Нападателят от Ансбах не е показал елементи на радикализация пред ДАНС

Петя Първанова

© Анелия Николова

Петя Първанова27-годишният сириец, който се взриви вблизост до музикален фестивал в германския Ансбах, не е показал елементи на радикализация по време на пребиваването си в България. това съобщи пред Нова телевизия председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.


Вчера стана известно, че Германия е имала намерение да го върне в България, откъдето той пристигнал преди две години.


Той е пристигнал у нас в края на 2013 г. и е подал молба за международна закрила. Отказан му е статут на бежанец, защото не е отговарял на изискванията и е получил хуманитарен статут. Този статут дава възможност за свободно придвижване в България и в ЕС. Той се е възползвал от това право и е напуснал легално България, каза Първанова.
"Лицето задължително събеседва още в домовете на дирекция "Миграция" от ДАНС. За нас е важно становището на ДАНС дали лицето представлява заплаха за националната сигурност, ако има отказ не предоставяме статут", поясни тя.


Първанова уточни, че за пръв път Германия се е обърнала към българските власти с искане да върне мъжа тук през септември 2014 г. "Съответно проверката тук показва, че на мъжа вече е предоставен статут, тоест не попада в категорията лица, които вече могат да бъдат приети обратно по линия на процедурата Дъблин. Отговорът е в този смисъл. По силата на нормата е отказано", каза Първанова. По думите й след това няма друга кореспонденция.


Тя съобщи, че сега в центровете са настанени около 1380 души при капацитет 5130.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK