Реформата в образованието започва днес, директорите сменят имената на училищата

Децата в първи и в пети клас ще учат по новите програми, но със стратите учебници.

© Анелия Николова

Децата в първи и в пети клас ще учат по новите програми, но със стратите учебници.Смяна на имената на училищата, промяна на трудовите договори, смяна на печатите и промени на банковите сметки и на електронните подписи - това са първите стъпки, които училищните директори трябва да направят, за да осъществят реформата в образованието. Тя ще се прокарва с влизащия в сила от днес изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование, който бе приет от ГЕРБ и Реформаторския блок миналата есен.


От промяната на имената ще бъдат засегнати основно езиковите и математическите гимназии, както и средните общообразователни училища (СОУ), които ще трябва да бъдат прекръстени съответно на профилирани гимназии (ПГ) и на средни училища (СУ). На директорите няма да се налага да променят номера в регистъра БУЛСТАТ, става ясно информация, която е публикувана на специално създаден от просветното министерство сайт с въпроси и отговори за реформата.


Преди 15 септември в училищата ще трябва да бъдат формирани и обществени съвети, които да осъществяват граждански контрол върху образователното заведение.
Диплома за основно образование ще се взема след седми клас


Освен имената на училищата с новия закон се променя и структурата на образованието, като диплома за основно образование ще се взема след завършен седми, а не след завършен осми клас, както е сега. След това учениците ще могат да кандидатстват в профилираните и в професионалните гимназии дори и с лоши резултати на изпитите за национално външно оценяване.


Гимназиалното образование се разделя на два етапа - от 2020 г. първият приключва с национално външно оценяване след десети клас, а вторият - със задължителни матури след дванадесети клас, които още следващата година ще се провеждат след баловете. Заради новата структура на образованието до 31 май 2017 г. общинските съвети трябва да решат дали да съкратят един клас от основните училища, или да ги направят обединени - до десети клас включително.


Нови програми и стари учебници в първи и в пети клас


До 5 септември всяко училище трябва да разработи учебните планове за първи и за пети клас, децата в които са първите, които ще трябва да учат по новите програми, но със старите учебници. Единственият нов учебник, който ще се отпечата и ще е по училищата най-късно до края на септември, е по история за пети клас, където вече ще се учи античност.


Училищата ще имат възможност да променят до 30% от учебните програми, но само с разрешение на просветното ведомство. Това ще стана с проекти за т.нар. иновативни училища, които трябва да са готови и подадени до 31 януари 2017 г.


Без оценки до четвърти клас и точки на изпитите


С новия закон се премахва възможността учениците да повтарят от първи до трети клас включително при слаби резултати. Оценки по шестобалната система в тези класове също няма да има, а учителите сами ще решават как да "оценяват" резултатите. Все пак възможните категории са "отлично представяне", "много добро", "добро", "задоволително" и "слабо". За всяка една оценка ще трябва да има аргументация пред целия клас.


Точковата система за оценяване ще бъде въведена още през следващата година, но само за изпитите за национално външно оценяване, които ще бъдат по-малко.


И частните училища ще бъдат финансирани от бюджета


От 2018 г. частните училища и детски градини ще получават държавна субсидия. Финансирането ще се отпуска, при условие че обучението в тези заведения стане безплатно за поне 20% от децата. В тази група обаче задължително ще влизат учениците със специални образователни потребности, както и даровитите деца.


Очаква се контролът върху всички училища да се засили, тъй като се създава нова институция на държавна издръжка - Национален инспекторат по образованието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK