Депутатите отпуснаха повече власт на съдиите, шанс за окастряне все още има

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че е доволна от начина, по който се гласува проектът

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че е доволна от начина, по който се гласува проектътОбщите събрания на съдиите ще имат повече правомощия и ще могат да издигат и изслушват кандидати за председател. Отпадна възможността членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, след приключване на мандата си да се връщат на по-висока позиция в съдебната власт от тази, която са заемали.


Това може би са двата най-ключови момента от гласуването на второ четене на промените в Закона за съдебната власт.


Депутатите разгледаха проекта на извънредно заседание във вторник, но успяха само с по-малко от половината параграфи, като ще продължат с оставащите в сряда. Идеята е проектът да бъде приет окончателно преди ваканцията на народните представителите.
И въпреки че изгледите от днес са проектът да бъде приет без съществени промени, все още има риск да бъдат записани спорни разпоредби. Депутатите още не са гласували или обсъдили текстовете за инспектората, сигналите срещу магистрати, за които правната комисия прие, че задължително трябва да съдържат ЕГН-та на подателите (по предложение на Патриотичния фронт), декларирането на участието в неформални тайни организации и масонски ложи (отхвърлено в комисия), както и декларирането на членство в съсловни съюзи (прието в правна комисия).


Това поставя въпроса дали няма предварителна уговорка за сметка на приетите днес текстове утре да бъдат гласувани разпоредби, които са в ущърб на прозрачността и независимостта на съдебната власт.


По всичко изглежда, че проектът ще бъде довършен в сряда. Министърът на правосъдието благодари на депутати от ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов за конструктивния тон и дисциплината.


Заседанието днес се отличаваше с дисциплина на гласуването сред депутатите. А на моменти можеха да бъдат чути и командите какъв да бъде вотът: "Въздържал се", "Против" или "За". Изненади при гласуването нямаше, като мнозинството, с което се приемаха повечето текстове беше между 90 и 100 гласа - основно ГЕРБ (чиято парламентарна група присъстваха почти в пълен състав), Реформаторския блок и от време на време депутати от АБВ (въпреки че днес гласуването по групи не беше показвано на електронното табло).


Основните говорители срещу предложенията на Министерството на правосъдието бяха Четин Казак (ДПС) и Филип Попов и Чавдар Георгиев от БСП. Тезата на Казак, която той повтори неколкократно беше, че чрез въвеждането на съдийското самоуправление ще настъпи хаос и анархия, ще има парцелиране и групиране на съдиите. Според Казак такива правомощия на съдиите са дори противоконституционни. От БСП пък се притесниха, че разширените права ще доведат до формиране на лобита и ще бламират председателите на съдилищата и те няма да могат да си изпълняват правомощията.


Текстовете за прокуратурата също бяха гласувани без особен дебат. Единствено дискусия предизвика идеята на вносителя главният прокурор да може да бъде питан от граждани и неправителствени организации чрез депутатите. Дори депутатът Митхат Метин от ДПС съзря заплаха от шантаж над главния прокурор. Въпреки това разпоредбата на вносител беше гласувана.


Утре заседанието ще започне с текстовете за инспектората, като във вторник се стигна само до прочитането на текста на вносител.


Повече за хронологията от вторник, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK