Прокуратурата смени позицията си, но няма и категорично становище за регистрацията на ДОСТ (допълнена)

Лютви Местан

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви МестанНа заседанието пред Върховния касационен съд (ВКС) днес прокуратурата видя празноти в доказателствата за регистрацията на партията на Лютви Местан - ДОСТ, въпреки че намира решението на Софийския градски съд, с което той отказа регистрация, за порочно. Поради отказа на ВКС да уважи искането на прокуратурата за събиране на допълнителни доказателства, тя не успя да излезе с категорично становище за допустимостта на регистрацията.


В началото на заседанието се разбра, че прокуратурата за разлика от преди, вече се съмнява в легитимността на регистрацията на партията на Лютви Местан - ДОСТ. Това се разбра от становището на обвинителите Станева и Николова пред Върховния касационен съд (ВКС). Днес съдът с докладчик Светла Чорбаджиева заседава по жалбата на движението срещу отказа на първоинстанционния съд за регистрацията му.


Прокурор Николова заяви, че има непълноти в декларациите за членство в партията. Не за всички учредители има данни, че са български граждани с избирателни права, има сгрешени ЕГН-та, на всички декларации липсва дата на попълване. А в някои имало видимо сходство на почерк и подпис. Според прокуратура липсват доказателства за регистрацията на партията. Освен това било установено несъответствие между броя на присъстващите учредители и списъка, в който са положили подписа си при провеждането на конференцията. Имало и един непълнолетен учредител.
Пред Софийския градски съд (СГС) прокуратурата беше с друга позиция - че няма пречки пред регистрацията на партията на Лютви Местан.


След почивка, съдебният състав не уважи искането на държавното обвинение за събиране на допълнителни доказателства за попълване на установения от него дефицит. Това стана стана основание на представителите на прокуратурата да не изкажат категорично мнение за това дали следва или не да се разреши регистрацията на ДОСТ.


От една страна, прокурор Станева заяви, че решението на съдия Лилия Илиева от СГС е порочно и не може да остане в сила, поне с тези мотиви. От друга страна обаче, поради факта, че според прокуратурата има празноти в доказателствата и поради отхвърляне на искането им за тяхното попълване, тя не може да даде становище за регистрацията на партията. Но поради тези липси в документите можело и да няма основания за регистрацията, заключиха от прокуратурата.


Иначе на аргументите на прокуратура, адвокат Добрев отговори, че не е необходима дата на декларациите, след като може да се установи времето на тяхното подаване. Освен това всички имат регистрационен номер, откъдето също може да се види датата им. След адвоката, думата взе Местан, който подробно обясни пред съда, че няма пречки за регистрацията на ДОСТ. Той коментира и решението на предишната инстанция.


По думите му декларациите на учредителите са над 9 хиляди при законово изискване за 2500 нови членове, а на учредителната конференция са присъствали два пъти повече от изискуемия минимум. Бе категоричен и, че изискванията на закона в количествени параметри са покрити в пъти и констатираните пропуски няма да засегнат законовия минимум. Той коментира, че датата на декларациите може да се установи от "най-безспорното доказателство по Гражданско-процесуалния кодекс" нотариалната заверка.


Като "съвършено нормално дори за високо интелигентен човек" определи Местан допускане на грешка в някои ЕГН-та в подадените декларации. Той помоли съда да вземе предвид категоричната му позиция за премахване на декларациите със сгрешени ЕГН-та, като изтъкна че броят им е нищожно малък.


Във връзка с критиката на прокуратурата, че сред учредителите има и непълнолетен, Местан каза, че това е един човек и не влияе на необходимия по закон брой учредители.


Пред съда лидерът на ДОСТ каза, че партията му е изпълнила не само буквата, но и духа на Закона за политическите партии. Той заяви това като коментар на аргумента на съдия Илиева, според която духът на закона ще бъде накърнен при скандиране на митинг на думата ДОСТ. Според нея абревиатурата на партията е турска дума, която означава приятел и това ще доведе до скандиране на турски език на обществени места. Няма никакво "заиграване" с абревиатурата на партията декларира пред върховните магистрати Местан. Аргументите на съдията, отказала регистрация на ДОСТ, издавали дефектна мисъл, каза още той.


Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отказа всякакъв коментар пред медиите, заради даден от него обет за мълчание до окончателното произнасяне на съда. То по думите на председателя на състава Ваня Алексиева ще е до края на тази седмица, какъвто е инструктивният срок по закон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK