Бивши шефове в "Топлофикация-Шумен" са осъдени за безстопанственост

Бивши шефове в "Топлофикация-Шумен" са осъдени за безстопанственост

© Анелия НиколоваШефове на "Топлофикация - Шумен" са окончателно осъдени за умишлена безстопанственост и извършени неизгодни сделки, предаде БТА. Върховният касационен съд е оставил в сила присъдата на Варненския апелативен съд срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Юлиян Тодоров и началника на котлотурбинния цех Илиян Лазаров.


Двамата са осъдени на по една година "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Те са лишени и от права да заемат ръководни длъжности.


През септември 2015 г. Апелативният съд във Варна отмени решение на Шуменския окръжен съд, който признал двамата за невинни за общостопански престъпления. С решението на втората инстанция Тодоров е бил признат за виновен за това, че в периода от 16 септември 2004 г. до 6 януари 2005 г. съзнателно е сключил две неизгодни сделки за продажбата на 3 хил. тона мазут с отклонения в показателите по българския държавен стандарт. Това според прокуратурата е довело до намаляване наполовина на пазарната цена на горивото. Според държавното обвинение престъплението е извършено в качеството му на длъжностно лице, а от него "Топлофикация - Шумен" е била ощетена с 297 010 лева.


Тодоров не е упражнил достатъчен контрол и върху дейността на другия подсъдим. Така били закупени 2 062 тона мазут без сертификат за качество, който не отговарял на стандартите. От сделката последвали значителни щети за дружеството в размер на 384 918 лева, като и по това деяние съдът е приел, че случаят е особено тежък, съобщават от прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK