с работливи хора, притиснати от всички партии през годините. Какво отношение могат да изразят открито след като винаги са ги удряли и свои и чужди? Това са те: свой сред чужди, чужд сред свои.
  Забележка: не знам много детайлите на религията им (католик съм) но винаги ми е правило впечатление колко много се различава тя от практикуването в Турция, в Близкия и Средния изток.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Е може и да сме роднини с финландците, ама като им гледам стандарта леко се съмнявам.
  Все пак част от т. нар. български турци са си турци и татари, особено нагоре към много села в северна българия е пълно с татари.

 51. 51 Профил на metachrom
  metachrom
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Л. Филева с награда от бхк. Няма нужда от повече

 52. 52 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#45:"Mickey"]Цъкащата бомба си ти такива като тебе, които хибридните ни медии произвеждат![/quote]
  ПОСЛЕ СЕ ЧУДЯТ НАШИТЕ ХИБРИДНИ УПРАВЛЯВАЩИ защо класациите за Свобода На Медиите в ЕС, поставят нашите хибридни медии НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 53. 53 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Всъщност е легенда, че повечето турци са българи, повечето турци са смесени, повече, или по-малко, а си има и такива които са си чисти турци и особено татарите са се запазили много чисти без примеси.

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  “...Заради постоянните действия срещу общността - законодателни инициативи (като закона за забрана за забулване, така и действията на прокуратурата и ДАНС в Пазарджик) . "Това е насаждане на омраза...“ Абе тоз човечец знае ли какво е насаждане на омраза? Що повтаря глупостите на дпс?! Що не коментира как турски граждани в 21 век се разхождаха из турските улици, разнасяйки отрязана глава на младо турско войниче- около 20 годишно, което само им се е предало?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не е за коментиране, а за замисляне

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Oт "преврата" насам, говорих с 4-ма турци, живеещи в България. И 4-та са възхитени от това, което прави Ердоган за Турция.

 57. 57 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#53:"Faihle"]Всъщност е легенда, че повечето турци са българи,[/quote]
  Като отиде репортер и оператор с камера в Родопите, викат "хем сме турци, хем сме българи". Като дойде годината с нациналното преброяване се пишат турци.

 58. 58 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Абе в Монако /Бавария/ някакъв якомпуца по тълпата в МАЛ, а вие си траете ....
  Атентат бе сладури, в действие при това.
  Дневник, спите ли бе ... ?
  И още един на плопщада Щафус в Монако. Две в едно ..., а тука мълчина по въпроса.

 59. 59 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Да си заминават за Турция!

 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  [quote#59:"Герд Мюлер"]Да си заминават за Турция![/quote]Не ги искат там, викат им "Гяури!".

 61. 61 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitkaloto_":

  на мен въобще не ми е интересно. и не се учудвам, че тия подлизурковци от Главното мюфтийство в момента обгрижват идеологически задния двор на уонаби солтана. все пак той държи ключовете от Диянета, респ. финансите, които идват и насам. и не само.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 62. 62 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Император Дмитрий":

  Ти като руснак какво прави6 в България?

  ne mutlu türküm diyene.
 63. 63 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#18] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Да си 4увал за самоопределение?
  За мен са си турци.
  И как цели регионални малцинства са избрали гадните турци за своя представителна националност и нито един българската?
  Да се 4уди6 направо.

  ne mutlu türküm diyene.
 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  [quote#63:"hasanço"]И как цели регионални малцинства са избрали гадните турци за своя представителна националност и нито един българската?
  Да се 4уди6 направо.[/quote]За 300 лв. на месец циганите в Пазарджик нахлузват бурки, пускат бради и се пишат каквито им кажат.

 65. 65 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  [quote#61:"abdelhaqq"]тия подлизурковци от Главното мюфтийство в момента обгрижват идеологически задния двор на уонаби солтана. все пак той държи ключовете от Диянета, респ. финансите, които идват и насам. и не само.[/quote]Именно.
  Ето защо, Турция няма да стане ислямска държава - ходжите и имамите там са държавни служители и са подчинени на изп. власт. Султан Реджеб играе на тънката струна на религиозните чувства на турците, за да укрепи личната си власт. Нищо повече. А нашите серсеми тук сънуват вече халифат едва ли не.

 66. 66 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#64] от "volarok":

  Само да те поправя,че им дават по 400 лева.
  За другото си прав!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 67. 67 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Еййййй, намерили сте кого да питате! Запитали сте човека от мюфтийството. Ами те тези мюфтийство с онова мюфтийство са дупе гащи.

 68. 68 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#64] от "volarok": Тва са $168.40 cents. Направо нищо!


 69. 69 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#50:"Faihle"]Все пак част от т. нар. български турци са си турци и татари, особено нагоре към много села в северна българия е пълно с татари. [/quote]
  В статията обаче става дума за българи-мохамедани, не за турци.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  [quote#68:"Nazlim S"] Тва са $168.40 cents. Направо нищо! [/quote]Е, за толкова се продават вашите нови "турци" в България.

 71. 71 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#56] от "opasno_lud": От страх и в България имаше много "възхитени" и право на служба в ДС. Че още кретат, но сега на друго се опитват да се въдхитят. Номера ни правят, те хал хабер си нямат от такива нормални човешки чувства.

 72. 72 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#70] от "volarok": Демек, евтино се продават.

  Човек прави/заработва парите, а не парите/заработват човека.

 73. 73 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "volarok":

  Глупости!!!!

  ne mutlu türküm diyene.
 74. 74 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#64] от "volarok":

  В статията иде ре4 за цигани???

  ne mutlu türküm diyene.
 75. 75 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Преди време обичах да ходя в Триград. Много приятели имам там, все помаци. Хубави хора. Пият като смокове и са мюсюлмани само по традиция.

  chavo64
 76. 76 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  [quote#74:"hasanço"]В статията иде ре4 за цигани???[/quote]Ти говореше за малцинства - помаците не са етническо малцинство, а са час от българския етнос.

 77. 77 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  [quote#76:"volarok"]час [/quote]част.

 78. 78 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#48] от "dogwoman":

  А не, не подценявам и не отричам, че парите обикновено дават или засилват свободата. Но понякога се използват за блокирането й. Аз имах предвид случаите, когато трябва да избираш между двете, защото смятам, че в Турция икономическият просперитет се използва точно за подчиняване, а не за разширяване на свободата на личността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK