Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите на изпитите

Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите на изпитите

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Министерството на образованието и науката (МОН) ще получи съдействие от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за разработване на инструментариум за измерване на представянето на българското образование. Днес правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между министерството и банката.


Предвижда се да бъдат проведени до три технически семинара, свързани с използването на мерки с добавена стойност в училищата (МДСУ) - инструмент за измерване на представянето на учебните заведения въз основа на резултатите от тестовете на учениците. Очаква се да бъдат представени софтуерни решения и платформи за мерките, разработени във водеща европейска страна, и използването им от различни нива на управление, съобщиха от правителствената информационна служба.


Предвижда се да бъде направен преглед на световния опит и добрите практики при разработването и прилагането на системи за измерване на ефективността на училищата. Ще бъде предложена и система от показатели за представяне на училищата, съдържаща методология за измерване и препоръки относно събирането на данни.


Финансирането на дейностите е в размер на 250 000 евро, като средствата се осигуряват по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK