Общината в Силистра вероятно ще промени проекта за чинарите

Общината в Силистра вероятно ще промени проекта за чинарите

© Фейсбук наОбщината в Силистра ще се съобрази с мнението на експертите, които са за запазване на застрашените над 80 чинара в града и ще вземе окончателно решение. Това се разбира от пост във "Фейсбук" на кмета Юлиан Найденов.


"След всички срещи при формиране на своето окончателно становище - ние ще се съобразим с експертите и техните заключения, ще вземем под внимание мнението на архитектите и инженерите, и естествено ще отчетем мнението на нашите съграждани в посока на запазване, така и в посока за решаване на проблемите по нарушения на сгради, подземна инфраструктура, и сигурността на нашите съграждани.", пише в статуса на Найденов.


От свой източник "Дневник" научи, че общината ще промени проекта в частта с премахването на дърветата.

Кметът отказа да отговори на въпросите на "Дневник" с мотив, че публикациите в сайта не представяли изцяло коректно темата от гледна точка на общината. От пресцентъра насочиха към поста на кмета във "Фейсбук" и заявиха, че официално становище все още няма, тъй като се изкачват последните заключения на експертите.
След медийни публикации за случая, с него се зае министър-председателят Бойко Борисов, който забрани изсичането на дърветата и разпореди на регионалното министерство да спре финансирането на проекта, докато няма ясни гаранции, че няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво.


Повече за проекта четете тук.


Регионалното министерство няма да финансира проекта без гаранции


От регионалното министерство заявиха пред "Дневник", че наблюдават процеса отблизо и очакват официална информация от общината за експертните становища за ландшафтното оформление, заложено в него. Освен това министерството очаква да бъде информирано за резултатите и взетите решения, както и че ще има още една среща с архитекти и представители на браншовите организации.


Министерството няма да одобри предоставянето на безвъзмездна финансова помощ по проекта преди да получи необходимата увереност, че взетите решения гарантират целесъобразна инвестиция, опазваща околната среда и наличие на подкрепа от обществеността, заявиха още от ведомството


А становищата на експертите, с които разполага "Дневник" са сходни в общата идея, че дърветата трябва да бъдат запазени.

Лесотехническия университет: Премахването на ценни дървета не е в съзвучие със съвремието при толкова технически средства


"В заключение си позволяваме да потвърдим мнението си, че чинарите и липите по ул."Симеон Велики", които са предмет на основните спорове по проектното решение, следва да бъдат запазени." Експертите от ЛТУ допълват, че при наличието на толкова много технически и технологични средства за предотвратяване на очаквани повреди на сградите и инфраструктурата, премахването на ценни дървета само поради опасения за такива повреди не е в съзвучие със съвремието.


Експертите отбелязват още, че проектът е изработен на високо професионално и естетическо ниво във всичките му части и с право е класиран на първото място. В него има анализ и оценка на състоянието на настилките по алеите, тротоарите, уличното осветление, чешми, пейки, спирки на градския транспорт, указателни табели, открити търговски обекти и др., но липсват задължителните в такива случаи паспортизация на дълговечната дървесна растителност, анализ и оценка на нейното състояние. Това е изискване, регламентирано и от Закон за устройство на територията.


Според експертите пренебрегването още в първите фази на проектиране на 87-те дървета на възраст от 55 - 60 г. е погрешно. Отбелзяват още, че мотивите за премахването им са изложени на по - малко от една страница в проекта и не може да се твърди, че са резултат от целенасочено, обективно обследване и анализ на всяко дърво. Липсва оценка не само на състоянието на дърветата, а и на въздействието им върху тази част от градската среда.


Експертите пососчват, че възрастта на дърветата не е пределна, тъй като са дълговечни и могат да достигнат до много по-голяма възраст при професионална и редовна поддръжка. Те отбелязват, че посочената в проекта опасност за сградите и трафика от развитите корони и голяма височина на дърветата зависи от адекватното им поддържане.


А констатираните повреди са въпрос на избор на подходящи технологии и качество на строителните работи. Според експертите лошото състояние на настилката на тротоарите не се дължи на кореновата система на чинарите. В близост до стъблата на голяма част от тях има повдигане на настилката и деформация на бордюрите, но това е поради липса на достатъчно пространство за развитие на стъблата, а голямата ширина на улицата позволява недостатъкът да бъде преодолян.


При оглед експертите констатират, че състоянието на дърветата е добро, забелязват се вредители по листната маса на редица от тях, но те не биха могли да доведат до загиване и не могат да бъдат причина за отсичането им.


Българска академия на науките: Трябват корекции в проекта


Според директора на Института за гората към БАН проектът трябва да бъде осъществен. "Прекрасен проект, достоен за уважение, но в честта "Алейна дървесно - храстова среда (Паркоустройство)" е необходимо да се нанесат малки корекции", пише той.


"В момента разумното решение е: оценка и рехабилитация на всяко едно дърво според неговото състояние. Там, където технологичните решения при изграждането на подземната инфраструктура или бъдеща газопреносна мрежа налагат отсичане на отделно дърво, това да е крайна мярка."


По негово мнение дърветата са с добър външен вид и в добро санитарно състояние. Листата са свежи и зелени без следи от нападащия ги миниращ молец по платана. Забелязват се частично сухи клони, пречупени от силния вятър. Но отделните екземпляри са в много добро състояние, с правилно оформени корони, добра пълнота на стъблото. Има отделни стъбла с мощни корони и височина над жилищните сгради, а дънерната част понякога нанася повреди по тротоара и бордюрите на уличното платно.


Обилната листна маса са причина за натрупване на листа през есента по покривните пространства и изискват грижи за почистване, както и на отводнителните шахти.


Въпреки полаганите грижи от общината не всякога и навреме са извършва поддръжка на короните на дърветата и не са обработвани с нужните специализирани замазки против гъбни заболявания. При отделни дървета има избуяли коренови издънки (филизи), които трябва да се отстраняват.


"Дървото е най - съвършената сентенция на природата, защото е сътворена по законите на симетрията и красотата. Дърветата се привързват към хората и те – към тях. Те са безпристрастни и всичко хроникират мълчаливо. Чинарите са перлата в Зелената система на Силистра", пише още в становището.


Внимателното изрязване на разрасналите се корони е добро решение, макар и временно. Където е необходимо, короната може да се повдигне, ако долните клони пречат. Почвата около коренните площадки на стъблата да се разрохква и покрие с метални или от друг подходящ материал скари (кореновата система трябва да диша).


Ако не е късно, препоръката е да се предложат за озеленяване местни или успешно интродуцирани видове, които се развиват добре в "Дунав парк".


Не на последно място е социалният и екологичен ефект. Гражданите на Силистра са свикнали със своите чинари, с обитаващите ги птици, с прохладата през лятото, се разбира от становището.Университет за архитектура, строителство и геодезия: Дърветата са определящи за специфичния характер на улицата и града


"За да може опазването и запазването на чинарите да се случи, като едновременно с това не се възпрепятства изграждането на предвижданата инженерна инфраструктура, вероятно ще се наложи проектите за паркоустройство и благоустройство на ул."Симеон Велики" да претърпят известни промени." Това е изводът на експертите от Университета за архитектура, строителство и геодезия.


Според тях е необходимо прецизно обследване на растителността и изготвяне на паспортизация, и от комплексна оценка на всяко едно от дърветата. Тази оценка трябва да се отнася както поотделно, така и за цялостното им практическо значение и естетическо въздействие върху заобикалящата ги среда. А получените резултати трябва да се преценят точно и съобразно тях да се набележат адекватни мерки и действия за решаване на всеки конкретен случай. А крайната цел - постигането на максимален ефект от запазването на чинарите, чието наличие е определящо за специфичния характер на улицата и града. Изисква се и максимално внимание за недопускане на поражения върху дърветата по време на строителните работи.


Експертите подчертават още, че години наред младите новозасадени фиданки няма да осигуряват сянка, прохлада и чист въздух.


Независим експерт Борислав Сандов, член на Коалиция за климата и Коалиция " За да остане природа"


В обобщение, при един логичен подход за конкретните обстоятелства, чинарите по протежение на булеварда би следвало да бъдат добре проучени и да се превърнат в акцент на проекта, защото са в отлично състояние и именно те дават характер и уникалност на иначе предвидената с типизирани детайли и дизайн реконструкция на градската среда.


Камарата на архитектите в България: Има и сантиментално-историческа страна спрямо дърветата


На 1 август е проведена среща и с представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), по инициатива на кмета Юлиан Найденов. От свой източник, присъствал на срещата, "Дневник" научи, че становището, изразено от представителите на камарата е, че има техническо решение за запазването на дърветата. От КАБ са се ангажирали да изготвят задание за преработка на проекта. "Това е много добър прецедент и призовавам всички регионални колегии да се обръщат към централата, ако имат нужда от помощ в решаването на проблеми по места", са заявили от КАБ. Все обаче официално мнение до общината няма.

Това е и становището, което местната управа очаква да получи официално, за да излезе и тя с позиция за промяна на проекта, обясниха от пресцентъра на общината.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Ще промени ами, къде ще ходи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Не мога да си представя, в колко тежка форма на кретенизъм трябва да си, за да направиш проект в който да отсечеш тези дървета !!!

 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Дано да ги спасят. Истината е, че се иска работа, отговорност и съзнание от всички. А това е много чуждо на кметове и съветници (и на някои граждани).
  А Каролев да си гледа работата и да ползва по-малко плювалника си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1966 Весело

  Браво. Авторката има голям принос за това.
  Добре, че му се даде гласност и стигна до ушите на Дедо Баце инак милиционерските бичкии щяха да са ги нарЕзали вече.
  Сега Силистренци да гледат хубаво като гласуват за кой ще си дадат гласа.


  № Кандидат / Партия, Коалиция, ИК Гласове Разпределение
  1 Янка Стоянова Господинова
  ПП ГЕРБ 900 56.93%
  8 Нели Маринова Маринова
  БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ 681 43.07%

  http://results.cik.bg/minr2015/tur2/mestni/1901.html

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 433 Неутрално

  А добрютро. Това Герб са бетер ДПС. Където минат трева не никне, чинари също.

 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Една от последните многобройни далавери на Хунтата от ГЕРБ в София

  Нормална Държава added 3 new photos.

  Фирмата възложител и строител на строежа в градинката до бл. 19 в Младост 1 е фирма, в която управител и съдружник е бил съпругът на дъщерята на кмета на Младост.
  Този абсолютен конфликт на интереси обяснява и всички компромиси, които Столична община е направила, за да се случи застрояването на тази зелена прощ.
  Съгласно информационната табела на строежа, възложител и строител на обекта е фирмата „Люкос инженеринг“, собственост на Георги Тончев. През 2013г. обаче управител и съдружник на г-н Тончев е Алекандър Христофоров Тзавелла – съпруг на Даниела Авджиева-Тзавелла, която е дъщеря на кмета на Младост г-жа Цвета Авджиева. Г-н Александър Тзавелла е и бивш секретар на район Младост.
  Това е тривиалното обяснение за категоричната позиция на кмета на Младост, че няма нарушения и защо толкова упорито настоява, че няма друг вариант освен строеж на детската площадка.
  От ПП ‪#‎НормалнаДържава‬ питаме:
  - При взимането на решението за предлагане на две сделки за прехвърляне на терени между Общината и частните собственици кметът на Младост бил ли е повлиян от връзката на своя зет с фирмата възложител и изпълнител на строежа?
  - Има ли връзка между издаването на разрешение за строеж на детската площадка с избора на фирма изпълнител на строежа?
  Общинският съветник Войслав Тодоров ще отправи тези питания и към кмета на София, с чиято подкрепа е избрана г-жа Авджиева за кмет на район Младост.

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  А за застрояване на градинките в Младост кретенията в коя степен е?

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Дано им дойде акъла в главата.
  Колко природа затриха за да взе
  мат някакви пари от измислени
  проекти !!!

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":


  [quote#2:"442"]Не мога да си представя, в колко тежка форма на кретенизъм трябва да си, за да направиш проект в който да отсечеш тези дървета !!![/quote]

  Ами то зависи колко плащат. Спомням си, че една простодушна госпожа - ландшафтен архитект заяви, че дърветата са болни и опасни понеже така и казали да казва.

 10. 10 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Добре, че беше Бойко Борисов да отмени проекта. Без него за къде? Той строи пътища, строи зали, дава пенсии, отменя лоши проекти, спира бежанците, договаря реактори, прави съдебна реформа....Безкраен е списъкът с подвизите му... Херкулес, ако беше жив щеше да се разплаче от мъка като го види

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 11. 11 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вероятно!?

  ВЕРОЯТНО само в БеГе.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Нещастници. Гербава мизерия, а за левчета биха продали и децата си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Борисов направи такава държава, че и най-малкото нещо да не може да се случи, ако той не се намеси. Така всички остават с впечатление за неговата незаменимост.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Борисов краде и разрушава най-много от всички

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Проектантите" да си ходят.

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Браво! Гражданското общество отново защити здравия разум!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 17. 17 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Хората се чудят как да увеличават зеленината, а ние как да я унищожим. Този дето е решил да унищожи тези хубави чинари, дали е посадил поне едно дръвче и да се радва как расте?

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 18. 18 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 642 Весело

  [quote#12:"Darth Plagueis"]Нещастници. Гербава мизерия, а за левчета биха продали и децата си.[/quote]
  Трол Т. на квадрат.
  [quote#14:"stenli1"]Борисов краде и разрушава най-много от всички[/quote]
  Двамката сте си лика прилика. Персонални плювачи по Борисов, явно за жълти стотинки.
  Последно, добре ли е ,че с намесата си той предотврати тази гротеска?

 19. 19 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#6:"stenli1"]Една от последните многобройни далавери на Хунтата от ГЕРБ в София [/quote]
  Ха, ха, бре трол детска площадка защитавала общината....
  Аз пък мислех че е поредния мол. Толкоз си плосък, че чак си скучен.
  Иначе сте се загрижили с дружката си за нацията.
  Това което направи Фандъкова за децата не го е правил никой кмет след Междуречки.
  Да ти напомня ли за Софиянски...

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#19] от "skomina":

  Кво точно направи Фандъкова бе? Осигури им най-мръсната столица в Европа и най-шумният град в света? Уби града и го направи селско гето със селско стъргало за джапанки? Направи го градът с най-голям ръст на белодробни заболявания. Знаеш ли какво е белодробно заболяване, фуражка безродна?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Добре, че премиерът ги спаси ! :Д

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK