ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

За 10 минути съветници от Варна одобриха придобиването на 29% от панаира в Пловдив (допълнена)

За 10 минути съветници от Варна одобриха придобиването на 29% от панаира в Пловдив (допълнена)

© Гиорги КожухаровСъветниците от постоянната общинска комисия "Собственост и стопанство" във Варна одобриха днес безвъзмездното придобиване на 29% от собствеността на "Международен панаир Пловдив" АД които представляват 16 314 400 акции. Те бяха собственост на държавата, но с решение на МС от миналия петък бяха прехвърлени безвъзмездно на община Варна. Останалите 20% от държавния дял в компанията бяха прехвърлени на Пловдив, но вчера съветниците в града отказаха да ги придобият. Мажоритарен собственик на "Международен панаир Пловдив" е бизнесменът Георги Гергов.


Утре, решението ще бъде обсъдено и от предстоящата сесия на общинския съвет в града.


Днешното гласуване във Варна отне около 10 минути, а срещу него се обяви единствено съветникът от "Народен съюз" Светлан Златев. От заседанието
отсъстваха двамата представители на групата на БСП


Борислав Гуцанов и Антраник Шакарян.


По-късно пред "Дневник" Гуцанов заяви, че закъснял за участие в комисията заради липсата на места за паркиране около общинската сграда, а самото заседание приключило твърде бързо.


"Аз лично бих подкрепил прехвърлянето на акциите, само ако то е обвързано с решаването на проблема с т.нар. Дупка в центъра на Варна", обясни Гуцанов


Става дума за започнат през 1984г. и недовършен строеж на търговски център на бул. "Княз Борис I". Днес обаче, за пореден път през последните дни, кметът на Варна Иван Портних отрече каквато и да е връзка между придобиването на дяловете от "Международен панаир Пловдив" и опитите на общинската администрация да реши проблема с терена на Дупката. Той е собственост на компанията "Търговски дом" АД, а мажоритарният дял в нея, както и в Пловдивския панаир, е на Георги Гергов.


"На този етап


няма никаква връзка между Дупката и придобитите акции


каза Портних. Община Варна смята да построи собствен експоцентър на терен до Двореца на културата и спорта в града, а участието ни като акционери в "Международен панаир Пловдив" ще помогне да ползваме опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм."


Според Светлан Златев днес членовете на комисията "Собственост и стопанство" във Варна са гласували "на сляпо" бе за да са били предварително запознати и с икономическото състояние на акционерното дружество.


"Разбрахме от колеги, че върху активите на компанията е бил учреден особен залог, а освен това тя има и непогасени задължения по банкови кредити, каза още Златев.


Вероятно като реакция на думите му, по-малко от час след като прехвърлянето на 29% държавен дял от "Международен пловдивски панаир" в полза на общината беше долуснато до разглеждане в Общинския съвет, всички негови членове получиха мейл с Устава на дружеството и копия от


два договора за учредяване на особен залог


върху "цялото настоящо и бъдещо имущество на компанията".


Според съдържанието на последните два документа "Международен панаир Пловдив" АД е заложил всички свои активи като обезпечение по два банкови кредита, отпуснати от "Уникредит Булбанк" през 2010 и 2014г. Първият кредит е в размер на малко над 13 млн. евро, а вторият за близо 19.6 млн. лв.


Часове преди днешното заседание на комисията "Собственост и стопанство" на Общинския съвет във Варна, категорично против придобиването на 29 % от "Международен пловдивски панаир" се обяви местната организация на ДСБ. В декларация, разпространена до медиите, от там нарекоха правителственото решение от миналия петък "данайски дар", "който има за цел единствено да защити интересите на г-н Гергов, ставайки той съдружник с община Варна".


В декларацията си ДСБ Варна призова общинските съветници в града по време на утрешното си заседание да не се превръщат "в параван на чужди интереси".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK