Руски самолети изразходват ресурса на МиГ-овете на българските ВВС

Николай Ненчев

© Дневник

Николай НенчевНяколко са случаите, в които руски самолети са вдигали по тревога български МиГ-29 с които се извършва охраната на въздушното пространство, но не са навлизали в наша територия. Това добави министърът на отбраната Николай Ненчев след думите на премиера Бойко Борисов от сутринта, че отново руски самолети регулярно наближават въздушното ни пространство през Черно море. "Предприели сме всички необходими мерки. И в миналото се е случвало това. Охраняваме въздушното си пространство на изключително високо ниво," декларира Ненчев.


"Безспорно е така, колкото по-често се налага да вдигаме изтребителите, толкова повече ресурси се изразходват", каза Ненчев на въпрос на "Дневник" дали това изразходва ресурса на бъгарските изтребители. Той не отговори конкретно на въпрос до кога българските ВВС ще могат със собствени сили да извършват air policing. "Съвсем предвидливо приехме промени в закона за отбраната въоръжението сили за съвместен air policing, който ни дава основания да разчитаме на нашите партньори тогава, когато е необходимо", отговори Ненчев.


"Това е двустранен акт. Във всеки конкретен случай, българското правителство сключва договор със съответната страна за съответния брой месеци или години в което това ще се случва," добави министърът на отбраната.
Според неофициална информация няколко държави от НАТО са изявили желание да се включат в съвместна охрана с българските ВВС на въздушните граници.


Имаме достатъчно военнослужещи на турската граница, каза Ненчев за притесненията от засилване на бежанската вълна след събитията в Турция. "При необходимост имам готовност да изпратя многократно повече от тези, които към днешна дата са на турската граница", добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK