От догодина университетите може да получават повече пари за наука, но при по-строги критерии

С поправки в закона за висшето образование университетите бяха разделени на изследователски и образователни. Само тези, които развиват научна дейност, имат право на субсидия.

© Надежда Чипева, Капитал

С поправки в закона за висшето образование университетите бяха разделени на изследователски и образователни. Само тези, които развиват научна дейност, имат право на субсидия.От следващата година държавните университети може да получават повече пари за наука, но при по-строги правила за оценяване на научната дейност.


Образователното министерство ще преговаря с финансовото ведомство от 1 януари 2017 г. да влезе в сила новата разпоредба в закона за висшето образование, според която 10% от парите за университетите трябва да бъдат за научна дейност, обясниха пред "Дневник" от ведомството на Меглена Кунева.


През т.г. парите за наука са 8 млн. лева, а цялото държавно финансиране за университетите - 300 млн. лева. Ако тази сума се запази и за следващата година, парите за научна дейност могат да бъдат увеличени тройно, но това може да бъде и за сметка на други разходи.
В същото време обаче образователното министерство публикува за обществено обсъждане критерии, по които ще бъде оценявана научната дейност на висшите учебни заведения. Става въпрос за шест показателя, които са разписани в наредба за условията и реда за отпускането на държавната субсидия за научна и художествено-творческа дейност на университетите - брой научни публикации в списания, представени в световни вторични литературни източници; брой научни публикация във влиятелни издания; брой монографии; брой цитати на научни публикации от предходните три години по данни на Web of Science и/или Sсopus; брой статии в сборници от научни конференции, както и брой български и международни патенти.


Тези критерии ще влизат в специална формула, по която ще се пресмята средна оценка на резултатите от научната дейност за последните три години. За нея ще се гледа и броят на преподавателите. По сходен начин ще бъде оценявана и художествено-творческата дейност във висшите училища по изкуствата, където обаче ще се броят не статии, а спектакли, филми или изложби.


Парите за наука в университетите ще се разпределят на конкурсен принцип, като проектите ще се оценяват от специална вътрешна комисия.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Неутрално

  Още повече пари за наука ще има, ако университетите се съкратят поне наполовина, че и приемът и обучението на все по-малко и с все по-нисък успех и капацитет деца, клони към безумие !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Трябва да има критерий за даване пари само на учени до пенсионна възраст, а който няма публикации две години- никакви пари! Че и никаква заплата! Университетите и БАН са пълни с комунистически пенсионери на заплата като втора пенсия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Специална вътрешна комисия: ето къде е ключа от бараката. И като се започне с едни вътрешни конкурси...... отиде прозрачността та се не видя.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Има смисъл само ако парите за наука могат да се харчат и за прилични заплати, и за добро оборудване.

 5. 5 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вътрешна комисия ще разпределя пари на ВУЗ-ве за наука!!!!!!
  Къде отиде конкуренцията?
  Поредното "усвояване" на едни пари от правилните хора.

 6. 6 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Горанов заплаши с фалит на университети. Пари ще има, но само за послушните.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А кога ще се направят университетите наистина независими, понеже онази "независимост" от 89-та година (тогава ли беше) е пародия.
  Държавните университети принадлежат на студентите, а не на ректорите!!! Студентите трябва да избират ръководството!!!

 8. 8 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И пак,за да получиш субсидия трябва да изпълниш толкова критерии.

  marinov1018
 9. 9 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 630 Весело

  [quote#7:"cristo_n"]Студентите трябва да избират ръководството!!![/quote]

  И викаш, който пише най-много шестици той да е ректор?
  Айде пак да помислиш.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  [quote#7:"cristo_n"]Студентите трябва да избират ръководството!!! [/quote]

  Това пък откъде го измисли и къде го има?

  Точно криворазбраната демокрация, при която всичко се решава от общото събрание, е причината за тргичното състояние на университетите. Не може лумпените, които винаги са мнозинство, да решават.

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  По принцип посоката на МОН е вярна, но пак са побългарили идеята. Най-добрите, с коефициент над 2, ще получават 100%, тези с коефициент между 1 и 2 - 90%, а тези с коефициент под 1 - 80%. Разликата между най-добрия и най-лошия университет е 20% в субсидията, макар че може да е 100 пъти в научната продукция.

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  А премахване на държавната поръчка и простотията "парите следват студента" кога?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Идеята не е лоша, без последния абзац - нали има критерии - брой публикации,патенти, спектакли... Тогава вътрешната комисия за какво е ? Съответният автор/колектив са минали вече ситото на националните/международните публикациии и прочие. Една вътрешна комисия първо не е независима, второ прави процеса по-тромав.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Весело

  До коментар [#11] от "galapagas":

  Намекваш, че Библиотекарският институт няма да получава субсидия?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  Не намеквам, а пише в наредбата, че библиотекарският ще получава 80% от субсидията за СУ и МУ-София.

 16. 16 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#10:"galapagas"]Не може лумпените, които винаги са мнозинство, да решават. [/quote]

  Затова- нека малцинството от властимащи лумпени да решава всичко, така ли ?

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Разбира се, че и с университетите, ще се случи това което се случва в цялата страна, обезлюдяване, закриване и т.н. Пък и страна без промишеност, просто няма нужда от университети, иначе министрите лобират за частниците, но и там няма желаещи да плащат огромни суми за измислени специалности!

 18. 18 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#12:"mitko11"]А премахване на държавната поръчка и простотията "парите следват студента" кога? [/quote]

  Т.е. да плащаме хиляди левове, както в частните "университети", така ли ? Или филиалът на Русенски университет в Силистра да получава субсидия, колкото факултетите в СУ ?

  Истинският проблем /поне в СУ откъдето имам пресни наблюдения/ е кадрови. Закостеняла структура, пълна с феодални старци, затънали в корупция и схеми, опиянянващи се мания за величие и недостижимост.

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#7] от "cristo_n":

  "А кога ще се направят университетите наистина независими, понеже онази "независимост" от 89-та година (тогава ли беше) е пародия. Държавните университети принадлежат на студентите, а не на ректорите!!! Студентите трябва да избират ръководството!!! "

  Голям залък лапни, голяма глупост не казвай!
  Първо, какво значи "наистина независими" университети - независими от кого?
  Второ - "държавните университети принадлежат на студентите" . А частните университети на кого принадлежат? Според вас има коренна разлика между положението на студенти в държавни и частни университети - едните са собственици, а другите просто учат там. И как точно студентите ще упражняват правото си на собственост - чрез акции ли, които всеки получава при влизането и предава при завършването си?
  Трето - "Студентите трябва да избират ръководството!!! ". Много ми е интересно как ще стане това и кой преподавател ще е луд да остане. Ми нали като скъса някой студент, последният, като собственик, веднага ще го уволни. Нали вече веднъж опитахме работниците да са "собственици" на предприятията и да си избират директорите. Ако сте по-възрастен от 45 г. ще си спомните това време и резултатите, ако не - питайте ще ви се каже.

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#18] от "newgenerations":

  "Истинският проблем /поне в СУ откъдето имам пресни наблюдения/ е кадрови. Закостеняла структура, пълна с феодални старци, затънали в корупция и схеми, опиянянващи се мания за величие и недостижимост"

  СУ се състои от 13 (мисля) факулетета, които са много различни. От кои факултети, казвате, имате пресни наблюдения?

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#18] от "newgenerations":

  Има стипендии, студентски заеми с опрощаване при определен успех, стипендии от частни фирми за целево обучение...
  Защо трябва при 38 000 завършващи абитуриенти да има 72 000 места държавна поръчка? Защо държавата трябва да финансира обучението на специалисти за частни фирми?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Идеята е добра и посоката правилно, но пак побългарена.

  С изкл. на 4-5 ВУЗа наука в университетска наука в България няма. Трябва да се финансира при всички случаи безусловно културно историческо наследство. В природните и инженерните науки няма смисъл да се финансират разни печатници на дипломи и нбута, където науката е на ниво кръжок. Критериите за публикации и цитати в SCOPUS е добра, но остава да се атестира по нея и състава вкл. и в БАН, че небъдници в количество да искаш.

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#22] от "olimpipanov":

  И по какви критерии трябва да бъдат разделени висшите училища, обучаващи студенти, от научно-изследователските и проекто-конструкторски институти?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 24. 24 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Следва да се променят критериите за прием и да се съкратят някои специалности, но не и да се премахва държавната поръчка.
  Аз учих задочно и работя от първи курс на пълен работен ден. Нямах право на стипендия, нито на общежитие /задочниците нямат почти никакви студентски права, дори и на отстъпка за градски транспорт/. А заем- не, благодаря. Подобен заем е подходящ за страна, в която можеш да бъдеш сигурен, че ще си намериш добре платена работа след като завършиш, че инвестицията в образованието ще ти се отплати. У нас, платежоспособността на масата от населението е много лоша и ситуацията с другите видове кредити го доказва.

 25. 25 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  Лични впечатления имам от Юридически факултет. От близки съм чувала подобни неща и за други факултети. В началото мислех, че влизам в Светая светих на българското висше образование. Накрая и аз, и всичките ми колеги, завършихме отвратени.

 26. 26 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чоко и Боко":

  Ти наистина ли мислиш, че шестиците са от значение на висшето образование? Всъщност ми звучиш като човек с основно и няма от къде да знаеш това, затова ще те светна:

  Повечето хора учат висше заради знанията и бъдещето, което тези знания биха им осигурили.
  А друга част от студентите, учат заради самото учене, но там оценката няма значение, а дали изобщо ще вземат изпита!

 27. 27 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Парите за наука в университетите ще се разпределят на конкурсен принцип, като проектите ще се оценяват от специална вътрешна комисия."
  А защо да не може екипи и индивидуални изследователи да кандидатстват пряко, както е страните с развита наука? Сегашното положение с вътрешните комисии създава вътрешни интриги и връзкарства.

 28. 28 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#25] от "newgenerations":

  А не ви ли се струва, че обобщението на впечатленията ви от Юридическия факултет върху всички останали е малко фриволно? И вие не сте единствената. Имал някой впечатления от дадено звено на СУ (катедра, факултет) - веднага "в СУ е така и така". Хора, които в живота си не са влизали в химична, физична или биологична лаборатория, не познават изобщо действителността в тези факултети, но "от близки са чували подобни неща и за други факултети" правят произволни обобщения и генерални изводи. Отговорният човек не си хвърля думите така лесно.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Докато не се въведе правилото "Държавата допълва това което дава бизнеса" всичко е ала бала. Публикации в международни издания и т.н.... ние правим разработки необходими за да издигнем ПРОИЗВОДСТВО способно да пребори жестоката международна конкуренция или се занимаваме с трупане на титли и цитати?

  Единственият начин е бизнесът да поеме примерно 40-50% от финансирането за R&D а останалото да го допълва държавата. Защото бизнесът най-добре знае какво му трябва и ще иска срещу парите си конкретна работа не разходки по международните конференции.

  Именно R&D /Research and Development/ което води до конкретни разработки влизащи в производството, създаващи технологии и изделия, нови работни места с висока добавена стойност. Не абстрактното Science от което се раждат само научни статии и там всичко завършва и спира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  [quote#5:"prirodata"]Вътрешна комисия ще разпределя пари на ВУЗ-ве за наука!!!!!![/quote]

  Ма то пише, че тази комисия ще оценява научната дейност. Не пише, че ще раздава пари. Порочното е че оценката не се прави от пазара и потребителите. Едно време имаше обучение по комунизъм. Аз съм държал изпит по научен комунизъм. Сега няма обучение по капитализъм и хората са неграмотни. Нищо не спори.

 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#23] от "mitko11":

  И едните и другите обучават студенти, в това спор няма, но за природните науки разликата в качеството е огромна ако преподавателите са и добри учени, в това спор няма.

  А наукометрията макар и не абсолютно точна и с уговорките че трябва да има индивидуален подход при атестация на персонала и че базите данни имат някои пропуски, като цяло дава възможност за обективна и безпристрастна оценка на научната продукция на дадено звено, факултет или у-тет.

  Взимат са последните 5 г. в скопус и се гледат публикациите и цитати и нещата лъсват. Там недоразумения с изкл. на СУ, МА, МЕИ, ХТЕИ и донякъде ПУ други няма.

  Отделно има немалко българи в чужбина, които са се докоснали до българската наука и които могат да водят кратък курс вкл.на английски възможности за това има остава да има и желание.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#23:"mitko11"]от научно-изследователските и проекто-конструкторски институти? [/quote]
  Че то такива останаха ли?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#28] от "grajdanin1":

  А не ви ли се струва, че тук е форум към новинарски сайт и целта е всеки да споделя това, което е видял, чул, прочел и преживял в контекста на дадена тема ? Не взимаме решения за бъдещето на нацията, а споделяме мнения. Аз поне нямам претенции за нещо повече

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#21:"mitko11"]Защо държавата трябва да финансира обучението на специалисти за частни фирми? [/quote]
  Защото взема данъци от тях. На частните фирми и данъците им се крепи икономиката, не на завършилите право.

  Ако се остави всичко на самооцеляване резултатът е лесен за предвиждане - скъпи такси в инженерните ВУЗ /там не е като да премяташ папки/, малко кандидати /то и сега ги няма/, липса на завършили специалисти и бизнесът се закрива или изчезва в другите страни. Накрая остават само чиновниците и пенсионерите. И кой ще им изкарва заплатите и пенсиите? Статиите в Scopus?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 630 Весело

  [quote#26:"cristo_n"]Повечето хора учат висше заради знанията и бъдещето, което тези знания биха им осигурили.[/quote]

  Или не си местен или си расъл на балкона и си гледал само от високо. Да не си от тези мигрантите?
  Принципно това, което съм цитирал от твоя пост е така, но се отнася за едни труги населени места. Тук не е така.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#19:"grajdanin1"]независими от кого[/quote]Ами направиха ги независими от държавата, но само толкова. Сега държавата, въпреки че дава пари, не може да се меси в нищо и съответно те станаха феодална собственост на ректорите! Затова и казвам "независимост" - не само от държавна намеса, но и от ректорско самоуправство.

  [quote#19:"grajdanin1"]А частните университети на кого принадлежат?[/quote]Частна собственост - на кого да принадлежат? Твоята частна собственост на кого принадлежи?
  Тук ще те цитирам: Голям залък лапни, голяма глупост не казвай!

  [quote#19:"grajdanin1"]Трето - "Студентите трябва да избират ръководството!!! ". Много ми е интересно как ще стане това и кой преподавател ще е луд да остане. Ми нали като скъса някой студент, последният, като собственик, веднага ще го уволни.[/quote]"Студентите избират ръководството" значи, че МНОЗИНСТВОТО решава, а не конкретно някой двойкаджия (като примерно се изключват първокурсниците, понеже те още не познават добре ситуацията)! И когато преподавател скъса някой студент, примерно теб, и когато другите знаят, че ти си за късане отвсякъде, то това само ще вдигне имиджа на преподавателя - ти ще гласуваш против него (или няма да гласуваш за никого, понеже всички те късат), но другите ще подкрепят истинските, умните и справедливите преподаватели!
  Ти всъщност с коя част на тялото си разсъждаваш, та не го разбираш?
  Студентите не са толкова тъпи - те не са носили цял живот фуражки, като много от пишещите тук!

 37. 37 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":

  Да, реакцията ми беше прибързана. Излиза, че 10 % от бюджета ВУЗ-а отива задължително за научна дейност. Кой и как в дадения ВУЗ ще получи пари за наука/заплата е друга бира.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#19:"grajdanin1"]Студентите трябва да избират ръководството!!![/quote]
  Наистина не си в час. Знаеш ли, че при нас масово подават молби да ги изпитва друг преподавател в предмета "Машинно чертане" защото титуляра иска да знаят както е по стандартите. И са намерили една добра душичка която ги пуска на конвейер.

  Сериозно ли мислиш, че студентите ще избират ръководство което ще ги натиска да учат и знаят? 90% от тях се интересуват единствено как най-лесно да вземат тапия, ако може съвсем без учене, просто да си плати за нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "Чоко и Боко":

  От София съм - в София съм роден, в София съм учил, в София съм завършил висше, в София продължавам да живея, в София са родени децата ми и в София работя? Друго?
  Отнасяло се за други места... ами то ако нищо не се промени, ще продължи да се отнася за други места, не мислиш ли?

  В момента знаеш ли как се избират ректорите? Избират се от преподавателите. А преподавателите се назначават от ректорите.... Значи веднъж избран, ректора подбира хората под него така, че после те да го преизберат. И си затварят очите за това, че хората под тях не си вършат работата, че изпитите се купуват, защото не искат да разсърдят "избирателите си".
  Това е пародия на "демократичен избор"! Същата пародия е в спортните федерации!!!

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#38:"Fred"]Студентите трябва да избират ръководството!!!- цитат на коментар #19 от “grajdanin1”

  Наистина не си в час. [/quote]
  Впрочем и в момента е така, студентите имат квота в Общото събрание което избира ректора. Често тази квота е решаваща когато 2 равностойни лагера се борят помежду си. Знаеш ли какво става? Просто ги купуват. Дребни привилегии, банкети, натиск за вкарване на "правилните хора" в тази квота и т.н.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#38:"Fred"]Знаеш ли, че при нас масово подават молби да ги изпитва друг преподавател в предмета "Машинно чертане" [/quote]Ами може би защото това не им трябва - не съм виждал инженер да чертае на ръка!
  [quote#38:"Fred"]Сериозно ли мислиш, че студентите ще избират ръководство което ще ги натиска да учат и знаят?[/quote]Тогава какво предлагаш? Или твърдиш, че сегашното самоуправление е ОК? Ректора назначава за преподаватели всичките си приятели и любовници за да могат утре да го преизберат?! А?
  Или че не е нужно самоуправление? Тук повече бих се съгласил, но как ще се избегне политическата намеса?

 42. 42 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  До коментар [#36] от "cristo_n":

  Ще Ви бъда благодарна, ако ме информирате в университетите на коя държава ректорите се избират от студентите.

  Между другото, полезно четиво по темата е: http://www.cambridge.org/us/academic/subjects/literature/english-literature-general-interest/universities-politicians-and-bureaucrats-europe-and-united-states

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 43. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#40:"Fred"]Впрочем и в момента е така, студентите имат квота в Общото събрание което избира ректора. [/quote]Нямат студентите, а едни студентски съвети (или как там им се викаше), които са формирования от натегачи близки до ректора студенти. И ректора има възможност за влияе какви хора ще влязат в студентския съвет и кой ще го оглави.
  И, моля, позволи ми да знам много неща от кухнята на университетите и интригите там, поне тези в София!

 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#40:"Fred"]Дребни привилегии, банкети, натиск за вкарване на "правилните хора" в тази квота и т.н.[/quote]А ако в избора участват ВСИЧКИ студенти, дали това с банкетите ще мине? И как ще се дадат дребни привилегии на всички?

 45. 45 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  И кой ще ги оценява/прилага тези по-високи научни критерии след като гърбавите доунищожиха и прогониха де що бе останала наука в България?

  "Да, България"
 46. 46 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#42] от "baba_zozolana":

  Ще Ви бъда благодарен ако ми резюмирате кой избира ръководството на Кемридж, че не ми се рови в линкове? И се подгответе за следващите ми въпроси.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А чиновниците колко разбират от наука... И колко мъдро ще разпределят финансирането...
  Науката у нас практически умря още в края на 1990-те.
  Сегашни академици канят тв екипи в кабинетите си, а на стените в тези кабинети - висят икони.
  Жалка работа.

  властта ражда паразити
 48. 48 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#36] от "cristo_n":

  "но другите ще подкрепят истинските, умните и справедливите преподаватели! "

  Някога в живота си изпитвали ли сте студент? Кога и колко? Отговорете на въпросите, моля, или разсъжденията ви са чисто теоретични?
  Без да обиждам наистина добрите студенти ще кажа, че мнозинството от тях е като мнозинството ученици - гледат как по възможност най-лесно да вземат диплома. Има обаче и студенти, с които е удоволствие да работиш и заради които си струва да си преподавател. Само че те са малцинство. А, както пишете, мнозинството ще взима решения.

 49. 49 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Зашо ли подозирам, че пак ще се получи едно раздаване на чуждите пари между приятели?

 50. 50 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Весело

  [quote#34:"Fred"] На частните фирми и данъците им се крепи икономиката, не на завършилите право.
  [/quote]

  А как ще има частни фирми и въобще държава без завършили "Право" ? Данъци плащат всички от банките и големите предприятия /доколкото ги има/, до медицинските сестри, санитарките, психолозите, историците и т.н. По-полека с изхвърлянията на "бизнеса". Със сигурност трябва да се реформира и икономическото образование и всички бизнес специалности, защото положението сред голяма част т.нар. малък и среден бизнес е трагично, ако изобщо управители/ собственици имат съответното образование, разбира се. Всеки, който след УНСС/Свищов е отишъл да учи в Англия , да кажем, се хваща за главата.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  И каква наука може да се твори в десетките български университети, които съществуват само, за да получават заплати съмнителни преподаватели. Те дори повечето нямат и нужните преподаватели, а само гастролиращи.

 52. 52 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 630 Любопитно

  [quote#39:"cristo_n"]От София съм - в София съм роден, в София съм учил, в София съм завършил висше, в София продължавам да живея, в София са родени децата ми и в София работя? Друго? [/quote]

  След като си имал всичко необходимо за да започнеш да виждаш, след като си гледал от позицията на елит, както и привилегията и късмета, които си имал, но ти продължаваш да гледаш, но не виждаш. Тепърва няма да стане. Все по-трудно ще излезеш от този коловоз, но ти си опитвай. Не е нужно да ми отговаряш, а продължавай да работиш над себе си, че много работа имаш.

  По темата:
  Какви студенти, какви преподаватели, какви ректори? Системата е проста и навързана. Обществото има нужда от това да си подобрява благосъстоянието, т.е. да еволюира, най-общо казано. Това става като произвежда все повече и по-качествен продукт във всички сфери. Тези неща ги прави бизнеса, който има нужда от кадри. Тези кадри ги произвеждат универститетите и цялото образование. Те са изпълнителите, а поръчителите са бизнеса и обществото, които плащат сметката.

  Пита се защо изпълнителят ще определя правилата, а не този който е поръчител и плаща?

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Истинската наука преживява световна криза. За да се преодолее е необходимо, преди всякакви разговори за финансиране, да се извърши реформа в теоретичната физика -- майката на всяка наука. Неколцина от дописниците тук знаят, че почти ката ден публикувам текстове, когато се появи тема по въпроса. Предвид на това трагично състояние на науката, най-разумно е днес да се спестят пари. Голямо разхищение е бедната държава да пръска пари и за подобно безразсъдство. Ако пък има усещане, че субсидиране на наука е елемент на независимата държава, то поне да се заделя една безусловна символична сума, за да се поддържат неизбежни структури. В никакъв случай обаче не трябва да са налага, и то на държавно ниво, ползването на някакви си агенции и прилагането на хвърчащи критерии, основата на the invisible colleges, развъдник на много голямата корупция, довела до настоящата трагична задънена улица в науката.

  Разбира се, могат да се обсъдят и детайли по същностните страни на функциониране на науката, а не единствено по бакалската й част. Например, така необходимото рецензиране (peer-review), което отсява понякога много агресивната псевдонаука, би трябвало да се прилага единствено към младите желаещи да станат учени. Обаче. студент на природата, който вече е публикувал десетки peer-revewed статии, особено като единствен автор, би трябвало да публикува по-нататък без рецензии. Зрелият учен трябва сам да поеме отговорностите, славата, но и неудобството от собственото си творчество, а не да се поставя в зависимост от още недоучили сукалчета в науката, каквито са обикновено наетите редактори даже и в PRL или Nature.

 54. 54 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Защо няма задочно обучение в УНСС и ТУ където да може да учат работещите хора

 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Трябва да има критерий за даване пари само на учени до пенсионна възраст, а който няма публикации две години- никакви пари! [/quote]
  Да и ще почнат да публикуват често като западните учени. Обаче поради изчерпване на темите заради водопада от публикации, които са по по-интересните и важни направления, очаквам както на запад "научни" публикации на теми като "Зависимост от дължината на половия орган на комара и астралният аспект на родените през годината на змията".

  мурзилка
 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#10:"galapagas"]Не може лумпените, които винаги са мнозинство, да решават. [/quote]

  ++++

  наречени "организираната некадърност"!

  До коментар [#10] от "galapagas":

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#41:"cristo_n"]Знаеш ли, че при нас масово подават молби да ги изпитва друг преподавател в предмета "Машинно чертане" - цитат на коментар #38 от “Fred”

  Ами може би защото това не им трябва - не съм виждал инженер да чертае на ръка! [/quote]
  Показваш некомпетентност. CAD програмите само механизират процесът на чертане, те не могат да заместят знанията по стандартите, умението да се разчитат чертежи, правят разрези, сечения, избират и означават допуски, сглобки и още МНОГО неща. Всичко което е по стандарт който трябва да се знае и спазва иначе просто не ти приемат чертежа. ТОВА се изучава в "Машинното чертане" и затова им е толкова трудно на студентите, защото с общи приказки и полузнания не може.

  А СAD програмите са просто един усъвършенстван и мощен набор от пергели Рихтер, имаше такива навремето. Но за да чертаеш и проектираш с тях се иска съответното специално образование. И не може един учил машиностроителното проектиране да черта ел.схеми или строителни планове. Макар че CAD програмата е една и съща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Държавната администрация създаде тази клика със закона за автономията на Университетите и изборният принцип на заемане на ректорска длъжност. В резултат Софийски Университет се превърна в социално убежище за преподавателите, които с факултетски клики държат ректора в подчинение. Има факултети, в които няма студенти, но има преподаватели в изобилие -физически факултет например, който от две десетилетия смуче пари от другите факултети. Твърдението, че този и природните факултет са стълб на класацията на СУ се оборва от факта, че СУ заема място около числото 800 в света.
  Университетите трябва да се управляват от съвет на попечителите, а ректора да се назначава от този съвет. Подобно е и положението в БАН – самоуправство, клики, ниски заплати, лоши условия за работа..
  Липсата на принципи и морал в обществото правят реформата на университетите безнадеждно начинания в момента. Най-качествените кадри отдавна са напуснали страната. Останалите са затънали в мизерията на университетите, породена от всеобщата мизерия в страната. Допълнителен утежняващ фактор е пълната липса на промишленост, което създава вакуум около университетите и БАН.
  Броят на носителите на званието доцент и професор не е важен фактор. Заплащането е мизерно - 800 за доцент, 1000 за професор в СУ. Тежко е положението с асистентите, които получават средната за страната заплата и при това положение асистенсткият стол е интересен главно за майки с деца, които си гледат децата или за хора работещи по съвместителство на друго място.
  Държавата няма много възможности за намеса. Освен чрез радикална промяна на закона за висшето образование. Но в самото общество трябва да станат промени, които да изискат и наложат промените въпреки организираната съпротива на Университетските клики.
  Държавата може да ограничи субсидирането на студентите или на бройките и така да подтикне някои университети към закриване или редуциране на броя на преподавателите. Груби административни мерки са трудно приложиме, понеже науката и висшето образование, както и промишленността и селското стопанство имат много голям период на възстановяване след срив, както всички можахме да се убедим през последите 35 години. Освен това няма подготвени кадри да внесат прелом в Университетите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#41:"cristo_n"]Ректора назначава за преподаватели всичките си приятели и любовници за да могат утре да го преизберат?! А? [/quote]
  Абе много мощен този ректор, някъде към 500-600 любовници "обслужва", как им издържа?

  Следвал ли си въобще, знаеш ли колко е съставът на едно Общо събрание? Знаеш ли, че за всеки преподавател дори асистент се обявява ПУБЛИЧЕН конкурс, всеки може да се яви на него, решава комисия от КАТЕДРАТА. Не решава ректора а катедрата, след това минава през Факултетен съвет и чак накрая ректора просто подписва.

  Този новоизбран ректор как ще успее за 1-2 години да подмени поне 50% от преподавателите за да го изберат отново? Как са го избрали първият път след като дотогава не е бил ректор и не е успял да назначи любовниците си? Ами за това че има право само на 2 мандата и повече не може чувал ли си?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#43:"cristo_n"]Нямат студентите, а едни студентски съвети (или как там им се викаше), които са формирования от натегачи близки до ректора студенти. [/quote]
  Сам опровергаваш собственото си предложение. Хем студентите да избират ректор хем представителите им се оказват близки до ректора.

  Или може би искаш ВСИЧКИ студенти да избират? И как ще осигуриш КОМПЕТЕНТЕН избор от хора на които това е първият им ден в университета? Един студент да има компетентно мнение за 500-600 преподавателя за да избере най-добрият от тях за ректор, как си го представяш това? Че той от собствената си катедра ги опознава чак когато завърши и последният си изпит.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#54:"dearblue"]Защо няма задочно обучение в УНСС и ТУ където да може да учат работещите хора [/quote]
  Наистина ли, сигурен ли си? Не го знаех това за ТУ но се съмнявам да е вярно, задочното обучение е стара традиция на инженерните ВУЗ. Точно от него излизат най-ценните кадри защото са с много добра практическа подготовка допълнена с теоретичният фундамент.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#58:"vxa15365434"]Твърдението, че този и природните факултет са стълб на класацията на СУ се оборва от факта, че СУ заема място около числото 800 в света. [/quote]
  А без природните науки какво място би заел? Съмнявам се, че с публикации на динозаври на социалистическото право да бъдат много цитирани на Запад.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#48] от "grajdanin1":

  Не съм изпитвал студент.
  Да, естествено е човек да търси по-лесното. Нима сега студентите просто не "избутват"? Нима при сегашната система има натиск да учат повече? Няма! Т.е. в това отношение по-зле не може да стане и може да стане само по-добре.
  Но е естествено и човек да изпитва гняв към явните нередности. И когато на студентите им се е налагало да си купят точно определен учебник, написан от техния преподавател и да трябва да влязат с него на изпита, иначе биват скъсани (в УНСС имаше един преподавател, който си слагаше авгорафа на учебниците!), те със сигурност ще искат да изгонят от университета този преподавател, както и ректора, който го е назначил и го държи на това място.
  И системата на феодализъм във висшите училища ще бъде унищожена!

 64. 64 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fred":
  Имам чувството, че cristo_n няма и понятие за какво говори. Той твърди, че "не е виждал инженер да чертае на ръка", но аз мисля, че изобщо не е виждал инженер, още по-малко някога е имал професионално работа със студенти. А от дървени философи, чертаещи умозрителни конструкции на неща, от които си нямат грам понятие ми е дошло до гуша и затова престнах да се занимавам с него.

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#58:"vxa15365434"]Броят на носителите на званието доцент и професор не е важен фактор. [/quote]
  Не е точно така, производството на конвейер на професори последните години обезличи и маргинилизира това звание. Ако изключим партийните назначения /доста на брой/ едно време да си професор означаваше да си име в професията, всички го знаят и уважават. Сега стана като звездичките на пагоните в армията, получават се след определен брой години, наред.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#63:"cristo_n"]Нима при сегашната система има натиск да учат повече? Няма! [/quote]
  Зависи от преподавателя и катедрата. При нас завършват в срок 6-7 от приети 25-30. Още 4-5 влачат по 2-3 години но процента на завършващите не е по-голям от 30%. Точно както на Запад.

  И впрочем имаме доста кадри работещи в западни компании, нямат оплаквания от обучението. Дори теоретично сме по-добре, зле сме с практиката но тя се получава в производството, не от следването, всички са минали по тази пътека.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  [quote#52:"Чоко и Боко"]а не този който е поръчител и плаща? [/quote]

  Какво точно плаща бизнесът, че не разбрах? В бюджета на държавните ВУ влизат парите на всички данъкоплатци. БГ бизнесът е ориентиран към държавните поръчки и е рядко срещано явление наш бизнесмен да приеме риска и да инвестира собствени средства в дадено начинание.
  Нуждите на родните бизнесмени са ориентирани към сферата на услугите, право, администрация, туризъм, ИТ специалистите, т.е. към хора, които не се занимават с наука или най-много към такива, които могат да приложат научен подход, практикувайки занаяти си.
  Излиза, че в България наука е нужна само на държавата и то, за да поддържа някакъв измислен образ, наследен от соца.
  В България може да се създава и развива наука, стига нашите учени да излязат от модела на "огледалната наука", отпреди 30 г. За съжлание ще минат още толкова години, защото тези, които определят политиката към науката са се все същите "феодални старци" или техни клонинги.

  CONTADOR GRATUITO!
 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#62:"Fred"]А без природните науки какво място би заел?[/quote]

  До коментар [#62] от "Fred":

  Да съм казвал, че природните науки трябва да се закрият и най-вече любимият на всички физически факултет? Не съм писал такова нещо. Говоря за редукция на броя на преподавателите съобразно броя на приетите студенти? На по-прост език - няма студенти, намали преподавателите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#34:"Fred"] На частните фирми и данъците им се крепи икономиката, не на завършилите право. [/quote]
  Всъщност в момента, проблема на България е точно в тези дето са завършили право. Икономиката зависи от законодателството. Ако закона допуска лесно ограбване на печалбата и ресурса на работещите в икономиката, то работещите престават да работят щото нямат файда... и там онова с доминото и ефектите му. Виждаме го нагледно, когато някой краде фирми все едно си купува семки от магазина, когато в схемата участва съдия и остава безнаказан, когато незаконните действия минават между капките или наказанието не съответства на печалбата на нарушителя... Вгледай се, и ще видиш. Икономиката не е просто въже, а няколко преплетени мрежи, и ако пипнеш едно въже, то цялата конструкция се променя, та няма как да натегнеш само едно въже и да очакваш системата да се стабилизира.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#52:"Чоко и Боко"]Все по-трудно ще излезеш от този коловоз, но ти си опитвай. [/quote]Аха, значи ти викаш, като се влезе в коловоз да не се опитваме да излезем - да се водим по коловоза, на където ни отведе, натам. МНОГО МЪДРО! Ако така учиш децата си или внуците си (че не там знам на какви години си), горките те. Ако пък още нямаш деца, не се опитвай да правиш - не е за теб тази работа!
  А аз ОПРЕДЕЛЕНО ще продължавам да работя върху себе си, понеже в това до голяма степен е смисълът на живота на умния човек - да ставаме по-добри във всичко!
  А ти продължавай да работиш върху бутилката с гроздова!

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#68:"vxa15365434"]На по-прост език - няма студенти, намали преподавателите. [/quote]
  И това не точно така. Просто е друга крайност, а като всяка крайност то тя е нестабилна и не води до никъде. Преподавател се "отглежда" трудно и трябва дълго време, та е глупаво ей така да се орязва щата заради някакви временни крайности. Трябва да се намери занимание на преподавателите и то такова, че да лесно и бързо да се балансира и компенсира излишъка и недостига на преподаватели, като самите преподаватели не губят ниво и интерес спрямо преподаването. Система за баланс трябва, а не крайности.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#57] от "Fred":

  Споко бе! Не те разбрах за кой момент от чертането говориш. А пергелите Рихтер още си ги пазя - още от техникума.

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#50:"newgenerations"]А как ще има частни фирми и въобще държава без завършили "Право" ?[/quote]
  Естествено са необходими и те. Но те не създават, само участват в преразпределението. Затова броят им трябва да бъде ограничен до някакъв разумен предел. Прост въпрос, кога ще се увеличи произведеното, като назначим още 100 юристи или още 100 работника със съответното оборудване?

  Самият Юридически факултет на СУ алармира за свръхпроизводството на юристи надминаващо нуждите и предлага да се ограничи приема, какво да говорим повече.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Весело

  [quote#72:"cristo_n"]А пергелите Рихтер още си ги пазя - още от техникума. [/quote]
  И аз ги пазя моите макар че поне едно 20г не съм ги ползвал То си е произведение на изкуството. Пък и каква радост беше навремето когато най-после намерих пари да ги купя и махнах онези допотопните руски.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  А бе какви изследователски, какви образователни университети? Университет в който няма изследователска дейност е ПУЦ, СПТУ, техникум или нещо подобно. Извън бившите соц. страни, едва ли има университети признати от държавата в които да има професори, които да нямат поне една статия в списание с импакт фактор. В България, освен няколко висши учебни заведения всичко друго е пълна скръб. В БАН разпознаваемостта на 80% на институтите дори не е квартално ниво, защото ако изобщо ходят на работа, банаджиите си къркат в барчето на института.

 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#71:"gost22"]Трябва да се намери занимание на преподавателите и то такова, че да лесно и бързо да се балансира и компенсира излишъка и недостига на преподаватели[/quote]

  До коментар [#71] от "gost22":

  Това са академични разсъждения граничещи с безумие. В момента просто ги държат на щат, като онези факултети, които имат студенти им даряват пари заплати. резулт са ниски заплати и това че НБУ си привлича качествените преподаватели с добри заплати.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#68:"vxa15365434"]Говоря за редукция на броя на преподавателите съобразно броя на приетите студенти? На по-прост език - няма студенти, намали преподавателите. [/quote]
  Има известна логика но не трябва и да се изпада в крайности. Това е като човешкият организъм, всяка част е необходима и изпълнява някакви функции. Може да се окаже утре, че един такъв специалист ще даде консултация от която ще зависят инвестиции или разходи за милиарди.

  Решението го виждам в това което вече предложих, повече разработки за производството, това ще компенсира по-ниската учебна натовареност.

  Мисля че има много по-фрапиращи примери за необходими съкращения в системата на висшето образование вместо това в един традиционен, утвърден и с авторитет университет като СУ. Поне половината от новоизлюпените имитации нямат място според мен.

  А конкретно за Физическият факултет подозирам, че проблемът е чисто "битов". Някои си правят сметката "Субсидията е толкова, ако ги няма тези за нас ще има повече"

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  [quote#73:"Fred"] Прост въпрос, кога ще се увеличи произведеното, като назначим още 100 юристи или още 100 работника със съответното оборудване?
  [/quote]
  Простите въпроси обикновено имат трудни отговори. Ако тези 100 юристи пазят авторските права, то обществото ще спечели много повече от 100 работника на минимална заплата със съответната мотика. От друга страна, ако платим за 100 оборудвани работни места в лаборатории, и отсвирим 100-те юристите (които ще защитават патентите на тези лаборатории), то ще бъдем на огромна загуба защото света ще ни изпиратсва резултатите, а разходите около лабораториите ще си останат непокрити... За да е интересен шампионата, освен добри футболисти, трябват и добри съдии, щото играта ще се превърне в меле.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#65:"Fred"]Не е точно така, производството на конвейер на професори последните години обезличи и маргинилизира това звание. [/quote]

  До коментар [#65] от "Fred":
  Отново фал! Има разлика между професор и професор. Между другото професор значи просто казано "учител", "човек даващ професия". Нищо повече! Останалото са идеалистични заблуди. Но професор в Харвард или ЕмАйТи е едно, професор в Криводолски Университе (няма такъв, да не обидя някого!) е друго! То затова Университетите си имат рейтинги.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 80. 80 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#57:"Fred"]А СAD програмите са просто един усъвършенстван и мощен набор от пергели Рихтер...[/quote]

  Баш такива бяха, ама преди 30 години.

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  [quote#76:"vxa15365434"]Това са академични разсъждения граничещи с безумие. [/quote]
  Сериозно? Нима мислиш че обучени хора се намират под път и над път и като ги освободиш тази година, те ще си стоят и ще чакат догодина да благоволиш да ги наемеш отново? Я пак помисли или виж кадрите по бетономорието, виж заварчиците, и тези дето постояха известно време безработни, а днес работят някъде по света за много повече пари, а тук плачат че нямало обучени кадри...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Но основният проблем е липсата на индустрия в България. Няма силно висше образование без развита индустрия, търговия, без богато общество ... Не може всичко в България да е в плачевно състояние и изведнъж да очакваме ... блестящо висше образование. Garbage in, garbage out! Von nichts kommt nichts!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 83. 83 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#74] от "Fred":

  Това са истинските инструменти хранили семейството ми десетилетия като инженер-конструктор ! Рихтер ,боже колко спомени нахлуха ...... ! Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#81] от "gost22":

  Колега, мене ме уволниха от СУ поради възрастова граница. Намерих си работа в Германия по специалността. Вместо 900 лева като доцент - 5000 евро. Но и преди това работих за промишленността. Човек не може да е преподавател без да е почти перфектен специалист по това което преподава. Имам критерий за добър преподавател: " Добър преподавател е онзи, който ако го уволнят е в състояние да си намери работа по специалността, с която меже да спечели чувал картофи на седмица!" Това е Критерий на Истината!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#78] от "gost22":

  Ако обичате да не слагате в едно изречение България и патентна защита.

 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#81] от "gost22":

  И понеже и в момента преподавам, трябва да ти кажа, че добър преподавател няма. Всички добри преподаватели и учени се изнесоха в далечните 90-те години. Казвам ти го съвсем отговорно - работих и в БАН и в СУ. Останалите си намериха работа по фирмите в България или основаха собствени фирми. Останаха преподаватели и асистенти, за които бившите им студенти скърцат със зъби и псуват, след като се запознаят с реалните знания, които би трябвало да имат, за да заемат позиция в релния бизнес. Асистентите са пълна скръб, преплюдавателите - също. Появиха се дори лозунги по стените: "Псевдопреподаватели ни преподават псевдонаука!" Честна дума, че всичко написано е вярно с оригинала!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#84] от "vxa15365434":

  Изключително сте реален в мислите си . Браво . Така е правилно . За съжаление малко са тези с такова мислене и поведение в България . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  [quote#85:"prirodata"]Ако обичате да не слагате в едно изречение България и патентна защита. [/quote]
  При молитвите е позволено...


  [quote#84:"vxa15365434"]Човек не може да е преподавател без да е почти перфектен специалист по това което преподава. [/quote]
  Именно там би било чудесно място за равновесната точка. Ако няма достатъчно студенти, "излишните" преподаватели отиват в бизнеса да си наваксат пропуснатото докато са преподавали, стават отново актуални, а за актуалните преподаватели със сигурност ще се намерят достатъчно студенти (защото от тяхна гледна точка, така ще спечелят най-много от образованието си)...
  Всъщност с вас не сме колеги, но проблемите са подобни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#77:"Fred"]Може да се окаже утре, че един такъв специалист ще даде консултация от която ще зависят инвестиции или разходи за милиарди.
  [/quote]

  Фреди,
  Университета по отношение на заплатите тъне в мизерия. Поради раздутия щат от преподаватели и чиновници.
  А за тези романтични мечти за "съвети, струващи милиарди" аз имам прост отговор:
  Милиардите са заровени в земята в Пирдоп, Златица и Златоград под формата на минерализирано злато. Нека се намери технология да се извлече и внесе в БНБ, а не Дънди Прешъз да печели милиони ... защото неговите инженери са разработили технологии. какво чакат БАН и университетите по металургия, хими и т.н.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  [quote#84:"vxa15365434"]Човек не може да е преподавател без да е почти перфектен специалист по това което преподава. Имам критерий за добър преподавател: " Добър преподавател е онзи, който ако го уволнят е в състояние да си намери работа по специалността, с която меже да спечели чувал картофи на седмица!" Това е Критерий на Истината!
  [/quote]

  Като цяло - яко!
  Но лошото е, че когато преподава специалистът може да загуби квалификация, защото даденото уни не е в състояние да му осигури материална база. Освен това все повече на преподавателите се натрапва идеята, че са отговорни за общото образование и култура на студентите.
  Донякъде е допустимо - преподавателят може да дава личен пример, доколкото допуска връзка със студентите. Но ако не иска, тази отговорност започва да му се вменява от ръководството на уни-то.

  CONTADOR GRATUITO!
 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#88] от "gost22":

  Така е! Представете си професор по гръдна хирургия, който не умее да оперира, тъй като не работи по специалността си. Или професор по статика на сгради, който не проектита сгради. Какви знания могат да дадат тези професори на своите студент? Никакви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 92. 92 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#7:"cristo_n"]Държавните университети принадлежат на студентите, а не на ректорите!!! Студентите трябва да избират ръководството![/quote]

  Най-добре ще е и да преподават вместо професорите. Така едни дебили ще учат нови дебили.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#85:"prirodata"]Ако обичате да не слагате в едно изречение България и патентна защита. [/quote]
  Тъкмо щях да му пиша знае ли колко патента годишно се защитават в БГ? И на кое място сме в ЕС по брой патенти на глава от населението. Последният въпрос е риторичен

  Докато не съм забравил, преди да се подаде заявка за патент се прави изобретението. И то не се прави от патентният юрист а от многострадалният инженер.

  Наблюдавам в БГ някакъв неистов стремеж към уреждане на обслужваща работа. Въртене около тези които създават и присвояване на част от трудът им. Разбираемо, трудно е да произвеждаш, бориш се със световната конкуренция. А да присвояваш от труда на произвеждащите е и по-лесно и по-изгодно. Просто е необходим дебел гръб и "вуйчо владика".

  Та така, вероятно сме първи по брой юристи желаещи да защитават патенти и гарантирано на последно по тези които ги създават тези патенти. Какво точно става с тези патентни юристи които стоят без работа е въпрос с понижена трудност, не са единствените. И впрочем БГ патентен юрист борещ се в съдебно дело със западният си колега е нещо на което не бих заложил дори стотинка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#71] от "gost22":

  Духчо,ще се присъединя към критиката по горе-разсъждаваш твърде академично.
  Ако видиш реалната квалификация на по голяма част от гореспоменатите................и се чуди после защо голямата маса студенти са неквалифицирани-подобното привлича подобно.
  Това което трябва да се направи е просто-финансирането се определя от сумата на която студентите се осигуряват в нои(плюс бонуси ако студентите отварят работни места и назначават кадри).Трябва ни реално образование,произвеждащи реални кадри,а не фиктивни.

 95. 95 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#90:"г-н Думанов"]Но лошото е, че когато преподава специалистът може да загуби квалификация, защото даденото уни не е в състояние да му осигури материална база.[/quote]

  До коментар [#90] от "г-н Думанов":

  В България е така.
  В САЩ не е така:
  ЦИТИРАМ СТАТИЯ ОТ КАПИТАЛ!
  Лидерът САЩ

  не изненадва никого в научните среди, където е прието да се смята, че ако си умен и амбициозен, отиваш в Америка. Все пак какво освен изтичането на мозъци поражда драстичната разлика между САЩ и останалия свят? На първо място това е традицията, обществената ангажираност и подкрепа. Да си учен в САЩ е престижно и добре платено за разлика от останалия свят. Държавните инвестиции в науката са огромни: САЩ отделят за нея повече пари от цяла Европа. За сравнение - научният бюджет на САЩ за 2007 г. е 137 млрд. долара, докато целият на ЕС за периода 2007 - 2013 г. (Седма рамкова програма) е 54 млрд. евро. Разбира се, европейските национални донори допълнително увеличават тази сума, но във всички случаи тя е много по-ниска от инвестираната отвъд океана.

  Филантропската подкрепа, която е почти непозната в останалия свят, също има огромно значение в САЩ. Там е прието богатите да даряват огромни суми за наука. Традицията датира от времето на благотворители като Джон Хопкинс (с чиито пари е основан едноименният университет), Андрю Карнеги (Carnegie-Mellon University) или Хауърд Хюз (Howard Hughes Medical Institute, HHMI), които раздават огромните си богатства още приживе. Всяка година частни лица, като например кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, даряват стотици милиони долари на изследователите. Бюджетът на неправителствения HHMI за 2007 г. е над 16 млрд. долара. Учените допълнително са подкрепени от връзката между индустрията и университетите. Университетите непрестанно разработват технологии за корпорациите, които се превръщат в патенти. Не е чудно, че множество американски учени са милионери, а университетите - милиардери. В останалия свят като цяло изследователите са доста зле платени, макар също да са умни и квалифицирани.

  Американската наука дължи успеха си и на образованието, което е много по-гъвкаво и практично от европейското. Както и на привличането на мозъци от целия свят. Подобно неравновесие в силите и липса на конкуренция обаче не е от полза за никого както икономически, така и културно. Време е Европа да се събуди и усилията за промяна на статуквото да не бъдат локализирани само в няколко държави.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#88] от "gost22":


  [quote#88:"gost22"]Ако няма достатъчно студенти, "излишните" преподаватели отиват в бизнеса да си наваксат пропуснатото докато са преподавали, стават отново актуални, а за актуалните преподаватели със сигурност ще се намерят достатъчно студенти (защото от тяхна гледна точка, така ще спечелят най-много от образованието си)... [/quote]
  Проблема е че бизнеса не ги иска-сети се сам защо ?

 97. 97 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#93] от "Fred":
  Ще ви дам конкретен пример от преди няколко години.
  Идва един бизнесмен и поръчва да му разработим конкретен продукт, който да е патентно защитим. Свършихме си работата и когато се стигна до подаване на документи в патентното ведомство ни се каза, че се отказва, защото така по-лесно ще му откраднат продукта.
  Защо да подавам документи за патент? За да плащам такси и да влизам вътре. По-добре една публикация и продължаваш напред.

 98. 98 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 972 Неутрално

  напомням, че 2/3 от научната продукция на България се дава от БАН!
  И 1/4 от СУ и МА!
  има още няколко добри университета, правещи наука.
  а останалите към 45-50 университета са предимно продаващи дипломи!
  като искат да дават пари за наука - да дават най много на БАН, после на СУ и МА
  ама заплатите в БАН са най ниски - 2/3 пъти по ниски от тези в УНСС, НБУ, ЮЗУ
  заплатите в СУ също са доста по- ниски от тези в УНСС, НБУ, ЮЗУ!!!

 99. 99 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#73:"Fred"]Прост въпрос, кога ще се увеличи произведеното, като назначим още 100 юристи или още 100 работника със съответното оборудване?
  [/quote]

  100 работника произвеждат повече, отколкото могат да консумират- кой ще закупи произведеното ? Кой ще управлява предприятието ? Кой ще продава и пласира произведеното на пазара ? Кой ще осчетоводи данъците на предприятието ? Кой ще лекува работника, ако си счупи ръка да кажем ? Кой ще осъществи логистиката и спедицията по отношение на стоката ? Все хора "не работници". В разрез със соц идеологиите една държава не се крепи само на работници и селско стопанство. Това, че у нас няма такива е отделен въпрос и не ВУЗ-овете са виновни за това.
  А колкото до юристите- право има във всяка една област от обществения живот и колкото и да бъдат възприемани като зло, то определено е необходимо и работа за тях се намира, затова и има много желаещи да учат право. И понеже живеем в условия на свободен пазар на труда- който е негоден просто отпада или се преориентира.

 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#89:"vxa15365434"]Фреди,
  Университета по отношение на заплатите тъне в мизерия.[/quote]
  На МЕН ли го разправяш?

  Затова ме напушва на смях когато някои ентусиасти смята да разчистват "мухлясълите професори". И кой млад идиот ще дойде за 600лв заплата? За да докрета след 15-20г до доцент с "великите" 800-900лв. При което трябва да твори наука на световно ниво, Scopus и т.н. ама без западното финансиране и лабораторна база. Дори не се ядосвам, просто ще гледам злорадо отстрани.

  [quote#89:"vxa15365434"]Поради раздутия щат от преподаватели и чиновници. [/quote]
  Тук ще споря. За СУ може и да е вярно но аз водех двойно натоварване поради липса на хора. И цялата ни катедра също, и никакво допълнително заплащане. Отгоре на това събрани в един семестър. Беше чиста лудница особено когато дойдат задочниците. Няма грип няма болнични, сутрин от 8ч вечер до 20ч, без почивни дни и така цял месец. От тогава имам хроничен ларингит.

  Вярно, че имаше и други катедри които пък се чудеха какви курсове да измислят за да си докарат натоварването.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK