Ген. Радев смята охраната на небето ни от НАТО за по-унизителна от Ньойския договор

ген. Румен Радев

© Министерството на отбраната

ген. Румен РадевСоченият за кандидат за президент на БСП и АБВ ген. Румен Радев, който в понеделник подаде оставка като командир на Военновъздушните сили (ВВС), е посочил като мотив за това концепцията, според която българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане. Това потвърдиха за "Дневник" от Министерството на отбраната.


В рапорта си за напускане ген. Радев е заявил, че тази "концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор", защото последният бил наложен на България със сила отвън, докато "въпросната концепция е инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната".


Съвместната охрана на въздушното ни пространство (Еър полисинг) се налага заради недостатъчния брой изправни изтребители МиГ-29 на българските ВВС. Затова от министерството на отбраната разпратиха писма до страни-членки на НАТО за помощ. По този начин пазят небето си още няколко европейски държави.
Ако се стигне до съвместна охрана, тя ще бъде временна - до ремонтирането на българските МиГ-29 и последващото закупуване на нови за ВВС изтребители.


Руският вестник "Правда" публикува статия със заглавие "НАТО унищожава българската армия", в която цитира позицията на ген. Радев, че влизането на чужди пилоти във военновъздушното ни пространство е "по-унизително от Ньойския договор". "Дневник" потърси генерала за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон.


Попитан дали БСП остава на евроатлантическите си позиции, ако издигне ген. Радев за кандидат за президент, социалистът Кирил Добрев, който е част от Изпълнителното бюро (ИБ) на партията и се занимава с организационната политика, заяви: "БСП не отстъпва от евроатлантическите си позиции, но заради отношението и действията на правителството все по-малко хора вярват в ползата от съюзите, в които участваме." Според него позицията на ген. Радев "е въпрос на това какво иска един български генерал от правителството като отношение към ВВС".


"България винаги е имала традиции във ВВС - абсолютно задължително е да имаме собствена отбранителна способност. Това не е въпрос на евроатлантическа принадлежност, а въпрос на разбирането какво искаме като държава", категоричен е Добрев.


"Дневник" потърси и лидера на АБВ Георги Първанов за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK