Българите сочат корупцията и намесата на политиците като основните пречки пред съдебната реформа

Българите сочат корупцията и намесата на политиците като основните пречки пред съдебната реформа

© Надежда Чипева, КапиталБългарите посочват преодоляването на корупцията и на намесата на политиците в съдебната система, както и квалификацията и морала на съдиите и прокурорите като най-важните стъпки в съдебната реформа. Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", проведен сред 1605 души в цялата страна между 14 и 19 юли.


От запитаните 33% посочват преодоляването на корупцията в системата като най-важното в съдебната реформа. За 29 на сто най-важна е квалификацията и моралът на работещите в системата, а за 16% - преодоляването на намесата на политиците в съдебната власт. Други 10% посочват бързината на делата като най-важната част от реформата, за 2% това е реформата на прокуратурата, а за 1% - реформата в съда.


"Българите на практика слагат знак за равенство между политиката и корупцията. Именно корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система. Нуждата от реформа в съдебната власт масово се разбира по-скоро като нужда от премахването на тези проблеми, а не толкова в нейните експертни детайли. Обществото мисли по тези теми с голяма доза инерция и отговори "по навик", смятат социолозите.
Най-голям процент от запитаните (38%) определят съдебната система като бавна, за 47% тя е корумпирана, за 45% тя е зависима от политиците, а за 36% - от бизнеса. 30 на сто смятат, че съдиите и прокурорите са нечестни, докато за едва 5% те са честни. Същевременно 29 на сто отчитат, че съдебната система е претоварена с дела, докато на другия полюс са само 11%. За 39% тя е непрозрачна, а за около 35% - несправедлива.


Същевременно огромен брой от запитаните – 80%, смятат, че проблемите на прокуратурата могат да бъдат решени чрез повече контрол. За 16% за решаване на проблемите в държавното обвинение е необходима повече самостоятелност, а останалите не могат да преценят. За 76% прокуратурата трябва да защитава интересите на гражданите, а за 17% - на държавата. 53 на сто заявяват, че ако съдебните дела текат прекалено дълго, това обезсмисля крайния резултат, докато за 44 на сто е важен резултатът, а не колко продължават процесите. На този фон 72% се определят като незапознати със съдебната реформа.


"Всичко това означава, че детайлите на съдебната реформа са останали по-скоро на ниво експертност, не са достигнали до широката публика. Тя продължава да назовава проблеми като корупция, морал и политическа намеса, но не вижда пряко отношение между реформата, каквато е представяна досега, и изкореняването на корупцията и политическата намеса", е изводът на социолозите.


Отчита се и много високо ниво – 89%, на хората, които смятат, че самите политици нямат интерес да променят законите, по които действа съдебната система, защото сегашното положение им е удобно. На обратното мнение са само 8%. Други 52% отчитат като проблем лошото законодателство, а според 75% самите проблеми се създават от политиците.


За оправдателните присъди по дела за корупция 55% сочат като основна причина политическото влияние в съда. С пъти по-малко са споменаванията на остаряло законодателство (19%), некачествена работа на прокуратурата (13%) или МВР (8%).


Най-голям процент от запитаните (23 на сто) смятат политиците за засегнати в най-голяма степен от корупцията. Следват болниците с 20%, митниците с 14%, съдът с 12 на сто и полицията със 7%. Прокуратурата, общинската администрация и данъчните са съответно със 6, 5 и 3 на сто. 28% казват, че лично им е искан подкуп от лекар, а 21% – от полицай. На 10% е искан подкуп от общински служител, а на 8 на сто – от митничар, а 6% - от данъчен служител.


34% от запитаните смятат, че съдът е органът, който се справя най-лошо по отношение на престъпността, за 32% това е МВР, а за 25 на сто – прокуратурата. Според 28% леките наказания, налагани от съдилищата, са причината за високите нива на битовата престъпност, докато 25% посочват, че те не се разследват от МВР. За 18% причината е недостатъчният брой полицаи, особено в малките населени места, а за 16 на сто – бавното правосъдие.


Същевременно много малък процент от запитаните казват, че им се е налагало да се обръщат към съда или прокуратурата, както и са били обвиняеми или участвали в дела. 27% от запитаните посочват, че им се е налагало да се обръщат към МВР.


НАП, МВР и ДАНС са единствените институции, които имат положителен рейтинг. Те се ползват с по-голямо одобрение, отколкото неодобрение, съответно – 60%, 54% и 51%. На дъното е Народното събрание със 75% неодобрение и само 22 на сто одобрени, следвано от съда с 63% неодобрение и прокуратурата с 61% неодобрение. Министерството на правосъдието е с 55% неодобрение, а правителството – с 54%.


"Българите се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани, инструментални и дори репресивни. Обратно, институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система, са почти автоматично критикувани", отбелязват социолозите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  А, Баце каза, че при нас корупция няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Тоя експресен сондаж (НЕ Е изследване) тотално разби митологемите на Дневник.
  Които продължава и с пробутването на "подходящо" заглавие.
  Защото за 29 % морала на магистратите е под въпрос, но в заглавието не го споменаваме, а бутаме напред 16-е % на политиците...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  А, Баце каза, че при нас корупция няма.
  -----------------
  Не бе, Радан го каза.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Много смислени отговори.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8679 Неутрално

  "корупцията и намесата на политиците като основните пречки пред съдебната реформа"
  Абе, българите, като знаят , какво е нужно за една истинска съдебна реформа, защо все избират политици, които нямат никакво намерения да я правят.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  "От запитаните 33% посочват преодоляването на корупцията в системата като най-важното в съдебната реформа. За 29 на сто най-важна е квалификацията и моралът на работещите в системата, а за 16% - преодоляването на намесата на политиците в съдебната власт."
  Ахам. Ами тогава защо в заглавието не е включена втората по важност (според анкетираните) причина - квалификацията и моралът???

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Защото не смятат политиците за най-важни. Ако прочетеш статията.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  не ти видях коментара и го повторих, сори.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8679 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":
  Прочетох я внимателно. Смятам, че всичко, от което гражданите са недоволни, може да бъде променено от политиците, ако искат разбира се.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Не, не е вярно, Роси. Ако всичко, от което гражданите са недоволни, можеше да се променя от политиците, ехехеей, досега да сме построили презрелия комунизъм и да сме достигнали рая.
  Това, от което гражданите са недоволни, могат да го променят самите граждани и в случая - съдиите и прокурорите.... Политиците са само транслатор на всичко.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  МВР и ДАНС с положителен рейтинг?!

  Много сте стояли на слънце. "Телефонен сондаж". Пфу---

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#1:"Darth Plagueis"]А, Баце каза, че при нас корупция няма.[/quote]
  Лъжеш. Баце не е казвал такова нещо.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Политиците и по-точно мутри си "избират" гл. прокурори, ВСС-та шефове шефове съдилища и съдии

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съдът не може да бъде рефрмиран, както и да го въртиш, функцията му е да отстоява привилегиите на държавата над правата на гражданите.
  Такова нещо не се реформира.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се втълпява :" Политиците са виновни че магистратите не работят в полза на гражданите и обществото"! Фърляйте се тролчета да браните най укрепения бастион на Аамбубата - съдебната власт!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 865 Неутрално

  "корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система."
  А, най-после българите забелязаха причината и следствието.
  Още 20-тина години и ще се сетят, че ако си избират за мин председател човек, който рита топка, когато се променя системата, няма да им се случи да живеят в правова държава.

 17. 17 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Не разбрах защо корупцията в СС и липсата на морал се разделят в отделни въпроси? Те са едно и също.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#17:"mr.lottalove."]Не разбрах защо корупцията в СС и липсата на морал се разделят в отделни въпроси? Те са едно и също.[/quote]
  Да. Иначе отдела добре е наиграл гражданите на републиката - политиците виновни. Ако даден магистрат има морал политик не може да му повлияе. Просто магистратите у нас правят сделки с дявола.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  За споделено мнение заплащане не се дължи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4645 Весело

  Най голямата пречка обаче са самите българи, ако искахме модерна държава вече можеше да я имаме, нищо има много време, още 50/100 години!

  klimentm
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11786 Неутрално

  В този сондаж отговарящите са играли на тото, но и а няколко удара в десятката
  Политика/управляващи = корупция

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4645 Весело

  До коментар [#18] от "oporna_to4ka":

  А политиците с кой правят сделки , с ангелите ли?!

  klimentm
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  А с най-високо одобрение са данъчните (НАП). Значи с такова омерзение гледат вече на другите институции, че заобичаха данъчните и полицаите.

 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#22:"klimentm"]А политиците с кой правят сделки , с ангелите ли?![/quote]
  Много обобщително - едно е Пеевски , друго е да кажем ...Кънев ? Прави малко разлика! Отдела са те направили въртоглав и всички ти се виждат маскари

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"tily_lily"]Много сте стояли на слънце. "Телефонен сондаж". Пфу---[/quote]
  Май са звънели само на полюционери!

 26. 26 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Видя ли името "Галъп интернешенъл болкан" като организацията направила проучването - направо не си правя труда да чета останалото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK