Лили Маринкова няма да бъде върната в БНР, мотиви не бяха обявени (допълнена)

Лили Маринкова няма да бъде върната в БНР, мотиви не бяха обявени (допълнена)

© Надежда ЧипеваМеждународната организация "Репортери без граници" излезе тази вечер с позиция, призоваваща за възстановяване на журналистката Лили Маринкова в БНР. Позицията казва, че е уволнен "водещ журналист грубо и без предупреждуние". Наред с това осъжда тормоза /harassment / над журналисти от страна на политици, визирайки репликата на министъра на културата Вежди Рашидов към водещия Георги Агелов по БНТ.


Малко по-рано днес инициативната група за подкрепа на Лили Маринкова получи следното писмо от генералния директор на БНР Александър Велев:


"Уважаеми дами и господа,
В продължение на срещата, проведена на 12 юли 2016 г., Програмният съвет на БНР и Управителният съвет на БНР разгледаха освобождаването на г-жа Лили Маринкова и констатираха, че в случая не са допуснати нарушения на Закона за радиото и телевизията и Кодекса на труда, както и на вътрешните правилници на БНР. Управителният съвет на БНР отчете, че по смисъла на действащото законодателство, решенията, свързани с програмната и кадрова политика в общественото радио, са и трябва да бъдат автономни и подкрепи избора на директор на програма "Хоризонт" и на водещи на предаването "Неделя 150".


С уважение,
Александър Велев
Генерален директор на БНР"


Така след месец и половина, през който инициативната група настояваше да чуе защо е освободена водещата на обзорното предаване на БНР "Неделя 150" Лили Маринкова, което е плътно свързано с името й, това не се случи. Нито по време на 50-минутнаота среща с Велев на 12 юли, на която чухме от него само аргумента, че "това е мое /на генералния директор/ право", нито сега в днешното официално писмо, са посочени мотивите за освобождаването й.


Остава да гадаем.


По-рано днес "Дневник" публикува резултати от социологическо изследване на агенция TNS - GALLUP, според което само 3 % от всички анкетирани одобряват уволнението на журналистката като водеща на "Неделя 150".


"Дневник" потърси Лили Маринкова, тя коментира лаконично: "Как могат да противоречат на Велев хора, получили такъв разкошен подарък - присъствието си в УС."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK