Протест срещу Петър Москов заради пръстовите отпечатъци се организира във "Фейсбук"

<strong>Източник: </strong>"Фейсбук" страницата на <a href="https://www.facebook.com/events/1041343409275519/" target="_blank">протеста за оставка на Москов</a><strong> </strong>

Източник: "Фейсбук" страницата на протеста за оставка на МосковНад 3000 души са поканени (и 170 са приели) да отидат на протест пред Министерството на здравеопазването в понеделник на обяд. Призивът е за "Незабавна оставка на министър Москов", а поводът - стартът на проекта за нова идентификационна система с пръстови отпечатъци в болниците. В сряда здравната каса обяви, че системата ще се тества първо в пет болници в страната, от следващата седмица - и в още 20, а на 1 октомври вече ще е задъжителна за всички лечебни заведения.


"Искаме незабавната оставка на министър Москов заради това, че принуждава потърпевшите от системата хора, които я финансират, да могат да я ползват само срещу пръстови отпечатъци, като престъпници! Заради това, че подлага на риск националната ни сигурност, предоставяйки достъп до отпечатъците на българите на Турция и Ердоган, през продадените Токуда, Сити Клиник и през турския софтуер", пише в призива на организаторите. Посочват се също скандалът с ваксините, проблемите във Фонда за лечение на деца, дискриминирането на децата с увреждания.


"Протестът е граждански и надпартиен, всякакви партийни лозуги и опити за политизиране няма да бъдат толерирани", настояват на страницата на събитието. "Фейсбук" групата, искаща оставката на Москов, беше създадена покрай бартера на ваксини с Турция, който предизвика проверки и указания от прокуратурата.


Идеята за идентифициране чрез пръстови отпечатаци на входовете на болниците също предизвика широко неодобрение заради опасенията, че ще се използват лични данни без необходимата защита. В защита министърът многократно обясни, че става въпрос за биометрични данни и няма да се ползва и пази образът на отпечатъка, а чрез него ще се генерира код за системата на здравната каса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK