"Политическа група 5" гласува против концесията на автобусните линии в София

Заседание на СОС Венци Мицов Светльо Витков

© Анелия Николова

Заседание на СОС Венци Мицов Светльо Витков



Политическа група 5" гласува с 4 гласа "против" и един "въздържал се" за концесията на 16 автобусни линии в София, съобщиха от политическата формация, в която влизат "Глас Народен", "Движение 21" и ПП Зелените.


Липсата на независим експертен анализ е основният мотив за позицията на "Политическа група 5".
Според представители на неправителствени организации липсват точни разчети, които да обосноват представените от "МТК Груп" цени за километър пробег.


От сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" също настояха за отлагане на доклада, тъй като считат, че общественият интерес не е защитен. Докладът обаче беше приет от транспортната комисия с гласовете на съветниците на ГЕРБ и БСП.


Концесията е със срок от 8 години, а цената й е 141 млн. лв. Според вносителите на доклада, внесен през март, сделката цели да спести на Столична община 15 млн. лв. Тази сума трябва се изплати на фирмата като обезщетение по съдебното дело, в което компанията обжалва решение на общината от 2008 г. Междувременно ВАС намали дължимата сума трикратно - на 5 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK