Бъдещият парк "Въртопо" в София - нито ще стане скоро парк, нито в него ще се строи извън закона

Това е мостът в парк "Въртопо", който свързва "Мусагеница" и "Младост 1". Снимката е на общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров.

© Личен архив / Twitter

Това е мостът в парк "Въртопо", който свързва "Мусагеница" и "Младост 1". Снимката е на общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров.Неизграденият парк "Въртопо", отреденият терен за който свързва софийските квартали "Младост", "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град" и "Малинова долина", отново влезе в дневния ред на столичани. Поводът е петиция срещу застрояването в парка, инициирана от общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров, която се разпространява в социалните мрежи.


"В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк "Въртопо", а общият устройствен план (ОУП) предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за парка. Ние сме против всякакви опити за застрояване в парка и настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи такова застрояване", пише в анотацията на петицията.


Общински съветник алармира за предстоящо строителство
Във фейсбук Тодоров обяснява, че в момента тече процедура по обособяване на отделен урегулиран поземлен имот в терен, отреден за част от парка според ОУП, където "засега се предвижда изграждане на спортни комплекси и забавачки". Става дума за терен, върху който минава пешеходният мост между "Мусагеница" и "Младост 1". Според общинския съветник мостът ще бъде задънен при реализация на проекта.


Според общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров този терен в парк "Въртопо" е разчистен, тъй като там ще се стоят "спортни комплекси и забавачки".

© Личен архив / Twitter

Според общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров този терен в парк "Въртопо" е разчистен, тъй като там ще се стоят "спортни комплекси и забавачки".


"В ход е оценка на въздействието на околната среда. Въпреки че процедурата тепърва започва, вече на място бяха изпратени багери, които да разчистят частта от парка от зеленината. По думите на изпълнителите това се прави с разрешение на дирекция "Зелена система" на Столична община за премахване на "болна растителност", пише още Тодоров.


Парк към 2024 г.


От Столичната община коментираха, че става въпрос за почистване на частен терен, който попада в сервитута на парка. В дирекция "Зелена система" течала проверка по случая, а при установяване на нерегламентирано премахване на растителност глобата можела да бъде от 1000 до 10 000 лв.


"Това е един от многото частни терени, които попадат в сервитута на парка. По закон Столичната община има срок от 15 години, за да направи отчуждаването на тези имоти след приемането на общия устройствен план, което е факт от декември 2009 г.", обясни пред "Дневник" главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му в ръководеното от него направление "Градоустройство и архитектура" няма постъпило намерение за застрояване на този терен между "Мусагеница" и "Младост 1".


Планът за парка нямало да се променя


Главният архитект разясни още, че в територията на бъдещия парк "Въртопо" наистина се предвижда застрояване, но според закона за устройство и застрояване на Столичната община то може да бъде само от "алеи, спортни съоръжения, детски площадки и съоръжения за поддържане на зелената система". Той определи като "абсолютно несъстоятелни" опасенията, че ще има промяна на общия устройствен план в посока да се разреши друго застрояване в парк "Въртопо". "Нито законът го позволява, нито аз ще разреша", категоричен бе арх. Здравков. По думите му обаче до периферията на самия парк има терени, отредени за жилищни сгради.


"За съжаление в територията на парк "Въртопо" попадат много частни терени на реститути, за отчуждаването на които общината ще трябва да плати милиони левове. Аз заставам на страната на гражданите и искам парка да си бъде парк - в него не трябва да се строи", категоричен бе пред "Дневник" и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев (ГЕРБ).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  "Реститути" е просташки термин на комунистическата върхушка, с който се цели иронизирането и принизяването на законовото основание за връщането на собственост на хора, ограбени от БКП.

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Какъв парк?!?!? Там строят като за последно от години, има построени вече поне няколко десетки къщи почти в реката, отделно няколко десетки сгради (блокчета, демек) и всякакви "хубавини". А пък около НСА е такъв строителен бум, че направо си е... таквоз.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Абе... какво да кажем...

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":

  Опорочена беше процедурата (и то от Муравей Радев) по връщането на имотите. Нужни са "трима достоверни свидетели", които да посочат с пръст и да рекнат "Те туа беши на бабата на тоз лозиту.". Твърде много "честни хорица" се оказаха собственици на реституирани имоти... съгласете се.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#2:"moriarti"]има построени вече поне няколко десетки къщи почти в реката[/quote]

  Абсолютно е така!!!Къщите са си досами реката и се чудя - не се ли страхуват от дъжд, потоп и наводнения, хората, които живеят в тях?!!!

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 691 Неутрално

  този парк ми е много мил, малкия изкара там първите си пет години. всеки ден сме го обхождали с часове, чистили сме мръсотиите, играли сме си, дори го бяхме картографирали по детски...
  но - за пет години се превърна в сметище, реката изчезна, появиха се странни нивички вътре, храсталяците изпоизядоха дърветата,... а сега виждам защо било всичко това.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Според мен огромна част от реститутите са обикновени престъпници и измамници. Примерно не виждам логика камънаци и храсталаци на първа линия на морето, но далеко от населени места тогава, да са били нечия нива.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  Оказа се, че 187% от територията на "Слънчев бряг" е била лозета, ниви, хармани... Най-плодородната земя у България, демек. Разбира се, че са престъпници. От така наречените "реститути" я има 5% да са с истински претенции (и реални нотариални актове), я не.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#6] от "zidane":

  Там навремето бяха 1 - ви, 4 - ти и 5 - ти мрежови райони на Отдел канализация на В и К преди концесията в една къща с голям двор.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Ахмм... Бе туй, що е изписано като "Мусагеница" на картата, не е ли "Дървеница"?! Що'т "Мусагеница" е малко по-насевер, от другата страна на метрото... Та от къде ли беше г-н Главния архитект на София?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  това е от другата стана на метрото до цариградското

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Паркът е занемарен от години единствено с цел да се застрои, това се говори в околните квартали от години. В момента навсякъде се събира подписка и се готви протест. Никой не вярва на кмета на Студентски, който искал да стои парк, но видиш ли нямало какво да направи

  ще се оправим...сами
 13. 13 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Живеещите в тези квартали няма да си дадем парка, нека всички в общината да го знаят, на много хора децата са израстнали там, едно време се ходеше по пикници и разходки, преди да скапят всичко. И нека никакви общински съветници да не се опитват да политизират недоволството ни и да се опитват да яхнат протестите, която и партия да е на власт ще се борим за парка до последно.

  ще се оправим...сами
 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  https://www.google.bg/maps/@42.6627244,23.3674379,829m/data=!3m1!1e3

  Та от къде беше ти

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realistic Cock":

  Да! Благодаря, прав си! И моите извинения към г-н Главния архитект на София!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 16. 16 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realistic Cock":

  Заблудих се със ситуацията под бившето посолство на Северна Корея. Там също има пешеходен мост над р. Въртопо...

  https://www.google.bg/maps/@42.6528302,23.3652707,506m/data=!3m1!1e3

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 17. 17 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Между другото Дневник като ходите по тези квартали, минете по обедно време, за да видите дали в Дървеница и в Мусагеница някой спазва забраната за пазене на тишина мвжду 2 и 4. На всички строежи се работи нон стоп, дори събота и неделя, а майките с малки деца и бебета обикалят в жегата, за да намерят някакво тихо място. Минете също и през всички градинки, за да видите дали наетите фирми за чистота правят нещо или всяка сутрин бабите и майките чистят сами. Минете и през Студентски град, за да видите дали остана нещо незастроено, а после попитайте общината защо се случва всичко това.

  ще се оправим...сами
 18. 18 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Живея до парка, поредното безумие. Вече не е приятно човек да спортува там.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дим Дим":

  Откъде такива доходи в народа, за да се строи така масово? Същото и за инвеститорите - откъде се намериха толкова много такива? Уж масово сме били бедни, уж хиляди млади хора емигрират всяка година, и въпреки това строежите и покупки на имоти не спират. Изграждат се жилищни сгради, сякаш очакваме вълна от Китай или небивал бум в раждаемостта сред българите у нас, съответно и на икономиката.

 20. 20 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":

  Каква НСА? Та тя е на километри от края на Въртопа, и никой (засега) не е построил нищо там, ако не броиш реконструкцията на едно мостче, което пешеходно свързва Младост и Дървеница.

 21. 21 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  Мусагеница е точно там, където е на картата. Да, Дървеница е по южно, но в случая тя просто не попада в картата.


  Като цяло не разбирам кой и защо би строил там? От едната страна, откъм Младост, денивелацията е страшна, от другата - откъм Мусагеница и Дървеница, мястото е силно мочурливо. И в двата случая само поставянето на основи за сграда, по-голяма от дървена барака, би излязло златно. Това е място, което само по себе си не предполага никакво строителство. Според мен проблемът излишно се надува, а някои колеги се изказват неподготвени.

 22. 22 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#18] от "thespiritswithin":

  Какви екстремни спортове практикуваш, жителю на място "до парка"?

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Някой вярва ли, че няма да се строи?

 24. 24 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#22] от "8th_ball":

  Какво????

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1136 Весело

  Няма да се строи, само с изключения ама като го застроят

 26. 26 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "moriarti":

  Не се съгласяваме. Най-много имоти са откраднати от членове на комисиите по връщане на земите. А това за което говориш може да се случи много рядко, защото във всяко село имаше хора, които помнят. А на доста собственици комунистите унищожиха документите, когато им откраднаха земите.

 27. 27 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И детската площадка в Мусагеница (голямата) е супер занемарена - зарината с боклуци и с изпочупени съоръжения!
  Има всичко на всичко 2 счупени люлки и 2-3 пързалки. А деца по тоя край дал господ.

 28. 28 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ако хората искат парк - да излязат и да си кажат. Ако не ги разберат - да повторят.

  А ако ги мързи, некам си спят вкъщи.
  Общинските ИМ съветници ще се оправят, както си знаят!

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  "въртопо" напомня на шопо, бардако, от в-ша по-високо нема и др. неприятни асоциации. Демек и това ще бъде ос.ано.

 30. 30 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 245 Неутрално

  тази местност има огромен потенциал за парк, но в момента не е парк съгласно дефиницията, освен ако парк не означава развъдник на бездомни помияри и шелтър за хомлеси и малцинства - и това е откакто го помня, а сега вече и източник на парцели за незаконно строителство. това в момента не е парк в смисъла на обществено пространство с определена инфраструктура и обект на поддръжка от общинска лесо-фирма.

 31. 31 Профил на Bo Desheva
  Bo Desheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като трябваше да строите вие на частните имоти - не се свенихте да пратите мутрите да изнудват собствениците да продават парцели, предназначени за шестетажни сгради, срещу обезпетения от 5 000 евро?! А иначе трябвало да "плащат милиони на реститути". Ей не се свършиха тия чумави изроди!

 32. 32 Профил на Bo Desheva
  Bo Desheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към горния коментар: обезщетения, не обезпечения ...

 33. 33 Профил на Станислав Георгиев
  Станислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз бих добавил и още нещо по темата.
  Много хора за първи път чуват за парк"Въртопо".
  Уважаеми съграждани, искам като запознат да еи споделя, че идеята за този парк е следната:
  Години наред се обясняваше, че това е въздушният коридор на София. Въздушен коридор, защото той опира до полите на Витоша и в този коридор НЯМАШЕ никаквп застрояване. Идеята е БИЛА страхотна, защото макар и да съм потърпевш, аз съм роден и живея цял живот в София и искам чист въздух в моя град.
  Идеята е добра, но господа управници, за вас идеите са САМО И ЕДИНСТВЕНО ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗГОДНИ.
  Изгодни, защото този въздушен коридор беше ЗАПУШЕН С ПОСТРОЯВАНЕТО НА МАГАЗИН ИКЕА И РИНГ МОЛА ?!?!
  Нещо в тази насока да казахте?
  Май забравихте как държавата подари дори терените за построяването им?
  Защо? Защото изчезнаха парите за завършването на южната дъга на околовръстното?!?!?
  Къде?
  И кой довърши този участък? Икеа и Ринг мола финансираха довършването.
  Уви нека наистина управниците кога говорят бъдат обективни. Нека казват всички факти.
  Защото страхотната идея да влиза чист въздух в София беше замазана с цел да се довърши едно околовръстно парите за което изчезнаха.
  А знаем какъв предизборен политически коз беше това околовръстно.
  Знаем как ББ и ЙФ си спечелиха изборите на гърба на това.
  Затова нека дадът обяснение как така въздушния коеидор минава през такиви голями съоражения и нека обяснят как така разрешиха да се застроят???
  СОФИЯ Е НА ХОРАТА Г-Н КМЕТЕ, АРХИТЕКТЕ, МИНИСТЪР ПРЕТСЕДАТЕЛЮ !
  ТОВА НЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВИ ОРЪЖИЯ !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на Станислав Георгиев
  Станислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека хората които пишат по теми с които не са запознати бъдат обективни и да се запознаят и изложат всички факти преди да се изказват крайно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на Bo Desheva
  Bo Desheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, именно. Никой не говори за това как общината (в частност Студентска - една от най-корумпираните в София) мами години наред собствениците на частни имоти в границите й - не съм специалист, но на какви ли не истории съм се наслушала - измамите се правят с коефициенти на застрояване, пространства между сградите, граници на парцелите ... и всичко за сметка на подкупите, които т.нар. ''предприемачи'' плащат на общинарите, които от своя страна чинно блокират всякакви разумни усилия страните да се споразумеят справедливо и на пазарен принцип. Не съм против наследствената ми земя да бъде парк - напротив. Но кон за попова лъжичка няма да разменям. Има закон и там пише как се правят замени и се отчуждават имоти. Може би затова и общината само от нашето семейство досега е загубила поне десетина дела в съда. Да бъдат така добри да прилагат закона - там пише разни работи - за пазарен принцип на сделките, за равностойност на замените и т.н. Това обаче г-н кметът не го обяснява на гражданите. Няма и да го обясни. Иначе ще му секне опашката пред кабинета от тези с дебелите вратове и пачките, които му пълнят джобовете. А за пред хората - собствениците са алчни. Не съм съгласна.

 36. 36 Профил на Bo Desheva
  Bo Desheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Представете си го така: имате къща с голям двор насред града. Аз решавам, че от този двор ще стане чудесен парк и Ви казвам, че ще Ви дам пет лева за земята, за да могат всички да благоденстват покрай парка. Вие ще приемете ли такава замяна за справедлива и равностойна? Така и нашата община с намеренията й да прави парк върху почти изцяло частни терени. Отново повтарям - не съм противник на идеята, но земята ни общината няма да национализира за втори път.

 37. 37 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Колко мислиш, че е скъпо да се строи като терени се реституират или продават за стотинки? Това е в цяла София, но в Студентски град ако не си ходил примерно пет години не можеш да го познаеш- да, пооправиха паркчето, но няма други градинки, всичко е сграда до сграда, стана едно супер противно място. Дървеница от хубав квартал също ще стане гето съвсем скоро, вече не може да се паркира никъде, няма въздух от толкова сгради, строят дори до гробището. Тук там оправят някоя площадка и някоя квартална уличка и това е, но дяволът е както винаги в детайлите. На мен всеки ден искрено ми е жал за майките и децата от тези квартали, които на групички всеки ден чистят градинки, носят си количките една на друга по бордюри, стълби и дупки, защото някои хора си стоят по кабинетите в общината и не минават въобще да направят проверка какво е състоянието на кварталите. Сега искат да ни вземат и парка, който умишлено години наред не се поддържа по никакъв начин и е станал място, през което те е страх да минеш

  ще се оправим...сами
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK