До края на септември общинските болници в София ще имат нови директори

УМБАЛ "Света Анна", откриване на спешно отделение, спешна помощ, Окръжна болница

© Цветелина Белутова, Капитал

УМБАЛ "Света Анна", откриване на спешно отделение, спешна помощ, Окръжна болницаДо края на септември ще бъдат избрани директорите на седемте диагностично-консулатативни центрове в София - "ДКЦ VI, "ДКЦ ХII", "ДКЦ XVII", "ДКЦ XVIII", "ДКЦ XXV ", "Дентален център II - София", "Медицински център XXXI - Нови Искър".


Нов управител ще има в акушеро-геникологичната болница "Тина Киркова", а в "Шейново" срокът на сегашният директор изтича през април 2017 г, когато ще бъде обявен конкурс.


Процедурата за избиране ще бъде в три етапа
"За целта ще бъде създадена конкурсна комисия от общински съветници, която да одобри кандидатите. Самата процедура протича в три етапа - кандидатстване по документи, създаване на изпитна тема, по която ще бъдат изслушвани кандидатите и встъпване в длъжност на новите директори", каза пред "Дневник" председателят на постоянната комисия по здравеопазване д-р Веселин Милев.


Контрольори ще следят средствата на Столична община за здравеопазване


Предстои да бъдат назначени контрольори, които да следят финансовото състояние на общинските болници и качеството на здравните услуги. Първоначално предложението предвиждаше те да встъпят в длъжност без конкурс, но от Комисията по здравеопазване взеха решение и за тези позиции да има конкурс, въпреки, че вече беше изготвен списък с предложените кандидати. Според Милка Христова от БСП изискванията за постъпването на тази длъжност са твърде неясни за подобна позиция. Кандидатите трябва да имат 5 -годишен професионален опит и висше образование.


"Ако няма конкурс, то това може да се тълкува единствено като политически назначения. Контрольорите на практика са нашата връзка с общинските здравни заведения и начинът, по който се изразходват парите за здравеопазване", каза Христова, която е част от състава на здравната комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK