Бъдещият парк "Въртопо" в София - нито ще стане скоро парк, нито в него ще се строи извън закона

Това е мостът в парк "Въртопо", който свързва "Мусагеница" и "Младост 1". Снимката е на общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров.

© Личен архив / Twitter

Това е мостът в парк "Въртопо", който свързва "Мусагеница" и "Младост 1". Снимката е на общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров.Неизграденият парк "Въртопо", отреденият терен за който свързва софийските квартали "Младост", "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град" и "Малинова долина", отново влезе в дневния ред на столичани. Поводът е петиция срещу застрояването в парка, инициирана от общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров, която се разпространява в социалните мрежи.


"В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк "Въртопо", а общият устройствен план (ОУП) предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за парка. Ние сме против всякакви опити за застрояване в парка и настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи такова застрояване", пише в анотацията на петицията.


Общински съветник алармира за предстоящо строителство
Във фейсбук Тодоров обяснява, че в момента тече процедура по обособяване на отделен урегулиран поземлен имот в терен, отреден за част от парка според ОУП, където "засега се предвижда изграждане на спортни комплекси и забавачки". Става дума за терен, върху който минава пешеходният мост между "Мусагеница" и "Младост 1". Според общинския съветник мостът ще бъде задънен при реализация на проекта.


Според общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров този терен в парк "Въртопо" е разчистен, тъй като там ще се стоят "спортни комплекси и забавачки".

© Личен архив / Twitter

Според общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров този терен в парк "Въртопо" е разчистен, тъй като там ще се стоят "спортни комплекси и забавачки".


"В ход е оценка на въздействието на околната среда. Въпреки че процедурата тепърва започва, вече на място бяха изпратени багери, които да разчистят частта от парка от зеленината. По думите на изпълнителите това се прави с разрешение на дирекция "Зелена система" на Столична община за премахване на "болна растителност", пише още Тодоров.


Парк към 2024 г.


От Столичната община коментираха, че става въпрос за почистване на частен терен, който попада в сервитута на парка. В дирекция "Зелена система" течала проверка по случая, а при установяване на нерегламентирано премахване на растителност глобата можела да бъде от 1000 до 10 000 лв.


"Това е един от многото частни терени, които попадат в сервитута на парка. По закон Столичната община има срок от 15 години, за да направи отчуждаването на тези имоти след приемането на общия устройствен план, което е факт от декември 2009 г.", обясни пред "Дневник" главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му в ръководеното от него направление "Градоустройство и архитектура" няма постъпило намерение за застрояване на този терен между "Мусагеница" и "Младост 1".


Планът за парка нямало да се променя


Главният архитект разясни още, че в територията на бъдещия парк "Въртопо" наистина се предвижда застрояване, но според закона за устройство и застрояване на Столичната община то може да бъде само от "алеи, спортни съоръжения, детски площадки и съоръжения за поддържане на зелената система". Той определи като "абсолютно несъстоятелни" опасенията, че ще има промяна на общия устройствен план в посока да се разреши друго застрояване в парк "Въртопо". "Нито законът го позволява, нито аз ще разреша", категоричен бе арх. Здравков. По думите му обаче до периферията на самия парк има терени, отредени за жилищни сгради.


"За съжаление в територията на парк "Въртопо" попадат много частни терени на реститути, за отчуждаването на които общината ще трябва да плати милиони левове. Аз заставам на страната на гражданите и искам парка да си бъде парк - в него не трябва да се строи", категоричен бе пред "Дневник" и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев (ГЕРБ).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK