След години разкопки и спорна реставрация хълмът Трапезица ще приема туристи от септември

На хълма Трапезица се виждат новореставрирани стени, но не и туристи.

© Здравка Андонова

На хълма Трапезица се виждат новореставрирани стени, но не и туристи.На Трапезица това, което се прави в момента, наистина би могло да се направи по този начин - консервация, после социализация. Но също така би могло и да не се върви към такива на вид консервация и социализация". Думите са на археолога проф. д-р Константин Тотев от Българската академия на науките (БАН), който като ръководител на проучванията е открил на хълма Трапезица във Велико Търново над 70 накити от злато.


Разкопките там вървят от 2007 г., за реставрация и консервация пари почти няма, но от друга страна се изпълнява проект за социализация, от който се очаква да превърне Трапезица в модерен туристически комплекс. Вече е изградена зъбчата железница. Хълмът дори е част от шоуто "Звук и светлина". В момента се изграждат укрепления и предстои обектът да бъде отворен за туристи през септемри. Спорни въпроси обаче също не липсват.


Реставрация със строителна смес
"Какво ще направят на Трапезица не знам. Изляха там малко бетон и друго не се случва. Така ли е било или не е било така - не е ясно", казва млада жена от Велико Търново по повод реставрацията на старинна стена на хълма, където върху тухлите ясно се вижда надграждане със строителна смес. Според други за реставрацията са ползвали и итонг.


"Понякога се спори по този въпрос, но проектът е одобрен от Министерството на културата. Той е на арх. Павел Цанев и наподобява реставрацията и консервацията на Балдуиновата кула /възстановена през 40-те години на миналия век/. Това е начинът, по който се консервират паметниците във Велико Търново. Дали ни харесва или не - това вече е друг въпрос", обясни проф. Тотев. По думите му проектът е изпълнен по изискванията на Венецианската харта - личи си ясно докъде е автентичната стена и от къде почва надграждането.


"За разлика от много други проекти у нас на Трапезица се работи с истински материали", обясни пред "Дневник" зам.-кметът по култура на Велико Търново Ганчо Карабаджаков.


Според учител по история от града материалът при консервацията нямал особено значение. Не било и притеснително и това, че съвсем близо до крепостта Царевец ще има друг, подобен комплекс. "Ако така ще се създава чувство за общност, чувство на принадлежност и патриотизъм у децата и младите, си струва да има музеен комплекс на Трапезица", смята историкът.


Чий дворец е всъщност


Сред местните хора се твърди, че новореставрираната стена е от болярски дворец, вероятно на Асеневци. Че в открития дворец на Трапезица са живели при Петър, Асен, Калоян и Борил твърди и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.


"Цар Иван Асен II е преместил царската и патриаршеската резиденция на новото място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място - там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г.", заявява проф. Димитров, цитиран от "24 часа".


Според проф. Тотев това е пресилено: единствено можело да се каже, че двете верижни дворцови сгради, останките от които са намерени на Трапезица, датират от 13 век, т.е. от времето на първите Асеневци. Но нищо повече.


"Важно е да се направи още една разлика - при разкопките на Царевец е открит ранновизантийски град, докато на Трапезица няма строителство от такъв период. Там е открито строителство с хоросан", казва още проф. Тотев. И уточнява - новореставрираната стена е крепостна, реставрирани са и църкви, но не и самите дворцови сгради.


Туристи на ход


За девет години парите за разкопки не били много, но по-важно е какво е било намерено - некрополи, дрехи, накити, фрагменти от украса. Част от средствата - 1,2 млн. евро са дарение от Азербайджан. Според проф. Тотев тепърва се очаква най-важното - някой ден откритията на Трапезица ще надхвърлят тези на Царевец.


"Въпреки че Трапезица изглежда много близо до центъра на града и има история, туристи на хълма не се забелязват, тъй като е труднодостъпен. Уж може да се отиде с новооткритата железница, която се вижда от центъра, но никой не я е виждал да работи", казват в града. Като цяло оценката на хората от Велико Търново е, че липсва информация за това кога може да се посети Трапезица и какво може да се види.


Според проф. Тотев първо трябва да се направят укрепвания на хълма. "Може да се процедира, както на Царевец - да се укрепи и да стане достъпно за туристи, но разкопките и реставрацията да продължават", казва археологът.


"В момента се извършва укрепване и се надяваме през септември да можем да отворим Трапезица за посетители. Ще има тържество, на което ще поканим както централната власт, така и дарителите", обясни зам.-кметът Карабаджаков. По думите му посетителите ще могат да се разходят по алея от 1100 метра, да видят няколко консервирани църкви, както и музей с 3D възстановки, в който ще има експозиция с откритите находки.


Попитан как туристите ще бъдат мотивирани да разгледат и Царевец, и Трапезица, Карабаджаков обясни, че на двата хълма има достатъчно различни неща, които не трябва да се пропускат. Предвижда се да има и рекламни кампании. Очаква се общинският съвет да определи такса "Вход" за новия обект.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Ще има тържество, на което ще поканим както централната власт, така и дарителите", обясни зам.-кметът Карабаджаков."Кой ще реже лентата-уточнено ли е вече.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Весело

  Божо пак си фантазира "събития" от българската история... Прочетете статията...

 3. 3 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  "" Дали ни харесва или не - това вече е друг въпрос",

  Така е Косьо, знам, че не ти харесва.
  БД да си гледа вампирите.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#3] от "gmbh":
  До коментар [#2] от "deaf":
  Отдавна му е време да се пенсионира. Изхаби се, говори и прави неща без да мисли, излага себе си и нас....Фарфарон.

 5. 5 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#4:"dobrich"]говори и прави неща без да мисли[/quote]

  Че той кога е мислил?

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2921 Весело

  "... казва млада жена от Велико Търново..."

  Хи-хи-хи! Агенцията "Една жена каза" rules!

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  "По думите му проектът е изпълнен по изискванията на Венецианската харта - личи си ясно докъде е автентичната стена и от къде почва надграждането."

  А недоволни абсолютно винаги има.. особено ако не са одобрили техния проект... и надписа под снимката е манипулативен, виждали се стени ама не се виждали туристи. Е как да се виждат туристи като и в заглавието пише, че ще приема туристи от септември...

  Айде стига рев само за спорта или заради нечисти цели, ако обичате!

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#6:"Lemmy"]"... казва млада жена от Велико Търново..." [/quote]

  За да защитят тезата си и за по-автентично, хвърлят някакви въображаеми и непроверими твърдения във въздуха...

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Кой ще реже лентата-уточнено ли е вече. [/quote]

  Това е зора на мурзилажа... и пореден нефелен опит за подигравка...

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  "проф. Божидар Димитров"

  Кой е този?

  Защо репортерът на уважавания Дневник участва във възпроизводството на една лъжа"

  Шарлатанинът-ченге Димитров е толкова "професор", колкото аз съм Нешка Робева.

  А това "строят се укрепления" направо ме разби...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#7:"Олд Шетърхенд"]Айде стига рев само за спорта или заради нечисти цели, ако обичате! [/quote]

  Подмяната на археологическата достоверност ли е нечиста цел?

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Никъде няма писмени сведения или рисунки как са изглеждали Царевец и Трапезица, затова всякаква реставрация ще е леко Холивудски филмов пейзаж

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  [quote#11:"gmbh"]Подмяната на археологическата достоверност ли е нечиста цел? [/quote]

  Божидар Димитров е един патологичен мошеник, който при управлението на Боко Т намери своя "златен век".

  При малко по-умен и образован глава на изпълнителната власт той щеше да бъде натикан в миша дупка и да бърше праха по витрините с шпори и нагръдници в Дом 2.

  А сега с невиждан размах строи крепости на всеки баир, базилики колкото Св. Петър в Рим, патриаршии, римски руини и всичко, от което с Вежди могат да изкарат някой лев (или милион).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Акрополът е реставриран изцяло през 1832г.Дали е бил такъв и в античността е трудно да се каже.Ако се прави реставрация с подходящи материали и максимално близо до автентичният вид на съответната сграда ,по-скоро съм съгласен да има такива реставрации.Ако се направи некадърно съм категорично против.

 15. 15 Профил на rja59501249
  rja59501249
  Рейтинг: 8 Неутрално

  2/3 от "замъците" в Малта са строени в последните двайсетина години.

  Тука за една стена правят проблем.

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#11:"gmbh"]Подмяната на археологическата достоверност ли е нечиста цел? [/quote]
  Къде видя подмяна на "археологическа достоверност" каквото и да значи това. Има си венецианска харта, където е описано как може да се реставрира и Трапезица е реставрирана по правилата. А подмятания като твоите са заради нечисти цели

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#15:"rja59501249"]

  2/3 от "замъците" в Малта са строени в последните двайсетина години. [/quote]

  Навсякъде е така. Ама тукашните ревлЮвци дето всичко им е криво и вечно са недоволни не може да не се оплюят от злоба.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  [quote#17:"Олд Шетърхенд"]Навсякъде е така. [/quote]

  До коментар [#17] от "Олд Шетърхенд":

  В Гърция не е така! Гробът на Сократ го реставрираха и пуснаха след като 20год. търсиха и намериха истински,исторически доказателства,че точно този гроб е негов и точно така е изглеждал.

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]базилики колкото Св. Петър в Рим, [/quote]
  Ааа, не така, сам той каза, малко по-голяма, с два метра макар, колкото заради идеята.

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#14:"mushashi"]Акрополът е реставриран изцяло през 1832г.Дали е бил такъв и в античността е трудно да се каже[/quote]
  През 1832-ра е било 1832-ра. Сега можеш да направиш една 3D анимация, без да унищожаваш артефакти и пари.

 21. 21 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 481 Неутрално

  НИКОЙ не иска да покаже историята - искат само да изкарат пари от нея. Без значение дали е подменена, изопачена, фалшифицирана...

  Поредното безумие...

  Да вземем едни пари, да хи похарчим и да замажем положението с една 10 метрова стена. Кое е по-добре да се види една автентична еднометрова стена или 10 метра фалшива? Ама нали трябва да се покаже нещо на тия дето са дали милиони? За по 3 месеца в годината за 9 години са опукали поне 2,4 милиона - това прави по 90 000 на месец и то при условие, че са проучвали предимно студенти и доброволци. И това са само част от похарчените пари...

  Как поне на един не му хрумне да види как правят хората по всета:
  - вход свободен за всички
  - магазин за сувенири
  - каса за дарения
  - МП3-МП4 плеъри за който желае допълнителна информация

  Ама не - в България е по-добре да сложиш една лелка да събира по 20лв от четиричленно семейство за вход, вместо да разчиташ да купят 2 сувенира и да си тръгнат с добри впечатления.

 22. 22 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Толкова ли няма новини? Тая стена е построена от няколко години и щяха да я откриват септември месец преди няколко години Фуникулярът е неудобно и глупаво построен, вместо от вътрешността на града е построен на малка ЖП гара, от която няма директна връзка с много други влакове и се изисква слизане в Горна Оряховица, чакане на влак до Търново или пък автобус/кола от самото Търново, който да изведе хората до ЖП гарата, и чак тогава ползване на фуникуляр. Който фуникуляр е чисто нов, построен насред пропаднали постройки.

 23. 23 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Реставрация със строителна смес
  -------------------------------------

  Авторката що не вземе да обясни за каква строителна смес става дума?

  Разбирам от строителство, но се изприщвам да се сетя като какво може да е това чудо "строителна смес"!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 24. 24 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 426 Гневно

  БожидарРашидовщина... Ужасно!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 25. 25 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 353 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]Божидар Димитров е един патологичен мошеник, който при управлението на Боко Т намери своя "златен век". [/quote]

  Инджев, Божидар е най-добрият български учен по история на България! Гледал съм негово предаване, където направо блести с познанията си!

  А щом вие го критикувате ми става още сигурно, че Божидар е бог на археологията и история на България!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 26. 26 Профил на Президентът на Галактиката
  Президентът на Галактиката
  Рейтинг: 374 Весело

  Позволете да повдигна темата за цената на билетите.

  Скоро бях на екскурзия във Велико Търново и ми направи изключително лошо впечатление, че липсваше пакетна цена за Царевец, църквата "Свети четиридесет мъченици", за Учредителното събрание, за Археологическия музей, които са сравнително близо едни до други.

  Вместо това навсякъде поотделно цената беше по 6 лв. за възрастни. Ето защо и посетих само Царевец.

  Да живей родната културно-историческа индустрия и нейните вездесъщи предводители - ДС културтрегерът Божо и министърът на алкохолната култура Вежди.

  Да живеят тез добри хора!!!

  Непознаването на нещо води до неговото отричане, или до приписването на качества, неотговарящи на същността му!
 27. 27 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 353 Гневно

  [quote#10:"Norman Granz"]Шарлатанинът-ченге Димитров е толкова "професор", колкото аз съм Нешка Робева. [/quote]

  Здравей, Нешке РОБ!

  Спрете да си РОБУВАТЕ на изкривените представи от периода, когато сте били партиен член и доносник на ДС!

  Вие никога не сте били демократ, доказвате го с няколкото коментара в тази статия! Обиждате известна личност в България, за това трябва да ви баннат!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 28. 28 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 353 Весело

  [quote#7:"Олд Шетърхенд"]и надписа под снимката е манипулативен, виждали се стени ама не се виждали туристи. Е как да се виждат туристи като и в заглавието пише, че ще приема туристи от септември... [/quote]

  Цялата статия е някакъв опит за уреждане на нечии сметки на гърба на нас, читателите!

  Дори не се е посвенила авторката да ползва методът "ЕЖК", ... една млада жена от Търново каза ... аферим, "качествена журналистика"!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 29. 29 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#16:"Олд Шетърхенд"]Къде видя подмяна на "археологическа достоверност" каквото и да значи това[/quote]

  Всичко над разкритие останки от градежи е субективна измишльотина. Щом задачата е реставрация, при всички участващи проекти съществува. Независимо кой проект е спечелил. Заданието е порочно. Нечистите сили са ясни.

 30. 30 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 353 Любопитно

  [quote#26:"Президентът на Галактиката"]Вместо това навсякъде поотделно цената беше по 6 лв. за възрастни. Ето защо и посетих само Царевец. [/quote]

  Господине, габровец ли сте?

  Не се стискайте, когато става въпрос да се докоснете до стара България. Платете дори 10 лева, за да се качите с асансьор на камбанарията на Патриаршеската църква, гледката от горе струва много повече!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1967 Неутрално
 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Весело

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Както каза Веждю :„малко бутафорийка не пречи“

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  [quote#32:"hodounski"]Както каза Веждю :„малко бутафорийка не пречи“[/quote]

  Те цяла България превърнаха в МАЛКО бутафорийка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  казва млада жена
  Според други за реставрацията са ползвали и итонг.
  Според учител по история от града
  Сред местните хора се твърди,
  -------------------------------

  Ех, че здраво се е аргументирала Здравка - на всички конкретни позиции е възразила със "според ЕЖК"!

 35. 35 Профил на plankov
  plankov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И къде на запад няма такса вход... щото и в Австрия и в Германия, и в Италия и във Франция има такса вход за посещение на дворец. Да не говоря, че някъде има диференциация на база това колко искаш да гледаш. Виж в Братислава нямаше.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Разумът е единственото, което ни различава от животните!
 36. 36 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#17] от "Олд Шетърхенд":


  [quote#17:"Олд Шетърхенд"]Навсякъде е така. Ама тукашните ревлЮвци [/quote]

  Не е вярно.
  Ето как се прави:
  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2016/05/25/2765486_fotogaleriia_24_mai_pred_groba_na_sv_metodii/?pic=2#picture

 37. 37 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#7:"Олд Шетърхенд"]йде стига рев само за спорта или заради нечисти цели, ако обичате! [/quote]
  Изключи спорта.Нечисти цели и трафик.

 38. 38 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#7] от "Олд Шетърхенд":

  Да и аз точно това щях да кажа за надписа. Явно през почивните дни остават малко некадърни редактори на смяна, които пишат и не чатат. Според мен е добре, че се откриват туристически атракции. Особено архилологически. Доста години само се прехласваме на Гърците, които превръщали всяко камъче в атракция, а когато ние направим нещо такова веднага се започват критики. Предполагам, че сега и еколозите ще излязат на протест, че нещо пречи на някоя птичка това.

 39. 39 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#38:"i_hristov"] Доста години само се прехласваме на Гърците, които превръщали всяко камъче в атракция[/quote]

  Банална неистина. Археология и атракция има в Божовата глава.

 40. 40 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 763 Любопитно

  Какви ти туристи на оня каъняк там!

  Който е ходил на "Царевец" знае...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 41. 41 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Камъняк

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 42. 42 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много жалко е, когато един професионалист започне да играе по свирката на този, дето дава парите и поръчва музиката. И чак използва аргументите на поръчващия - в случая цитира Венецианската харта точно като него. Със сигурност и двамата не са чели хартата, а ако са я погледнали оттук-оттам, то е било както дявол чете Евангелие. Ако Вампирът го прави по обясними, комерсиално-търгашески причини, защо го прави и Тотев?! "Чл. 9. Реставрацията е дейност, която трябва да се предприема в изключителни случаи. Тя има за цел да запази и разкрие естетическите и исторически стойности на паметника и се основава на респекта към оригиналния материал и към автентичните документи. Тя свършва там, където започва хипотезата: всяка допълнителна възстановителна работа, считана за необходима по естетически или технически причини, се определя от архитектурната композиция на паметника и трябва да носи белега на съвременността. Реставрацията винаги трябва да бъде предшествана и придружена от археологическо и историческо проучване на паметника." Срам за професионалната общност в Бг!

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Те май всички реставрации в България станаха съмнителни.

 44. 44 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Дори гледана от Царевец новата постройка изглежда ужасно фалшива. Представям си отблизо...
  Поредна реставрация по спомени на очевидци
  А зъбчатката къде е сложена, думи нямам!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 45. 45 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 539 Неутрално

  В този смисъл, хубаво е да се каже, че и Царевец допреди 50 години е бил гол хълм!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 896 Весело

  Абе Божо що не вземе да пише романи?! Този човек си е сбъркал професията. Да вземе да издаде трилогия историческо фентъзи: "ЗаВръщането на Аспарух"(спонсор Кока - кола), "Империята на колене"(спонсор Пеевски и Булгартабак) и "Неспирен възход"(спонсор ГЕРБ). Обещавам му небивал успех!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 47. 47 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Да въведът забрана за посещение на десебари, заради мрънкането и плюенето

 48. 48 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#41] от "Хитрата сврака - с двата крака!":
  Какво очакваш, шкембеджииници и чалготеки ли

 49. 49 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":


  [quote#13:"Norman Granz"]Божидар Димитров е един патологичен мошеник, който при управлението на Боко Т намери своя "златен век". [/quote]
  Дори когато възстановява бг войнишките гробища в чужбина или като популяризатор на историята ли бе кретен?! Какво си направил ти, да не ти слагам повече определения?

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#49] от "bombov_saruyar":

  Той яде и ака. Друго не умее...

 52. 52 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1387 Любопитно

  До коментар [#25] от "Дръж се Землю шваба те мачка!":

  А слушали ли сте го, когато по Националното радио слага в устата на Сципион Африкански прочутата фраза: И все пак, Картаген трябва да бъде разрушен. Кой всъщност е казал това, като сте такъв специалист по история, или и Вие я познавате толкова, колкото и този шарлатанин.

 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Любопитно

  До коментар [#42] от "thramondana":

  Бихте ли цитирали и чл.13, от Хартата? :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK