Председателят на Върховния касационен съд обжалва по-лекото наказание на Владимира Янева

Председателят на ВКС Лозан Панов

© Анелия Николова

Председателят на ВКС Лозан ПановПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е обжалвал решението на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да накаже Владимира Янева само с "понижаване в ранг за срок от три години", съобщи пресцентърът на ВКС.


Във вторник с 11 гласа "за" колегията наказа бившия председател на Софийския градски съд (СГС) с мотиви, че Янева не се е грижила за организацията на работата по начин, по който да бъдат постигнати най-добри резултати и не е следила за навременното изписване на актовете от своите колеги и други дисциплинарни нарушения.


На гласуване бе подложено и алтернативно предложение - за налагане на най-тежкото наказание "уволнение", което събра едва четири гласа. Панов не участва в гласуването, тъй като то бе по негово и на бившия правосъден министър Христо Иванов предложение.
Янева подаде оставка като ръководител на СГС по друг повод - разработката "Червеи", заради която и главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването й, но след като премиерът Бойко Борисов направи публичния коментар, че не само подслушващият, а и съдията, който е давал разрешенията за подслушването, трябвало да получат 400 години затвор. По този повод срещу Янева започна и друго дисциплинарно производство, което е спряно до приключване на наказателното дело "Червеи", по което Янева получи условна присъда на първа инстанция.


Панов е подал жалба до Върховния административен съд срещу решението на съдийската колегия, тъй като според Панов доказаните действия и бездействия от страна на Янева обуславят налагането на най-тежкото по степен наказание – "дисциплинарно освобождаване от длъжност".


"Обжалваното решение не е постановено с оглед на събраните доказателства, доколкото същите безспорно установяват наличието на допуснатите дисциплинарни нарушения, но наложеното наказание не съответства на тяхната тежест, като не са взети предвид критериите при определяне на наказанието, посочени в чл. 309 от ЗСВ", смята още Лозан Панов.


Според законовата разпоредба следва да се вземат предвид тежестта на нарушението, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено нарушението, и поведението на нарушителя, аргументира се председателя на ВКС. В жалбата пише още:


"Негативното въздействие върху обществото на допуснатите нарушения и накърняването на престижа на съдебната власт


изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени с оглед на обезпечаване на справедлив процес и гарантиране на правото на защита на гражданите и организациите."


Затова според Панов не е приложена точно законовата разпоредба относно правната квалификация на деянието, а именно действия или бездействия, с които се накърнява престижът на съдебната власт. Освен това Панов посочва, че в решението на съдийската колегия липсват изцяло мотиви за вида на наказанието.


Председателят на ВКС твърди: "Като не е осъществила основните си правомощия да ръководи и следи за организацията на работа на Софийския градски съд във всичките й направления: разпределяне на функциите на своите заместници, организация на работата на съответните отделения, създаване на правила и механизми за преодоляване на свръхнатовареността на съда, организация на работата на съдии, съдебни помощници и съдебни служители, разпределението на делата съгласно принципа на случайното разпределение, обезпечаване на работата на сигурността на информационните системи на съда, допуснала е нарушения при командироването на съдии, при разпределянето на съдебни заседатели, не е съумяла да обезпечи и гарантира достъпа на гражданите до справедлив процес, съдия Янева е допуснала тежки нарушения на задълженията си."


Според Панов освен това


не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски


а за цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, която граничи с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда.


В жалбата пише, че като последица от поведението на съдия Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на зам.-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела.


Липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата.


Според председателя на ВКС несправянето с проблема с натовареността е доказано, че е не само по обективни причини, а са констатирани умишлени действия и решаване на въпроса с оглед личността, което е довело до несправедливо и неадекватно управление на човешките ресурси на съда. "Именно умишлено създаденият хаос и безредие са способствали за облагодетелстване и кариерно израстване на едни съдии за сметка на други. Наличието на посочените нарушения е категорично установено от приложените по дисциплинарното дело материали, които налагат категоричен извод за допуснати множество нарушения, свързани с неизпълнение на законоустановените правомощия на съдия Янева в качеството й на административен ръководител" – мотивира се Лозан Панов.


Преди време Панов и правосъдният министър Екатерина Захариева обжалваха и отказа на съдебния съвет да накаже заместничката на Янева - Богдана Желявска.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Весело

  .... "понижаване в ранг за срок от три години".Това сигурно е много тежко наказание,защото един път ще намалее заплатата и втори път бакшишите.

 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Лозан Панов - Президент!!!

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Братски съд по путино-български модел.

  В загниващия Запад, който съвсем скоро ще се разпадне, тази нямаше да помирише повече магистратски пост. А, може би и кариера на юрист.

 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2566 Неутрално


  Лозан Панов е прав, но зад гърбът на Янева ( и не само ) стоят много хора и интереси . Янева отдавна трябваше да си е тръгнала и все пак тя е едно малко звено от веригата на престъпниците .
  Така беше вече 26 години и без ИСТИНСКА правосъдна реформа или правосъден борд - така и ще си продължава ... до кога - нямам представа ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#3] от "foreverman77":

  " В загниващия Запад, който съвсем скоро ще се разпадне, тази нямаше да помирише повече магистратски пост . "


  Абсолютно вярно !

  ++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#3] от "foreverman77":

  Все пак, бяха семейни приятели с Цветанов, не може толкова тежко да я наказват! Толкова изстрада горката жена...!
  Какво ще си помислят редовите ГЕРБ-аджии, като гледат, как хвърлят на кучетата, такива заслужили кадри на правосъдието? Недопустимо е! Едва ли не, искате да злепоставите Цветанов и целия ГЕРБ! Недейте така, с лошо...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  само така.
  въздаването на правосъдие
  и усещането за справедливост
  е най-липсващото в България.

 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#2:"Infernus"]Лозан Панов - Президент!!! [/quote]
  Аз мисля че демократичната съдийска общност ще загуби един безспорен авторитет сред магистратите ,ако Л.Панов бъде издигнат за кандидат за президент. И нямайте никакво съмнение ,че "плавзмодиите" от ВСС ще поставят свой себеподобен на негово място .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1372 Весело

  Нима има надежда за кошницата ябълки и гнилото няма да заразява повече? А ако и ВСС поне веднъж спре и/или накаже явна корупция, то ще повярвам в преобразуването на тиква в каляска.

 10. 10 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 292 Неутрално
 11. 11 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#6] от "tww09306483":

  Така е...как можах да си го помисля...все пак "наш човек"
  Ако "нашите хора" видят, че ги предаваме така...никой няма да иска да се присъединява към "нас"
  Или..ние си пазим хората

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  "накърняването на престижа на съдебната власт"
  Освен Янева, това го направи и ВСС със своето решение. Така че , никой не очаква нещо да се промени.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  [quote#2:"Infernus"]Лозан Панов - Президент!!! [/quote]

  Абсолютно! Нека десните (ако още има такива) да го издигнат за кандидат! А не да търсят никому неизвестен някой!

 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Съгласна съм с Лозан Панов!

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  " Нека десните ( ако още има такива ) да го издигнат за президент "


  Лозан Панов, Христо Иванов, Илиан Василев - ДА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#3] от "foreverman77":

  Братски съд по путино-български модел.

  !?
  Ха-ха

 17. 17 Профил на izd58309978
  izd58309978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  това е единствения свестен човек в цялата прогнила система

 18. 18 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#2:"Infernus"]Лозан Панов - Президент!!!

  [/quote]
  ... по-скоро съдия в предстоящо дело срещу лицето Борисов...

  Колкото повече, толкова повече!
 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Любопитно

  [quote#9:"Лелка"]А ако и ВСС поне веднъж спре и/или накаже явна корупция, то ще повярвам в преобразуването на тиква в каляска. [/quote]

  Да, ама ако в полунощ, "каляската" пак стане тиква, а бившата семейна приятелка, пак яхне метлата?!...

 20. 20 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#2] от "Infernus":

  Кажи направо Радан,той без това си мисли че от него зависи държавата,и че добре че е той,та оцеляваме,иначе щяхме да измрем до сега без него.

  sdg
 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Прави му чест! Принципно, кои доказателства за нарушения не са взети предвид, така се прави! Браво!

 22. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  [quote#18:"Meчо Пух"]... по-скоро съдия в предстоящо дело срещу лицето Борисов...

  [/quote]

  Абсолютно!

 23. 24 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Ако ВСС наистина разследваше "Яневагейт"...
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html

 24. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  [quote#24:"Наблюдател"]Ако ВСС наистина разследваше "Яневагейт"...
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html [/quote]

  Въпроси към Сотир Цацаров:

  Имал ли е среща с Бойко Борисов вечерта на 11.02.2015 сряда и обсъждал ли е с него на тази среща аферата „Червеи“ и ролята на Владимира Янева в нея. Настоявал ли е Борисов да се повдигне обвинение срещу Янева?

  Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015, петък. Коментирал ли е с Янева производството по делото „Червеи“? Обещавал ли е на Янева, че ще гледа „да завоалира нещата“ така че ако има нарушение все едно Янева е „подведена“?

  Присъствал ли е на неформална среща с членове на ВСС на 17.02.2015 привечер? Инструктирал ли е членовете на ВСС, че Янева трябва да бъде отстранена? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

  Звънял ли е на 18.02.2015, сряда, вечерта, на Владимира Янева от служебния си телефон? Казал ли е, че прокуратурата ще образува производство срещу Янева и ще внесе във ВСС искане за нейното отстраняване?

 25. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  [quote#24:"Наблюдател"]Ако ВСС наистина разследваше "Яневагейт"...
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html [/quote]

  Въпроси към Георги Колев

  Бил ли е поканен на среща със Сотир Цацаров на 17.02.2015 привечер? Кой го е поканил? Знае ли кой е присъствал на тази среща? Разговарял ли е с Янева на 18 и 19.02.2015 относно предстоящото й отстраняване от ВСС? „Сговарял“ ли е членове на ВСС на 19.02.2015 по време на заседанието за отстраняването на Янева?

  Въпроси към Христо Динев

  Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015? Обсъждал ли е с нея следствени действия, които я касаят? Обсъждал ли е с нея процесуални действия на Апелативна прокуратура като изискване на документи от СГС.

 26. 27 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  [quote#24:"Наблюдател"]Ако ВСС наистина разследваше "Яневагейт"...
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html [/quote]

  Въпроси към Ясен Тодоров

  Звънял ли е на Владимира Янева на 17.02.2015 вторник? Казвал ли е по телефона или на живо на Янева, че Бойко е пратил при него свой доверен човек, за да му каже да не я закачат?

  Въпроси към Димитър Узунов

  Имал ли е кореспонденция с премиера Борисов относно Владимира Янева? Предавал ли е съобщения от премиера за Янева по телефона или по Вайбър. Разговарял ли е с Милка Итова по случая с Янева?

 27. 28 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  [quote#24:"Наблюдател"]Ако ВСС наистина разследваше "Яневагейт"...
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html [/quote]

  Въпроси към Милка Итова

  Разговаряла ли е с Димитър Узунов относно Янева в периода 13.02 – 17.02? Предавала ли е съдържанието на разговора на Владимира Янева?

  Виждала ли се е с Теди Дренска след вторник 17.02.2015 и обсъждала ли е с нея среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров, на която Цацаров е дал инструктаж да се отстрани Янева? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

  Въпроси към Теди Дренска

  Съобщавала ли е на Владимира Янева по телефона информация получена от Милка Итова за среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров на 17.02.2015, на която Цацаров е казал, че Янева трябва да бъде отстранена?

 28. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10181 Неутрално

  Прави му чест на Лозан Памов, че се бори срещу статуквото на безличните, каквото и да му струва. Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 30 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#20] от "Svetlio":

  Лозан Панов няма нищо общо с мазния комуникатор Радан, доста преди Радан да се възползва от оставката на министъра на правосъдието като предизборен ПР, Лозан Панов заяви подкрепата си аз него, като каза цитирам "министър Иванов беше самотен в съдебната реформа". Беги от тука с тоя Радан.

  Дела трябват, а не думи.
 30. 31 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Браво Лозане!!! Само така.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 31. 32 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Във властта им е да решават човешки съдби и да ликвидират бизнеси за милиарди , а когато се издънят - наказанието - мъмрене .

 32. 33 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Представям си с какво нетърпение членовете на ВСС чакат да му изтече мандата на Л.Панов. Много кирливи ризи им извади и в доста обяснителен режим ги пусна.Мафията в тоги не ги кефят такива неща.

 33. 34 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#30] от "Infernus":

  От руското посолство ли ви карат да говорите такива откровени лъжи и глупости? Щом ти си против Радан, значи човекът е точен.

 34. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "не е приложена точно законовата разпоредба относно правната квалификация на деянието, а именно действия или бездействия, с които се накърнява престижът на съдебната власт. Освен това Панов посочва, че в решението на съдийската колегия липсват изцяло мотиви за вида на наказанието."

  Мнозинството във ВСС прави каквото им скимне

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK