Заради демографската криза властта препоръчва на университетите да отрежат специалности, за да не фалират

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" нямат намерение да съкращават специалности.

© Надежда Чипева, Капитал

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" нямат намерение да съкращават специалности.Заради демографската криза и новия модел на финансиране университетите сами ще се принудят да съкращават приема като сливат или дори закриват специалности. Прогнозата е на експерти от просветното ведомство, след като на заседание на правителството в края на юли т.г. финансовият министър Владислав Горанов заговори за възможни фалити на висши учебни заведения през следващите две години. Поводът е приемането на програма за оздравяване и оптимизация на потъналия в дългове Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", на който държавата отпусна допълнително финансиране от 1,5 млн. лева.


9000 студенти по-малко, но "разроени" специалности


По данни на просветното министерство заради демографската криза приемът в университетите през м.г. е намалял с около 9000 души. На заседанието на Министерския съвет Горанов обяснява как висшите учебни заведения са се оказали неподготвени за "този натиск", въпреки че е "ясно от 10 г. напред колко деца преминават през образователната система". Резултатите според финансовия министър - "в момента имаме незапълнен прием в почти всички висши училища, и то по специалности, по които ние традиционно сме смятали, че има огромен интерес".
Горанов на няколко пъти призовава образователното министерство да вземе бързи мерки, които да намерят отражение още в следващия държавен бюджет. От думите на просветния министър Меглена Кунева се разбира, че "съвсем скоро ще има постановление", с което да започне "събирането на специалности, които са били напълно излишно разроени, просто за да може да се направи още една катедра със съответната академична обезпеченост". Тя дава и следния пример за раздуване на прием - "вместо да се учи например химия има отделно факултет по органична и по неорганична химия". От образователното ведомство разясниха, че става въпрос за случаи, в които през трите години от обучението се учи едно и също, а само през четвъртата в програмата влизат различни предмети.


Автономия, но и нов модел на финансиране


От образователното министерство обясниха пред "Дневник", че университетите имат автономия и сами трябва да стигнат до извода за оптимизация на специалности и свиване на приема. Това, така или иначе, щяло да се случи заради новия модел на финансиране на висшето образование, с който размерът на държавната субсидия ще се определя не само въз основа на броя на студентите, но и според качеството на обучението, както и количеството и качеството на научните изследвания. В същото време ще се намали и броят на студентите, субсидиран от държавата.


След наложената оптимизация във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" в просветното ведомство предвиждат сливане на специалности и в Русенския университет "Ангел Кънчев". Очаква се среща за обсъждане на евентуална оптимизация да се проведе тази седмица. "Дневник" потърси информация за приема във висшето учено заведение през тази година, но един от преподавателите доц. Юлиян Ангелов обясни, че интервюта по телефона не могат да се дават.


"През тази година не планираме съкращаване на приема в университета, както и сливане на специалности", обясниха пред "Дневник" от Софийския университет "Св. Климент Охридски". На този етап от администрацията на висшето учебно заведение обаче не могат да дадат информация за незаети места, тъй като приемът в магистърска степен не бил приключил. На заседанието на правителството финансовият министър споменава и най-големия университет у нас като място с незапълнени места.

Ключови думи към статията:

Коментари (252)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Позор. От грабене нямат време да правят деца.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Университетите са много,не специалностите.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Властта какви мерки ще предприеме за да оправи демографията и да противодейства на масовата циганизация?!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Гневно

  Всяка година сме свидетели на атака към университетите по време на кандидатстудентската кампания, изключително грозно, то не бяха обвинения в преписване, подкупи, сексуални посегателства и т.н. интересно е че проблемите не са от тази година, но сега и то по време на кандидатстудентската кампания управляващите се сещат за проблема!

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#4] от "voltaire":

  Не могат да схванат как химията била хем ограничена, хем неограничена, да станел един факултет по безгранична химия!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  [quote#4:"voltaire"]Горанов и Кунева ще правят нещо за университетите. Боже опази![/quote]
  Аз съм на мнение да оставят университетите да правят каквото си знаят, но да не им помагат когато фалират! Сами да се оправят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Властта е.основна причина за демографската криза.
  Заради дерибеите от ГЕРБ, хората ч масово бягат с 200 в чужбина

  ГЕРберята отдавна затриха държавата

 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "cherezchur": Позор. От грабене нямат време да правят деца.
  ====================================

  Децата на тези, които грабят, не следват в България. А тези, които не крадат, нямат пари за отглеждане на повече от едно дете, освен ако са цигани на помощи. 10. 10 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 829 Разстроено

  Гаси академиците, щом са се оказали "неподготвени", но алчността е сила, която само глупостта може да победи, за съжаление плащаме всички!

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 269 Весело

  За първи път от много време подкрепям властта. Умните деца да ходят да учат в западни университети. Останалите, както казва и самия Ердоган, са дар от бога и да учат Отче наш.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#1] от "cherezchur":

  Колкото и деца да се правят, голям процент от тях предпочитат еднопосочния билет навън още от средното образование, така че високата раждаемост сама по себе си не е панацея. Нужни се крути мерки, за да се осигурят нормални условия на живот в страната и достойни доходи, така че дори да започне обратен процес - на масово завръщане на емигрантите ни. Но воля за това сред родните политикани няма.

 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 269 Весело

  В България има региони, населени с туземци, които по изостаналост се съревновават с останалите австралийски племена аборигени. На тях не им трябват училища дори. Трябва им църква или джамия и от сутрин до вечер пълнене на съзнанието с религия, за да не им дойде на ум да искат нещо приживе. Само дето е нужен контрол върху "пължена", че могат да се произведат атентатори.

 14. 14 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 260 Весело

  "... вместо да се учи например химия има отделно факултет по органична и по неорганична химия".
  Права е Кунева! Да разрови още по-надълбоко! Някакви гевезета пък учат едни хуманна, други ветеринарна медицина. Я да вземат мерки! Че да не ги почва "властта".

 15. 15 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ЕнтелУектална излагация ''Тя дава и следния пример за раздуване на прием - "вместо да се учи например само химия има отделно факултет по органична и по неорганична химия"
  Много е проста г-жа кукунева , в стила на идеолога им : ''Таз година полупроводници , догодина цели ''
  Това са отделни науки , бре овсЪ нямат нищо общо , все едно да сравняваш филология и география Между другото същите процеси и промени, рИформа (едно към едно ) протичат в момента и в Русия в областите на образованието и здравеопазването ...... Слочаенозт ??? Да не ви пишат дневния ред у Кремлин ?

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenli1": Заради дерибеите от ГЕРБ, хората ч масово бягат с 200 в чужбина
  ===================================

  За три-четири години управление демографска криза не се създава, ако хората не напускат като бегълци поради тирания. А българите след 2000-та година напускат поради прекаллено голяма експлоатация, защото нямат какво да ядат, а не искат да мизеруват на социални помощи. Така че са виновни всички управляващи след 10.11.199 година, но особено капиталистическата ни класа, която не иска да произвежда, не иска да плаща на работниците и на специалистите адекватно за техния труд и разчита само на свръхпечалби от държавни поръчки.

 17. 17 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се обедини и медицината : хуманитарната с ветеринарната , то лекарите и без това носят бели престилки- то все тая , а и нивото е за жиуотни , тъй че шъ съ спестят средства , а завършилите ще са с универсална специалност и вместо 8 години обучение в областта на хуманитарната медицина , шъ се завършва за 4етере

 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  О боже, след като закри реакторите Кунева-Пръмова иска да закрие и химията! Това при положение, че това е един от малкото отрасли които формират нашият БВП и стабилен износ.

  Едно и също било органичната и неорганичната химия. Ами вместо с шампоан да си измие косата с негасена вар да видим дали ще разбере че има разлика. Но какво друго да очаквам от кухи кратуни цял живот уреждали се със слугинаж около власт имащите, те за да изпълнят заповедта на Началника и от родителите си ще се откажат. Намека който правя никак не е случаен.

  Не и върви на просветата с министри и това си е. Първо онзи с много "полезната и актуална" за България професия "египтолог", после онази куха лейка за която Пиер Кюри не е учен, сега пък тази. Как ги намират не ми е ясно, аз на улицата да спра първият срещнат и с повече качества ще е. Поне няма да е ненормален като тези.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Останалите, както казва и самия Ердоган, са дар от бога и да учат Отче наш.
  =======
  Ми тя истината е именно там. Обезверените абщества , рано или късно стават ялови. Питай Ердоан ако не вярваш. До коментар [#11] от "ruby":

  Bukalemun
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#17] от "pipon":

  То като погледне човек и инжинерите, и те са се разпищолили, то бива ама електро, строителни, в и к, механо, електроника, а на работодателите просто инжинери им трябват, е ако имат и шофьрска книжка и да могат да работят с флекс, идеално!

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#18] от "Fred":

  Предполагам, че пак за пари става дума, химията, биологията, физиката са единствените области в нашата наука, които отговарят на критериите за финансиране по новите програми, в момента в почти всички звена се кандидатства, оформят се колективи, та явно ще гледат как да попречат на това!

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  У скоро време - всеки циган с висше образование. Изберете си пак пазачи, бармани, вифаджии и т.н.

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Гневно

  Няма какво да се бавят ами студентите по химия и съответните факултети да се вдигат на протест да и искат оставката на тази неграмотна (цензурирано). А представителите на бизнеса в химията да излязат с остра декларация, тази иска напълно да съсипе образованието по химия, да им праща пълни неграмотници.

  Точно в областа където има останало малко читаво производство реши да посегне, не към хилядите нароили се безплодни изсмукани от пръстите специалности и селски университетчета, бълващи единствено безработни и чиновническа гмеж.

  Но там никога няма да пипне, там са верните партийни другари, не бачкаторите като глупавите инженери които мъкнат цялата тази пасмина на гърбът си.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 24. 24 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  няма да ме разбереш по друг начин, затова ще ти го кажа така, както най-много ще ме разбереш (така са ти го казвали петилетки наред в БАН):
  "като искате държавни пари и нито сте на световно ниво, нито правите нещо изключително, ще търпите критиките и ще кимате в съгласие и ще изпълнявате"

  голяма част от държавните университети се напълни с паразити и некадърници и по този начин изгониха кадърните и професионалистите, които можеха да научат на нещо смислено нашите деца.

  сега идва време да се премине все повече към пазарни начала и в университетите и да им се намалят субсидиите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1324 Весело

  Този форум е добър пример какви "специалисти" са произвеждали и произвеждат родните "университети" - основно по всичкология.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "ban":
  Требват олигофрени ,това е нивото ,такова е времето ,колкото по тъп и прост ,толкова по добре ! Целта на ''реформата'' е масово производство на дебили !
  ето и на практика :http://www.karieri.bg/viewadv/rabota/36735_specialist_kachestvo_-_otk/
  , мухахаха ,каква икономика ,какви иновации ,каква наука , бре,какъв технопарк ,какви пет лева ?ЗАПЛАТА : 500-800 ЛВ , ахаха
  После се хленчи : Бизнесът : няма кадри ! Еми нема , нема и да има , ахаха

 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#20:"ban"]То като погледне човек и инжинерите[/quote]

  Пише се инжЕнер ве, нeграмотнико!

  Ставаш само за теляк в банята, не в БАН!

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#21:"ban"]Предполагам, че пак за пари става дума, химията, биологията, физиката са единствените области в нашата наука, които отговарят на критериите за финансиране[/quote]
  Направо съм БЕСЕН! Нямам нищо общо с химията, единствено помня от следването си че беше крайно интересна, още го помня този двоен електрически слой в колоидно дисперсните системи.

  Учих я дори не от нашият вузовски учебник който ми изглеждаше елементарен ами по един учебник от СУ защото беше наистина интересен. Дори професорът който ме изпитваше беше впечатлен и ме запита дали не съм учил химически техникум а той по принцип не обичаше техникумите, смяташе че не дават добър фундамент.

  Така че нямам никакъв личен интерес но съм бесен като гледам как искат да съсипят нещо работещо.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#9:"glog"]нямат пари за отглеждане на повече от едно дете, освен ако са цигани на помощи.  [/quote]

  До коментар [#9] от "glog":

  Стига с тая опашата лъжа! Обясни математически как колкото повече деца имаш,ще получаваш повече пари и то от държавата (?!),за тяхното отглеждане?! Точно обратното е,с всяко следващо дете,детските намаляват. И мисля,че е така в целият свят.
  Но понеже сте много "умни",се хващате на опасната и престъпна пропаганда на мафиотската българска държава,която цели да настрои българи срещу цигани. 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#24] от "полувишис":

  Прав си донякъде, но това се отнася в най голяма степен именно за тези области и университети, които форумеца фред изброява,а областите за които говори кунева са на добро международно ниво, в някои от специалностите наистина няма много студенти, но нали именно говорим за финансиране за качество!

 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#16] от "glog":

  Първо не са 3-4 години "управление", а 7-8
  Второ, създава се, създава се демогряфска град сплного бързи темпове. Българите в детеродна възраст масово се изнасят в чужбина

 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#27] от "pag":

  Чети какъв е коментара учителю по граматика, нарочно съм го написал така! Та ти спец по какво си!

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално


  [quote#12:"Читател - подкрепям budd.bg"] да започне обратен процес - на масово завръщане на емигрантите ни. Но воля за това сред родните политикани няма[/quote]
  Някои се връщат и не могат да си намерят работа, въпреки че имат дипломи от престижни университети. Работните места са заети от партийни креатури, пенсионери.....

 34. 34 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Борисов, ако иска, може лично да се справи с ниската раждаемост. Справи се с всички останали проблеми, че този ли ще му се опре..

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Само със сливане на специалности и катедри няма да се мине. Трябва сливане на университети. В кой град по света има Строителен университет, Минен университет, Лесотехнически, Технически, Химикотехнологически и още 2-3 военни училища, които сега също са университети? И на 130 км в Пловдив да ги има половината същите?

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Възмутителното е, че правителствата не предприемат абсолютно НИЩО, за да я преодолеят! Страната се изпразва от млади, красиви, надеждни български граждани, а в същото време се увеличава проблемното малцинствено население, което ляга на бюджета!? Тоест на парите на коректните данъкоплатци...
  [quote#16:"glog"]демографска криза [/quote]

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Чакаш властта да те замести в кревата ли?

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#36] от "dobrich":

  Оооо красивите бягали... Те тая глупост като я написа, се лигитимира.

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  Аа, тъй кажи бе, за прословутата политехника ли става въпрос, ами ще не споменаваш нещо библиотекарския или икономическия, или те са от приближените на власта!

 40. 40 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  И кво предлагаш : По Сталиновски , ги закрием всичките и да оставим само един : НБУ ? Най ''убавия ''

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#36:"dobrich"]проблемното малцинствено население, което ляга на бюджета!? [/quote]

  До коментар [#36] от "dobrich":

  Ето ти едно заглавие от днешният брой на в.Стандарт:

  "300хил. семейства заработват от билки".

  Тези 300хил. са циганите,ако не се сещаш. Виждал съм ги от колата как берат лавандула в полето. Докато стотици българи си клатят краката и седят на бюрата от 8ч. до 17ч.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#22:"Хи-хи"] всеки циган с висше образование[/quote]
  Причината - някои милиционери бяха казали навремето, че престъпността сред тези, които учели вишУ била по малка.

 43. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Мдаа, че има прекалено много университети - има,че има разрояване на специалности и катедри - има. Но да посягаш на малкото истински полезни за индустрията и науката специалности е върхът на...."гения" на "История на БКП" и разните "административно-финансови" "специалности". Много кавички станаха, но някак си "финансиста" Горанов и "политикът" Кунева го предизвикват.

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  Заради демографската криза препоръчвам на властта да отпусне малко живот на народа. С дивашки капитализъм и безработица ... толкоз и до тук. Хайде сега нещо по-смислено в БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":
  През лятото има работа. Ами през останалите 8 месеца?

 46. 46 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А паре за УНИБИТ-а ще се намерят, нали госпожи и господа управляващи? Не заради уважаемите студенти, а заради противните на народа декани, професори и лектори. Библиотекарите са най-важните за народното стопанство и буклуците от ДС/КГБ които ги учат на слухтене и доносничество!
  Да няма проф. Митьо Гестапото гладен да ходи?!

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#38:"niakoi_si"]Оооо красивите бягали... Те тая глупост като я написа, се лигитимира. [/quote]

  До коментар [#38] от "niakoi_si":

  Тая "глупост" въобще не е глупост,а хитра и гнусна пропаганда,която първа я пусна онова изтърсаче на природата Дърева. Пак с идеята да разедини народът.
  Между другото,те (ние) наистина са красиви. Мога да ти пусна моя снимка за да се убедиш!

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "stenli1": Първо не са 3-4 години "управление", а 7-8
  ====================================

  Не са толкова, а скоро ще станат 27. Я провери данните за икономическа емиграция от тогава до сега по години! И не казвай, че това е, защото тогава са управлявали комунистите. Защото след като през 1990 година БКП се преименува за десети път и стана БСП, тя е призната за европейска социалистическа партия, а Сергей Станишев е сега шеф на евросъюзните социалисти, които няма как да смятат за комунисти. А аз на Брюксел вярвам повече, отколкото на драскачи като тебе.

  Нещо повече. СДС стана коалиционен партньор на БСП още в нейната най-ранна възраст при правителството на Попов. А след като икономиката на България е унищожена в периода 1989/2009, няма как да приписвате вината само на ГЕРБ. Всъщност всички правителства на България след 10.11.1989 година носят своята вина за тази криза. Да не говорим за личната вина на такива като теб, които постоянно подтиквате младите българи да не стоят тук, а да отиват на запад.


 49. 49 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Отдавна трябваше да се напасне образованието към пазара. Помня човекът-курс по класически филологии. Един студент и десетина души на щат заради него. Също не мисля, че имаме нужда от толкова много бакалаври по румънска филология, етнология и подобни. Три години ги издържаме да учат, после тридесет като безработни, после като пенсионери. Не е ли по-добре от самото начало да бачкат нещо, щом не могат да влязат рентабилна специалност? Барабар с катедрите и секретарките.

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#45:"dobrich"]През лятото има работа. Ами през останалите 8 месеца? [/quote]

  До коментар [#45] от "dobrich":

  О,има работа,колкото искаш! У Перник например копат въглища,(за себе си),на открито. Или цепят и продават дърва. В строителството е пълно с цигани. И така нататък.

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#37:"niakoi_si"]Чакаш властта да те замести в кревата ли?[/quote]Ако няма работа за родителите
  - деца българчета не чакайте .
  В Конституцията пише кой е длъжен да осигури условия за заетост ! Други въпроси ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 448 Разстроено

  Първи видими резултати от заличаването на една нация!

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]От образователното ведомство разясниха, че става въпрос за случаи, в които през трите години от обучението се учи едно и също, а само през четвъртата в програмата влизат различни предмети.[/quote]
  Показва само неграмотността на тези "реформатори". Първо, общият фундамент на една специалност не е 3 години а 2 години. Първите 2 години се учат неща които са общи за едно професионално направление /физика, математика, химия, механика, съпромат и т.н./ и чак в третата година вече започва навлизането в професията, четвъртата изцяло за нея.

  Второ което е по-важното, тези курсове не се водят отделно за всяка специалност и така да се навиват часове а в общ поток. Обикновено общ за факултета но ако възможност общ и за университета. Аз съм водил лекции на поток от 300 души от трите факултета независимо че нашата специалност е 25 души.

  Надуват часове в хуманитарните специалности, инженерните са така претоварени че преподавателите търсят всякакъв начин да се отърват от допълнителен курс. Защото подготовката му и да се опддържаш на ниво иска доста време, това не е като да се назубрят стотина общи приказки.

  Така чеосвен огромна каша нищо няма да произлезе от сливането на "неорганичната химия с органичната".

  Кунева като иска да прави икономии да направи 2 прости неща:
  1. Закриване на безбройните нароили се псевдо университетчета. Като база могат да и послужат старите ВУЗ преди "демокрацията" допълнени с не повече от 5-6 нови наистина доказали се. Ние тогава при много по-голяма икономика се оправяхме със старите ВУЗ сега след като се е свила в пъти защо да не можем? По-груби сметки така може да се икономиса поне 40-50% от бюджета който да се пренасочи към качествените ВУЗ.
  2. Спиране държавната поръчка за специалности с които пазара е пренаситен и които нямат съществен принос за БВП. Ето още поне 20%.
  3. Намаляване броят на приеманите студенти поне двойно. Абсурд е при социализма да сме се оправяли с 80-100,000 студенти а сега да имаме 280,000 /двеста и осемдесет хиляди!/

  По най-скромни пресмятания поне 80-90% от бюджета на МОН се изразходва нерационално поради изброените причини.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 54. 54 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дъската ми хлопа устойчиво":

  "... вместо да се учи например химия има отделно факултет по органична и по неорганична химия".

  А най-смешното/тъжното от всичко е, че никъде в България няма факултет по неорганична и такъв по органична химия. В СУ има Факултет по химия и фармация, в ХТМУ има факултети по химични технологии, системно инженерство и металургия, в бившия бургаски университет по химия факултетите вече са съвсем различни. Моля ако някой знае къде в България има в един университет факултети, каквито Куневица си измисли да пише.

  "Прогнозата е на експерти от просветното ведомство"
  Моля! "Експерти" в МОН! Това е хубав виц за начало на седмицата. Благодарение на опустошителната политика на политическите кабинети през последните 20 години в МОН работата на "експерите" е сведена до пренасяне на папките от един кабинет до друг и събиране на числа на постъпили студенти. Благодарение на такива "експерти" пък като Дамянова, Кунева и още дълга фаланга до тях, които в живота си не са влизали в класна стая, положението в образовнието е повече от трагично.
  Един заместник министър между тях рабираше от висше образование и Кунева направи всичко възможно да го отстрани, защото май пречеше на партиите и НПО-тата да си разпределят едни пари.

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#48:"glog"]икономиката на България е унищожена в периода 1989/2009[/quote]
  Точно така, тагариш гербер. Преди 1989 г. имахме цветуща икономика, но дойде СДС и я унищожи..........Кочияшите на Бкп си припомнят "златните години".

 56. 56 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 710 Неутрално

  [quote#48:"glog"]Всъщност всички правителства на България след 10.11.1989 година носят своята вина за тази криза.[/quote]

  Ако ми позволите лека корекция. Правителствата преди тази дата носят не по-малка вина за кризата. 12 млрд долара външен дълг не е шега.

  No Pain No Gain
 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#48] от "glog":

  Съвсем скоро го обявих официално, от родените през 2009, първолаците след 7 г. през 2016 са намалели с 25 -30%.

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":
  Малък е процента на циганите които се трудят целогодишно....

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#49:"dasho"] Не е ли по-добре от самото начало да бачкат нещо[/quote]Ами добре е да бачкат нещо, ама пазарните талибани нарязаха заводите и унищожиха технологичния потенциал на нацията.
  В по-добрите времена работехме и учехме задочно точно по специалността си.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "niakoi_si":

  бате, никой не не иска да живее в държава, командрисвана от морави комунисти, каквито сте герберята. ти какво звание имаш като милиционер?

 61. 61 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално
 62. 62 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenli1":

  Комунетата са тези, които причиниха и продължават да причиняват катастрофи и корупция.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 63. 63 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1849 Весело

  Сетиха се ...
  никакво държавно субсидиране , просто трябва рязко намаляване на университетите...
  Не може да завършват 50 хиляди , от които 20 хиляди да отиват да учат в чужбина и да има 60 хиляди свободни места в университетите ни.
  Преди за всяко място в университетите се бореха по 5 и повече кандидатстващи , сега по 5 университетита се борят за кандидат студент и с тройка ставаш студент

 64. 64 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 456 Неутрално

  По 6ироко отваряне към турския образователен пазар.Хем 6те осигури и засили конкуренция, хем 6те има постъпления за България.

  ne mutlu türküm diyene.
 65. 65 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  "вместо да се учи например химия има отделно факултет по органична и по неорганична химия". "
  ами догодина и цели проводници . каква е разликата .
  на тези им трябват ловци на покемони . и си ги отглеждат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#35:"cinik"]Трябва сливане на университети. В кой град по света има Строителен университет, Минен университет, Лесотехнически, Технически, Химикотехнологически [/quote]
  И като ги слееш какво ще получиш? Една мегаструктура със своите управленски звена и т.н., надстройка над съществуващите. С огромният риск при това сливане да се получи голяма каша и напълно съсипе малкото работещо нещо във висшето ни образование.

  И ти като Кунева към тези които произвеждат БВП посягаш, а не към безбройните лапачи нароили се последните 25г и специализирали се в изсмукване на произведеното от тези които ще закриваш/сливаш.

  Нещо много замижаваш за новоизлюпените недоносчета като пернишкото университетче с нецензурното име а посягаш към доказалото се.

  Чета че Цецка Цачева и на Лом обещала университет. Ако я попитат Корнелия Нинова и в Правец трябва да има университет, как може така родното място на Тошо без университет.

  Много били станали? Ще закрием софийските и готово. И без това станаха на 50-100 години, много им са, трябва подборна сеч за да расте младата гора.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#65] от "дерибеев":

  На тези им трябват прости ГЕРБери гласоподаватели, които да не ги питат защо крадат и защо живеят като скотове само да гласуват

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  Народ може да бъде унищожен, не може да бъде победен ... След соца не можахте да принудите българите да приемат примитивния капитализъм и да се репродуцират - не се женят и не раждат деца. Или поумняваме и осигуряваме заетост и сигурност за ВСЕКИ родител ... или закриваме България. Толкоз

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Заради демографската криза за в момента 20 годишните след време и пенсии няма да има...

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#64:"hasanço"]По 6ироко отваряне към турския образователен пазар.[/quote]Не намесвай Турция ... Не му е темата, не му е мястото, не му е времето ... За част от вашите е реална перспектива и си я ползват със здраве. За българите Турция въобще не е опция ... и работа във турски фирми в България също не е опция. Пробвал съм ... не се получава. Хайде всеки при своите и всички да са щастливи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  много е просто ...
  Поглеждат данните от миналата година и виждат в кой университет колко са били кандидатите ...
  Отпускат им се 50% от тях за прием и се саморегулира системата.
  Субсидии се дават само за специалности при които има голям недостиг на кадри.
  Колкото и да си затваряме очите , завършващите средно образование ще продължават да намаляват.
  Няма как всяко трето първолаче да е ромче и да искаш от всяко ромче да става висшист.
  След 5 години България ще е около 6 мнл от които около 2 мнл роми и помаци , това са реалностите.

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#69:"Зарзават"]Заради демографската криза за в момента 20 годишните след време и пенсии няма да има...[/quote]Ако сега 20 годишните имат сигурност и работа да направят по 5 деца - тогава ще имат пенсии

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  [quote#69:"Зарзават"]Заради демографската криза [/quote]
  а демографската криза заради какво е ? дали не е заради кретенизма да унищожим всичко за да се докажем по лоялни от партизани слезли на 09.09 .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 74. 74 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В България има 53-54 ВУЗ-а. На тази структура и брой население са прекалено много. Нивото в някой ВУЗ-ове е много ниско, защото приемат всеки и защото дори им дават и дипломи, защото финансирането им и от там заплатите им зависят от броя на студентите.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Весело

  До коментар [#62] от "полувишис": "Комунетата са тези, които причиниха и продължават да причиняват катастрофи и корупция."

  То тогава в САЩ има най-много комунета
  - царе са на кризи, катастрофи и корупция

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  А защо трябва да даваме пари на университетите!?

 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#60] от "shtavesht":

  Генерал. Взимам 7000лв. чисто.

 78. 78 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#67] от "stenli1":

  Като гледам цивренето ви, простите сте вие Но нищо дерзайте, скоро няма да е на вашата. Всъщност никога.

 79. 79 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Не толкова голям проблема!
  Просто трябва да се приемат, повече роми в университетите!
  И без това Ромите са Българите на Бъдещето,след като българите масово се евакуират от територия България!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#33:"dobrich"]Някои се връщат и не могат да си намерят работа, въпреки че имат дипломи от престижни университети. Работните места са заети от партийни креатури, пенсионери.....[/quote]Дойдохте ли на моята ??? Не помните ли как повтаряхте "Да си намерят работа", "Работа има колкото щеш" , "само мързеливите и бездарните не могат да си намерят". Има само за "наши"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#75] от "dark'star":

  Само да променим името на държавата и ще имаме участник, познал точните параметри.

  No Pain No Gain
 82. 82 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Демографската криза не трябва ли да води към съкращаване и на администрацията в министерствата, агенциите и общините, както и в броя на дупетатите?

 83. 83 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":

  Аз пък по кафетета и молчетата в работно време, само българи виждам. Чистокръвни, умни и красиви.

  Също така не съм виждал циганин в ферари или порше. Все българи вътре.

  За кредитен милионер циганин не се сещам. Банка източена от циганин май няма.

  Също така управник в БГ циганин за 30 години няма.

  Та не са и циганите проблема на тая държава. Чистокръвни расови български проблеми, циганите са просто за цвят.

 84. 84 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#77] от "niakoi_si":

  браво! добре си се уредил. проблемът на герберите е, че живеят в измислена паралелна действителност, в чието съществуване последните убедено вярват и отчаяно защитават на всякакви амбразури. вашият проект е толкова провален, колкото и тези преди вас, успешен е само за едно - да пази комунистическото статукво. няма мисъл, няма идея за бъдещето, няма реформирани институции, само говорене и тъпи физиономии. вие сте една затворена, самодостатъчна и самовъзпроизвеждаща се система, никому не полезни, освен на себе си.. а ти си мажоретка на един силовак-комунист, мъжка проститутка, от евтините..

 85. 85 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  [quote#66:"Fred"]И като ги слееш какво ще получиш? Една мегаструктура със своите управленски звена и т.н., надстройка над съществуващите. [/quote]

  Не, трябва да се закрият всички тези и да се открие нов технически университет, изграден по работещ модел в развита държава, напр. Австрия.

 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Весело

  [quote#76:"svoboden"]А защо трябва да даваме пари на университетите!? [/quote]
  За да не се задават тъпи въпроси като този, например ...

 87. 87 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#84] от "shtavesht":

  А ти имаш огромен комплекс за малоценност. Просто от ушите ти блика на струи

 88. 88 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Весело

  просто цитат .
  " „Това е, подчертавам, качествено нова демокрация, при която всичко ще бъде изборно, ще става така както реши стопанинът. Дали един работник ще бъде член на бригада или не, ще решат нейните членове. Ясно е, че те никога няма да приемат лентяи и некадърници, защото трябва да работят заради тях. И в институтите никой няма да държи хора без научни качества, но поради едни или други причини попаднали там. И така ще бъде във всички сфери, в обществените организации, по целия фронт.“ – „Реч пред Х конгрес на Българските професионални съюзи“ (стенографски запис), 9 април 1987 г."


  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 89 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#15:"pipon"]Много е проста г-жа кукунева , в стила на идеолога им : ''Таз година полупроводници , догодина цели '' [/quote]

  Трагедията е, че бай-Тошо най-вероятно си е направил майтап, а Кунева е напълно сериозна.

  "Да, България"
 90. 90 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#87] от "niakoi_si":

  комплекс за малоценност??? толкова ли можа? верно си от евтините, но си има причина очевидно..

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#85:"galapagas"]Не, трябва да се закрият всички тези и да се открие нов технически университет, изграден по работещ модел в развита държава, напр. Австрия. [/quote]
  Точно като Ердоган, той смята да изгради Турция от нулата. И като комунистите, те също смятаха да срутят старият строй и на руините му нов да построят. Пол Пот същото, той беше по-радикален, всичко което е с очила се разстрелва, той вече е непоправимо увреден.

  Ти като решиш да си оправиш жилището направо срутваш блокът и започваш на чисто ли? Знаеш ли колко такива започнати недостроени виждам по улиците всеки ден? Или правиш почистване, изхвърляш ненужното, изкърпваш падналата мазилка, сменяш дограмата, боядисваш.

  Всеки път като чуя такъв радикален реформатор и ми става ясно, че си имам работа с пълен хахо, нищо реално не направил през животът си и затова нямащ си представа с колко труд и пот се постига всичко.

  Впрочем този нов технически университет с какви кадри ще го напълниш? С такива като юпитата на Симеон, те също бяха завършили западни университети? То и от западните университети нямаш надежда за много българчета, както чета Капитал все бизнес администрация завършват там, от около 50-60 репортажи само един беше някакви химични технологии.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 92. 92 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#90] от "shtavesht":

  Защо толкова да съм можал. Аз нямам за задача да измисля обида по твой адрес. Не ми доставя удоволствие да обиждам непознати. Просто констатирах. Това го пише във всички учебници по психология - човек който обижда със такава жлъч, знаейки, че е анонимен - типичен случай на комплексиран индивид. Ай със здраве.

 93. 93 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Държава, в която няма икономика, сигурност, правосъдие и образование, няма как да привлича младите хора да остават тук, или да се връщат от чужбина. Друг е въпросът на кого точно младите хора разчитат да им "оправи държавата"? Няма кой, мили хора. Само ние сме тук. И ако ние не си оправим държавата, тя просто ще изчезне и няма да има къде да се върнете един ден, защото тук ще живеят само роми и бежанци.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 94. 94 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#92] от "niakoi_si":

  да се видим да ти го кажа в лицето?

 95. 95 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#73] от "дерибеев":

  Ами демографската криза е закономерно следствие от 26 години вече
  провежданият геноцид над българите. Това е закономерен резултат от
  това което елитите ни правят толкова години вече. Нека да припомня, че дивашката приватизация
  с малки изключения се оказа просто закриване на цели сектори от българската индустрия.
  Още в зората на демокрацията, на българският народ не му беше позволено
  да бъде икономически активен и да натрупа капитал, нали си спомняте мутрите, СИК и ВИС, всеки
  който си отвореше дори едно магазинче трябваше да плаща на държавно организираната
  мафия данък, какво остава за хора искащи да направят нещо по-сериозно от
  това да отворят магазин. Поради това истинският елит на нацията първи замина,
  защото в Бъгария никой не му позволи да развива уменията и талантите си.
  За сметка на това всичкото производство беше източвано на входа и на изхода,
  докато не фалира. А по-конкуретноспособните предприятия бяха дадени на правилните
  хора - обслужващият персонал от шофьори, сервитьори и т.н. на старата номенклатура, които
  поради некадърността си в повечето случай го фалираха или продадоха на чужди компании.
  След това последва обиране на спестяванията на хората, чрез пирамидите, фалита
  на банките, които буквално се управляваха от назначени сервитьори и шофьори на
  номенклатурата. И разбира се хиперинфлацията, която занули всички спестявания на
  обикновения българин. След това в България останаха главно сектори, без които една
  що-годе модерна държава не може да съществува, като хранително-вкусова промишленост,
  селско-стопанство (което в момента е напълно олихарично, споменте си автопарка
  пред САПАРД), транспорт, комуникации, строителство, медии. Всичко вече е разпределено
  между олигархията или в чужди ръце като банките, телекомуникациите и веригите магазини например.
  Европейсите фондове, който уж трябва да подпомагат конкурентноспособността
  на българската икономика се източват от елита. И виждайки всичко това какво,
  остава на обикновения българин? Единствено да емигрира. Е разбира се има и хора,
  които получават прилични заплати - програмисти например. Но може ли всеки да стане
  програмист!? Не може. Затова цели семейства се изнасят, а тези които имат що-годе прилични
  доходи подготвят децата си от малки за емиграция. Така че България вече е изпусната и
  ше бъде опразнена откъм българи, но мястото е много хубаво и стратегически важно, така че
  празно няма да остане.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 96. 96 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#83] от "niakoi_si":
  ..." не са и циганите проблема на тая държава "...Не са ве. Само 1-2 милиарда ни излизат. Нищо пари за вас герберти. Ще вземете нов заем.....

 97. 97 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#95:"Зарзават"]Нека да припомня, че дивашката приватизация
  с малки изключения се оказа просто закриване на цели сектори от българската индустрия[/quote]
  Ти какво предлагаш?

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#80:"dark'star"]Има само за "наши"[/quote]
  Зависи за какво става дума. Първо да се уточни тези следвалите в чужбина какво са учили. Защото както гледам ги влече поне едно 95% към "Европейска и ООН администрация" и други подобни, не примерно към инженер-технолог в производството на кожени изделия /омразната на Кунева-Пръмова химия/.

  Ясно е, че за работа на бюро мераклиите са много и там се уреждат връзкарите. Накратко много са маймуните на клонката, няма място за всички. Пък и завършилите в чужбина не искат начинаещ чиновник някъде си ами поне началник бюро че и нагоре, за какво е давал пари в тази чужбина. Но там местата вече са по партийни квоти.

  А да се бъркат гадните химикали и дишат отровните изпарения за 600лв на месец като инженер-технолог няма много мераклии, можеш да си сигурен. И гарантирано ще ги лапнат като топъл хляб в чужбина за 20-30 пъти по-висока заплата защото и там мераклиите са да седят на бюро. Така че твоите познати да са мислили като са избирали какво да следват.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 99. 99 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#24:"полувишис"]разбереш (така са ти го казвали петилетки наред в БАН):
  "като искате държавни пари и нито сте на световно ниво,[/quote]
  И кой в държавата е на световно ниво, особено пък тези дето ни управляват, че да има такова изискване към учените. Я ни виж спорта сега, провал след провал. Обаче управляващите и онези около тях взимат държавни пари и още как.

 100. 100 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 748 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK