Светлин Русев помоли Рашидов "да нареди" да върнат Мария Василева на работа

Академик Светлин Русев

© Юлия Лазарова

Академик Светлин РусевХудожникът Светлин Русев написа писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, с което го подкрепя срещу последните искания за оставката му, но го моли да "нареди" на директорката на Националната галерия Слава Иванова да назначи отново изкуствоведката Мария Василева. Според Русев, който е и част от художествения съвет към галерията, аргументите на директорката за непродължаването на договора на Василева са неубедителни, макар тя "да отиде твърде далече в протеста си".


Че уважаваният специалист Василева вече не работи в музея, стана известно покрай уволнението и последвалото възстановяване на работа на служителя Владимир Руменов. Тогава Василева обясни, че подобно на него напускането й е последвало телевизионна изява, в която е критикувала бутафоризирането на културно-историческото наследство. "На следващия ден бях привикана от директорката Слава Иванова, която притеснено ми обясни, че са


й се обадили "отгоре", с крясъци и викове,
и са я обвинили, че назначава само врагове", заяви Василева пред "Дневник".


На пресконференцията, посветена на скандала с уволненията и заплашителното писмо на Рашидов към БНТ, министърът отрече случая с думите "Вие нормални ли сте?", а като аргумент посочи, че не познава изкуствоведката. "Смятате ли, че един министър се забавлява с всеки портиер", заяви още Рашидов и посочи, че няма правомощия да "нарежда" уволнения и назначения.


Изкуствоведът д-р Мария Василева

© Цветелина Белутова, Капитал

Изкуствоведът д-р Мария Василева

В писмото си Русев поздравява Рашидов за пресконференцията, която нарича "достоен момент", но намеква, че като част от съвета към галерията е "станал заложник" на действия на директорката, които не одобрява. Художникът се чувствал заложник и на политическите интереси на лидера на ДСБ Радан Кънев (комуто Русев приписва надраскването на паметника на "Позитано" 20 от "хунвейбини"). Според художника лидерът на ДСБ нямал право да иска оставката на министъра, защото не се занимава с култура.


"Мария Василева няма място при тези, които ти искат оставката


— тя няма място там. Тя има нужда от галерията и галерията има нужда от нея",


пише нататък Русев. "Прочетох б-месечния отчет за извършената работа (публикуван тук - бел. ред.), който Мария Василева е публикувала вече, но и без него е ясно, че става дума за сериозен научен работник. Аргументите на директора, с които не продължи договора, не убеждават, и не само мен."


Според художника "Мария Василева отиде твърде далече в протеста си, но по необходимост ще се увери, че спасението не е там, където го търси, а в галерията — и това тя ще го разбере."


Пред "Дневник" Светлин Русев отказа да разясни какво визира като причина за освобождаването на Василева. "Каквото съм написал, това е. Който следи случая, ще разбере", заяви той. Писмото излезе в понеделник в сайта "Епицентър" и в онлайн и хартиеното издание на "Труд", където обаче абзаците за Мария Василева липсваха. След възражението на Русев днес е публикувана и втората част.


Драги Вежди,


Надявах се, да се видим след обявяването на Художествения съвет, но очевидно, че в цялото напрежение около писмото ти до Националната телевизия, не ти е било до задачите на съвета и правилника на галерията, за които смятах да говорим.
Може би писмото ми в определен смисъл е закъсняло, но тъй като затишието около замерянето и "поливането с фекалии" (извинявам се, авторството не е мое) не променя създаденото напрежение, си позволявам, от илюзиите на личния си изстрадан опит, да се
опитаме поне частично да успокоим и без това цялостното ни напрегнато
съществуване.
Позволявам си и от примера на преодолени взаимоотношения и от двама ни в името на общата кауза — Национална галерия и изграждането ѝ, да споделя тревогата си и потърся разбиране и подадена ръка от всички, които в името на съграждането са готови на действие над личните пристрастия.
Навремето, не си спомням по какъв повод, Тончо Жечев сподели, че на подадена ръка не се отказва! Мисля, че с подобно разбиране се постигнаха неща, на които дълги години щяхме да бабуваме и да си прехвърляме проблемите от власт на власт, от правителство на правителство, обезсмисляйки усилията на тези преди нас и затруднявайки тези след нас.
Говоря само за неща и действия, в които по една или друга причина самият аз съм участвал и имам сравнително обективен поглед. На откриването на Националната галерия — Квадрат 500, не като протоколен куртоазен акт, а като реален факт, казах, че доживяхме и ние като френските президенти, които след всяка власт оставяха по един музей! Всичко друго — преди и след това — приказки, противоречия и т.н. — остава без значение!
С това не искам да те защитавам — и музеят, и връщането на "Шипка" 6 на Съюза на художниците, и възстановеният Театър в Пловдив, и са аргументи със значение.
Пресконференцията, която даде, и извинението, и личната ти оценка на изключителното интелектуално присъствие на Георги Ангелов в българската култура, и обяснението за състоянието ти след клеветата на един от участниците (а това, ако не се докаже, е чиста клевета), мисля, че това беше колкото мъчително, толкова и разумно поведение. Бойко Борисов в свой стил го нарече "посипване на главата с пепел", други видяха задължителна съобразителност, а всъщност има един достоен момент с висока лична емоционална цена, които съм в състояние да разбера. Това би трябвало да се съзнава и от тези, които ти искаха главата, и от тези, които го приемат като нормална служебна необходимост.
Има обаче нещо друго, което в момента е по-тревожно и което ни прави заложници на действия и поведение извън протеста или привързаността ни в най-чистия им вид. Мога да разбера всеки, който по някакъв начин е в културата да иска оставката на министъра и на който и да е служител в тази система, но когато видях Радан Кънев, "културния специалист" ген. Атанас Атанасов, (другия "специалист" до него не го познавам) да искат оставката на министъра, не осъзнавайки (а може съзнателно), че правят заложници на техните политически интереси, морал и поведение хора, които са извън политиката и които воюват от позиции с аргументи на културата не на техните амбиции!
И досега не ме напуска ехидната усмивка на това момче Радан Кънев, когато хунвейбините от неговото политическо младежко обединение бяха нацапали като "творчески акт" композицията на Л. Далчев на ул. "Позитано"! На същия този Далчев, на когото с охота четем емигрантските писма, забравяйки скулптурите в Съдебната палата, релефа на паметника на "Съветската армия", паметника от Матхаузен, величествения пантеон в Пловдив "Бунта", фигурата на Климент Охридски, малката концлагеристка и т.н., и т.н.
За съжаление от другата страна се появиха твои "защитници", които по-добре да се скрият с конюнктурните си изцепки и да не ни връщат в плагиатското си минало!
Подобна подкрепа реално направи заложници достойнството на артисти, които по своему те защитиха.
Заложник се почувствах и аз, и колеги, които знаят за какво става дума при подобна "защита". Заложник се чувствам на всяко съобразително действие и поведение и на директорката на Националната галерия, с което се разминаваме!? Превръщането на реалните проблеми в някаква барикада измества професионалното им решение и дава възможност за агитки с извънкултурни интереси. На един съвет (в чиято добронамереност не се съмнявам) да напусна Художествения съвет попитах къде отивам — зарязвам всичко, което е кауза, с всичките битки и противоречия, и отивам при Слави Минеков ли?! Съжалявам!? Ти нямаш нужда от защита – и най-добронамерената ще бъде обявена за режисирана? Когато някои политици и държавници се научат да ходят на изложби и разберат какво означава изстрадването и изграждането на един музей, когато клеветникът се научи да си плаща в съда за клеветата, тогава може да говорят с аргументи на културата!
Драги Вежди,
Не бих ти писал това писмо, ако не познавах драматично-конюнктурната история на Националната галерия. Навремето (1988 г.) за 15 минути ме разкараха като директор на Националната художествена галерия и директор на дирекция "Галерии" в Министерство на културата. След това досега следваха низ от уволнени, съкратени, наказани, пенсионирани директори и уредници. Уволнявани и отново връщани, и отново уволнявани – и пак възстановявани с право и без право!
Всичко това натовари НХГ с пристрастия, противопоставяне и разделяне, които изправят всеки нов (стар) директор пред професионални и чисто човешки изпитания. Изпитания, пред което е изправена и новата Национална галерия, особено след обединяването на двете институции — нещо само по себе си необходимо и задължително. Изпитания, пред които е изправен целият професионален екип с всички нови и стари проблеми.
Прочетох 6-месечния отчет за извършената работа, който Мария Василева е публикувала вече, но и без него е ясно, че става дума за сериозен научен работник. Аргументите на директора, с които не продължи договора, не убеждават, и не само мен. Мария Василева няма място при тези, които ти искат оставката — тя няма място там. Тя има нужда от галерията и галерията има нужда от нея. Да не забравяме, че тепърва предстои изграждането и завършването на Галерията за съвременно изкуство.
Разбирам, че нещата много болезнено се задълбочиха — обидата и огорчението тегне над поведението и на най-чистите намерения и реално обслужва не съзиданието, а стихията на разрушението.
Дълбоко се преплетоха емоционални, професионални и служебни страсти и в момента всеки един от нас съзнателно или не става заложник на проблеми и взаимоотношения, които невинаги са най-конструктивните!
Досега, при няколкогодишната ни работа, не съм те подвеждал и имах пълно доверие и разбиране от твоя страна.
Имам една молба (нямам самочувствие за съвети). Нареди (не моли) на Слава Иванова да продължи договора на Мария Василева.
Мария Василева отиде твърде далече в протеста си, но по необходимост ще се увери, че спасението не е там, където го търси, а в галерията — и това тя ще го разбере. Знам каква ще бъде първата ти реакция — и твоята, и нейната, но не само заради Вас, но и заради себе си, за собствените си илюзии и вяра във възможностите ни за сътрудничество. Обидата и огорченията не отминават лесно, но над тях има неща — по-важни и по-истински. Подадената ръка струва много повече — и това го знаеш.
Говоря от лично изстрадан опит. Преживял съм толкова обиди и огорчения и знам, че в момента, в който им се подадем — сме загубени. Напълно разбирам наранената ти човешка гордост и чест при това, което се е изсипало върху теб при предаването, и едва ли ще е последно. Преживях го в личен план, и то точно, когато излизах от болница преди няколко месеца.
В едно от тези многотиражни вестничета, в които всеки може да напише всякакви гадости, без да отговаря — такава мръсотия и лъжи се изписаха, с толкова низост, клевети и лъжи ме посрещна изписването от болница, че ако имах малко по-слаби нерви, трябваше да постъпя в друг тип лечебно заведение.
С две писма до главния редактор го помолих не да се извини, да се разграничи от материала. Уви! Малко го засяга, че някой в неговия вестник е наклеветен и омърсен!? Естествено полемика и отговор са безсмислени! Заведох дело и както си му е редът, ще трябва да си платят за лъжите и клеветите. В това не трябва да се съмняват.
За съжаление "свободата" на словото по други поводи продължава с други клевети. Много пъти съм казвал, че ако през седмица не ме споходи някаква гадост, имам чувството, че съм умрял!
А винаги се намира някой да ми напомни, че все още съм жив!
Защо ти го пиша и това?
Колкото и тъжно да е, и твоят истински отговор е в съда!
Жалко!
Един художник съди друг художник!
Бъди здрав!
Светлин
25 юли 2016
Р.S. Не ползвам и не чета фейсбук. И няма да мога да стигна до цялата "добронамереност", с която ще бъда зачетен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Олеле, майко, жената просто трябва да им тегли една майна на тия ДС-та

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Освен патриорах на "храма" на Ванга, Св. Русев не е ли ченге?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Точно Светлин Русев да те защитава... М-ммм.

 4. 5 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Другарски съвет му дава колегата.

  Защо ако не да?!
 5. 6 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Т'ва пиянде докога ще го търпят? По-голяма пародия от този простак да е министър на културата трудно мога да си представя, може би само Азис ще го надмине, но той поне няма да прави толкова глупости.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 6. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  Въпросния "храм" на Ванга, е някаква странна смесица...! Рисунките на Светлин Русев по стените, сами по себе си са, някакъв абсурд! Комунист, да рисува по стените на храм...!
  Отделно в двора, има нещо, като малък музей, в който са подредени всякакви снимки на различни комунистически величия, които са посещавали Ванга! В същото време, кодошите на ДС са дебнели наоколо и са тормозели хората, които са ходели там...!

  Бивш tww09306483.
 7. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Гневно

  Гадни долни гнусни нищожества са Рашидов и Светлин Русев. В правилата на съвършена тодорживкоска наглост, простотия и мерзост иска Мария Василева да целуне гнусната миризлива ръка на Веждито, да подвие опашка и да застане на определената и ясла.
  Еми не сте познали бокл*ци ниедни! За разлика от вас нищожества неграмотни, Мария е експерт, чудесен професионалист и ЧОВЕК с ДОСТОЙНСТВО! А това празните ви алкохолизирани глави и алчни душици никога няма да могат да разберат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 9 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Започвам да мисля, че по-прости от артистите няма. Труд е поискал мнението на Рашидов преди да публикува писмото до него, а оня, е бил посъветван да поиска да се махне името на конкретното лице, за да не излезе след това, че има шуро-баджинащина или че действа под натиск. Глупака Русев пък възразил, че бисерите му били съкратени и сега ще гледаме сеир. Рашидов не знае какво да прави - да уважи молбата на признат колега или да се прави, че не се поддава на натиск. При това Русев, ако и да се мазни, е имал глупостта на напише, че договора със служителя е прекратен поради критиките към министера. В това положение, за Рашидов е по-добре да каже, че договорът е изтекъл и не е в неговите правомощия да се сключи нов, тъй като не той е работодател, но както казах, артистите са доста тъпи и може на свой ред да реши да демонстрира великодушие, което пък ще затвърди усещането, че действа под натиск и на принципа аз на тебе, ти на мене. Свине!

 9. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  комунистическо лизане
  и фамилиарничене.
  слветлин русев си е номенклатурен художник
  по призвание. рашидов се е омазал в корупция.
  особено след последните явни подаръци
  от държавата за гергов и тим във Варна.
  долни корумпирани мафиоти.
  и даже се опитват да го легитимират.
  да ви **** у ******.

 10. 11 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всичко си е постановка, двамата се познават достатъчно добре за да си общуват с писма.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 11. 12 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега не е зле и леля Ванга да си каже тежката дума,Неша ще осигури комуникационно дебата..

 12. 13 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този другар от първата снимка защо е облечен като американски кравар, а не е с идейно близките си ватенка и ушанка?

 13. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Гневно

  Рашидов действа в това министерство не като мултак, а като простак.
  За разлика от Светлин Русев аз желая свалянето на Рашидов от министерския му пост.
  Като аргумент мога да напомня изхвърлянето на дългогодишния диригент на българската филхармония от временно назначената от мултака простакеса.
  Този човек стои в основата на завоювания авторитет от нашата филхармония в продължение на много години.
  Сега, благодарение на някаква самовнушила си чувство за неотместимост службашка, българската филхармония губи лице и авторитет!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Весело

  [quote#13:"penchoo"]Този другар от първата снимка защо е облечен като американски кравар, а не е с идейно близките си ватенка и ушанка?[/quote]
  Отлично попадение!
  Промотираните по тошово време приемат символиката като основно изразно средство...
  Приемат символиката толкова сериозно, защото с нейна помощ избягват (и са избягвали) всякакви опасни за улашената им душица рералности.
  От друга страна обаче те горките до толкова се вживяват в символичното, че тотално и съвсем несимволично загубват връзка с действителността.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  “Пред “Дневник" Светлин Русев отказа да разясни какво визира като причина за освобождаването на Василева."


  Сигурно е искал да си спести зиненадата, когато след това го прочете!

  I Want To Believe
 16. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Светлин Русев е болезнено амбициозно, обществено досадно, езотеро-мафиотско нищожество с претенции за аранжьор на чужди работи. Като аранжьор е скучен и повърхностен (виж Квадрат 500 отвътре), но като една "Нешка Робева с четка" е специалист по всичко. Нагла и безсрамна е публичната му, непоискана защита на безспорно качествената Мария Василева от уродливото му морално братче Веждю. Дълбоко увредени номенклатури, затлачени и овъртяни във властови зависимости.

  Мария Василева няма да я мисля. Тя е достатъчно мощна за да живее щастливо и работи успешно далеч от тия свински черва.

  Navigare Necesse Est
 17. 18 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 844 Гневно

  Прочетете статията, а сега погледнете календара, пак прочетете статията и пак погледнете календара. Пише 2016-а, нали? Да, ама не! Годината е 1976-а и комунизЪма и социлизЪма изобщо не са си тръгвали от тия ширини, разни партийни г*золизачи и партократи си разменят писма, уволняват и назначават, гаврят се със съдбите на хората, само защото тези хора има различно мнение от тяхното и го изразяват публично.

  Мария Василева би трябвало да им се изплюе в мазните мутри, и да продължи професионалния си път далеч от тези хора. Надявам се, че не е зависима от подаянията им и може да го направи.

 18. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Пошъл театър от слаби актьори, изкарващи си хайвера и уискито с халтура.
  Не е добре да си името в устата им , което те си подмятат пред публиката.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 20 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "mihail_p":

  Подаръци няма, Гергов ако иска нещо, ще трябва да си плати. Пък и не ги решава Рашидов тия работа.

  Въобще Веждичката може и да е боклук, ама няма да го разкарат, щото който и да сложат все ще има недоволни. Истината е че културата никога не е била приоритет. Нито сега, нито по времето на Орешарски, нито преди това. И няма как да е приоритет - те здравеопазването от 25 години не могат да го оправят, болниците са като от филм на ужасите, какво остава за музеи и галерии.

 20. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#20] от "bakkardi":

  приоритет е.
  за усвояване на средства за култура
  от европа.
  за това искат веждито и оня другия боклук
  димитров да правят диснилендове
  с европари. то за това е и това прехвърляне на собсътвености.
  за да може гергов да вдигне капитала, защото
  е мажоритарен акционер и да ги прилапа терените.
  междувременно европроектите са пуснати.
  така че червения боклук ще свинее за наша и
  на европа сметка.

 21. 22 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Един боклук пише до друг боклук, не знам защо ни занимават

 22. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  комунистът си е комунист.

 23. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Весело

  "когато видях Радан Кънев, "културния специалист" ген. Атанас Атанасов, (другия “специалист" до него не го познавам) да искат оставката на министъра, не осъзнавайки (а може съзнателно), че правят заложници на техните политически интереси, морал и поведение хора, които са извън политиката и които воюват от позиции с аргументи на културата не на техните амбиции!"

  "И досега не ме напуска ехидната усмивка на това момче Радан Кънев, когато хунвейбините от неговото политическо младежко обединение бяха нацапали като "творчески акт" композицията на Л. Далчев на ул. “Позитано"! "

  Като гледам коментарите, видимо пишещите не са си направили труда да прочетат писмото, затова си позволих да отбележа само два цитата...

  I Want To Believe
 24. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#24] от "2.50":

  я се дръж за полата на шаенкова.
  и си плащай за осветлението на
  паметника на съветските окупатори,
  разбра ли бе бригадирче.

 25. 26 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Аман от тези лапачи от людмилието....няма отърване от тая комунистическа пасмина на соц. реализма

 26. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#25] от "mihail_p":

  Разбрах тъ!
  Не беше чел писмото, но компетентно дефекираше във форума отдоле! - Както обикновено, сладък, както обикновено!

  I Want To Believe
 27. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#22] от "marinyotov":

  Тези боклуци ръководят културата вече 75г с малки паузи.Е как да имаме култура?

 28. 29 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "morf":

  Много съдържателен коментар. През тези четири десетилетия под мъдрото ръководство на все същите партократи в България един приличен художествен музей няма. Няма и да има. Бутафорните институции - досущ държавни хранилки - това е резултатът.

 29. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Уникална държава, уникален министър.

 30. 31 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Време е наистина Рашидов да си ходи, когато и да си тръгне от поста все ще късно!

 31. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Както винаги, Светлин Русев е много хлъзгав, няма смелостта твърдо да се обяви срещу простотията на Рашидов и решително да даде подкрепата си за Мария Василева , която "отишла твърде далеч в протеста си".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#24] от "2.50":
  Радан Кънев и Атанас Атанасов са депутати и имат правото да искат оставката на който и да било министър. А тези, които боядисаха паметника, чиито автор не желае да е на това място, нямат нищо общо с Радан Кънев и Атанас Атанасов.
  Важното в това писмо е, че "Мария Василева е стигнала твърде далеч в протеста си" и въпреки това (т.е. след като критикува няма право да работи в галерията, но ще се направи изключение, за да има кой да върши работата на другаря Русев) да бъде върната. За да и запушим устата.
  Това е долната гадна същност на това нищожество.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  [quote#33:"Gopeто"]А тези, които боядисаха паметника, чиито автор не желае да е на това място, нямат нищо общо с Радан Кънев и Атанас Атанасов.[/quote]

  Само където сучат от една фондация!

  [quote#33:”Gopeто"](т.е. след като критикува няма право да работи в галерията, но ще се направи изключение, за да има кой да върши работата на другаря Русев)[/quote]

  Въх, не думай! Светлин Русев е 33-ти набор, каква работа по-конкретно имате предвид? Хайде да докарате до неговата възраст в активно състояние пък да видим какво нищожество с каква същност ще бъдете?

  I Want To Believe
 34. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#34] от "2.50":
  Дай боже всеки му да доживее и по-голяма възраст от Светлин Русевата с акъла си.
  Моят дядо доживя такава възраст, беше с акъла си, спорехме, радвахме се на световното по футбол 1994 -та. Но откакто се помня дядо ми е пенсионер. Пенсионира се като директор.
  Светлин Русев няма място в музея.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  [quote#35:"Gopeто"]Светлин Русев няма място в музея.[/quote]

  Светлин Русев не се е натрапил в музея!
  Човеът, както си казва в прав текст има една кауза - пластичните изкуства. По времето на Русенския комитет имаше гражданска позиция, с която рискува много. Беше пканен на закуската с Митеран! Голям дарител на изкуство е! За това, за което го ползват има най-важното - опит и капацитет! Безспорен факт е, затова и колегите не го атакуват, освен един - споменат е в писмото!

  I Want To Believe
 36. 37 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Стига вече с тоя Светлин Русев - посредствен художник, но уникален интригант. Колко десетилетия си прави гавра с творци?! "Падрето" му казваха по времето на соц-а. Всички автори зависеха от него! И това продължава и сега! Докога, бе?!

  4itatel
 37. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1396 Весело

  Тоа пък,*2,5*,вече е спИцИЪлист и по халтурата!Я марш на ....

 38. 39 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 768 Разстроено

  "Днешните наши поетеси - на два строя метреси"(Р. Ралин)!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 39. 40 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "tww09306483":

  точно това нещо трябва да не се бара, а да се запечата в народопаметта като паметник на суеверието и песимизма, характерен за периода

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK