Георги Панайотов става посланик в ООН на мястото на Стефан Тафров

Стефан Тафров

© Георги Кожухаров

Стефан ТафровПосланикът на България в ООН в Ню Йорк Стефан Тафров ще бъде отзован, съобщи "24 часа". Решението за това е взето на закрито заседание на вчерашното заседание на Министерски съвет.


На неговото място ще замине Георги Панайотов от отдел НАТО в Министерството на външните работи. Според изданието Тафров е отзован, защото бойкотирал кампанията на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидат за шеф на ООН. От Външното министерство отрекоха пред "Дневник" това да е причината за отзоваването на Тафров. Неговият мандат е изтекъл на 15 юли, като преди това бе удължен с 6 месеца. Това е вторият мандат на Тафров в ООН, като първият му започна през 2001 г., а бе отзован едва през 2007 г. Посланическият мандат е 4 години.


Заради изтичането на мандата на представителя ни във Виена Елена Шекерлетова тя ще бъде заменена от посланика във Любляна Иван Сираков. Той заема поста от септември 2013 г. и ще бъде във Виена до 2017 г. Мястото във Словения засега ще остане вакантно.


За да станат факт посланическите отзовавания и назначения, е необходим и указ, издаден от президента Росен Плевнелиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK