Пет ключови момента от новия съдебен закон

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева в разговор с Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева в разговор с Цветан ЦветановПреди гласуването на последния параграф от Закона за съдебната власт в сряда следобед, председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова депутатите за внимание, за да бъдат сигурни, че "са довършили съдебната реформа".


Дали използваният от Цачева глагол ще се окаже с позитивен или негативен смисъл, ще покаже времето. Управляващите обаче изглеждат доволни - министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари развълнувано от трибуната и дори заяви, че законът отговаря на очакванията на обществото за справедлива съдебна система.


Приетите днес мащабни изменения са въз основа на Стратегията за съдебна реформа и проекта за промени на ЗСВ изготвен от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов и промените направени от Съвета за съдебна реформа, формиран от министър Екатерина Захариева.
Ето някои от важните моменти, записани с промените:


Къде са масоните?


Най-много време и най-разгорещено депутатите дебатираха по предложението да бъде записана несъвместимост между заемането на магистратска длъжност и участието в масонски ложи. Предложеният от министерството на правосъдието текст беше отречен и отхвърлен още в правната комисия, критики към него имаше и от ГЕРБ и другите партии.


Това се случи и в пленарната зала. След като се стигна до следващия текст, в който по предложение на ДПС в комисия беше записано, че магистратите трябва да посочват в коя съсловна организация членуват, и след дебати (от Реформаторския блок настояваха най-много да се приеме текст, който да ограничи възможността магистрати да са и масони) и след почивка, председателят на правната комисия Данаил Кирилов предложи да бъде записано, че магистратите трябва да декларират ако са част от


тайни, и/или неформални организации и общества".


Това беше записано, без да бъде възприето предложението на Петър Славов от Реформаторския блок, да се добави и уточнението: "които действат по непублични правила".


Какъв ще е ефектът от подобна разпоредба е рано да се каже


защото депутатите, дали нарочно или от недоглеждане, пропуснаха да обърнат внимание, че в него е уточнено, че декларациите ще се подават


при встъпването в длъжност на съдии, прокурори, следователи, членове на ВСС и на Инспектората към него


- т.е. ще важи занапред. В проекта няма изрична разпоредба, а и такава не беше приета преди окончателното гласуване, която да урежда какво ще се случи със заварените случаи. На практика това означава, че магистратите, които сега членуват в тайни организации няма да бъдат засегнати от разпоредбата.


А и ако някой не декларира това обстоятелство, какво ще се случи - е въпрос, на който също няма отговор


Същото важи и за записаното задължение, около което се оформи грозен и на моменти


абсурден дебат, предвождан изцяло от ДПС, магистратите да декларират членството в съсловната организация (повече за репликите на Йордан Цонев и Четин Казак прочете тук)


Тази идея - да се декларира членство в съсловна организация, не е фигурирала в никой проект на Министерството на правосъдието, тя се появи в Правната комисия. Направи впечатление, че нито една парламентарна група не обърна внимание, че срещу тази идея се обявиха категорично и с обща декларация и двете съсловни организации на съдии заедно с Асоциацията на прокурорите, а Международната асоциация на съдиите и прокурорите MEDEL отправи становище до Цецка Цачева, че подобно изискване нарушава правата на сдружаване на магистратите и противоречи дори на Европейската конвенция за правата на човека. Само Явор Хайтов (БДЦ) предложи в пленарната зала да отпадне декларирането на подобно членство.


Но както беше приета и тази разпоредба, излиза, че настоящите членове на Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциация на прокурорите и другите формации няма да трябва да подават декларации, а само тези магистрати, които сега встъпват като такива.


Общите събрания на съдиите - с по-широки правомощия


Депутатите разшириха правомощията на общите събрания на съдиите. От обсъжданията в Правната комисия изгледите бяха, че народните представители по-скоро ще ограничат съдийското самоуправление. Основни говорители срещу него бяха ДПС и БСП, които един през друг повтаряха, че това ще доведе до анархия и ще бъдат бламирани административните ръководители /председателите на съдилищата, които носат отговорност за управлението на съда/. ДПС дори каза, че е противоконституционно. След приемането на разпоредбите в зала съдиите вече ще могат да участват в предлагането и оценяването на кандидатите за председатели на съдилищата. Освен това ще могат да участват във вземането и на други важни решения в управлението на съда.


Прокуратурата - всичко предварително договорено


Важно е да се отбележи, че още на първо гласуване на проекта в Правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров призова депутатите да подкрепят проекта, защото "за първи път в него са били възприети много от идеите на държавното обвинение". Впечатление направи, че между първо и второ четене нови предложения за прокуратурата бяха направени единствено от Реформаторския блок, които очаквано бяха отхвърлени. Видимо беше и единодушието и липсата на дебат при приемането на текстовете за прокуратурата и в комисията, и в пленарната зала. Отпадна думата "централизирана" за прокуратурата, но влезе многословен абзац като определение на функции и субординация с обтекаем обем и съдържание.


Главният прокурор ще има една идея по-голяма отчетност, защото беше записано, че ще може да му бъдат задавани въпроси - чрез депутатите - от граждани и неправителствени организации, ако парламентът реши.


Ключово предложение на Петър Славов от Гражданския съвет на РБ - да подлежи на съдебен контрол отказът на прокурора да образува досъдебно производство, беше отхвърлено. Впечатление направи, че в подкрепа на съдебния контрол гласуваха заедно БСП, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, но предложението бе провалено от ГЕРБ и ДПС.


ЕГН-тата задължителни за подателите на сигнали


Без дебат беше прието изискването сигналите за корупция срещу магистрати да съдържат освен име, адрес, телефон, също и ЕГН на подателя, което не фигурира като задължение в никой друг закон. Изискването не фигурираше в проекта на вносителя, а бе направено в Правната комисия от Християн Митев от ПФ, а ГЕРБ не реагира. Изискването за ЕГН ще сведе до минимум сигналите на гражданите за корупция на магистрати, а срещу тримата големи изобщо ще ги елиминира - заради страха от наказание за набеждаване.


Без бонуси за кариерата след края на мандата във ВСС и Инспектората


Депутатите не възприеха другото предложение - пак на ПФ - членовете на ВСС и ИВСС /Инспектората към ВСС/ след изтичане на мандата им да се завръщат в системата на позиция по-висока от тази която са заемали преди това.


Такъв опит - за сдобиване със служебно повишаване на членовете на кадровия орган след края на мандата им, бе правен от депутати и по-рано, по искане на предишния ВСС, но и тогава бе отхвърлено.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Жалък опит на герберите да оправят поразиите от абдикация на поетите ангажименти по т.н. промени в конституцията от което последва оставката на министъра на правосъдието Хр.Иванов .Е "безгръбначното" в лицето на Е.Захариева удовлетворява всички тежнения на герберите.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Даже според стандартите на държавността (които са порочни и антинародни) - жалка работа.
  Пародия на пародия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 518 Неутрално

  и какво от тоя ; буломач ; ,ще направи системата по- справедлива ? тя и сега си е достатъчно справедлива за КОЙ

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  първо трябва лустрация ,да се махне всичкото комунист от системата , след това да се променят

 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  но предложението бе провалено от ГЕРБ и ДПС.

  Общо взето, с горното, се казват всичко за тази уж реформа!!!И като добавим и БСП в картинката - всичко си идва на мястото - никой не иска да се променя нещо съществено, защото иначе няма да има кой да ги оправдава, ако случайно се стигне до съд, след време, за пред нас - хората, които за 10 лв, можем да лежим в затвора, но за 10 млн. лева - тези в парламента, лежат на Карибите!!

 6. 6 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Е какво им е ключовото на тези 5 момента?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  [#4] и след лустрацията системата ще се напълни с кристално честни и всеотдайни хора?
  Хмък.
  Аз съм бил утопист...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Каква точно е съдебната "реформа" дето народните представители били гласували? Какви са тези "...мащабни изменения са въз основа на Стратегията за съдебна реформа и проекта за промени на ЗСВ изготвени от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов ... " ? Какво ще предприеме Кукувицата след като стана ясно, че анонимния сигнал трябва да съдържа трите имена, ЕГН и телефонен номер на подателя?
  НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ трябваше да слугуват на народа си, но вместо това те слугуват на мафията. Дано Господ по-скоро се намеси и ни отърве от тия боклуци.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чърчил":

  Твоите лакарджии никаква реформа не искаха да направят и то се видя! Те искаха да превземат съдебната система!
  И до ден днешен не са казали какво точно ще правят! Само повтаряте като ненормални "Реформа""Реформа""Реформа" ава каква-тайна! Айде скрийте се да не ви слушаме глупостите и лъжите, че взе да ни писва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  [#8] това кога са го правели - да служат на народа? Освен в приказките си, с които залъгват да ги избирате и все да търсите идеалните добрички "представители".

  Представителната система е гавра с понятието "демокрация"!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 11. 11 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":
  След това "красноречие" имам сили само да те отбележа с "-"

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Съдебната система отдавна е под контрола на ДПС, те и затова си правят каквото си искат, очевидно това ще продължава, с любезното действие или бездействие на депутатите и от останалите групи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ще съм благодарен на всеки които с едно изречение ми обесни дали този закон ще доведе до позитивна промяна или не?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Уж реформиран закон, но така реформиран, че всичко да си остане постарому. Кого ще заблудим. Май трябва пак да дойдат от Брюксел.

 16. 16 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ей браво бе дневник,със написаното каква заслуга има Х.Иванов,оплюхте труда на 50 експерта по право.Нищо че той онзи ден каза че няма да се направи реформа,а се оказа че отново непозна,и няма как да си закичи промените в ЗСВ на своя ревер!
  Ццццццц,цена нямате в тази медия.Викате добре че бяха ДСБ че да стане реформата.Ами че те Славов,Кънев Димитров,и хората на ДПС,се дърляха 2 часа за глупости.
  А и немога да разбера,защо съдии и прокурори ги е срам да си признаят че участват във съдийската или прокурорската асоциация?

  sdg
 17. 17 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "happystory":

  Тука масово са некомпетентни но са на принципа,да оплюем ГЕРБ,нищо че нищо не разбират от съдебната реформа.Тя е строго профилирана за съдии и прокурори.Не обхваща гражданите като цяло.

  sdg
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  проекта за промени на ЗСВ изготвен от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов
  ----------------------------------
  В тоз велик проект ли се предвиждаше кариерното израстване да става с писане на есета???

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Доскоро около 90% от делата с "висок обществен интерес" се разпределяха на около 10% от съдиите. Това съотношението променило ли се е понастоящем?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Всичко това е фейк и хвърляне на прах в очите!
  За да се избегне истинската реформа, изкореняване на корупцията в съд. система са необходими драконовски мерки , кой бил масон, кой кум кой сват, кой на булката брат, бошлаф!

  klimentm
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  Вижте фактите в очите,Цацаров доволен от закона, какви повече коментари са нужни?!

  klimentm
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пет ключови момента от новия съдебен закон?!

  Цецка Цачева призова депутатите за внимание, за да бъдат сигурни, че "са довършили съдебната реформа"?!

  Дали използваният от Цачева глагол ще се окаже с позитивен или негативен смисъл, ще покаже времето. Управляващите обаче изглеждат "доволни" - министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари развълнувано от трибуната и дори заяви, че законът отговаря на очакванията на обществото за справедлива съдебна система!

  Е след като в живота си имаме толкова "ключови министри", "ключови" моменти в закона и изобщо всичко е "подключ" ще дойдели скоро денят, когато "ключалките ще паднат" и всички "ключови" фигури от "театралната постановка" наречена преход, който се оказа твърде дълъг (повече от четвърт век!) ще изтека в канализацията, но преди това трябва да си я подготвим, за да няма изненади?!!!!!

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  [quote#17:"Svetlio"]да оплюем ГЕРБ,нищо че нищо не разбират от съдебната реформа[/quote]
  Не ве. Правят половинчати неща, на принципа "хем вълка сит, хемагнето цяло". И накрая излиза пак....нищо:.." магистратите, които сега членуват в тайни организации няма да бъдат засегнати от разпоредбата.
  А и ако някой не декларира това обстоятелство, какво ще се случи - е въпрос, на който също няма отговор!?"....

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Основната дъвка на управляващите, как не можели да я направят. Всъщност, може и без лустрация да се прочисти държавния апарат.
  [quote#4:"edin drug"] лустрация [/quote]

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Неразумни "патриоти".
  Вменяват на Компетентни органи некомпетентост.

  Нима Компетентните органи са неспособни да различават достоверни от недостоверни сигнали, неанонимни, както и анонимни?

  Способни са. Основна правна презумпция.

  Нима нямат достъп до бази данни с имена и адреси по които моментално могат да узнаят ЕГН на физическо лице или установят, че "лицето" няма ЕГН?

  Имат и могат.

  "ЕГН-тата задължителни за подателите на сигнали

  Без дебат беше прието изискването сигналите за корупция срещу магистрати да съдържат освен име, адрес, телефон, също и ЕГН на подателя, което не фигурира като задължение в никой друг закон.

  Изискването не фигурираше в проекта на вносителя, а бе направено в Правната комисия от Християн Митев от ПФ,
  а ГЕРБ не реагира.

  Изискването за ЕГН ще сведе до минимум сигналите на гражданите за корупция на магистрати, а срещу тримата големи изобщо ще ги елиминира - заради страха от наказание за набеждаване.

 29. 29 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Истината е, че ДСБ никога не са искали реална съдебна реформа, както не искаха и премахване на разрешителните и лицензионните режими, което беше опорната точка преди изборите през 2009. Лукарски вече две години е министър на икономиката, не съм чул най-гласовитите радетели на опорната точка от онова време - Мартин Димитров и Костов / Кънев, да настояват за премахването дори на един от тези режими! Просто това беше тогавашния повод да се кряка из публичното пространство, както сега поводът е "съдебната реформа". След като тази реформа е факт, не благодарение на, а въпреки саботажите на ДСБ, следва крякането как това не била "истинска" такава, а "истинска" би била само ако я е направил Хр. Иванов или Кънев. Без значение, че въпросните двама велики юристи нямаха написан и ред като законопроект в която и да било област. Пробутват се и абсолютно неверни твърдения за някакви неизпълнени ангажименти от ГЕРБ - в духа на класическата болшевишка пропаганда. Факт е, че ангажиментите на партиите бяха записани в коалиционното споразумение и там НЕ ФИГУРИРАТ промени в Конституцията. Тези промени бяха инициирани ад-хок и реализирани в оня максимално постижим за настоящата парламентарна конфигурация обем, който беше възможен. Казано с други думи, съдебната реформа е осъществена в много по-голям обем от предварително заложения в коалиционното споразумение. Това са фактите, останалото, както споменах, е евтина комунистическа пропаганда.

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  [quote#29:"Румборак"]Истината е, че ДСБ никога не са искали реална съдебна реформа[/quote]
  А какво очакваш от болшевики? Тяхното любимо занимание е да говорят "правилно"! А правят това, което на тях им е изгодно! Такива са костовите болшевики! Много шпрехен, нищо не арбайтен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#26:"dobrich"]Правят половинчати неща, на принципа "хем вълка сит, хемагнето цяло[/quote]
  Това е същността на политиката. Обществото е съставено от големи групи хора с коренно противоположни интереси и политиците трябва да балансират между тях, за да осигурят максимално постижимата удовлетвореност на всички засегнати от едно или друго решение. Ако решим да удовлетворим исканията на пенсионерите за високи пенсии, трябва да вдигнем данъците на работещите и те ще са недоволни. Ако решим да удовлетворим работещите и намалим данъците им, пенсионерите ще останат без пенсии. Именно това е същността на политиката - намиране на баланси. Радикалните, крайни искания на ДСБ и БСП са си болшевизъм и водят до съсипването на държавата, на което бяхме свидетели в последните 20 години преди идването на ГЕРБ. Борисов завари държава от мафии, създадени от Костов и доразвити от царя и Станишев. От 6 години битката е именно с тези мафии. Който не го разбира, не разбира нищо от политика!

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  продължение

  Нужно е точно обратното.

  Нужна е по-висока защита на лични данни.

  Фирми извършители всекакви ръсят натам-насам лични данни, вкл. ЕГН и БЕЗДОГОВОРНИ искания по БЕЗДОГОВОРНИ "задължения".

  МОЧА имени Лелина

  Неразумни "патриоти".
  Вменяват на Компетентни органи некомпетентост.

  Нима Компетентните органи са неспособни да различават достоверни от недостоверни сигнали, неанонимни, както и анонимни?

  Способни са. Основна правна презумпция.

  Нима нямат достъп до бази данни с имена и адреси по които моментално могат да узнаят ЕГН на физическо лице или установят, че "лицето" няма ЕГН?

  Имат и могат.

  ...

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Весело

  [quote#31:"Румборак"]Ако решим да удовлетворим исканията на пенсионерите за високи пенсии, трябва да вдигнем данъците на работещите и те ще са недоволни[/quote]
  Че защо ще вземате от данъците за пенсии!? Това е уравниловка.... Който каквато пенсия си изработи, такава ще получава!.......По решаването на такива казуси си личи, че сте прикрити левичари!...........

 34. 34 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#33:"dobrich"]Че защо ще вземате от данъците за пенсии!? [/quote]
  Защото "кадърните" и "почтени" управления от 1989-та до 2009-та успешно окрадоха всички фондове, доколкото изобщо ги имаше и се налага голяма част от пенсиите да се изплаща от бюджета. А бюджета се пълни именно от работещите. Пенсионните фондове, горещо защитавани от Кънев, отказаха да изплащат част от пенсиите преди няколко години, в резултат на което новопенсионираните миньори трябваше да вземат пенсии, по-малки от тези на пенсионираните преди това. Няма нужда да повтаряме общоизвестни факти.

 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ама каква реформа в Съд. система ви спретнаха Боко, Гоце , Доган , пеевски и цацата :

  1. Главен прокурор, който НЕ отговаря пред НИКОГО и за НИЩО ..Може да прекратява ВСЯКА преписка - без обяснения и без съдебен контрол :

  2.Няма зам. прокурор- за борба с корупцията- ТЯ в България , не е позната - корупцията по високите етажи, де ..

  3.ТОЗИ ВСС - си остава - още 2-3 години - и ще произвежда себеподобни ,ще ги разпложда :- 6 на 5 ..

  4.Пряко ръководство на ВСЕКИ прокурор- по- горен - в разследавнията му :

  5. Админитративно , центарлизирано ПОДЧИНЕНИЕ на всеки прокурор- от шефа му - ако случйно засегне някой, който НЕ трябва ..

  6..Пълна с кадри на ДС и ДПС - прокуратура.

  7. Даже "масоните, "тампиерите" и прочие общества на ДС другарите- НЯМА да бъдат обявявани СЕГА - от действащите другари ..не са длъжни !!??:)
  Някога - за в бъдеще и от НОВИТЕ кандидати :)
  И още , и още ...)

  Честити ви старите МУТРИ , прокурорски, които ни направиха за СМЯХ и ни ИЗЛАГАТ пред ЕС и света ...
  Торбите с фекалии...и техните чекмеджета - където "отлежават" десетки хиляди преписки и т.н...
  В България с ТЕЗИ , престъпността на мафията ,ЩЕ я има ...
  На някой да не му е ясно ???

  BIG AL
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#31] от "Румборак":

  Ако решим да удовлетворим исканията на пенсионерите за високи пенсии, трябва да вдигнем данъците на работещите и те ще са недоволни.......
  ....................
  Комедия ли пишете ?? :)
  1.Мафията беше СЪЗДАДЕНА и с участието и на вашия Боко 2. АЕЦ белене - над 1.5 милиарда- следствия ??
  3.Лилето и нейния МИЛИАРД за пеевски и златев ??
  4. ДАНЪЦИ от ЛУК ойл ???
  5.КТБ - и пеевски ?? Ако другият е възирал . др, пеевски е ТУК , но Боко не смее да го спомене :
  6. Стадиончета ,Фонд земеделие , ДАИ - гербаджии, Горски мошеници , митници - и ГЕРБ, ГЕРБ , ГЕРБ ...
  Земеделската министърка ??
  ВСИЧКО не мога да изброя, другарю гербаджия ..
  РАЗХИЩЕНИЕТО и краденето е повсеместно - а нивото ви е - на това на ЦЕЦО и тъща му ..
  Горанов и ПЕЕВСКИ ??
  ОТ тях ли да очакваме НЕЩО , противно на РАЗХИЩЕНИЯ на пари от БЮДЖЕТА !!?? За да сте на ВЛАСТ !!!???
  Хахахаааа....
  Отдавна надминахте учителите си от БКП - и фандъчка и милионерчетата от ГЕРБ - в Общината , даже ..

  BIG AL
 37. 37 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "BIG AL":

  Опорни точки не коментирам.

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#31] от "Румборак":

  Обществото е съставено от големи групи хора с коренно противоположни интереси ...)
  ..................
  Да , даааа...дааааа
  Но най- важни у нас са ИНТЕРСИТЕ на Златев, и пеевски, на Гоце и дребните и едри мошеници на ГЕРБ - навсякъде в администрацията..
  Защо се правите на слепи ??Имате ли изобщо представа , какво става из страната ???
  Пак с лъжите ли напред ??
  Хахахааа.....
  Милионерчето от заплати - Горановчето, построи ли си вече палата за 1 милион лева ???
  Този път номерът ви няма да мине :)

  BIG AL
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#37] от "Румборак":

  Всъщност ти е дал факти. 8 от 15те анекса по Белене ги подписа Баце и подчинените му. Включително и този за удължаване на срока за поръчаното оборудване, който стана и основният аргумент руснаците да ни осъдят. Също така, Баце е тоя, който прикрива как точно сме приели това оборудване, че да дължим парите. И не на последно място, той е този, който тупка топката в нашето поле, докато плащаме всеки ден на руснаците по 170 000 евро. На ден!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#37] от "Румборак":

  Числа, числа , числа ...)
  Хахахааа........
  Като заплатата на напълно негодния МЪЖ на Янева - в "Ръководството на възд, движение" ..)
  Или на онзи с 60-те имота в столична община , или ..безкрайната поредица недоразумение, от ГЕРБ ..))

  "ОПОРНА точка" било - НЕвнаснето на НИТО ЛЕВ - данък печалба /корпоративен/ отЗлатев . например - ЛУК ойл..
  ВСЕ Е НА ЗАГУБА рафинерията - единствената в СВЕТА ::!!??
  Хахахааа...
  Палячовци, милиционери, селски тарикати ...)

  BIG AL
 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Весело

  [quote#34:"Румборак"] управления от 1989-та до 2009-та успешно окрадоха всички фондов[/quote]
  Как безобразно лъжеш по полза на комунягите. Пенсионните фондове бяха национализирани от тях веднага след 1944 г.
  „Симеон Дянков взе резерва на здравната каса, за да може ГЕРБ да увеличи пенсиите на последното заседание на Министерския съвет при нашето управление".
  Това заяви в „Седмицата" на Дарик депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов 5 юли 2014

 42. 42 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#39:"Darth Plagueis"]Всъщност ти е дал факти[/quote]
  Не чета въпросния индивид от години, не ме вълнува какво е дал - тук обсъждаме съдебната реформа, а вие както винаги отклонявате темата.

 43. 43 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#41:"dobrich"]Симеон Дянков[/quote]
  каква връзка има с "Пет ключови момента от новия съдебен закон"?

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  [quote#43:"Румборак"]Симеон Дянков- цитат на коментар #41 от “dobrich”
  каква връзка има с "Пет ключови момента от новия съдебен закон"?[/quote]
  Връзката е че си правите какво си искате, за вас законите не важат....

 45. 45 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#31:"Румборак"]От 6 години битката е именно с тези мафии. [/quote]
  Сикаджията се борел с мафии? Какви са тези мафии извън властта или се бори със себе си?

  Сикаджията и шайката му се борят единствено с конкурентни банди за мутренски територии. И в тази борба за личните си интереси мутрата е впрегнал целия силов ресурс на държавата. А най-отвратителното е, че успява да го прави с подкрепата на уж десните партии, които крепят мутромилиционерското му правителство.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK