Първото дело за тероризъм не тръгна, съдът ще решава дали да го върне на прокуратурата

Адвокат Володя Йотов - един от защитниците на тримата подсъдими по делото.

© Георги Кожухаров, Днвеник

Адвокат Володя Йотов - един от защитниците на тримата подсъдими по делото.Специализираният съд не даде ход и отложи делото за тероризъм, по което подсъдими са трима сирийски граждани, които според обвинението са опитали да се присъединят към терористичните организации "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".


Причина стана това, че тримата са получили превода на обвинителния акт едва вчера и затова защитата им поиска отлагане на делото, с което се съгласи и прокуратурата. Според закона подсъдимите трябва да получат обвинителния акт поне 7 дни преди първото съдебно заседание, за да изразят становище. Защитата обаче поиска и прекратяване на делото поради пороци в обвинителния акт, за което съдът ще се произнесе в следващото съдебно заседание.


Според държавното обвинение Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Джасим са получили статут на бежанци в Германия, а през февруари са задържани в България при опит нелегално да влязат в Турция. Оттогава са в ареста. А обвинението им е за това, че с цел да участват в престъплението тероризъм са искали да станат част от "Мюсюлмански братя" и ИДИЛ.
Според обвинението привързаността към "Ислямска държава" се вижда от откритите снимки в мобилните телефони на обвиняемите, както и от комуникациите им с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като "само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "идвам при теб и умирам преди теб".


Ал Фанди Джасим: В обвинителния акт има само отрицателни неща


Служебните защитници - адвокатите Володя Йотов, Ивайло Абаджиев и Пламен Попадичев, заявиха пред съда, че делото трябва да се отложи, за да имат време подсъдимите да дадат становище по обвинителния акт. Според единия подсъдим - Ал Фанди Джасим, в обвинителния акт имал само отрицателни неща за тях, а не са прикрепени и някои веществени доказателства, които ги оневиняват.


Защитниците поискаха още всички материали по делото да бъдат преведени на арабски и да бъдат предоставени на подсъдимите, за да бъдат на тяхно разположение в ареста. Освен това обвиниха прокуратурата за медийни изказвания, с които се изнасяли доказателства по делото. Защитниците поискаха възможност да сравнят записите от специалните разузнавателни средства на арабски с превода им на български език. A тримата подсъдими отрекоха да са обсъждали в разговорите си участие в терористични действия и обясниха, че репликите им са извадени извън контекста. Допълниха, че на арабския една дума има много значения и е възможно да се получат двусмислия.


След съвещание съдът обяви, че задължителните според вътрешното и европейското право документи са предоставени на подсъдимите на арабски език. Съдът обаче прие, че и свидетелските показания, макар да не попадат в задължителния набор от материали, които се предоставят на родния им език, следва да бъдат преведени и предоставени на тримата, тъй като отговарят на изискването - че са от съществено значение за упражняване правото им на защита.


Съдът уважи и другото искане на адвокатите - на подсъдимите да бъде предоставено копие от извадките им от телефонните разговори и съобщенията, които са приложени по делото, на арабски език.


Не е в правомощията на съда да указва на прокуратурата как да се държи, заяви съдията на другото възражение на защитата.


Делото трябва да се върне на прокуратурата


Адвокат Володя Йотов заяви пред съда и бе подкрепен от другите защитници, че в обвинителния акт има пороци и следва делото да се прекрати и да се върне на прокуратурата. Според защитата обвинението е твърде общо, хипотетично и неясно. Има противоречие между обстоятелствената и заключителната част на обвинителния акт, като веднъж е записано, че подсъдимите са част от терористичните организация, а после, че са искали да станат част от тях. Прокуратурата използва като доказателства снимки на бойци, които са били в телефоните на подсъдимите, без да посочи кои са тези бойци, отбеляза още Йотов.


По думите му във всеки телефон може да има снимка на роднини на подсъдимите, които поради факта, че в Сирия се води война, било нормално да бъдат във военни дрехи. Според него няма и връзка между обвиненията и фактите по делото. През журналисти след заседанието той обяви, че се знае само, че са искали да преминат от България в Турция, за да видят свои роднини, като най-вероятно са поискали логистична помощ от хора в България. И според него няма доказателства, че са искали да стигнат до Сирия. А фразите, които според прокуратурата са показател за искането им да станат част от терористичните организации, са били извадени от контекста.Адвокат Попадичев заяви, че прокуратурата се позовавала на две реплики, които издавали желанието на подсъдимите да се присъединят към терористични организации, а те били трима. Освен това държавното обвинение не е посочило тероризмът, в който са обвинени, срещу коя държава е бил насочен, на кой континент. Той също повтори, че обвинителният акт не съответства на Наказателно-процесуалния кодекс, а адвокатът не знае да има отделен специализиран кодекс.


Според прокурор Детелина Ганчева искането на защитата да не се даде ход на делото поради неспазване на 7-дневния срок за връчване на обвинителния акт е основателно. Тя обаче не се съгласи с искането на защитата за прекратяване на делото и връщането му в досъдебна фаза, защото по думите й няма допуснати съществени нарушения и няма противоречие между обстоятелствената и заключителна част на обвинителния акт, както и между фактите и обвинението.


Следващото заседание ще е на 19 септември


В крайна сметка съдът реши да отложи делото заради спазването на 7-дневния срок за запознаване с обвинителния акт, като го насрочи за 19 септември. Като дотогава трябва да бъдат преведени и предоставени на подсъдимите свидетелските показания по делото, както и да им се предостави копие на извадките от телефоните им. В следващото съдебно заседание съдът ще се произнесе по искането на защитата за прекратяване на делото.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 396 Разстроено

  Ако започнем и терористите да пускаме на свобода, направо ще ни отнемат свободата

 2. 2 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Отново фойреврерки с цел да се отблъснат мигрантите от нашата страна и тук да минават само тези, които искат да си плащат, за да преминат транзит. Чиста работа - хем се реализират приходи от каналджийство, хем тук не остава чужденци с неясни цели и намерения.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  На тия само за имена може да им дадат присъда. Иначе сериозно - пак мърлява работа на някои инстанции...

 4. 4 Профил на razkolnikov
  razkolnikov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Защитниците поискаха още всички материали по делото да бъдат преведени на арабски и да бъдат предоставени на подсъдимите, за да бъдат на тяхно разположение в ареста"

  Кой трябва да плати на преводач за всички томове материали, бюджета ли? Да плати този дето ги е пратил в България!

 5. 5 Профил на csw59502549
  csw59502549
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Вие имате ли си представа колко ще струва превода от български на арабски? Да го платят защитниците, щом искат.

 6. 6 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Мда, когато терористи се срещнат с някакво правосъдие, то най-вероятно да бъдат оневинени.
  Защитата докарва от 10 кладенеца вода, че са чисти като утринна роса.
  Прокуратурата пак е свършила работата през куп за грош.
  Спомням си, че и онзи Мохамед, който трябвало да се върне в България от Германия беше чиста душа, даже плах и срамежлив. Стана и герой на сърцераздирателен филм за тежката съдба на бежанците... да...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Неутрално
 8. 8 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  А ние точно това правим.

  МИМ20
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4500 Неутрално

  Като можели да ходят където си искат независимо че били бежанци и отивали да видят роднини, защо тогава са искали да минат НЕЛЕГАЛНО границата?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 10. 10 Профил на #43c6dB
  #43c6dB
  Рейтинг: 1167 Весело

  Те не били говорили за бомби, ами за секс бомби.
  Не искали да гърмят, ами да се нагърмят..
  Не за пищови, ами за голи пищови.
  Не смятали да си точат сабите, ами да ги лъскат.
  И не да колят с чикийките, ами да дялат с тях

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Ми нормално — всяка ПР-акция в България по принцип се прави без нормални доказателства и винаги пада в съда. Поне този път няма издадена някаква измислена присъда, че после тези тримата да ни осъдят и да им платим по една торба пари на калпак.
  Ако нещо сте недоволни, обърнете се към прокуратурата и полицията и питайте защо повдигат обвинения без нормални факти и ставаме за смях пред света.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#5] от "csw59502549":

  да. няма да стане. и да стане, ще имаме същият казус като делото в пазарджик...

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах