Българският национален интерес e застрашен, каза Радан Кънев

Българският национален интерес e застрашен, каза Радан Кънев

© Цветелина Белутова, КапиталНе мога да се съглася, че говоренето за външнополитическите проблеми трябва "да бъде обрано". Българският национален интерес в момента е по-застрашен геополитически отвсякога. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю за БНТ.


"Колко активни трябва да бъдем ние в Европейския съюз и НАТО. Аз успях да втвърдя позицията на Борисов, че България няма да си играе на балансьор, защото малките нямат това право. Виждаме тенденцията за сближаване отново между двамата източни императори – султана в Анкара и руския император, което за българската национална доктрина е най-големият риск. Нашата сигурност е НАТО", подчерта Кънев.


Той отново критикува министър-председателя Бойко Борисов за изказването му, че Черно море трябва да се превърне в демитализирана зона.
"Не можем, за да се харесаме, да говорим неща, които са политически несъстоятелни. Нашият интерес е да разчитаме на силна подкрепа от НАТО в черноморския басейн, който се превръща в една от най-горещите точки на света и ние живеем тук", каза още той.


На забележката, че Турция членува в НАТО, Кънев репликира, че България не може да е спокойна, когато "на нашата граница се уволняват 3 хил. съдии или 15 хил. учители и университетски преподаватели".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK