Горанов предупреждава за масови фалити на университети

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановФинансовият министър Владислав Горанов предупреждава членовете на кабинета на последното му заседание, че е възможно да се стигне до масови фалити на университети в близките две години. Това се случва по повод предложението на образователния министър Меглена Кунева за отпускането на допълнителни над един милион лева на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ).


Повод е влошеното му финансово състояние, като средствата щеотидат за разплащане на просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014 – 2015 г. и за разплащане на задължения за строително-монтажни работи. Разговорът става известен от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда.


"Предлагаме тази оздравителна програма, която да балансира бюджета на университета с оглед на тежкото финансово състояние на висшето училище и невъзможността за обслужване на възникнали задължения и предприемане на неотложни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на всички негови звена и дейности", казва Кунева пред колегите си.
"Без да съм лош пророк, проблемът на Великотърновския университет няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година- две за масови фалити на висши училища", казва финансовият министър Горанов.


По думите му университетите са се оказали неподготвени за демографският натиск, заради което има незапълнен прием в почти всички висши училища. "За пример, приемът по право в Софийския университет не е запълнен в момента. Това го давам само като пример колко е реален проблемът в системата на висшето образование и колко с времето сме подценили грешния стимул, който се дава с финансирането на база на екстензивно развитие, финансиране на база на прием и финансиране на база на един студент", казва още Горанов.


Според него може да се напраят елементарни неща, които да премахнат тези стимули и да принудят автономните висши училища да се съсредоточат върху местата където те са най-ефективни.


"За последните 25 години системата на висшето образование обрасна със специалности, причудливи, в отделните висши училища, които доведоха до там, че в традиционно силните си направления, когато са създавани тези висши училища са заменени от изучаване на икономика например или всякакви други неприсъщи за технически училища", казва още финансовият министър.


Той призовава Кунева да предложи спешна реформа. Според нея пък реформата е факт. "Искам да споделя с Вас, господин премиер, колеги, че реформата във висшето образование е факт. Наблягаме на качеството. Свиваме разходите така, че тези специалности и тези университети, които са жизнеспособни, да се концентрират там усилията. Разбира се, съобразяваме с академичната автономия на висшите училища, но да се издържат 50 специалности в университет, в който само три от тях или пет от тях са наистина качествени, няма смисъл", казва още Кунева.


В разговора се намесва и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. От него се разбира, че са водени разговори за предприемане на мерки за свиване на дейността на университетите, включително закриване и обединяване на звена, отпадане на излишни специалности. Дончев дори предлага да се въведе мораториум върху разкриването на нови структури, включително университети, колежи и филиали. Според него може да се допусне изключение единствено за Северозападна България.


"Въпреки всичко приемаме точка 25, тъй като бяхме поели ангажимент към иначе автономен университет, но когато стана въпрос за пари- тогава не са автономни от държавата. Но така или иначе вземаме това решение", слага край на дебата премиерът Бойко Борисов.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1878 Весело

  Закривай!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  И без това са много за малка България в която 1/3 от населението са пенсионери.Нека останат 9-10 висшите училища,но да се увеличи качеството.

 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  а специално за Великотърновския, този университет е обсебен от ченгета и тъпанари на ДС.

  с горчивина си спомням кръглите маси в защита на Олигарски и Пеевски и контрапротестите организирани от тамошния ректор.

  нямаме нужда от подобни държавни университети!

  студентите му ще се прехвърлят в софийски, бургаски свободен, нов български и т.н. а най-добре в германски, или американски университети.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#3:"полувишис"]студентите му ще се прехвърлят в софийски, бургаски свободен, нов български [/quote]
  хахаха ,,, бургаски свободен и нов български - фалгманите на посредствеността и некадърността..


  с много ПР.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  рИформа закъсняла с над 20 години.. Посредствени, мързеливи, неадекватни на съвремието преподаватели и администрация чакат да докопат до пенсия..
  И после - "Ама защо пенсията ми е такава?"

  Ами каква да е - учите химици на технологи отпреди 30 години и социлистически "маркетинг"..

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Като не остана матрял в България !!! може да се очаква. Доброто "управление" на Бойко оставИ държавицата без матрял за университети. Има само за болници, ама благодарение на доброто "управление" и за тях скоро ще се очаква масови фалити. Ще има далавера, ако се инвестира в няколко крематориума.

 7. 7 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни."

  Прекалено много ВУЗ-ове има в Бг. Няма нужда!

 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  където искат, там да отиват студентите. ако са свободните университети са посредствени, никой няма да ходи там. и това е красивото на пазарната икономика.

  докато държавните университети са пълни с глупаци, тъпанари и закрепостени ченгета на ДС.

  аз пари от моите данъци за такива университети не искам да давам.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Реформата е закриване на 2/3 от т.нар. университети, а останалите да произвеждат търсени специалисти, а не безработни.

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За втори път съм съгласен с Горанов, първия път беше когато посъветва БСП първо да си оправят бакиите с партийната каса, и след това да дават акъл за държавната.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 685 Неутрално

  тези фалити трябваше от късните 90-те да са факт.
  от Горанов се иска само да не налива пари залудо отново в нечий любим алма матер!

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Не държа непременно да съм прав, но имам чувството, че българското висше образование има за цел не да подготвя студентите, а да осигурява доходи на преподавателите. Така, че предстоящите фалити може би не са толкова лоша прогноза.

 13. 13 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#3:"полувишис"]
  а специално за Великотърновския, този университет е обсебен от ченгета и тъпанари на ДС.

  с горчивина си спомням кръглите маси в защита на Олигарски и Пеевски и контрапротестите организирани от тамошния ректор.

  нямаме нужда от подобни държавни университети!

  студентите му ще се прехвърлят в софийски, бургаски свободен, нов български и т.н. а най-добре в германски, или американски университети.[/quote]


  +++++++++++++++++++++++++ ВТУ е в Топ 5 на най-гнусливите и безсмислени "университети" в БГ. И там както и на други места, просто си купуваш една диплома, която е без никаква стойност днешно време. До тук имам 2 и се отказах от трета, защото полза никаква от тях. Преориентирах се към сертифициране директно към школи и курсове на вендорите, като преподаването там е безупречно+ сертификат който се признава навсякъде. Шансовете там да научите нови неща е са безспорни, докато в българските университети (за което пак си плащаш) новото на актуалност и преподаване е пълна трагедия Имам нови колеги, току що завършили икономически университет а не знаят елементарни неща. В страната има 56 университета и с изключения на 5 от тях всичко останала о е за затваряне. Там не се прави наука а шепа мухлясали професори правят пари на гърба на хора които дори нямат елементарно ниво за да стигнат до студентката скамейка.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 14. 14 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Това е така за да могат много преподаватели да имат топло местенце, не мога да разбера защо техническите специалности учат по 4 математики, като в предметите се ползват максимум 2.

  Освен това трябва и обединяване на специалностите, вместо до 3ти курс да се учат всякакви глупости, като философия 2-3 икономики и т.н. нека се почва направо с математиките и специалните предмети.
  Никъде по света няма толкова тесни специалисти, имат механикал инж. Тук за да си механикал трябва да си завършил ОВ в техническия и ВиК в УАСГ + курс за ФФС и Газоснабдяване, луда работа. Затова като дойде западна фирма и поиска механикъл попада на зле подготвени кадри.

 15. 15 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 638 Весело

  Закрийте Библиотекарския университет!
  Ааааа, де!?

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1000 Весело

  Може да е дИмУкратичнУ, но не е нормално, местата във ВУЗ-овете да са толква раздути, че да са повече от завършващите средно образование!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нормално. 50 университета за 8млн. човека са лееееекоооо множко.

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5408 Неутрално

  Както ги създадоха управляващите досега, да закриват независимо под каква форма. Университетите в по-голямата си част се ползват да намалят "скритата" безработица.

 19. 19 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Размечтаването на Горанов, докара държавата до там, че да закрива университетите и учебните заведения, и после иска да управлява отново. Защото не вземете 5 млрд заеми за образованието, нали бяхме много стабилни.

 20. 20 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Първата стъпка е обединение на университетите. Които преподаватели се съпротивляват, да бъдат съкращавани! Второ уволнение на всички ректорски (сегашни и бивши) докарали университетите до такова дередже, трето спиране на пенсиите на бивши ръководители виновни за сегашното състояние!
  Ректорът да няма власт за финансите в универстета, а за такъв да се назначава от министъра на образованието и науката мениджер!

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#3] от "полувишис":

  Ти пък се разбърза да закриваш, а ?
  ВТУ е един от малкото смислени университети извън София, с многогодишна история и традиции в хуманитарните науки, с отлична база в чудесен град. И да - ченгето легкостут успя за два мандата да го направи от печеливш губещ, и това са неговите дългове, които се плащат сега !
  Да спре тъпата държава да плаща за безумно хилядите юристи, социолози, пиари и прочие безсмислени специалности, и нещата ще се натъманят !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тъжничко е с образованието в България, а с висшето, още повече. Пишат се оценки за външен вид, според настроението на изпитващия, предават се нескопосани писмени и курсови работи... Сами себе си лъжем и това е. Пари няма, няма и откъде да дойдат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Весело

  Брях, ко фалира НБУ, отидЕ и Лабараторията!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 24. 24 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не съм съгласен, че университетите ни давали топли местенца за преподаватели. Имам познати, които преподават и във ВТУ, и е СУ. И на двете места им се плаща повече от мизерно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Напълно съгласен с Горанов. Няма нужда от толкова много университети.

 26. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  “..."За пример, приемът по право в Софийския университет не е запълнен в момента...„Браво! А ние, които се мъчихме навремето, като се състезавахме за 1 място в СУ в специалността „право“, с над 30-40 конкуренти, пием една студена вода- жалко за усилията ни....Еййй- кандидатстудент за специалността „право“ в СУ да си на днешно време!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 28 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Напълно си прав. Аз лично завърших ВТУ. Учебниците които си купувахме, трябваше да са чисто нови, в някои случаи дори по списък с факултетен номер. Единствената разлика между стария и новия учебник беше, цвета на корицата, нищо друго. Дори примерите бяха същите. По Цени и ценообразуване например, учебника се вземаше лично от преподавателя, срещу подпис в списък. На първата страница на учебника имаше написано точно какво трябва да научиш за изпита и точно това ти се падаше на изпита. Материала беше не повече от 2-3 страници. Трябваше задължително да присъстваме на лекциите. На изпита нямаше оценка под 5. Като това беше с всички мои колеги, не само с мен.

 28. 29 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 532 Неутрално

  А какво ще стане с този в Перник ???? Горанов да не изяде винкела.....

 29. 30 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#24] от "lechevalier":

  Те не печелят от заплата, а от продадени учебници. Един преподавател по микро или макроикономика може да си продаде учебника на всички икономически специалности плюс специалност право, които в първи курс също учат икономика.

 30. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#27:"Логика"] с над 30-40 конкуренти[/quote] грешката е моя- става въпрос за 300- 400 конкурента, а не за 30-40 конкурента...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  всъщност разбрахте ли се за бюджета му и излишъка ти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 33 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно  => ДА започне закриването

  с Библиотекарския !!!  целеустремено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 33. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Това е положението-няма вече достатъчно деца,а голяма част от тях не се интересуват не само от висше,но и от каквото и да е образование.Други пък отиват да учат в чужбина.Закриват се училища,следващите ще са университетите.

 34. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#21] от "роджър":

  Пламен Легкоступ пое ВТУ преди 2 мандата с 8 милиона лева излишък, а го остави с около 8 милиона недостиг. Някой да му търси сметка?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 35. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  разкриват специалност ловец на покемони и готово .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 37 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 475 Неутрално

  На малка България и трябват не повече от 10-тина университета. Другото е организирана схема за раздаване на заплати на мързеливци и некадърници и за раздаване на дипломи без покритие на чалгари, кифли и полуграмотни диванета.

 37. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  За терторията и населението на страната едва ли има нужда от повече от 10-15 университета.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Отдавна е време!

  Доброто е заразно
 39. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#31:"Логика"]грешката е моя- става въпрос за 300- 400 конкурента, а не за 30-40 конкурента... [/quote]
  Бях в първи курс през 81-а. В 9 млн. България целият /единствен/ ЮФ беше 400 души /през 85- вече бяхме 700/, сега са 14 000 студенти в 14 факултета, при 7 млн население, и незнайно колко учат в чужбина ... даже в русенското ТУ има ЮФ - от к'ъф зор ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#37] от "Gaijin":

  Още по-просто е - държавата премахва държавната поръчка и финансирането по нея. Не може при завършващи около 32 000 студента да има държавна поръчка за над 70 000 студенти. Студента си взема заеми с облекчени условия, държавата и бизнеса дават стипендии....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 41. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 978 Неутрално

  без сериозни реформи, но не ала куневица няма да стане. Разделяне на истински университети, в които се прави наука с допълнително финансиране и съответно рязане на печатнците на дипломи, в които науката е свдена до учебнокръжочна дейност и се четат знания от времената на Лагранж. Така слабите университети ще отидат в небитиопо по естесвен начин, студентите ще си правят сметка къде и какво да учат. Разбира се трябва да има защитени специланости и университети.

 42. 43 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#1:"Тюфлекчия"]Закривай![/quote]

  Ааааа, недей така!

  Закривай- ама после да не плачите, че има вече сервитьорки и продавачки без висше!

  Майтапът настрана- някъде четох, че в България има 52 висши учебни заведения! Ами направете ги 152, и после се чудете що не можели да се напълнят. Вече и овчарите трябва да имат висше, за да ги напълниш със студенти...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 43. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Спокойно, чак масови фалити едва ли ще има! Но определено ще има свиване във висшето образование, което разбира ще доведе до още по масово заминаване на деца в чужбина, и разбира се ше задълбочи демографската криза! Къде е причината, ами първо няма деца, второ, ами нямаме индистрия, без да спорим вижте какво изнасяме, вина разбира се има и държавата, която дава пари на калпак, без да разбере че техническите специалности са с повече разходи!

 44. 45 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Първопричината за проблемите на висшето образование в Бг не е толкова в многото университети, а в ниското ниво на кадрите в тях и протекционизма към сегашния преподавателски състав. Колко професори, завършили западни университети, преподават в Бг? Ако си завършил докторантура примерно в елитен университет (топ-100 или топ-200) в света или в САЩ, можеш ли да започнеш да преподаваш в БГ (ако много, много искаш)? Ами не, защото първо няма да ти признаят званието и дипломата. Но ако си завършил УНСС (който не е дори в топ-1000), нещата се уреждат веднага. На Запад "кръвосмешението" е неприемливо (т.е., наемането като млади преподаватели на кадри, току-що завършили същото висше уч. заведение).

  Imagination is as important as knowledge.
 45. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  "Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни."

  Фалитът е най-нормалното нещо, когато субектите не са в състояние да се адаптират.
  За съжаление, както в здравеопазването, така и в образованието са замесени сериозни мангизи и съотв. интереси, така че ще се "рита до последно"

  I Want To Believe
 46. 47 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Привличането на хора, правещи или поне допрели се до световната наука, зависи силно и от заплащането и условията за изследователска работа. Които зависят от финансовата осигуреност на университета, т.е. приходите му от студентски такси, държавни субсидии, грантове и приходи от външни проекти. Ако държавната политика се промени в посока на привличане на качествени кадри от чужбина, които могат да вдигнат нивото, докарат грантове и приложни проекти, центрофугата на естествения отбор постепенно ще се завърти. Мотивацията на студентите, поставени в силно конкурентна среда за ограничен достъп до преподаватели и проекти на световно ниво, ще се подобри. Амортизираните преподаватели или ще трябва да си вдигнат нивото (за което може да им се предложи едногодишно обучение на Запад, частично спонсорирано от държавата с условие за връщане в БГ), или ще отпаднат. Сегашният безкраен студентски купон с ниски такси, преписване и купуване на изпити или постепенно ще секне, защото ще има конкурентен модел, или може да се обособи като алтернативно обучение без особена перспектива за житейска реализация (еквивалентно на курсове по интереси).

  Imagination is as important as knowledge.
 47. 48 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  При съвременното темпо на иновации и развитие на наука и технологии, растежът и просперитетът на страните зависи все повече от образованието на населението. Затова на Запад вече се разработват и налагат стимули и модели за образование, продължаващо цял живот (life-long learning). Не става въпрос за вечни студенти, а за периодично опресняване на знанията на специалистите, допълнителни квалификации, удовлетворяване на интересите и нуждите от развитие на хората и т.н. Иначе компетентността, получена в университетите, се амортизира за 15-20 г. Тоест, няма нужда да закриваме университети и да се превърнем в страна от третия свят по темпове на развитие, а да помислим какво трябва да предлагаме като ниво на знания и допълнителни квалификации. Частният сектор вече го разбра, затова се правят академии по софтуер, банково дело и т.н.

  Imagination is as important as knowledge.
 48. 49 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 225 Неутрално
 49. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Много са тия самонавъдилите се измислени школа, които сами си сложиха университет в наименованието, на които документацията на "студентите" е световно...непризната. Истинските университети колко са, да не би нещо ново да е отворено. Главният проблем са малкото пари и малкото население. Няколкото милиона забегнали зад граница, вече от доста години си личи че ги няма и децата им също ги няма. А от това което остана, доста мат`риал, е от тези, които и на училище не си пращат децата, нищо е са цели тайфи и са постоянно бременни.

  мурзилка
 50. 51 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#47] от "Columbus":

  Ти май говориш наизуст, кой завършил молекулярна биология и защитил докторантура на запад, ще дойде в БГ, ами той просто няма какво да направи, няма да има нужните пари и апарати!

 51. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#47] от "Columbus":

  Момчета и момичета, бъркате висше учебно заведение с научно-изследователски и проекто-конструкторски институт.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 52. 53 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Като алтернатива на университетите, може да се направят всякакви практически курсове към Българска Стопанска Камера например. Подобно нещо има в Германия и е доста успешно.

 53. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#48] от "Columbus":

  Дано на тези, които правят академии за софтуер, не им хрумне да направят 3 месечно обучение например за хирурзи...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 54. 55 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не е нужно да преоткриваме топлата вода - вижте Китай и Ю. Корея например. Те активно лобират пред сънародниците си, завършили елитни световни университети, да се върнат да преподават в родината си, като им предлагат супер изгодни условия за това.
  Дори протекционистична Франция, която има дългогодишен проблем с установяването на английския като най-използван език, вече търси преподаватели, завършили в англосаксонския свят, за да вдигнат нивото на френското образование и подобрят конкурентоспособността на френската икономика. Естествено, тези преподаватели ще си водят курсовете на английски...

  Imagination is as important as knowledge.
 55. 56 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#35:"mitko11"]Пламен Легкоступ пое ВТУ преди 2 мандата с 8 милиона лева излишък, а го остави с около 8 милиона недостиг. Някой да му търси сметка? [/quote]
  Аз не съм учил във ВТУ, не живея във ВТ, не зная какви точно са числата ... кой да му потърси отговорност ?
  Някой написал ли е поне един сигнал за безобразията и бездарието му ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 56. 57 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#55] от "Columbus":

  Разбирам, че копираш отнякъде, но си посочил конкурентноста на икономиката, е виждаш ли такава в БГ просто няма, форума се кефи, че произвеждаме седалки и кабели, е защо е необходимо затова да идват кадри от чужбина!

 57. 58 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#51] от "ban":

  Има европейски схеми за финансиране на подобни проекти, по които може да се кандидантства за оборудване. Дори ако се кандидантства от по-слаб университет, кандидатурата се ползва с предимство. Само дето leading researcher трябва да има някаква тежест и credibility.

  Imagination is as important as knowledge.
 58. 59 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  Колкото на Величко Адемов от Свищовската академия се потърси съдебна отговорност, толкова и на този...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 59. 60 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Така де, но същото важи и за болниците, и за личните лекари и за учителите, и за професорите /които са със средна възраст +75/, и за БАН, и не на последно място за полицаите. НО както е казал Д. Талев в един роман: "... последният комунист ще умре в България..." - така, че НЕМА да стане на този етап!

 60. 61 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#58] от "Columbus":

  Човече, оборудването е само част, всичко това има смисъл, ако има търсене от промишлеността, а такава няма... а и няма да има защото единствените инвестиции са селски цехове, нарочно правени между селата, за да обират бедни кадри, готови да работят за минимална заплата!

 61. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#58] от "Columbus":

  "leading researcher " - а има предимно партийна тежест и импакт фактора му е в областта на интригите....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 62. 63 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И без това ВУЗ-овете станаха прекалено много!

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Няма кой да закрие тези клоаки от комуняги и техни наследници с присвоени или взаимно раздадени титли,звания и т.н.хабилитирани празноглавци.Това са повече от 30 хил.хрантутници -научни работници.Комунизъм и комунисти са несъвместими с наука и научна логика.

 65. 66 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#64] от "Хи-хи":

  Оо, не само това, Баце ще се спаси като президент, а за реформаторчетата и седесарчетата ще се наложи да изплащат заеми, закриват и т.н. след което хората видят ли седесар ще го заплюват, ако въобще са останали хора в БГ, и всичко това заради лакомията на няколко наричащи се седесари!

 66. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#8:"полувишис"]ако са свободните университети са посредствени, никой няма да ходи там[/quote]
  МНОГО се заблуждавате колега, отиват там където е лесно за учене и им предлагат нещо свързано с лесна работа и премятане на папки. Примерно "Мениджър на водопад" или "Европейска администрация на древноегипетските пирамиди". Задължително мениджър и администрация, поне за ниво Европа а по-добре ООН или ЮНЕСКО. И шараните кълват.

  Ако кандидат студентите гледаха качеството и бъдещата реализация въобще нямаше да записват например в Югозападният, този общоизвестен развъдник на калинки. Да ама не, кадрите на ДПС пък и от другите партии там се записват. Защото няма дори нужда да ходиш на занятия, книжката се носи с такси за подпис, знам го от зам.декан там.

  Решението е просто, държавата да влезе в ролята си на регулатор. След като дава парите тя има и правото да определя за какво да се използват.

  Премахване правилото"парите следват студента" защото както казах студента има крайно неправилни виждания за пазара и деформирани мотиви за следване. Закриване на новоизлюпените подобия на университети и псевдо специалности, да останат традиционните доказали се. Или поне оставянето им без държавна поръчка. Вкарване на потребителите на кадрите /фирмите и т.н./ в оценката на броя, качеството и профила на необходимите им кадри, това е от решаващо значение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#56:"роджър"]Някой написал ли е поне един сигнал за безобразията и бездарието му ? [/quote]
  Години наред тук се пише за проблемите на образованието.

  Бъркате в принципа, трябва не да се гонят хайдуците един по един и да се виси над главата и ръчка всеки. А да се създаде механизъм при който като работиш в полза на обществото работиш и в своя полза.

  Легкоступ е пилеел и въобще се е държал така защото са създадени условия при които това става безнаказано. Нещо повече, поощрява се с механизма "парите следват студента". Този принцип поощрява приемането на всякакъв боклук и тикането му нагоре до диплома защото колкото повече боклук следва толкова повече субсидия получаваш.

  Да зависеха заплатите, неговите и на професорите от това какъв процент дипломирани специалисти са намерили работа, на каква заплата са и да видите как по цял ден и той и професорите ще висят пред офисите на фирмите да ги питат от какви кадри имат нужда. И ще късат безпощадно всеки който няма качествата защото ако го дипломират като остане без работа ще им смъкне рейтинга на университета, съответно заплатите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 68. 69 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred":

  А сега и ти се размечта, ами те фирмите имат нужда от продавачки, и ако примерно някой завършил молекулярна биология работи като продавач в плод зеленчук, това реализация ли е, или не!?

 69. 70 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#52] от "mitko11":

  Май се изказвате неподготвен! В университета на Британска Колумбия / намира се във Ванкувър/ има такъв научно изследователски сектор, който само от дарения привлича над 2 000 000 долара годишно. Кампусът им пък е невероятен. Олимпийските игри използваха три ледени пързалки, принадлежащи на вуза.

  Sic transit..
 70. 71 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Весело

  Всъщност фалити няма да има! На заседанието на правителството, на което горанов съобщава за фалитите присъствал и Борисов, който бил леко задрямал, и сънувал как бистришките тигри водят срещу реал на финала за кеш, чувайки фалит се стреснал и решил че става дума за футбол, веднага наредил на горанов да отдели сто милиона от преизпълнението над 1 милиард, а горанов така и не могъл да обясни че нестава дума за футбол, и че всъщност е на минус 1 милиард!

 71. 72 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Навремето, при много повече млади хора, имаше само един университет. И той даваше облика на България. Доста хора следваха в странство и после най-кадърните ги назначаваха в СУ да преподават. Това е качество.
  Верно, времената се промениха, ама явно има повече университети, отколкото са ни нужни. Пазарно общество - оставете ги да фалират, ако не могат се издържа сами. Има доста свободни пари в ЕС за наука, да си направят читави проекти и да си ги вземат...

 72. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#61:"ban"] нарочно правени между селата, за да обират бедни кадри, готови да работят за минимална заплата![/quote]
  именно . понеже вече им е скъпо дори във виетнам , не в китай .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 74 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 720 Неутрално

  За спортни зали има , за учение не , подайтИ СИ ОСТАВКАТА.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 74. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#69:"ban"]ами те фирмите имат нужда от продавачки[/quote]
  Зависи, зависи. Я прочети малко Капитал как високотехнологични производства реват за кадри. Че дори и се отказват от инвестиции тук защото трудно ги намират.

  Тя е малко вързана тази работа, не идват защото няма кадри а защото не идват няма работни места. Наскоро четох как Тръмп извикал шефа на Apple да обсъжда с него защо си изнася производството в Китай вместо да стои в Америка. И онзи му отговорил "Когато в Америка на вратата ме чакат 100,000 инженери както в Китай ще преместя заводите тук".

  Някой трябва да направи първата крачка, да инвестира в бъдещето. И начина го казах, държавата но съвместно с фирмите, заедно. Иначе ще произлезе поредният мъртвороден 5 годишен план, петилетки им казвахме навремето.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#69:"ban"]и ако примерно някой завършил молекулярна биология работи като продавач в плод зеленчук, това реализация ли е, или не!? [/quote]
  Естествено че не е реализация,не е по специалността за която е учил. Лесно се хваща по класификатора на професиите и по отчисленията за социалните осигуровки. И впрочем вече се прави и отчита в рейтинга на университетите. Въпросът е да се застане по-твърдо и да стане основен фактор. А не тъпото "парите следват студента".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  В България винаги се отказва да се вземе стратегическо решение в полза на държавата, ако то се конфронтира с местни групи по интереси, кланове, #Кой...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 78 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "a4kataaa":

  Моите познати преподава класически езици и не са писали учебници. Като цяло, авторите на учебници не са милиони. Животът на българския университетски преподавател не е мечта, повярвай ми. Както на масата работещи в България, всъщност.

 78. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Весело

  [quote#68:"Fred"]И ще късат безпощадно всеки който няма качествата защото ако го дипломират като остане без работа ще им смъкне рейтинга на университета, съответно заплатите. [/quote]
  Абе-е-е, почти е вярно. Аз лично бих отворил фирма, дето гарантирано да наема завършили. Дори ще доя от две места, хем ще имам гарантиран процент от "парите следват ученика" (щото ако нещо се обърка съм насреща), хем ще получавам пари от студенти, дето искат да вземат кетапа без учене (нали са сключили договор за работа ако завършат, та за къв да ги тормозят с учене и да ги спират на изпитите в университета), а и може некой да плати да работи (за стаж на подходяща длъжност)... Абе има ли държавни пари насреща, ще се намерят начини да се вземат. Виж, когато самите студенти започнат да плащат за акъл и знания, а не предимно за кетап, то нещата ще потръгнат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 80 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нито прасето, нито кунева разбират какво става.
  Не се интересуват.

  Отгоре е сикаджията.

 80. 81 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred":

  Естествено че така ще отговори, няма да каже я, че там производството му е за без пари, говорим за производство. Те всъщност и нашите хотелиери искат да внасят виетнамки, щот си мислят, че някой ще им работи за 500 лева три месеца!

 81. 82 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred":

  Вместо да реват за кадри, да ходят по гимназии и университети, да сключват договори със стипендии, да пускат обяви! Аз съм завършил хтму, когато бях в първи курс, целия университет беше облепен с огромни обяви от кремиковци, козлодуй, пирдоп, и т.н.

 82. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#82:"ban"]Вместо да реват за кадри, да ходят по гимназии и университети, да сключват договори със стипендии, да пускат обяви! Аз съм завършил хтму, когато бях в първи курс, целия университет беше облепен с огромни обяви от кремиковци, козлодуй, пирдоп, и т.н. [/quote]
  Това ми беше много криво когато бях на специализация 1997г в Шотландия. Цялата стена облепена с обяви за летни стажове за студенти. Обяви от фирми по цял свят, не само от Англия! И си мислех "Ние както сме се отворили за света какво ли ще е ако същото е и при нас".

  Веднъж го поставих този въпрос и пред посланика на Америка на една среща в нашият университет "Вместо да идват нашите студенти да мият чиниите в летните ваканции, защо не се обърнете към вашите големи компании да идват на стажове при тях? Някаква държавна програма както сега летните бригади. Ние ще ви съдействаме да са най-добрите, във взаимен интерес е". Измънка нещо, явно не им е държавна политика.

  Може и би ние трябваше да сме по-активни, направо да почнем да пишем до тези компании. Макар че нещо правехме, обмен на студенти по европейските програми. Но другояче си ги представям аз нещата, както в Шотландия, пълно с обяви, не да ходим и да се молим на администрацията за стажове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 83. 84 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#83] от "Fred":

  Не знам как е сега, но 98 бях в юнивърсити оф манчестер, професорите имаха грантове по 100 200 хиляди паунда, имаха оборудване, което ние едва сега имаме и то малко, студентите правиха дипломни работи във фирмите, да не говорим за дикторантурите!

 84. 85 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#75] от "Fred":

  Тъй ли? А защо тогава Китай изнася производства във Виетнам и Индия?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 85. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#79] от "gost22":

  Абе смееш се но съвсем определено мога да кажа, че задочниците са много по-мотивирани и по-качествени студенти от редовното обучение. Дори когато не работят точно това което следват.

  Проблема там е как да вмъкнем материала за 14 седмици в 4 седмици но криво ляво се успява. Фактически ако има добре разработен учебник се оправят. Аз още като студент не успявах да разбера, защо трябва да стоиш в една зала и пишеш записки както по времето на Паисий, нали има учебник където всичко е описано много по-подробно?

  Да не разправям пък какво може да се постигне със съвременните Интернет и компютърни технологии. Но и в това нещата опират до организация и стимулиране. Защото разработването на един урок с тези технологии е поне 5-10 пъти по-трудоемко от традиционният учебник. Отделно че трябва да ги владееш.

  И възниква въпросът, защо младият преподавател да отделя времето си за това вместо да напише 20-30 статии и стане доцент? И този въпрос го зададох на един симпозиум по проблемите на образованието. Измънкаха нещо, там все "генерали" се бяха събрали, обсъждаха генерални стратегии не проблемите на редовият "офицер"

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 86. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#85:"mitko11"]Тъй ли? А защо тогава Китай изнася производства във Виетнам и Индия? [/quote]
  КОИ производства? Не съм чул да изнасят производството на интегрални схеми за които са необходими тези инженери.

  Пък и време е да се разбере, че тези изостаналите държави не стоят на едно място. Само един от технологичните паркове на Индия произвежда повече компютърни инженери от цяла Америка. Вярно с качеството малко куцат но и то е въпрос на време, Китай също не започнаха блестящо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 87. 88 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  В България има прекалено много, абсолютно кухи откъм студенти университети, прекалено много "измислени" професори, прекалено много държавни и общински болници, които висят като камък на шията на държавния и общинските бюджети. Те са кухи, но приличат на огромни "черни дупки": изсмукват огромни средства, за попълване на алчни гърла. България първо трябва да реши проблема с демографската криза. То българи почти не останаха. Умряха от наркотици, затънали в дългове от хазарт и безумно отпуснати "бързи" кредити, разпратени по света да проституират. Над 90% от студентите в българските университети бяха българи. Циганите много рядко стига до университетите. Те се разселиха по западна Европа, за да стигнат примката на шията на западните социални системи. За тях от време оно не е важно какво работят, важното е да не работят.

 88. 89 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#85] от "mitko11":

  Абе и там са е напълнило с инжинери да знайш, те бежанците, инжинер до инжинера!

 89. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#43:"952"]някъде четох, че в България има 52 висши учебни заведения![/quote]
  Броят на местата за кандидат студенти е по-голям от броят на завършващите средно образование! Направо лов за студенти е, ходят по училищата и ги кандардисват да се запишат, без изпит. До това доведе принципът "парите следват студента" и безразборното откриване на вузове.

  Нормалното е за 1 място да се борят 3-4 кандидат-студенти, в по-дефицитните специалности по 10-15, така беше по мое време. Тогава ще може да се прави отбор на по-качественото.

  Може би е по-добре по другата система, лесно влизане но трудно завършване, отсяване по време на следването. В САЩ след първите 2 години остават половината, завършват бакалавър 1/4. А магистратура 1/3 до 1/2 от бакалаврите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 90. 91 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#87] от "Fred":

  "КОИ производства? "

  Например производството на дънни платки за сървъри и десктоп компютри. Всички дъна Фокскон, Асрок, Асус , които закупихме последните години, бяха произведени във Виетнам. Е, имаше и 3 платки, произведени в Индия. Още от времето на Нокия процесорните платки на елементарните ГСМ - и се произвеждат в Индия....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 91. 92 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#89] от "ban":

  Имам чувството, че там са повече любител-гинеколози....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 92. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#86:"Fred"]Абе смееш се но съвсем определено мога да кажа, че задочниците са много по-мотивирани и по-качествени студенти от редовното обучение. [/quote]
  Въобще не се смея, защото точно това посочвам — личния интерес на студента е в пъти по-мотивиращ от цялата държавна схема около висшето образование. Просто държавните пари, разпределени на калпак (бройка на студентите) са мотивация единствено за схеми и далавери.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 93. 94 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Абсолютно вярно++++

 94. 95 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#91:"mitko11"]Например производството на дънни платки за сървъри и десктоп компютри. [/quote]
  Това вече не са наукоемки производства. Роботизирани линии лепят SMD компоненти и после в пещта. Тестването също е автоматизирано. Виж, ако правят и налагат собствен дизайн това вече е друг разговор. Е, в сравнение с маратонките е напредък. Впрочем и тях вече роботизират, наскоро в Германия
  откриха такъв завод.

  Запада полека почва да се усеща какъв автогол си вкара с изнасянето на производството в Азия и почва да говори за реиндустриализация. Това е един от основните елементи в предизборната програма на Тръмп. Естествено ще става на база роботизираното производство, не за сметка на евтиният ръчен труд.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 95. 96 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#70:"antropos"]Май се изказвате неподготвен! В университета на Британска Колумбия / намира се във Ванкувър/ има такъв научно изследователски сектор, който само от дарения привлича над 2 000 000 долара годишно. [/quote]
  2М канадски долари, като за техните финансови разчети на университет са нищожна сума.

  мурзилка
 96. 97 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#75:"Fred"]"Когато в Америка на вратата ме чакат 100,000 инженери както в Китай ще преместя заводите тук". [/quote]
  Всъщност в САЩ има много специалисти в този сектор, които стоят без работа, защото китайци, индийци и пр. се продават за без пари.

 97. 98 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  [quote#95:"Fred"]Запада полека почва да се усеща какъв автогол си вкара с изнасянето на производството в Азия и почва да говори за реиндустриализация. [/quote]
  Аре пак лакърдии от предизборните. Сега, онзи в САЩ има да печели избори и му е простено да залъгва по-глупавите как ще връщал работни места, ама Вие поне преподавате на студенти, имате по-широки възгледи. Та тези производства се изнесоха защото беше труда беше скъп, та за да се върнат, трябва труда да стане по-евтин от труда в Китай. И не, в Китай труда не е скъп. Просто комунистите там въртят същия номер като у нас със скритото дотиране на износа през местната валута и вътрешния пазар, и им се получава, защото имат над милиард крепостни, а не щото много са напреднали. От друга страна, самите китайци изнасят най-евтиния труд в Африка (шиенето на евтини неща), та ако ще се изнасят работни места от Китай на пазарен принцип, то те ще отидат по същия този пазарен принцип където е по-евтино, а не при хората, дето са в двата най-богати пазара в света ЕС и САЩ. В тази посока, дали инженерите в САЩ или ЕС са по-евтини като обучение и заплати от тези в Китай?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 98. 99 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#65] от "adenauer":

  Почти във всеки университет има немалко бивши преподаватели по научен комунизъм и други такива учебни предмети, които изведнъж започнаха да преподават неща, от които нищо не разбират, например - средновековна обща история.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 99. 100 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Под 1% са българските кандидати по програма "Хоризонт 2020".

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/07/31/2803941_pod_1_sa_bulgarskite_kandidati_po_horizont_2020/#

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK