Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите на изпитите

Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите на изпитите

© Анелия НиколоваМинистерството на образованието и науката (МОН) ще получи съдействие от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за разработване на инструментариум за измерване на представянето на българското образование. Днес правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между министерството и банката.


Предвижда се да бъдат проведени до три технически семинара, свързани с използването на мерки с добавена стойност в училищата (МДСУ) - инструмент за измерване на представянето на учебните заведения въз основа на резултатите от тестовете на учениците. Очаква се да бъдат представени софтуерни решения и платформи за мерките, разработени във водеща европейска страна, и използването им от различни нива на управление, съобщиха от правителствената информационна служба.


Предвижда се да бъде направен преглед на световния опит и добрите практики при разработването и прилагането на системи за измерване на ефективността на училищата. Ще бъде предложена и система от показатели за представяне на училищата, съдържаща методология за измерване и препоръки относно събирането на данни.


Финансирането на дейностите е в размер на 250 000 евро, като средствата се осигуряват по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ще трябва да се прегледат и самите тестове.
  И авторите им.

 2. 2 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 340 Весело

  Първо да ги преименуват да не стане някоя обърквация.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 3. 3 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ще мерят в кое училище децата са ходили повече на частни уроци, не е тайна за никого, че високите резултати са благодарение на тях. Образователната ни система е трагична. учители няма и няма да има за тези заплати, затова и корупцията с уроците се развихря.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Сега ще разрешат "неофициално" приписването. Самите училища ще са заинтересовани.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най доброто за образованието би било ликвидиране на министерството.
  Възрожденска България как се е справяла без чиновници с "ценни" и "нови" идеи?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2120 Любопитно

  [quote#5:"Николай Теллалов"]Възрожденска България как се е справяла без чиновници с "ценни" и "нови" идеи? [/quote]
  Ми родителите са плащали от джоба на учителите, а на края на годината изпита е бил пред всички. Отделно, че и родителите и децата са виждали пряката файда да си образован. Също така, да учиш не е било нито безплатно, нито е било задължително, та който не го влече, не е тормозел учители и съученици.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Повечето родители и сега са наясно с нивото на училището в което искат да запишат детето си.

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Предвижда се да бъдат проведени до три технически семинара, свързани с използването на мерки с добавена стойност в училищата (МДСУ) - инструмент за измерване на представянето на учебните заведения въз основа на резултатите от тестовете на учениците.[/quote]
  Това не го разбрах съвмем. За семинарите е ясно - "ядене и пиене на корем" от банкери (контрольори) и чиновници (организатори). Обаче тия "мерки с добавена стойност" дали не означават едновремешните "пищови"?
  И не разбрах каква е целта на занятието. Освен "усвояването" на консултантски хонорари, за повишаване на знанията и подготовката на учениците не видях нищо. Ако се измерва "ефективността на училищата", то ще имаме казуса "Кърджали", където миналата година учители и квестори директно се включиха (кат транслатори на верните отговори) във въпросната ефективност по време на тестовете.

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Резултатите от изпитите са показателни за нивото на школите за подготовка и / или учителите, при които децата са ходили на частни уроци.

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "да бъдат представени софтуерни решения и платформи за мерките, разработени във водеща европейска страна"

  Звучи като маркетинг-семинар за съществуващ софтуер от "водеща европейска страна"?!

 11. 11 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  Отново ще се харчат едни пари...

 12. 12 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов": "Някога на това бюро стоеше Вазов, а сега се мъдри някакъв Папазов...", Радой Ралин към един соцминистър...

 13. 13 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#3:"fifi_5"]учители няма и няма да има за тези заплати, затова и корупцията с уроците се развихря. [/quote]

  Проблемите не са само със заплатите. Отношението на ... "учениците" към учителите след 9-ти кл. е меко казано гнусно - замерзане с хартишки и тебешир, поливане с вода, ругатни, псувни, побоища ... изобщо в поне половината от средните у - ща вместо учебен процес върви някаква ... пародия, да не кажа по-тежка дума пак с "п".

  Държавата очевидно или не иска, или не е способна да въдвори ред в средните у - ща. Затова средното образование трябва да е само платено и в частни у - ща. На способните, даровитите и наистина учещи тинейджъри, които нямат средства за да учат, държавата може да отпуска стипендии, за останалите - заеми.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 14. 14 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Имам чувството, че "нова система" за оценяване на училища и ученици, се появява минимум два пъти годишно.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [#6] имало е различни начини. Понякога наскоро замогнал се давал пари за едногодишна заплата на даскал, останалите без много пари с работа давали дял - построявали училището.
  Винаги се е заделяло за ученици на бедни родители.

  В крайна сметка възрожденските училища дават поколение революционери.
  А какво произвеждат сетнешните училища под ръководството на министерства? Цареподаници, доносници, футболни хулигани, мутри и емигранти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Ха - а това ниво досега на база на какво е измервано!?

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите на изпитите"

  Не им трябва нова . Да вземат старата за мерене нивото на Р. Дунав. Ще върши същата , та и по- добра работа. Освен ако не е зор за усвояване на едни комисионни . Както при всяка " иновация".

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#5:"Николай Теллалов"]Възрожденска България как се е справяла без чиновници с "ценни" и "нови" идеи? [/quote]

  Ами най- добре го знае Рада Госпожина и дядо Вазов.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Първата работа на всеки новоовластен некадърник е да седне в креслото и с дълбокумудрена физиономия да почне да прави две неща - да прави списъци - два броя. Първо - на уволнените и второ - на новоназначените. И второто нещо - - да направи план график за предложения от новоназначените за "генерални промени " в безотговорното досегашно управление . Във всички
  сфери , отрасли и подотрасли. Даже и в посоката на движението на парцала от чистачката. Като целта на всичко това е - пара за "реформи". Ако може - безотчетни.

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Кунева - Париба - МОН - МБВР. А някой , някога , някъде е казал - Не всичко е пари , братя и сестри / дами и господа. Айде бе.


 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите от изпитите?!

  Предвижда се да бъде направен преглед на световния опит и добрите практики при разработването и прилагането на системи за измерване на ефективността на училищата. Ще бъде предложена и система от показатели за представяне на училищата, съдържаща методология за измерване и препоръки относно събирането на данни. Финансирането на дейностите е в размер на 250 000 евро.

  Май се готвят от МОН да "усвоят" едни пари! Лошо няма да се направи такава система, но тя трябва да "премери" най-напред ефективността на работа на хората в това министерство и да помислят какво да правят с многото "нищоправци" там. И да насочат парите към училищата, в които се работи за да се прекрати порочното финансиране по модела "парите следват ученика" щото по този модел бая "пароци" отидоха при едни "мишоци", а децата от година на година стават все по-неграмотни!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK