Прокуратурата е спряла тихомълком разследването по аферата "Яневагейт"

Прокуратурата е спряла тихомълком разследването по аферата "Яневагейт"

© ДневникПрокурорът Димитър Петров от антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура е спрял разследването, образувано във връзка с изтеклите разговори между отстранената от председателския пост на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщи "Капитал". Това е станало с постановление миналата седмица като "Капитал" се позовава на източници в държавното обвинение.


Спиране на досъдебно производство е различно от прекратяване. При спиране е възможно то да бъде възобновено.


Пред изданието прокурор Петров е отказал категорично да даде информация защо е спрял разследването, което започна в края на миналата година. То е заведено срещу неизвестен извършител за използване на незаконно техническо средство за "негласно събиране на информация", т.е. срещу лицето, което е направило записите. От записаните разговори излязоха данни за търговия с влияние, за намеса по проверки и в кадровата дейност на ВСС. Записите са правени в началото на 2015 г. по времето на скандалите в Софийския градски съд и обвиняването на Владимира Янева за разрешенията, дадени по делото "Червей".
До преди месец по разследването не е имало никакво движение. След като "Капитал" е отправил писмени въпроси, тъй като прокурорът е поискал въпросите в писмен вид, за да ги приложи по делото, то е отищло в по-горната, апелативна, прокуратура, с искане за удължаване срока за разследване. Малко след това досъдебното производство е спряно.


Потъване на разследването, противно на твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че ще се занимава и със съдържанието на разпитите, е поредното замитане на скандала, белязал съдебната власт в края на миналата година, отбелязва "Капитал".


Тази седмица ВСС реши да наложи по-леко наказание на Владимира Янева, като вместо да я уволни, каквото предложение имаше заради проблемите и нарушенията при управлението на Софийския градския съд, съветът реши да я понижи в ранг, което се отразява само малко на заплатата й.


По реда на Закона за достъп до обществена информация "Капитал" се е сдобил и с материалите от преписката по проверката "Яневагейт", извършена от Етичната комисия към ВСС. Скоро след като започна тази проверка, тя бе прекратена с мотива, че няма данни за нарушение на Етичния кодекс.


За стенограмата от изслушването в тичната комисия четете тук.

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK