Вторият пакет промени в съдебния закон беше гласуван (хронология)

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и министъра на правосъдието Екатерина Захариева

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и министъра на правосъдието Екатерина ЗахариеваВъв вторник депутатите гласуваха близо 80 от 220-те параграфа от законопроекта за съдебната власт. Парламентът даде власт на общите събрания на съдиите, отхвърли кариерните бонуси, прие, че главният прокурор ще може да бъде питан от граждани чрез народните представители. Депутатите очаквано отхвърлиха да има заместник-главен прокурор по корупцията.


Във втория ден от гласуването на проекта, който управляващите искат да гласуват окончателно преди ваканцията, ще бъдат обсъдени разпоредбите за Инспектората към Висшия съдебен съвет, който и според конституционните промени ще прави етичните проверки на магистратите, както и проверката на декларациите за имущественото състояние. Сред тях е и приетото от комисия предложение на Христиан Митев (Патриотичния фронт) сигналите за корупция да съдържат задължително и ЕГН.


Освен това днес ще бъдат обсъдени още и тексотве за декларирането на участието в неформални тайни организации и масонски ложи (отхвърлено в комисия), както и декларирането на членство в съсловни съюзи (прието в правна комисия), гласувано по предложение на Четин Казак (ДПС)
По информация на "Дневник" от управляващото мнозинство този текст няма да бъде подкрепен в зала. Срещу тази идея се обединиха три от петте професионални организации - Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите.


Следете хронологията на обсъжданията по надолу:


15:24 ч. Цецка Цачева призова депутатите да гласуват последния параграф, за да са сигурни, че ще довършат съдебната реформа. Заседанието на парламента беше закрито.


15:21 ч. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари на депутатите, точно преди да гласуват последния параграф от закона, че са подкрепили съдебната реформа. Широкото съгласие, което беше постигнато ми дава увереност, че съдебната реформа ще бъде доведена докрай. "Аз съм убедена, че днешните изменения ще се увеличи качеството на правосъдието. Благодаря още на всички групи", заяви Захариева. Последваха ръкопляскания.


15:10 ч. На финала на законопроекта, Петър Славов предлага да може да се осъществява съдебен контрол върху постановления на прокуратурата, с които се отказва образуване на досъебно производство, да подлежат на съдебен контрол


"Вие гласувате понятието справедливост да бъде зачеркнато с дебел кръст", заяви Димитър Байрактаров, който поиска прегласуване, след като веднъж предложението не беше одобрено. При повторния вот идеята отново не събра достатъчно гласове.


14:29 ч. Сред приетите разпоредби са че срокът за командироване на магистрат с негово писмено съгласие вече ще е12 месеца. Предложението на Министерството на правосъдието беше за 6 месеца.

14:17 ч. Междувременно във Висшия съдебен съвет се провежда избор за ключовата Софийска градска прокуратура


14:10 ч. Текстовете вече се гласуват много бързо. Няма никакви изказвания, вероятно гласуването ще приключи съвсем скоро


14:00 ч. Радан Кънев изрази удовлетворение от приетия текст за деклариране на масонството. В своя фейсбук профил той написа:


"След ускорен, но тежък политически и публичен дебат, ‪#43НС‬гласува задължение за магистратите да декларират и членството си в "тайни и/или неформални организации и общества" с 140 гласа ЗА.
Това е добро начало. Сега остава този текст да бъде реално приложен, както и да бъде разширен за адвокати, депутати и други лица, чиито положение и отговорност изключват тайни връзки и зависимости".


13:55 ч. Парламентът удължи работното си време до окончателното приемане на проекта. Остават около 50-60 параграфа.


13:53 ч. Председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов обяви , че срещу организацията се води война
от парламентарната трибуна и че те ще се обърнат към международните асоциации, в които членуват за съдействие.


13:06 ч. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари на депутатите и предложи подобен текст да бъде вкаран и за висшите държавни служители


13:00 ч. С впечатляващо мнозинство от 140 гласа и без нито един против беше приет текста:


Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации,


"включително тайни и/или неформални организации и общества",


юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната.


Председателят на парламента Цецка Цачева изрази удовлетвореност, че "след сложния дебат са постигнали успех с висок резултат".


12:57 ч. Радан Кънев оттегли предложението си да се гласува поименно текстове


12:41 ч. Димитър Байрактаров предложи дебатът да бъде прекратен, защото "отиде в сфертата на световната конспирация". Предложението беше прието. След това той предложи поименна проверка на присъстващите.


12:37ч. "Колеги, вие нищо не сте разбрали. Искам да напомня на Радан Кънев, че по времето, когато той беше много млад, един лидер на ДСБ, беше и на лидер на СДС се прочу с един кръг "Олимп". Впоследствие този кръг промени името си, и стана кръг, който заимства името си от една книга на Карл Макс (бел. ред. "Капиталът")", продължи Казак.


12:35 ч. Йордан Цонев: "Когато господин Радан Кънев казва, че е важно кой какво влияние има, той е прав. Важно е една съсловна магистратска организация, която беше създадена от един олигарх, който не се казва Делян Пеевски. Той има сериозно влияние в тези съсловни организации,които той създаде в онези години. Да не правим реклама на олигарси и групировки"


12:33 ч. Димитър Делчев също поиска да репликира Казак: "Съсловните организации имат ясно разписани цели. Не приемам такова противопоставяне. Не приемам прикриването зад тайни организации и нападането на професионалните организации. Готов ли сте да декларирате, че не членувате в такава организация?", заяви още депутатът.


12:31 ч. "На този път заяждане трябва да се отговори. Не може всички проблеми на съдебната система да се реши с един текст. Вие говорите за друг тип нерегламентирани контакти. Нерегламентираните контакти между българското правосъдие, политика и медии. Те са проблем на законодателство, на етични кодекси на медии, следва да бъдат проблем и на българските служби, прокуратура и съд", заяви Кънев към Казак.


12:28 ч. "Имам подозрението, че се фиксираме нарочно проблемът с тайните общества, за да заслепим народното представителство за реалния проблем. А именно неправомерните влияния на някои не тайни организации, които получават явно финансиране и които оказват влияние върху съдебната власт. И особено някои от тях", заяви Четин Казак, отново визирайки Съюза на съдиите. Той предложи да се добави в текста: "включително и професионални организации". "За да няма спорове", каза още Казак. Цецка Цачева го репликира с това, че професионалните организации са юридически лица с нестопанска цел.


12:27 ч. "Как ще проверите публичността или непубличността на правилата? Не е обективният критерий, който би могъл да доведе до ефекта, който се цели с такава една добавка", заяви Кирилов.


12:25 ч. Петър Славов Реформаторския блок заяви, че ще го подкрепи идеята на Кирилов. Подобна позиция са изразили и Янаки Стоилов и Димитър Байракторов. Той предложи, за да стане текстът безупречен, да се добави и които действат "по непублични правила и процедури"


12:22 ч. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов взе думата и обяви, че темата е благодатна за коментари от колеги и наблюдение. Той направи редакционно предложение - след думата организации да се добави, "включително тайни или неформални организации и общества".


"Като установяваме стандарт за публичност той трябва да има общо действие и да действа за всички за факти и обстоятелства. Със съжаление обръщам глава към колегите от Съюза на съдиите, всички членства трябва да бъдат обявени"


12:17 ч. Емил Димитров - Ревизоро декларира, че е член на неформален клуб на баджанаците. Той изчете един цитат на "провалил се министър", а именно на бившия правосъден министър Христо Иванов:


"Това е една бозава шаячна маса, която препълва пленарна зала и от която всъщност зависи управлението на страната, законодателството и прокарването на всякакви лобистки интереси. Обединени са и са силни, но за пълнота на този парламентарен модел, на фасадата на Събранието трябва да се запише и вторият им принцип: "Пачавра леке не хваща".


Той призова да не се приемат лекетата, които такива министри оставят след себе си.


12:16 ч. "От ДПС настояват да бъде декларирано членството в съсловните организации. Твърде често се спекулира от името на такива организации, че представляват съсловието. Трябва да създадем максимална законодателна възможност за пълна прозрачност", заяви Цонев.


12:10 ч. След почивката думата взе Радан Кънев. Той предложи гласуването да бъде поименно и с деклариране на наличие на конфликт на интереси.


12:08 ч. Самуил Петканов, създателя на "Не!Новините" Самуил Петканов също обобщи във Фейсбук дебата от парламента: "И какво, оказва се, че отговорът на проблемите на съдебната ни система буквално е "Масони, брато""


12:01 ч. Във фейсбук Любомир Авджийски от Института за Пазарна икономика обобщава дебата от последния половин час преди почивката. "Дневник" го публикува с негово разрешение:


С 41 "За", 39 "Против" и 43 "въздържали се" Народното събрание НЕ прие магистратите да декларират членства в масонски и други тайни общества. Все пак е интересно, че 41 са "ЗА", сред които явно депутати от ляво и дясно.
Още нещо интересно се случва - При обсъждането на следващия текст, който може да реши същия проблем, ако получи правилната редакция - "Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на ВСС, главният инспектор и ..., в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на ВСС декларация за всички свои дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел...." Янаки Стоилов предлага след "организации" да се добави "включително неявни", Байрактаров от НФСБ предлага алтернатива на предложеното от Стоилов - да се се добави "включително персонифицирани и неперсонифицирани", а Петър Славов предлага трета алтернатива "включително с непублични правила и процедури").


И в трите предложения има опит да бъдат обхванати тайните общества, защото правилно се тълкува, че щом след думата "организации" е изброено "юридически лица с нестопанска цел", то това означава, че в термина "организации" влизат и нерегистрирани такива.


Предложеното от Байрактаров не е добро - "персонифицирани и неперсонифицирани" ограничават до регистрирани и такива по ЗЗД, което отново ще изключи тайните нерегистрирани общества.
Като цяло е сложно да се определи законов термин за "тайни общества", което поражда юридическа дискусия. Може това да изиграе негативна роля и да не бъде гласуван текста.


Още нещо странно, Явор Хайтов предлага да се включи текст според, който членството в професионални организации на магистратите да не се декларира. ДПС предложиха да се декларира именно, заради войната им със Съюза на съдиите. Въобще има някаква мисъл, която тече в момента в Народното събрание и няма проблем да го отбележа, въпреки любимия ни нихилизъм".


Йордан Цонев атакува от парламентарната трибуна една от съсловните организации - Съюза на съдиите- която от ДПС редовно атакуват

© Георги Кожухаров

Йордан Цонев атакува от парламентарната трибуна една от съсловните организации - Съюза на съдиите- която от ДПС редовно атакуват


11:31ч. "Колеги, часът е 11:31. Прекъсване до 12:00 ч". обяви от трибуната председателят на парламента Цецка Цачеа


11:30 ч. "Не подценявайте посланиците в България. Те са умни, интелегенти. Много трудно някой може да ги заблуди", заяви Хайтов в отговор на Цонев. Декларарирането в тези съсловни организации е пречка пред самите магистрати, каза още депутатът.


11:28 ч. "Съюзът на съдиите се отрепа да лъже навсякъде, че представлява цялото съсловие. Ние сме против определени съсловни организации да лъжат обществото и посланиици", заяви Йордан Цонев (ДПС) и призова Реформаторския блок да не баламосват депутатите .


11:25 ч. Петър Славов заяви, че ще подкрепи предложението на Хайтов


11:23 ч. Водещият заседанието Димитър Главчев приветства група от Ловеч, която присъства на заседанието. Думата взе Явор Хайтов, който предлага да бъде записано какво не се декларира и изброи съсловните организации на магистратите.


11:12 ч. Димитър Байрактаров (Патриотичния фронт) заяви, че не членува в масонски организации или Ку Кус клан, но е бил подложен на каноническо покръстване от Българската православна църква. Според него за всички е ясно, че има тайни общества, които се ръководят от неясни правила и вършат пъклени дела. Той предложени предложи да се вкара в текста "неперсонифицирани или персонифицирани" организации.


11:09 ч. "Дали ще говорим за явни или неявни, персонифицирани или неперсофицирани. Но когато говорим за организации, не искам да изпуснем т. нар. общества. Но това предполахга още по-тесни връзки за преследването на общи цели, които не са от обществен характер, а преследват частни ползи. В този случай аз не говоря за определен вид организации. Могат да бъдат на различен принцип организирани. Фактът, че в българското правосъдие през последните години подоби организации имат огромно влияние при решаване на въпроси от обществено значение", отвърна Стоилов.


11:07 ч. Казак заяви, че колкото повече уточнения се опитват да направят, по-трудно ще стане после да се докаже, че даден човек членува в конкретна организация. "Доколкото знам масонските организации не са неявни, а са явни. И тамплиери, и масони са регистрирани. С това пояснение, господин Стоилов, ще парализирате закона", заяви още депутатут от ДПС.


11:05 ч. Стоилов предложи към текста: "Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации да се добави включително неявни, и след това текстът да продължи - юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната.


"Ако министъра не иска да бъде кукла на конци, зад кулисите съществуват други зависимости, да защити и заяви формулировката. Съдържанието е достатъчно обхватно", заяви още Стоилов.


11:02 ч. На дебат е подложен текстът, според който членството в съсловни организации трябва да се декларира. Според Янаки Стоилов (БСП ) текстът е удовлетворителен.


Петър Славов предложи да бъде вкаран текст, който да установява несъвместимост между масонството и заемането на магистратска длъжност.

© Юлия Лазарова

Петър Славов предложи да бъде вкаран текст, който да установява несъвместимост между масонството и заемането на магистратска длъжност.


11:00 ч. Георги Кадиев заяви, че е много разочарован от ГЕРБ и че фактът,че са отхвърлили текст, който е внесен от правителството, показва, че има тайна сделка


10:59 ч. Радан Кънев заяви от парламентарната трибуна, че: "Огромен проблем на българската съдебна сстема е част от тези облечени в чаршафи ченгета осъществяват нерегламентирани контакти помежду си. И като продукт в българия се появяват извънреден брой необективен съдебни решения и прокурорскипостановления. Отказахаме да решим този проблем", заяви Кънев и уточния, че не членува в ловна дружинка или организация


10:55 ч. При второто гласуване имаше повече вот "за", но той не беше достатъчен за приемането на предложението.


10:53 ч. При първото гласуване на предложението на Петър Славов - 37 бяха против, 24 бяха против, а 50 се въздържаха. Славов поиска прегласуване, защото е видял, че депутатите от ГЕРБ се чудят.


10:50 ч. Филип Попов (БСП) предложи прекратяване на разискванията по параграфа, след като уточни, че членува в ловна дружинка. 90 души гласуваха за закриване на дебата. Предстои гласуване.


10:48 ч. "Това членство не трябва да става за сметка на тяхната независимост в качеството им на магистрати. Ще припомня на депутатите, които са били през 2010 година народни представители, когато имаше същия дебат. Ако искаме да покажем прогрес, ние трябва да гласуваме това, което предложи Петър Славов. Иначе ще бъдем, запомнени като парламент с персонифицирани и неперсофицирани организации", заяви Андреев.


10:47 ч. "Има ли зависимост между ловните дружинки?", попита Цецка Цачева Андреев, след като той заяви, че не членува в такива организации.


10:44 ч. "Бях изненадан, когато беше гласувано за проверка дали магистратите са били част от Държавна сигурност, нямаше обструкции. Сега разбирам защо. Ясно е на всички нас, че съдебната власт има ве основни множества - зависимостта от службите на комунистическата държава, другата - масонски организации. Групата на масоните и групата на бившите ченгета имат едно огромно общо пресечно множество. Щафетната на едната зависимост беше предадена на другата по-демократичната зависимост", заяви Методи Андреев (ГЕРБ).
"Проблемът е че нашето масонство, и то всичко българско, не е истинското", заяви Андреев.


10:42 ч. Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че не членува в такава организация и призова текста на вносителя да бъде гласуван. По думите му текстът е балансиран и ще доведе до по-голяма прозрачност в съдебната система. "Обръщам се към всички вас които искаме да правим съдебна реформа, ако не смятате, че подобно членство ограничава независимостта на съдебната власт, гласувайте"


10:41 ч. Цецка Цачева обърна внимание, че доколкото е запозната, членството в такива организации е тайно.


10:40 ч. Красимир Велчев (ГЕРБ) взе думата и предложи всеки, който се изказа по текста при излизането за говорене от парламентарната трибуна да заявява дали членува в такава организация


10:30 ч. Петър Славов от Реформаторския блок изрично предложи да бъде вкаран отново текста на вносителя: "За членство в организация или извършване на дейност, засягащи независимостта, се смята членството в или осъществяването на действия или бездействия в услуга на или по повод на дейността на персонифицирани или неперсонифицирани организации с нестопанска цел, чиито организация, статут, цели и средства предвиждат или допускат възникване, упражняване или прекратяване на права или задължения за членовете, сътрудниците или съмишлениците като резултат на непублични правила или процедури."


На това реагира Четин Казак от ДПС, който каза, че има текст в следващия параграф, в който след второто гласуване е записано:


"Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел и в други граждански проекти по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация"


10:27 ч. Правната комисия предлага от законопроекта да отпадне изричния текст, който забранява членството в тайни и неформални организации като масонски. Но е изрично записано, че съдиите трябва да декларират дали са част от съсловни организации.


10:23 ч. Димитър Делчев предложи да има конкурс, когато граждански съдия се премества в административен съд и те да бъдат препитвани по конспект. В текста на вносител това не е записано. Предложението му не се прие


10:10 ч. От началото на разглеждането на проекта днес няма изказвания и дебати, а гласуването върви без изненади. Отново на таблото не се показва вота по групи.


10:03 ч. Кандидат магистратите ще бъдат изпитвани и по етичния кодекс на магистратите, но няма да получават оценка. Димитър Делчев от Реформаторския блок беше предложил да бъдат изпитвани по конспект за независимостта на съдебната система. Това беше отхвърлено в комисията с мотив, че това може да доведе до субективни оценки. В зала по предложението нямаше изказвания.


09:55 ч. Без никакъв дебат беше гласувано сигналите за корупция срещу магистрати да съдържат задължително и с ЕГН на подателя. Идеята беше възприета в правна комисия по предложение на Христиан Митев (Патриотичния фронт)


09:53 ч. Започва разглеждането на закона за съдебната власт. Вчера бяха изчетени текстовете, свързани с Инспектората и днес директно се пристъпи към дебат и гласуване. Никой народен представител не пожела да се изкаже.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK